Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zmrazeno - Přikrmování včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
(08.04.2013 8:18)karelretik napsal(a): [ -> ]to bude asi pravda...byl to posledni plást...takže ale tedy ostatni , které jsou blíže k chomáči, tak ty jsou s medem? včely na podzim si cukerny roztok zapracuji na med, je to tak....?

med bych tomu až tak úplně neříkal Sad

pravdou ale je, že s cukerným roztokem včely provádí velmi obdobné neli stejné postupy a činnosti jako při přínosu nektaru
(08.04.2013 8:18)karelretik napsal(a): [ -> ]včely na podzim si cukerny roztok zapracuji na med, je to tak....?

Přiznám se, že takovéto moudro už jsem hodně dlouho neslyšel Surprised
Nevidím důvod se pošklebovat, učený z nebe nespadl. Každý se učí, nasává informace. Nikdo se nestal s prvním žihadlem zkušeným včelařem. Nebylo by rozumnější místo úšklebku vysvětlit, jak to opravdu je?
(07.04.2013 16:20)karelretik napsal(a): [ -> ]jednomu včelstvu jsem chtěl dát blíž zásoby. Vzal jsem tedy poslední plást, rozrušil jsem ho vidličkou a dal jsem ho blíže k chomáči včel...

Pokud bych pouze přisouval blíž zásoby, tak bych plást vidličkou nerozrušoval. Slyšel jsem názor že se tím včelám ušetří práce, ale spíš bych řekl jim tím nějakou práci přidělám.
To není odpověď na Karlův příspěvek, ale otázka pro zkušenější jestli je lepší víčka rozrušit nebo zásoby nechat zavíčkované.
Určitě žádný učený z nebe nespadl a zde na fóru je plno ochotných včelařů, kteří se snaží velmi fundovaně odpovídat i na zdánlivě hloupé otázky nováčků, proto tomu nic nemám a nikomu se nesměji. Ale když se takto zeptá zrovna Karel Retik, který v jiných vláknech včechny poučuje a moralizuje, tak se na mě prosím nezlobte ale pousměji se...
(08.04.2013 8:18)karelretik napsal(a): [ -> ]včely na podzim si cukerny roztok zapracuji na med, je to tak....?

Dá se to (velice zjednodušeně) říct i takhle.
(09.04.2013 11:08)Kohout napsal(a): [ -> ]
(08.04.2013 8:18)karelretik napsal(a): [ -> ]včely na podzim si cukerny roztok zapracuji na med, je to tak....?

Dá se to (velice zjednodušeně) říct i takhle.

Výborně, takže běžím vytočit staré zásoby a prodat do výkupu Smile
(09.04.2013 11:11)Mlha napsal(a): [ -> ]Výborně, takže běžím vytočit staré zásoby a prodat do výkupu Smile

Ale Karel psal SI zapracují. Ne pro výkup.
(09.04.2013 10:06)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]vysvětlit, jak to opravdu je?

Je to tak, že včely nepoznajú výrazy "glukóza, fruktóza, sacharóza" a ani med.

Pre včely je med viskózna sladká a lepkavá tekutina, ktorú vytvárajú zberom a zahusťovaním sladkých štiav – predovšetkým nektáru kvetov.

Ale pretože v auguste a neskôr už nemajú prístup k nektárom ale iba k roztoku sacharózy od včelára, tak vytvoria med podľa svojich postupov, len základ je z niečoho iného. Ostatné látky tam včeličky pridajú tak ako do nektárového medu, enzýmy, proteíny, aminokyseliny, organické kyseliny, minerály, vitamíny, koloidy, éterické oleje ..., všetko podľa možnosti, ale hlavne v takých pomeroch aby im ten MED vydržal minimálne do jari.

A sa divím odborníkom že to ešte autorom odklepnú prstom nahore.

