Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Kyselosť a horkosť medoviny nerobia kvasinky! Jedine druh medu a chýbajúci slad.
Pokud medovina není hotová, tak ji mám běžně kyselou i 3m po založení v případě, že použiji jistý jiný druh kvasinek. Do několika měsíců se chuť sama spraví. Takže kyselost může způsobovat nedostatečně dokvašený roztok. Doporučuji přefiltrovat, nechat dojít a během toho založit novou.
Skúšal niekto toto ? :

Do konca tohto roka pripravuje firma uviesť na trh špeciálny nápoj Medovec. "Medovec je vyrobený z medoviny, ktorá po destilácii putuje do dubových barikových sudov. Obsahuje 35 percent alkoholu. Výroba Medovca je podobná výrobe koňakov, no neviem o žiadnom inom výrobcovi destilátu z medoviny, v Európe budeme jediným. Od februára máme patentovú prihlášku podanú na Úrade priemyselného vlastníctva SR. Je to v štádiu posledných schvaľovacích procedúr," dodal Tomka.


http://www.teraz.sk/ekonomika/zaujem-o-m...lanok.html
To si děláš srandu.Tohle praktikuji dávno.Jen víc procent.A ty sudy to je tak na obarvení.
Hodně lidí už to se mnou koštovalo. A docela chutné.F.V.
A co dělá Žufánek?? Jsou soudruzi nějak pozadu Wink .
PN.
Ja mám medovec o sile 96% zhruba 270L, ostatok mám od 64% a to má okolo 30rokov. 35% a to je čo pre ciciakov?
(03.08.2016 20:22)vlcek napsal(a): [ -> ]To si děláš srandu.Tohle praktikuji dávno.Jen víc procent.A ty sudy to je tak na obarvení.
Hodně lidí už to se mnou koštovalo. A docela chutné.F.V.

"Docela chutné"? Nejak bližšie sa to nedá popísať? Aróma? Porovnanie s inými destilátmi? Je v tom poznať med, z ktorého to "vyšlo"?

Robil som kedysi ražné, žitné, slivovicu, hruškovicu, jablčkovicu, ... O všetkom by sa dalo "rozprávať" a chuť by sa dala popísať. Na medovec nedošlo a "najhoršie je" že už nepijem žiaden destilát ani víno, len tak malé pivo.Big Grin
Chci se zeptat, mám 4 dny založenou medovinu(shimansky, 30l) a kvasí krásně akorát jak pročítám vlákno, mám jen 0,4 kg/l a mám strach že nebude dost sladká. Kdybych teď chtěl dosladit na 0,45kg/l musím med opět vařit hodinku a sbírat pěnu? Je to můj první větší pokus o medovinu..
Strach mít nemusíš, klidně můžeš dosladit po dokvašení, když se ti bude zdát příliš suchá...
Vařit - nevařit, toť nekonečná otázka a věcí názoru. Ve svých začátcích jsem vařil - ti co nevařili jsem mylně podezíral z lakomství, že chtějí ušetřit na energii. Nyní již nevařím a rozhodně to není z lakomosti, leč kvůli výsledku. Produkty vzniklé rozkladem bílkovin sice opravdu nejsou nic, co bych ve výsledném produktu chtěl mít, nicméně pokud je kvašení řádně vedené, tedy dáš tomu vše, co je potřeba, není z toho potřeba mít strach.
Teď sem stáčel dva demižonky (neděle), oboje cca 20L. Jedna vařená, druhá nevařená. Kvasinky pro obě stejné. Nepoznal sem nic Smile Oboje jsou stále trošku zakalené, ale chuť mňam, a já jakožto nonalkoholik, jsem ochutnával až se mi motal jazyk Smile)
Po dokvasení dosladit....Angry Amatér. O dobrej chuti sa tu už ani nedá povedať...Cool
Merkuri - kde koupím Vaší medovinu (rád ochutnám)
V neděli jedu do Dunajské Stredy.
(23.09.2016 13:35)ZdenekM napsal(a): [ -> ]Teď sem stáčel dva demižonky (neděle), oboje cca 20L. Jedna vařená, druhá nevařená. Kvasinky pro obě stejné. Nepoznal sem nic Smile Oboje jsou stále trošku zakalené, ale chuť mňam, a já jakožto nonalkoholik, jsem ochutnával až se mi motal jazyk Smile)

