Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(21.03.2012 23:17)Jan Fišar napsal(a): [ -> ]Teplota prvního kvašení medoviny má být mezi 25 až 28st.C a během kvašení by prý neměla stoupat a klesat víc jak o 1stC. To ve skleníku není možné. Také by na kvasinky nemělo působit světlo. Já mám demižony na skříni (blíže u stropu je více teplo) a oblečené do starých kabatů. :-) . Jinak se doporučuje termobox s teplotou regulovanou termostatem. Ale to už je snaha o dokonalost.

Vela rokov kvasim klasickymi vinnymi kvasinkami, v kotolni, pri cca 18-20ºC ziaden problem. Skusil som dolske, ktore podla navodu potrebuju 25-30 ºC. V boxe
s teplotou 27,5 ºC po 6-tich tyzdnoch neveril vlastnemu jazyku. Okrem alkoholu tam bol aj ocot. Vniknutie vzduchu by som vylucil, bublalo to az do stacania. Neviem co som urobil zle. Potesi ma ak niekto poradi.

pekny vecer
ahoj chci se jenom zeptat jak vypadá přesně už zde zmiňováno ,vrtění kvasinek v rozkvasu ??? konkrétně schimansky POWER .díky
chlapi, provařil jsem, slél do demižonů, nechal vychládnout, udělal zákvas a nalil do demižonů, ale pořád to nekvasí jak by asi mělo, jenom se na hladině udělala pěna, a ta ted lehce opadla a jenom to tak trošku perlí, ale žádné bouřlivé bublání, kvasná zátka pustí sotva nějaké bubliny za celý den. čím to je? demižony mám v pokojové teplotě, kvasinky schimansky, čím to rozjedu? víc živné soli? díky za rady
Nedals moc medu? Když je roztok moc sladký, nechce se kvasný proces rozjet.
Stejně tak jako vysoký obsah cukru (malý obsah vody) nedovolí medu zkvasit.
Trochu víc faktů - koncentrace - ta je taky důležitá.

Prý je to chemie, a tam to chce záznamy. Vpřípadě některých experimentů je to to jediné, co po chemikovi zůstává.
Vliv může mít taky vysoké Ph, na 5 litrů kvasu jeden větší citron vymačkat a promíchat. Určitě to pomůže.

Libor :Tongue
Několik let dělám medovinu stejným způsobem jako Orel. Povařím med, v sezóně i víčka, nechám v zchládnout přecedím do 50l demižonu, naředím na 25% (stačí cukroměr) rozmíchám schimanského kvasinky v troše teplé vody a vleju do demižonu. To samé udělám s živnou solí od schim. Nechám kvasit v místnosti při teplotě okolo 22°C (jinou možnost nemám). Kvašení probíhá v jemným perlením po dobu asi 3 měsíců i déle bez bouřlivého kvašení spomalující se intenzitou. Většinou ke konci kvašení dochází k čištění medoviny. Zatím jsem nic lepšího nenašel i když jsem zkoušel ledaco, medovina je bez pachutí zkrátka výborná.
Franta
no cukroměrem jsem to neměřil ale dělal jsem to přesně podle tabulky uvedeného v návodu stylem střední cesty (abych v případě že dám víc vody nebo mín byl pořád v toleranci na kvašení). vařil jsem hodinu a vypařenou vodu jsem dolil převařenou vodou přesně po vyznačenou hodnotu před vařením. takže tam podle mě zakopaný pes nebude. teplotu pro rozkvas jsem měřil přesně potravinářským teploměrem takže nějaké zahubení kvasinek při vysoké teplotě taky nebude asi pravda, spíš si říkám jestli jsem rozkvas neměl nechat třeba dva dny "rozjet"? ale jak jsem se dočetl může se přidat hned. kvasinky pochopitelně přesně odváženy na dané množství.
napadá mě:
  1. přidat živnou sůl (v návodu je rada při zástavě kvašení podat dvojnásobné množství)
  2. přidat kyselinu citronovou, nebo nakrájené citrony (viz.rada příspěvek č.246)
asi zkusím oboje a uvidím snad se to rozjede, jinak budu čekat a nechám to jen tak jak to je co se z toho vyklube.
To okyselení se doporučuje. Já sám druhou medovinu okyseloval plátky citronu. Další už kyselinou citronovou.
Spolužák z Nasavrk dal posledně dokonce 3,5x více živné soli. Prý mu to jelo krásně a i se dobře vyčeřila.
Zákvas jsem nechal asi 4 hodiny "rozjet", pak přidal do zbytku. Vše při pokojové teplotě na stole - měl jsem jen 10l demižon. Nyní mám připravené tři 65l barely. Wink

Už to tu bylo psáno - každý si to bouřlivé kvašení. Mé první kvašení bylo tak bouřlivé, že vytékalo přes kvasnou rourku ven. Další už byla poklidná bez pěny.
Chlapy já tam dám tu živnou sůl i ten citron vymačkám a pak dám vědět jak to pokročilo, dík za rady!
No tak nepokročilo to nijak, pořád nekvasí, ted už to naproti začátku ani "neperlí" jak před tím, prostě nic, na dně sedí kal. měřil jsem lihoměrem, nic neprokvasilo. vůbec si nevím rady co s tím teď dělat Huh připravit nový zákvas, nechat ho rozjet pár dní a pak přidat do medoviny mě napadá?
Zdravím přátelé.
Já bych to stočil od kalu a provzdušnil popřípadě udělal zákvas z hlubokoprokvášejících kvasínek.
Orel napsal(a):chlapi, provařil jsem, slél do demižonů,

a provzdušnil???
(20.05.2012 13:50)Orel napsal(a): [ -> ]měřil jsem lihoměrem, nic neprokvasilo