Karelretik, neboj sa, máš pravdu, včielky to naozaj spracujú na med. Ak Ti je známy rozdiel medzi glukózou, fruktózou a sacharózou, tak nevidím najmenší problém v tomto tvrdení.
Tak jsem docela překvapený co dokáže včelař nazvat slovem "MED" Confused. U různých řetězců mě to už ale nepřekvapuje.......Big Grin
Hn, hn, hn. A jakým dobrotám se dá vzniknou i z horších věcí.
....... a tak mě napadá... To budeme zase všichni zimovat na medu Surprised
Pojem med je popsán ve vyhlášce č. 76/2003 Sb.:

Vyhláška č. 76/2003 Sb. napsal(a):ODDÍL 2

MED

§ 7

Pro účely této vyhlášky se rozumí
  1. medem - potravina přírodního sacharidového charakteru, složená převážně z glukózy, fruktózy, organických kyselin, enzymů a pevných částic zachycených při sběru sladkých šťáv květů rostlin (nektar), výměšků hmyzu na povrchu rostlin (medovice), nebo na živých částech rostlin včelami (Apis mellifera), které sbírají, přetvářejí, kombinují se svými specifickými látkami, uskladňují a nechávají dehydratovat a zrát v plástech,
  2. medem květovým (nektarovým) - med pocházející zejména z nektaru květů,
  3. medem medovicovým - med pocházející zejména z výměšků hmyzu (Hemiptera) sajícího z rostlin na živých částech rostlin nebo ze sekretů živých částí rostlin,
  4. pastovým medem - med, který byl po získání upraven do pastovité konzistence a je tvořen směsí jemných krystalů,
  5. vytočeným medem - med získaný odstřeďováním odvíčkovaných bezplodových plástů,
  6. plástečkovým medem - med uložený a zavíčkovaný včelami do bezplodových plástů čerstvě postavených na mezistěnách vyrobených výhradně ze včelího vosku nebo bez nich a prodávaný v uzavřených celých plástech nebo dílech takových plástů,
  7. vykapaným medem - med získaný vykapáním odvíčkovaných bezplodových plástů,
  8. medem s plástečky - med, který obsahuje jeden nebo více kusů plástečkového medu,
  9. lisovaným medem - med získaný lisováním bezplodových plástů za použití mírného ohřevu do 45 st.C nebo bez použití tepla,
  10. filtrovaným medem - med, který byl po získání upraven odstraněním cizích anorganických nebo organických látek takovým způsobem, že dochází k významnému odstranění pylu,
  11. pekařským medem (průmyslovým medem) - med určený výhradně pro průmyslové použití nebo jako složka do jiných potravin; může mít cizí příchuť nebo pach, může vykazovat počínající kvašení nebo mohl být zahřát.

