Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mošt je dobrý na regulaci kyselin, aby medovina nebyla mdlá, ale jak už tu bylo řečeno, správně by se to od nějakýho poměrovýho množství mělo nazývat melomela.
Hmm, máš pravdu; v tom případě ale drtivá většina zde uváděných receptur, co se zde popisuje, není medovina, protože koření, citronová šťáva a kdo ví co všechno ještě...

Pro mě osobně není důležité, jak kdo tomu říká, pro mě je rozhodující výsledek.
Pokud je to jen pro osobní spotřebu, je to ok. Pokud uvádíš do oběhu, podléháš pod celní zákony (odborníci nechť upřesní) a pak už jedno není.
Možná se mýlím, ale...

Celníkům je myslím docela jedno, z čeho je to vyrobeno. Daleko víc je bude zajímat, zda je producent alkoholického nápoje přihlášen a to bez ohledu, zda uvádí do oběhu, či to má jen pro vlastní spotřebu. To, že je něco od daně osvobozené ještě neznamená, že zaniká oznamovací povinnost!

Koho to ale určitě zajímat bude, bude SZPI, avšak pouze v případě, kdy bude produkt uváděn do oběhu, jak bylo správně podotknuto. Zdá se však, že to s tou striktností nebude tak žhavé...
Myslím, že všechny překvapilo, kdo čtou MV, že výrobci medoviny od příštího roku musí najet na evidenční pokladny, nebo dohodnout s berňákem nějakou platbu. V tom případě by ale měl být zdaněn i stav pod 60 včelstev. Takže celníci, berňák a zdaněná včelstva. Rozumím tomu dobře? Zdraví R. S.
Výrobci ne. Podnikatelé přijímající tržby v hotovosti.
Také odpověď! Jenomže když nejsem pod 60 včelstev plátce ničeho a chytnou mě někde mojí medovinu, což může být případ každého pidivýrobce, tak máme problém. Jestli navštívím berňák tak musí platit ze všeho, včetně včel. Je to tak? Tedy dávám li svojí medovinu do oběhu sám a ne v nijak velkém množství. Myslím, že to se týká každého s produkcí nad hranicí vlastní konzumace a žíznivých kamarádů a známých. Zdraví R. S.
svoji medovinu nemůžeš dávat do oběhu nemáš-li schválený provoz a tedy nejsi legální výrobce........
jinak ji můžeš pouze darovat .....a i to je riziko...
Dnes mi jeden výrobce medovimy řekl,že pouze čistá medovina je bez spotřební daně a medovina doplněná třeba višnovým aroma(obsahuje líh) je již jako výrobek dolihována a tedy i se spotřební daní i když má jen 13%......
je v tom chaos,ale min pokuta od celníků...100tis atd.nejmenovaný výrobce z Moravy dostal údajně minulý týden 320tisíc.....
kdo zná víc detailu ať napíše ....
No a daně do šedesáti je zároveň do 2 tun takže nebude dlouho trvat a tento pasvil byť příjemný -zmizí.Kdo má nad dvě tuny také zároveň musí mít provozovnu schválenou SVS atd......
Když prodáváš medovinu v malém.
Jednoduchá rada: Připrav si skleničky s medem, co nejmenší.
Prodej skleničku za 150 - 200 kč.A jako pozornost přidej 0,5 l medoviny.
Horší bude , když na akcích budeš chtít prodávat medovinu rozlévanou nebo teplou.
To potom vyřešit pouze vstupným.Zaplatíš a zdarma máš nárok na..... F.V.
(15.12.2016 19:42)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Také odpověď!

To nebyla odpověď ale reakce na - Myslím, že všechny překvapilo, kdo čtou MV, že výrobci medoviny od příštího roku musí najet na evidenční pokladny,