Lihoměr v tomto případě nic neukáže, ten je použitelný pouze pro měření destilátu.
Tady je ještě cukr (med), který hustotu roztoku zvětšuje, zatímco alkohol hustotu zmenšuje. Nejlepší je ochutnat - jestli je to hodně sladké, tak kvašení neproběhlo, nebo jen málo. V tom případě bych měl obavy, jestli roztok nezačal octovatět (poznáš chutí a čichem) nebo slizovatět (táhne se jako řídký sliz). Jestli je roztok v pořádku a hodně sladký, udělal bych zákvasku podle návodu (nejlépe z Schimanského kvasinek, ty podle mých zkušeností kvasí lépe než Dolské), nechal ji v teple 2-3dny rozkvasit a tu bych poté vlil do roztoku, promíchal a na teplém místě nechal kvasit
(20.05.2012 22:18)Vladimír Polyster napsal(a): [ -> ]
Orel napsal(a):chlapi, provařil jsem, slél do demižonů,

a provzdušnil???

provzdušnění jsem dělal při stáčení do demižonu po provaření, hadičkou jsem nechal z výšky padat roztok a třepal hadičkou aby netekl proud ale aby prskala...

Tak jsem otevřel kvasnou zátku a čichl jsem k víku, jde to cítit jako víno s pachutí kvasu, nebo možná trochu jako ovocný džus zkažený když jde cítit nakváslou chutí. Pak jsem olíznul trochu a chuť - není sladká a je cítit lehce kyselkavě, trošku zaperlí na jazyku. znovu bych to asi přirovnal ke zkaženému vínu, je cítit jakoby tím kvasem pořád nebo jak bych to popsal, ve vůni i chuti jde poznat i líh. vůbec nevím co s tím. asi by to mělo být prokvašené tedy ale jestli správně to fakt netuším, co doporučujete?
Pokud není sladká, tak už bude prokvašená. Podle mých zkušeností medovina nekvasí bouřlivě jako víno, ale pouze perlí, maximálně při dostatečně vysoké teplotě se na začátku kvašení na hladině udělá slabá vrstvička pěny, a pak už pouze perlí.
Medovinu je nutné nyní stočit z kvasnic za současného provzdušnění, tj. nechat medovinu téct z výšky. Provzdušňovat je nutné jen při prvním stáčení z kvasnic, při dalších stáčeních už je lepší nechat medovinu stékat po stěně, aby se moc neokysličovala. Provzdušňování uvařeného roztoku před kvašením dle mého názoru nemá význam, ale ani ničemu neuškodí.
Medovinu je nutné nyní stočt do demižonu tak, aby byla hladina až v hrdle a ve styku se vzduchem byla co nejmenší plocha. Pokud chcete medovinu sladší než je nyní, lze ještě přidat trochu medu, část jej při ležení ještě prokvasí. Demižon je nyní potřeba dát do sklepa nebo někam do chladna a nechat medovinu zrát a čistit. Během zrání medovina dokváší a čistí se. Asi po dvou měsících, až medovina je čirá, je potřeba ji znovu stočit a oddělit od usazených kalů. Nyní už se stáčí po skle. A následně už by měla být pitelná, ale je lepší ji nechat ještě několik měsíců zrát ve sklepě.
(27.05.2012 5:48)kerimir napsal(a): [ -> ]Mám medovinu od roku 2004 ve špajzu a je čím dál tím lepší. Bohužel už zbývají pouze 3 lahve. Obsah alkoholu je kolem 16%

A jak si tam dosáhl těch 16ti?
A čím jsi to měřil?
(01.06.2012 9:46)koubin007 napsal(a): [ -> ]melecitóza není překážkou, pokud máš v lánu, jako já dělat medovinuSmile

Pokud ti nevadí, že případně budeš bez díla, nebo u toho strávíš třikrát víc času, tak opravdu není překážka.
A až ta melecitóza opravdu příjde, uvidíš jak budeš nas......
(27.05.2012 11:05)koubin007 napsal(a): [ -> ]A jak si tam dosáhl těch 16ti?
A čím jsi to měřil?

OO7, spýtal som sa producenta medoviny, ktorý ročne produkuje 2 tisíc litrov ako dosiahne v medovine predpísaných 16°, odpovedal mi, to sa priamym kvasením nedá dosiahnuť. Keď dosiahne roztok 12°, takže lieh zabíja kvasinky.Tak oko to robíš, že na vignete máš 16°? Rozdiel medzi skutočnosťou a predpísanou hodnotou doplním čistým liehom a tak to robia všetci producenti.
..... A aby ten líh nemuseli draze kupovat, stačí přepálit kaly, které zůstanou po 1. stažení, což je vlastně medovec ..... Nebo se mýlím? Odborně se navýšení procenta lihu jmenuje fortifikace a slouží hlavně k tomu, aby se (nejen) medovina tímto alkoholem konzervovala. Protože zvláště po doslazení se může znovu rozkvasit. Tím by vznikl na dně lahve kal (mrtvé kvasinky) a díky tomu je omezeně prodejná.

Pozor ale na legislativu, mám dojem, že pokud má medovina vyšší úroveň alkoholu, než 15 %, je nutné platit spotřební daň. Ať už medovina vykvasila na tuto hladinu přirozeně, nebo jsem tam alkohol dolil. Jenže pozor, další problém, pálení lihu doma je pokud se nepletu minimálně přestupkem, ne - li trestným činem, tak opatrně!!!!!!
iRP
Referenční URL's