Vše ostatní med není!
Tak jsme si vyřešili, jak "pojmenovat" cukerné zásoby a teď by to chtělo se vrátit k tématu.
Možno ste si vyriešili vy osobne pojem "med".
Vrátiť sa k tématu znamená zahovoriť, alebo zahodiť tento problém.
Zhovadili ste kolegu Karla, a nechcete pripustiť inú alternatívu.
Ak by to boli iba "cukerné zásoby", tak zpätnou krištalizáciou by sme získali zasa čistý cukor, o čom moc pochybujem.
Včely uvedenú vyhlášku určite nečítali, teda z pohľadu včiel a tiež z pohľadu včelára je to med ibaže nepredajný, s vysokým obsahom sacharózy.
Karel použil iba jednú veru "spracujú na med", Keby nespracovali, tak by im zásoby kvasili... Nepísal že by ho vytočil a predával. Pre včely je to med.
misan: ty se prostě musíš hádat a vyvolávat flame za každou cenu. Holt některým specifickým skupinám se nedá odporovat. Tak dobře, zavedeme k pojmům květový med a medovicový med, ještě pojem kořenový med Smile Na a samozřejmě dáme podnět na rozšíření kampaně Bez medu to nejde také o tento produkt. A předefinujeme pojem "medná komora". Samozřejmě se také omluvíme všem supermarketům, kteří do medu lili inverty a byly za to neprávem pranýřovány. Spokojený?
Podla mna vcelami spracovany roztok sacharozy by mohol spadat pod definiciu medu bod a. Cool
Kazdopadne tento rok to vyzera, ze to mozno bude jediny "med" aky vcely prinesu.Sad
Ale vzdy lepsie ako bezny krystalovy cukor z obchodu. Wink
Dlouho jsem váhal, jestli reagovat, ale nakonec jsem se rozhodl, že ano. Svoji reakci směřuji především na pány misan a Havelka Jan:
  1. Nedávno jsem uživateli Karel Retík v jiném vlákně udělil negativ. Pak po mně chtěl přes PM vysvětlení. Takže speciálně tomuto kolegovi raději negativy dávat nebudu, protože nemám čas, chuť ani náladu je posléze obhajovat a vysvětlovat. Zde jsem si jen dovolil jinou formou upozornit na nesmysl, který (opět) napsal. Mimo jiné jsem mu v PM radil, ať si o včelaření konečně něco seriózního nastuduje a nedává na fórum různé přihlouplé otázky a nesnaží se ho levně vytěžovat, protože tak jen devalvuje jeho úroveň. Jak vidno, tak se nepoučil, protože jinak by nenapsal, co napsal.
  2. Včely sice nečetly vyhlášku, která obsahuje definici medu a ani jí číst nemusely, protože definici medu vytvořily včely sami. Med je med a zpracované cukerné zásoby jsou zpracované cukerné zásoby! Průsečík mezi těmito různými látkami je v tom, že obojí prochází podobným zpracováním před uložením do plástu a také v tom, že včely jsou schopné na obou těchto látkách v důsledku jejich podobnosti přezimovat. Ovšem vzájemně jsou tyto látky nezaměnitelné! Už jen samotná podstata nektaru a jeho složení je velmi rozdílná od cukerného roztoku. Mimochodem, příteli misane, on ten nektar aminokyseliny, organické kyseliny, fosfáty atd. obsahuje sám o sobě!
  3. Dle mého názoru je rozdrásání zásob horší než lepší a já to nedělám (to Kohout)
  4. Kolega Scipio - no comment...
climax: bohužel za posledních pár měsíců se tu na fóru vyrojilo pár jedinců, co se prostě neumí chovat. Jak píšeš, nejen že se neobtěžují přečíst si příručku včelaře začátečníka, ale oni ani nečtou fórum a ptají se na něco co je o stránku dále a když jim někdo na stupidní dotaz odpoví tak se ještě 5x zeptají. A když se tu vede dvoustránková debata o ničem a sám administrátor se snaží utnout diskusi naprosto exaktním vysvětlením, tak oni si musí napsat ještě pár příspěvků, ve kterém řeknou jak je administrátor hloupý a dokázat si že jejich názor je to jediné správné dogma. A pak se těchto pár mamlasů ještě samo navzájem odmění placy nahoru a ostatním dá palce dolů. Proto si myslím, že by jsi je měl také omínusovat a nic nikomu nevysvětlovat, pokud někdo není schopen pochopit že rozpuštěný