Nic takového v MV nepíšou.
Účelové jednání vedoucí k obcházení nařízení je prakticky vždy průšvih a tedy dávat medovinu jako dárek k "předražené" skleničce je pouze teoretická možnost.
V praxi pak státní orgány prověří takovému prodejci i "tělesné dutiny" Smile
Nehledejte způsob jak to obejít ,stejně do cesty dá nějakej blbec další nařízení.
Holt se bude ten kdo chce vydělávat byť třeba malinko bude muset smířit s tím,že daně zaplatí ze všeho a na druhou stranu se skutečně srovnají podmínky a náklady -tedy už snad nebude nikdo prodávat med za 100 Kč a 0,5 l medoviny za 80 Kč.........
Dal jsem radu která je od fundovaného právníka.
A jako říkají politici - Vše dle zákona.......
A v praxi to funguje.
A co je to předražený med,medovina? Každý podle toho jak se ho cení a jak ho dokáže prodat.
Když daně ,dotace atd. nebude nikdo rozkrádat,tak zaplatím i třeba z kyslíku co dýchám.
Jen ,že ukaž my jednoho poslance,senátora,hejtmana,starostu.....
A jednou jak se přihlásíš u celníků, tak se jich již nezbavíš........... F.V.
u nás jeden včelár hovorieval na tržnici,že med má zadarmo.. ale za vybratie z debničky a podanie zákazníkovi si účtoval 6€ Cool
Dobrý den,
potřebuji poradit. V říjnu jsem založil medovinu (100l). Osm týdnů to opravdu intenzivně kvasilo. Poté nastal útlum, tak jsem 14 dní počkal a přistoupil k prvnímu stáčení. Medovinu jsem z kvasné nádoby stočil do dvou demižonů a nechal dokvasit. Jenže takto mi ta medovina dokvašuje už třetí měsíc - kvasná zátka občas probublá. Co s tím mám dělat? Touhle dobou už bych ji měl stočit podruhé a přemístit do sklepa na dozrání, jenže ona evidentně pořád kvasí! Mám ji tedy stočit a přenést do sklepa nebo ji mám nechat tak, dokud bude kvasit. Mockrát děkuji za rady!!
Medovina kvasí normálne 4M. Treba nechať dokvasiť.
Klidně i šest. Záleží na teplotě okolí.
Medovina pri dlhom dokvášaní môže prekvasiť do sucha,takže já sa riadim chuťou medoviny,žiadaná je u nás sladká.Takže podľa toho akú má medovinu chuť ju stopnem a to tým že ju začírim a následne po vyčistení stočím.
"začírim" je asi vyčeřím? Jak, prozradíte? Zatím jsem medovinu nezkusil, sbírám informace. Někdo říká přefiltrovat, netuším jak. Dokvašování se údajně zastaví dolihováním. Pokud je to jen pro mě a rodinu, zdaněným lihem koupeným v lékárně, tak snad to je legální.

Jo a co je překvašení do sucha?
Děkuju za vysvětlení.
Prekvasenie do sucha,tak to je ako pri víne,suché víno obsahuje len veľmi málo zbytkového cukru a ked nám medovina prekvasí do sucha,môže byť pre zákazníkov fádna,u nás sú žiadané sladké medoviny.
Ja medovinu robím nevarenú a asi po 7-10 týždňoch kvasenia a dokvášania ju začínam degustovať aby som dokvášanie vedel ukončiť vo vhodnú dobu a to vtedy,kedy má medovina lahodnú vyváženú chuť cukrov ktoré ešte neprekvasili.Takže približne v tomto čase medovinu začírim prípravkami Klar-sol-vinogel a bentonit.Medovina sa začne čistiť a ukončí sa činnosť kvasiniek.Do 15 dní je obyčajne medovina vyčistená a môžem ju stočiť z kalov.
Následne medovinu dochucujem,pripravím si lieh v ktorom macerujem aspoň 10 dní vhodné byliny a týmto macerátom medovinu jemne dochutím.
Následne medovinu nechávam ešte zrieť z hruba 3 mesiace a najskôr ako polročnú ju začínam predávať.
Ukončit kvašení medoviny v tu chvíly kdy je sladká a zrovna nám chutná je nesmysl .Pokud v medovině nebude aspoň 12% alkoholu rozkvasí se vždy znova a znova. Ve flaškách by z toho byl šampus. Josefoj se to daří dobře vykvasit a přitom mít sladké a chutné jen proto, že už do základu dává správný poměr medu a vody. Zastavit kvašení při třeba 8% alkoholu normálně nelze. Buď by se to muselo převařit nebo by tam muselo být tak málo medu že už by byl překvašen uplně veškerý cukr.
Dosladit suchou medovinu není žádný hřích já to dělám běžně a schválně. Medovinu nadělám z levného světlého medu a doslazuji lahodným lesním medem.
Referenční URL's