Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
V navodu schimanskeho je tech 20g mysleno spise pro ovocny kvas mam pocit. Ten je vcwlku bohaty na ziviny. Med je na tyto latky chudsi, zvlast kvetovy. Ale 3g na litr jsem nedaval. Spis tak primereneSmile
(12.09.2017 22:01)milmart napsal(a): [ -> ]Prosím zkušené kvasiče medoviny, kolik dáváte živné soli? Třeba dle Schimanského 20 g na 100l a nebo dle pana Lstibůrka 3 g na 1l.
Skús to,ako Jozef 333 v prísp.1726...
Zdravím a děkuji za odkazy.
Zkousim delat medovinu studenou cestou a mam nasledujici problem.
Mam 2x 5l demizon ve kterych je cca do poloviny roztok 1:2. Zalozil jsem 17.8 kvasinkama schimanski + zivnou sul a kolem 10.9 jeden demizon prestal uplne bublat a druhy bubla jen trochu (cca 1x za minutu) . Oba demizony jsou zakaleny, dneska rano jsem stocenim do novyho demizonu provzdusnil (stoceno bez usazenyho kalu) a pridal trochu kvasinek a stale je to stejny (jeden demizon nedela nic, utesneny je dobre a druhy buble malo). Netusite co s tim? Muze byt dokvaseno? Kdyz ochutnam, tak je to trochu sladky a alkoholicky me to pripada docela dost.

Pak mam jeste jeden dotaz. Nejakou dobu predtim jsem zkousel delat medovinu teplou cestou. A chovalo se to obdobne. Kdyz pretalo bublat, tak jsem stocil s provzdusnenim do jinyho demizonu a dal do sklepa (ale bylo tam docela teplo cca 20 stupnu, ted je tam o neco min) 11.8 . Porad je to docela zakaleny a nevypada to ze by se to chtelo vycerit. U hladiny je to trochu cistejsi, ale porad nic moc. Ma smysl pouzit bentonit apod a nebo to chce cas a vyceri se?
Je pro vycisteni lepsi chlad a nebo teplo?

Dik za informace.
Na první otázku neznám odpověď.
Na druhou - jednoznačně chlad. V zimě dám medovinu třeba do studené garáže, kde je jen pár stupňů nad nulou. Za pár dní je čistá.
Kvasit v 5 litrových demižonech,nevǐm,nevím. Čím větší nádoba,tím lépe to kvasí. Takže za mě alespoň 20 litrů demižon.
Kvasí to všude stejně, jen z malé nádoby utíká méně plynu - co je úplně normální.
(16.09.2017 14:01)radik napsal(a): [ -> ]Mam 2x 5l demizon ve kterych je cca do poloviny roztok 1:2.

Prečo ich máš zaplnené len do polovice? je dobré keď je demižón plný a vzduchu je tam minimum.
Nekdo tady resil, ze je lepsi nemit plny demizon. Az po prvnim stoceni ho dat doplna.
ZS dej podle kmene kvasinek, kterym chces kvasit brecku.
Tak jeste jeden poznatek. Kdyz dam do jedne medoviny zazvor, tak se me zacne krasne cistit. Myslite, ze mam dat kolecko citronu do medoviny? Nebo co pouzit aby se ovlivnila chut co nejmene?
Pripadne ma nekdo zkusenosti s bentonitem a podelil by se?
Dik
Bentonit používám, je to výborná věc.
A muzes mi prosim poradit jaky? Na webu jsem nasel nekolik druhu a nevim jestli je to jedno a nebo se v necem lisi ( http://www.potrebyprovinare.cz/preparaty...n/bentonit ).
Dík
Kupuji granulovaný ,ten co funguje i při nízkých teplotách. (ve sklepě)
Letos chci vyzkoušet toto:
http://www.vinarskydum.cz/e-shop/vyroba-...ltr-detail
Používáte ho někdo?
Klasické čerpadlo na víno s filtrama má při menších objemech zbytečné ztráty.
Díky Petr K.
(16.09.2017 21:07)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Kvasit v 5 litrových demižonech,nevǐm,nevím. Čím větší nádoba,tím lépe to kvasí. Takže za mě alespoň 20 litrů demižon.

(17.09.2017 16:33)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Kvasí to všude stejně, jen z malé nádoby utíká méně plynu - co je úplně normální.

Nejsem zkušený kvasič, ale co vím, tak malé nádoby jsou teplotně náchylné, větší množství vyrobí nejen více plynu, ale i více tepla, takže kvasinky si své prostředí vytopi.
Demižony většinou stojí na zemi, takže se odspodu ochlazují, je dobré postavit na kus polystyrenu.



(17.09.2017 20:54)Andrej napsal(a): [ -> ]
(16.09.2017 14:01)radik napsal(a): [ -> ]Mam 2x 5l demizon ve kterych je cca do poloviny roztok 1:2.

Prečo ich máš zaplnené len do polovice? je dobré keď je demižón plný a vzduchu je tam minimum.

(18.09.2017 6:53)radik napsal(a): [ -> ]Nekdo tady resil, ze je lepsi nemit plny demizon. Az po prvnim stoceni ho dat doplna.

Při prvním, bouřlivém kvašení do cca 2/3 objemu (prostor na plyn), po první stočení co nejvíce do plna, aby přes velkou plochu hladiny nedocházelo k oxidaci.
(26.09.2017 21:37)Petr K. napsal(a): [ -> ]Letos chci vyzkoušet toto:
http://www.vinarskydum.cz/e-shop/vyroba-...ltr-detail
Používáte ho někdo?
Klasické čerpadlo na víno s filtrama má při menších objemech zbytečné ztráty.
Díky Petr K.

Používám tento filtr cca 2 roky. Filtruje to celkem úspěšně(desky V20 - sterilní filtrace).
Filtrace trvá docela dlouho(50l do hodiny).
Tak to je dobrý. Mám šesti deskový čerpadlo na víno a tam je ztráta tak cca 4 litry a to je škoda. Filtry měníš po 50 litrech? Jsou jednorázový? Hodinu klidně ve sklepě vydržím, pítí je tam dost. ?
Napadlo mě, že pro urychlení filtrace by šlo použit vodní vývěvu. V nádobě, do které se stáčí přefitrovaná medovina vytvořit podtlak a šlo by to celý proces urychlit.

[Obrázky: 004.jpg]
Referenční URL's