Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Petře, projdi si diskusi dvě stránky zpět. To se tady nedavno řešilo. Ředění vodou je špatně! Spíš ředění jinou-méně sladkou medovinou je asi ta lepší cesta.
Náhodou jsem se zatoulal k "muzeu medoviny" - kousek od Křemencové.
Dobrý den,
mám doma pár lahví medoviny,ale po otevření jsem zjistil,že je zkyslá,dá se s ní ještě něco udělat,kromě vylití.
Díky za odpovědi
Já bych to po troškách přidávala do pečiva nebo do marinád na maso, ono po tom zkřehne a nevadí tam, že to je nakyslé.
Rady p.Píchové ohledně vaření na jedničku.Její kuchařka na zpracování medu ,klasa.Vřele doporučuji.F.V.
Tak jsem letos poprvé "vytáčel" (100lit hrnec je už plný a další nástavky čekají na uvolnění ) a jdu dělat medovinu bez vaření. Přírodní, loňská melecitoza mi prostě chutná jako přírodní.
A ořezané plásty chutnají nyní včelám, při ochlazení se doufám se zbytky vypořádají a přenesou zbytek do řepky.
Od 15.2.14 mam zalozenou medovinu z květového medu. Po 1 měsíci jsem ji stocil z vysky zpět do demizonu a nyní se ji chystám stocit do lahvi.A otazka zni jestli ještě není brzy ji stocit do tech lahvi zda se me jeste takova zakalena. V příloze je její barva.
(11.05.2014 0:31)paolov napsal(a): [ -> ]Od 15.2.14 mam zalozenou medovinu po 1 měsíci jsem ji stocil z vysky zpět do demizonu a nyní se ji chystám stocit do lahvi.A otazka zni jestli ještě není brzy ji stocit do tech lahvi zda se me jeste takova zakalena.

loňský rok jsem byl na přednášce o medovině(p.Lstíbůrek) a ten nám poradil jednoduchou zkoušku, stoč medovinu do malé PET lahve a dej ji do chladu za 24hod. ji otevři a pokud ti pšoukne, ještě není dokvašená.
(11.05.2014 0:31)paolov napsal(a): [ -> ]Od 15.2.14 mam zalozenou medovinu z květového medu. Po 1 měsíci jsem ji stocil z vysky zpět do demizonu a nyní se ji chystám stocit do lahvi.A otazka zni jestli ještě není brzy ji stocit do tech lahvi zda se me jeste takova zakalena. V příloze je její barva.

Stočit do něčeho menšího, aby prostor pro vzduch byl co nejmenší (teda skoro žádný), zašpuntovat a šup s ní do sklepa. Na stáčení do lahví je ještě dost brzy. Dělám medovinu za tepla a zkusil jsem i zastudena a jde to, jen je potřeba nižší teplota po přetočení z kalů. Medovina musí být průzračná, pak je ok.
No já byl teď u Ládi Nerada na LŠNV, a medovinu jsme tam zakládali. sice po 2 dnech , ale jako medovej burčák. Teorie nastudovaná tak do toho půjdu. Teorie docela jednoduchá Wink
(11.05.2014 0:31)paolov napsal(a): [ -> ]Od 15.2.14 mam zalozenou medovinu z květového medu. Po 1 měsíci jsem ji stocil z vysky zpět do demizonu a nyní se ji chystám stocit do lahvi.A otazka zni jestli ještě není brzy ji stocit do tech lahvi zda se me jeste takova zakalena. V příloze je její barva.

Paolov, podle těch fotek, co vidím bych to rozhodně do lahví nestáčel. To je ještě hodně kalné a bude se čistit dost dlouho, protože si jí dělal za studena.

Pokud má dostatek alkoholu nebo cukru, tak ti už nezkvasí, takže se nemusíš bát ji nechat v tomhle demižonu.

Mě se na čištění osvědčil obyčejný černý čaj. Obsahuje totiž tanin, což je látka, která napomáhá vyčeření medoviny. O čeření se víc dočteš tady na fóru, řešilo se to tady hodně.

Zdar a síluSmile
Chystám se založit medovinu Tongue z letošního květového medu, co jsem minulý týden vytáčel. Má 19% vody, ale na medovinu super. Objednal jsem si kvasinky a výživnou sůl SCHIMANSKY od dodavatele pana Pavla Šimůnka http://www.schimansky.cz/ a musím jej pochválit za rychlost a vstřícnost. Jednak objednávka byla vyřízena obratem, ale při balení mé zásilky se stala drobná chyba, nepřišlo mi jedno balení výživné soli, i když ve faktuře bylo. Po upozornění mi bylo obratem odpovězeno, že uznávají chybu a balení soli posílají. Takový přístup zasluhuje pochvalu. Smile
Taky se chystám na medovinu. První, z prvního medu. Kupoval jsem Dolské kvasinky u Vydry v Brně Myslel jsem, že ta tuba bude plnější. Takový flusanec za 80 K. Confused Snad z toho něco bude Smile
Cez víkend som vyskúšal založiť svoju prvú medovinu. Navštívil som osobne predajňu http://www.vinarskydum.cz/ , na medovinu mi tam boli veľmi doporučené kvasinky Fermichamp, tak som si nechal poradiť. Zákvas som robil podľa návodu, rehydratácia kvasiniek v malom množstve vody s medom(cca 30 minút). Za cca 12 hodín už to pekne bublalo. Jeden demiźón nebublal, tak som urobil skúšku tesnosti pomocou saponátu. Drtený lisovaný korok je tak "riedky" že to fučalo všade možne len nie cen kvasnú zátku - viď obrázok.

Takže zatiaľ to vyzerá nádejne, uvidíme ako to dopadne....

[Obrázky: IMG_20140527_202507.jpg]
Jako zátka se používá provrtaná gumová koncovka na hole. Zaručeně těsní a je na furt.
http://www.hulkarna.cz/koncovky-ostatni/...uxusni-hul
Ostatné zátky z drveného korku tesnia v pohode, len tento jeden kus netesnil. A aj na pohľad vyzerajú ostatné zátky kvalitnejšie, len tento jeden kus bol divný, kúpený v inej predajni ako tie ostatné...
Mé obavy ohledně dolských kvasinek se bohužel vyplnily. Ty které jsem koupil, to už asi měly za sebou. Po pěti dnech v zákvasu nebyla téměř ani bublinka, nicméně jsem nezoufal a naočkoval medovinu. Když se ale po 24 hodinách stále nic nedělo (podotýkám že mám medovinu v "inkubátoru" na 26˘C) použil jsem pouze ve vodě rozmíchané polské kvasinky Fermivin PDM a během dvou až tří hodin se medovina rozkvasila. Tyto údajně kvasí i ve špatných podmínkách (hodně cukru, málo tepla, ...) takže za mě je to jasná volba. HeartBig Grin
Letos jsem použil hlubokoprokvašující kvasinky Vínka - běžně z drogerie.
Zákvas za 2 dny přímo bublal a i v demižonu bouřlivé kvašení naběhlo rychleji než obvykle.
Nechci ale chválit den před večerem, zatím se dokončuje první kvašení, takže výskledek až později.
Včera jsem medovinu odnesl do sklepa kde je 13 stupňů po stočení a dneska při kontrole jsem zjistil, že voda z kvasné zátky byla změnou tlaku vtlačena do demižonu....já jsem ale osel, takové opomenutí, no nezbývá mi než doufat, že se to nepozná na chuti.
Tak pozor, aby zase nebyla vytlačena do hrdla zpět obnoveným kvašením a demižon tlakem nepraskl!
Referenční URL's