cukr není med, tak nejenže by měl dostat palec dolů, ale ani nemá co dělat na tomto fóru. Já se jen děsím představy, že sem zavítá nějaký náhodný kolemjdoucí a uvidí jak se z jeho pohledu "fundovaní včelaři" navzájem přesvědčují, že oslazená voda je med a ještě si za to dávají palce nahoru. Vždyť skoro každý z nich už je na úrovni Senior Member (tedy vygeneroval dostatečný počet příspěvků), ale je zde chvíli a má jen pár plusových bodů. Z toho plyne jediné plácají tu jen nesmysly, denně vypustí desítky hloupých výkřiků a stupidních dotazů a znepřehledňují fórum těm, kteří se chovají slušně. Např. o připravě sirupu, čerpání sirupu atd. se již hovořilo v jiných vláknech, jen je najít a přečist. A jediný výsledek je ten, že se z fóra stane nepřehledná žumpa, protože jedna perla bude přikryta tunou hnoje a nikomu se nebude chtít jí vykopávat. Je lépe mít na fóru třetinu příspěvků, ale k věci. Např. před rokem jsem neviděl, že by se takhle blbě plácalo a tak mínusovalo jako s příchodem výše zmíněných nevychovanců.
A znovu opakuji, není to o tom, že by tu někdo nechtěl pomoci někomu, kdo se chce opravdu něco dozvědět, ale jak se píše už v knize knih, je zbytečné házet perly sviním. Dotazy nejsou kladeny tak aby se dotyční něco dozvědeli, ale jen aby založili flame, zaTrolovali a dokázali si jakou mají pravdu. A zrovna zmíněný Karel Retik je toho zářným případem v tomto vlákně se tváří že neumí do pěti počítat, ale v jiném vlákně ostatní osočuje jak málo pomáhají a on je ten jediný co spasí svět a řídí zeměkouli.
A teď směle mínusujte, konec konců ve fóru hloupých trolů já být nemusím a bude mi líto akorát Petra M, že tu zbyde s takovými lidmi sám.
No, myslím si, že se docela uhnulo od tématu, ale když už jsme u toho.... Včelařím 32 let, a je docela zajímavé číst názory na přikrmování včelstev teď z jara. Mám za tu dobu spoustu poznatků, které se by se tu nechaly publikovat.(některé se ani publikovat nedají, protože výklad by obsahoval spoustu sprostých slovSmile) No nevím, kolik palců dolu bych dostal například díky výhradám k používání medocukrového těsta v předjaří. Nepoužívám, a myslím, že jeho použití je kontraproduktivní, pokud je takové počasí jako letos. Myslím si, že včelaři, kteří mají včely 3, 4 roky by svoje zkušenosti měli dříve ověřit, než s tím vyjít okamžitě na světlo. Každý rok je jiný, a to co se dělo u včel loni, netos neplatí, a příští rok to bude zase jinak. Na většinu věcí, které se u včel dělají, je potřeba mít cit pro situaci, a ikdyž se kdokoli může snažit poradit jakkoli dobře, může se stát, že v jiné oblasti je ta rada k ničemu. V reakci na odvíčkování zásob a přísunutí k chomáči musím říct, že tento zásah u zimujícího včelstva nedělám. Je lepší na podzim nakrmit tak aby toto nebylo nutné.Odvíčkování části zásob bych připustil jen z jara jako podnícení k plodování při přebytku zásob. Každý bude mít nejspíš jiný názor, přečteme si jiné pohledy na věc, ale nic se neděje.... Budeme vědět, že to někdo dělá jinak, ale většinou nás to nepřesvědčí , abysme ve svých úlech něco měnili. Rád bych se vyvyroval vstupů do takových diskuzí, jako tu proběhla o "med vs. cukerné zásoby". Člověk, který se na takovou věc dokáže zeptat, si buď delá"prdel", a nebo,co by bylo hořší,....mohl by to myslet vážně. Pak by bylo na místě dělat na včely něco jako" řidičáky ".....Jo, a vy začátečníci, uvědomte si, že každý se s vámi rád podělí byť o základní informace o všem možném. Tak si víc rozmyslete, co zá bláboly sem vypustíte, protože sebevědomejm blbečkům tu nejspíš nikdo radit nebude.
zareaguji na vzniklý flame vyvolaný mojí nešťastně položenou formulací otázky o MEDU resp. o tom, proč jsem měl v plástu TEKUTÝ STAV něčeho a ne HUSTