(10.09.2014 11:34)koubin007 napsal(a): [ -> ]Není to škoda, abyste se tady vzájemně napadali?
EU nám neustále svazuje ruce a my pokorně akceptujeme všechna tvrdá nařízení ohledně výroby potravin, no ale pak se k nám do supermarketu stejně dostane jídlo, které stojí za hovno!
Dřív lidé možná neměli tak dokonalé hygienické podmínky, ale alespoň si do salámů nemleli odpadky.
Jožko, 4 zvláštní místnosti na výrobu medoviny? Vždyť to není nic jiného než buzerace! Sám jí vyrábím u dlouho, mám krásný smaltovaný brutar na vaření, vařím taky venku před domem, všechno čisté. Klábosím se sousedem a popíjíme u toho vínečko.
Kvasím v čistém sklepě, v čistých nádobách. Vše je naprosto hygienické a perfektní, ale z hlediska EU a hygienických norem konám nesprávně. Tak ať si páni inspektoři trhnou nohou
Ačkoliv v jednom ti musím dát za pravdu, kdybych kvasil 2000l/rok jako Mercuri, tak bych to určitě nevařil v takovém hrnci, ale nemyslím si, že by to muselo mít vliv na chuť medoviny.
Ja mám zriadenú prevádzku na spracovanie včelích produktov.Keď som to chcel mať,musel som sa pridržiavať všetkého toho,čo je nariadené.Aj mne nebolo všetko po vôli a nad niektorými požiadavkami od štátnych orgánov mi ostával rozum stáť.Ale ako sa hovorí,že proti vetru sa čúrať nedá,lebo ostaneš očúraný,tak som si musel zavrieť hubu a ani len nekomentovať nepochopiteľné.Napr. len také etikety na med: predtým musela byť na etikete hmotnosť - 950 g,teraz musí byť objem - 720 ml.Ale ich nezaujíma,že mám narobených ešte niečo vyše 6500 ks etikiet,ktoré môžem zahodiť,nik Ti ich nepreplatí,štát zobral za ne DPH.Toto nie je od štátu korektné...
Mohli dať aspoň nejaké prechodné obdobie na minutie starých etikiet.
Tá moja reakcia na Merkuriho nádobie je preto opodstatnená,to nie je napádanie,ale poukázanie na to.
To že si Ty varíš sám pre seba a svoju potrebu,nikoho nezaujíma,môžeš variť v čom chceš.Keďže on to robí na predaj / keď chce variť 2000 l /, nie je to korektné voči ostatným,ktorí museli všetku tú tortúru podstúpiť.Jeho výroba nespĺňa ani základný hygienický štandard, aj keď to neovplyvní chuť medoviny.Všimol si si ten biely hrnček,z ktorého vylieva do kotla?Je pekný???
(10.09.2014 9:10)Š.J. napsal(a): [ -> ]Ja sa v tom moc nevyznám, aôe keď som to ochutnával s kamarátmi vinármi, tak padol aj tento výraz...
Ak je tam myšina a Ty to vydestiluješ,tá pachuť ostáva aj v destiláte.Jedine žeby si to vylial do kvasu napr.slivkového,ale musel by si ho mať viac.Neviem koľko máš tej zlej medoviny?
Tej zlej medoviny mám tak na jeden kotol na destiláciu...
Už som sa zmieril s tým, že z tejto dávky nič nebude, skôr by ma zaujímalo, ako tomu v budúcnosti predísť...
Hrnček je 2 x glazúrovaný, na černo prvá vrstva, na bielo druhí vrstva. To by si ako vyučený kuchár mal vediet.
Hrnček má najmenej pol storočia, žiadna korozia.
Či je pekní, alebo nie, je úplne jedno.
Jožko, chápu tvojí hořkost. Ta nespravedlnost dokáže člověka pěkně naštvat, ale věz, že pravda se ukáže. Buď to Merkurimu projde a bude s v klidu dál prodávat vše bez povšimnutí úřadů, pak věz, že právo na Slovensku je jenom pro lidi, kteří ho chtějí dodržovat a konkrétně v tomto případě jenom zlovůle a buzerace od úředníků a nebo mu to jednou někdo zatrhne a pak ty, věčný poctivec budeš mít svoji satisfakci.
Já řešil podobný problém s prodejem medu. Často jsem slýchal od starších včelařů 50+, jak si můžu dovolit prodávat tak draho med, že oni přece prodávají za 80kč květ a za 100 medovici. (2 roky zpátky)
S úsměvem jsem jim odpověděl, že já mám svoje úly nové, vše jsem řádně koupil, i vybavení a medomet a ne jako oni, 40 let staré zahnojené nástavky zděděné po tatínkovi. Řekl jsem jim, že jsem měl vysoké náklady na začátku a stále se snažím investovat do nového vybavení a tudíž jejich ceně konkurovat prostě nemůžu a že si budu prodávat za kolik chci.
No a zákazníků mám i přes to tolik, že absolutně nestíhám pokrýt poptávku. Oni totiž když lidé vidí čistého a dobře vypadajícího včelaře, tak si rádi připlatí těch pár korun navíc. Tedy alespoň takhle to vidím já. Od nějakého šmudly na pohled bych si nekoupil ani vosk
Jenze puvodcem teto nespravedlnosti neni Merkuri, ale stat (system) - tedy my vsichni?! Dokazu velmi dobre pochopit, ze Vas stve, ze vy tyto nesmyslne narizeni "musite" dodrzovat a nekdo jiny na to zvysoka kasle a system ignoruje. Jenze svuj hnev byste meli obratit ke svym zastupcum v parlamentu, kteri tyto kraviny vymysli a ne vuci nekomu, kdo se jen snazi tomuto vyhnout (coz je naprosto prirozene a vzdy tomu tak bylo, tedy je zbytecne nad tim horekovat). Co takove domaci paleni atd? Je to take zlo? Je neplaceni dani opravdu srovnatelne s vrazdou nebo kradezi? Jsou to stejne kategorie provineni? Co je vlastne moralni a co ne? Je moralni krmit hydru, ktera se neustale rozrusta a chce stale vic? Je toto ta spravna cesta? Vice dani, zakonu, vyhlasek a kontroly nad "svobodnymi" obcany? Jakkoliv muzu ve spouste veci s Merkurim nesouhlasit, tak v tomto s nim sympatizuju. Vite, tento system drzi pohromade diky fenomenu, ktery se nazyva strach. Je to zkratka spousta lidi, kteri se boji, ze muzou neco ztratit a tak radeji zvoli slepou poslusnost a dodrzovani zbytecnych narizeni. Jen to drzi tento zrudny system pohromade a dela z nas v podstate otroky, je to nas strach. Merkuri se neboji a za to ma ode me bod.
Takýto spôsob myslenia a argumentácie vedie v najhoršom prípade k metanolovým kauzám.
Diky za nahravku
Je zajimave, ze tento skvely system metanolovym kauzam naprosto nezabranil. Naopak da se rici, ze je vlastne vyvolal, protoze spotrebni dan uvalena statem na alkohol je tak vysoka, ze se nekomu vyplaci toto obchazet a podvadet. Zato nam stejny stat zakazuje doma palit vlastni ovoce bez metanolu. Tak co k cem vlastne vede? Opravdu ten system neco pohlidal a necemu zabranil? Pres vsechnu kontrolu zemrelo nekolik desitek lidi a az to prinutilo nekoho neco udelat. Takze nekdo hasi problemy, ktere sam vyvolal az jsou natolik velke, ze se uz uhasit musi a tim nam dokazuje svoji uzitecnost?
Stefanos, pěkně vyargumentováno.
Tenhle systém neochrání nikoho je to jen o tom, vytáhnout lidem peníze z kapes a učinit je závislými na obchodních řetězcích. Stát musí principiálně zakázat všechny formy domácí výroby, které by byť nepatrně snížili příjmy do státní kasy.
Je to hnus, ale volby ti nepomůžou. Je to daň za přepych, ve kterém žijeme a který jsme si díky tomuto způsobu života vybudovali.
Mě spíš trápí ty nesmyslné hygienické nároky na výrobu potravin, které se neustále stupňují...inu v Bruselu je mnoho úředníků, kteří potřebují taky žrát...sociální politika!
Mimochodem tohle bývalo vlákno o medovině
Takže zpět k tématu.
Vloni jsem dal kvasit medovinu na bylinkách (60l): chmel(250g), máta, meduňka, skořice, badyán, hřebíček, kardamon, pomerančová kůra a anýz dle jednoho receptu.
Ale nevím nevím, ten hřebíček z toho strašně vystupuje a voní to jak parfumerie. Nemáte někdo zkušenosti s množstvím a druhem bylinek?
Ale je pěkně nahořklá díky tomu chmelu, to se mi docela líbí.
PS: podle mě je blbost jak píší na etiketách ti velkovýrobci medoviny, že používají 30 druhů bylinek.
By to byl takovej mišmaš a já když je piju, tak mi z toho nevychází taková rozmanitost. Spíš tam picnou nějaký hotový kulér a po prdeli...co myslíte?
Môžeš dať byliniek a korenín koľko chceš druhov,základ je aby výsledná chuť bola príjemná a harmonická,a aby jednotlivé zložky neboli moc rozpoznatelné..a je veľký rozdiel medovina odležaná pol roka a medovina odležaná rok..možno by nebolo zlé"domiešať"medovinou,ktorá nebola ochutená ničím,proste tú výraznú chuť rozriediť..
(16.09.2014 15:12)koubin007 napsal(a): [ -> ]Stefanos, pěkně vyargumentováno.
Tenhle systém neochrání nikoho je to jen o tom, vytáhnout lidem peníze z kapes a učinit je závislými na obchodních řetězcích. Stát musí principiálně zakázat všechny formy domácí výroby, které by byť nepatrně snížili příjmy do státní kasy.
Je to hnus, ale volby ti nepomůžou. Je to daň za přepych, ve kterém žijeme a který jsme si díky tomuto způsobu života vybudovali.
Mě spíš trápí ty nesmyslné hygienické nároky na výrobu potravin, které se neustále stupňují...inu v Bruselu je mnoho úředníků, kteří potřebují taky žrát...sociální politika!
Mimochodem tohle bývalo vlákno o medovině
Takže zpět k tématu.
Vloni jsem dal kvasit medovinu na bylinkách (60l): chmel(250g), máta, meduňka, skořice, badyán, hřebíček, kardamon, pomerančová kůra a anýz dle jednoho receptu.
Ale nevím nevím, ten hřebíček z toho strašně vystupuje a voní to jak parfumerie. Nemáte někdo zkušenosti s množstvím a druhem bylinek?
Ale je pěkně nahořklá díky tomu chmelu, to se mi docela líbí.
PS: podle mě je blbost jak píší na etiketách ti velkovýrobci medoviny, že používají 30 druhů bylinek.
By to byl takovej mišmaš a já když je piju, tak mi z toho nevychází taková rozmanitost. Spíš tam picnou nějaký hotový kulér a po prdeli...co myslíte?
250 g - 60l je veľa,preto tá prílišná horkosť,stačilo by 100 g.Klinčeky by som vylúčil celkom,alebo ak ich tam chceš mať,tak len stopové mmnožstvo.Taktiež ubrať badyán,ten dokáže voňať ako drogéria.
Samozrejme neprehnať to ani s ostatnými prísadami.
Medovina má byť cítiť v prvom rade medom,bylinky len na pozadí a nesmú sa biť.
Ak niekto uvádza 30 druhov prímesí - byliniek,potom sú tam len stopové množstvá,alebo liehové výluhy z nich.
Ak chceš zmierniť horkosť,urob ako tu uvádza Gusto - pomiešaj len s čistou medovinou.No počítaj s tým,že jej spotrebuješ hodne.
Ešte by som k Merkurimu:
Ak si chcel kúpiť odo mňa,mohol si ma osloviť.Mám 4 druhy.
To,že Ti vadilo,z akého druhu medu bola vyrobená,môže byť len výhovorka,lebo ani najlepší degustátor na svete nedokáže odhaliť,z akého druhu je.Zlvášť,ak je ochutená trebárs bylinkami.
A k tým degustátorom,someliérom či vinológom len toľko,že by sa mali venovať len hodnoteniu vína,pretože u medoviny sa hodnotí celkom niečo iné ako u vína.
Hodnotenie od vinológa je len jeho osobný názor na hodnotený produkt.
Pochybujem,že ten Číňan vie,ako má chutiť medovina.Ale je to len môj osobný názor.
Na Slovensku sú určite lepšie medoviny,ako z firmy z Topoľčianok.Tam tiež používajú hodne slnečnicového medu,to ten Číňan nezistil.To Ti už nevadilo,že je zo slnečnice?
Medovina Topoľčianky:
Ja dobre viem že Belica skúšal slnečničový med na medovinu, upustil od neho.
Ja som zobral medovinu, zo slnečnice ani náhodou, vzal som 250L, už je predaná.
Belica býva u svokra, ing. Rajčan, dom je lesnícky, bývalej fi Lesy Topolčianky. Má tam vybudované 3 velké kamenné klembové pivnice, v nich je medovina.
Varil som už aj ja zo slnečnice, nepáčilo sa mi ako med penil, dačo otrasné. Výsledok vykvasenej medoviny, super otrasný, aspoň vec môjho posúdenia.
Ten Číňan rozumie aj medovine.
Med pení podľa obsahu peľových zŕn.Na výrobu medoviny je preto rovnocenný.Keďže Ty väčšinou robíš z medovice,tá obsahuje len stopové množstvá medu,preto pení málo,alebo skoro vôbec.
Takže je to len Tvoj vlastný úsudok.
Robil som už aj z repky,malín, brusníc, ovocné stromy, penilo to tak zhruba 20min, úplná pohoda. Agát penil slabo.
(17.09.2014 20:34)Jožko58 napsal(a): [ -> ]Med pení podľa obsahu peľových zŕn.Na výrobu medoviny je preto rovnocenný.Keďže Ty väčšinou robíš z medovice,tá obsahuje len stopové množstvá peľu,preto pení málo,alebo skoro vôbec.
Takže je to len Tvoj vlastný úsudok.
Agát má tak isto málo peľových zŕn,
Ahoj, už 3 roky vařím medovinu, letos s nedostatkem medu jsem ale začal řešit nový problém. V minulých letech jsem vařil vždy medovinu vařenou, i nevařenou. Letos bych však rád udělal jen nevařenou, ale mám možnost použít pouze směs různých medů, tedy směsný ztvrdlý, do kterého byl dokonce mírně zanošen cukr z krmení (prostě takový med, z posledního točení, které už ani nebylo v plánu, co máme do čaje...) a naproti tomu kvalitní lesní med, nevím, zda-li ten "horší" svařit a pak v tom nechat pouze rozpustit ten lesní, který je tekavý, nebo jak? Poradí někdo? Díky
No já to nevařil, jen rozehřál ve vodě. Zatím dobrý, tedy dobrá.
Tedy dal vodu nad vařič, nádobu s medem do toho postavil a když se rozehřál obvod, vyklopil do vody a míchal a šťouchal. Voda se moc neohřála, pak jsem to přecedil do sudů a po ochladnutí na cca 20°dal kvasinky.
Cedil jsem to, že to byly víčka atd z melecitozy. Pak z toho byly i nádherný mezistěny.
Já dělal nevařenou, tak, že jsem nejdřív převařil vodu a pak, když zchladla na cca 30 stupňů, pak jsem dal med a míchal... Ale spíš mi jde o to, jak s tím starým medem, nebo s medem, který může být třeba nějak "chycený", nakvašený, nebo tak, tak asi převařit ne? A dá se část převařit a část ne? Teda jako jeden roztok, taková směs, asi by to nemělo být problém, ne? I když se to tak asi běžně nedělá...
nakvašený bych určitě převařil...