Jak dlouho ti to kvasilo? Já to mám 4 dny v kuchyni 23°C a chci přeložit do šatny 17°C..
Misan,čistá,bez chuti a vysoká koncentrace.Když nelaboruješ při pálení.
Nejlépe s medem z lípy. Potom vůně a vše k tomu. F.V.
Z Včelařství, rok 1955 - třeba někdo vyzkouší.... Já "jsem ve fázi" nevařené, zatím asi 3x "stažené", zrající teď ve sklepě, chuťově bez všeho vedlejšího...je to kompilát z různých receptur.
[Obrázky: 1955_medovina.jpg]
K těm chutím nebo pachutím nebo zakalením z tématu "Cena medoviny" - byl jsem ve vinařské prodejně a diskutoval jsem o tom s paní vedoucí. Mám přírodní nevařenou medovinu, která se možná vyčistí, možná ne a zůstane lehce zakalená, takže jsem se jí ptal co na to. Chuť je výborná, bez pachuti kvasinek, myšiny apod, prostě doufám, že už se to nějak nezvrhne. Původně jsem si myslel, že nějaké aktivní uhlí, ale to mi paní říkala, že uhlí pohlcuje hlavně a právě jen ty pachutě, kdežto na kal je vhodný bentonit - oproti návodu na sáčku mi řekla jiný poměr, ale ještě jsem to nezkoušel. Možná to zkusím na menším odlitém množství, abych viděl co to umí a získal tak novou zkušenost s tímto materiálem. Jinak tuším kg stálo asi 17 korun, takže prostě levné. Pak jsou samozřejmě různé filtry - deskové atd, ale to je jiná cenová kategorie....
Ja som v lani robil tiež nevarenú, bola trošku kalná , tak som poprosil môjho známeho, skrátka suseda Z Dolných Orešian o radu , a jeho odpoveď : ,,Kam ponáhľaš , daj jej čas , ona sa vyčistí "!.........cca po 9 tich mesiacoch ostala ako kryštáľ, kal sa usadil po bokoch a dne .
Neponáhľaj, príde jej čas !!!!!!!
Bojim se to sem napsat, ten co to schytal v kvalite medu, prednasel u nas, ze prave posedlost cirosti je na ukor chuti, u medoviny, piva i vina. Ze ty mikrocastice mohou byt nositeli chuti.
A ta prednaska byla celodenni s ochutnavkama v prubehu studia. Smile Smile Smile
Já som robil tiež nevarenú z repkového medu a na vyčírenie som ani dlho čakať nemusel.Medovinu po vykvasení som začíril trojkobináciou číriacich prípravkov Klarsol,Combigel a Bentonit.Za 14 dní po začírení som stáčal úplne čistu medovinu z iskrou v pohári,takže dalšie stáčanie medoviny už nemám ani prečo robiť.Medovine už dám len čas nech sa zaokruhlí a dozrie.Po tejto skúsenosti z nevarenou medovinou už inú ani robiť nebudem.
Robil som medovinu z kvetového medu (varenú, cca 05/2015), dával som do nej čierny čaj (ďalľšie zložky škorica, klinčeky, citrón, badián... ), kvôli obsahu tanínu. Keď som ju zarobil, vyzerala tmavo. Keď som ju na vianoce plnil do fliaš, tak bola tak bledá , že pomaly vyzerala ako nažltlá voda a úplne priezračná. Ešte aj tie častice z čierneho čaju proste usadnú do sedimentu bez akýchkoľvek číridiel a filtrácie.

Ale stáčal som ju z kalu medzitým asi 3 krát. Pri malých množstvách to ide.
Referenční URL's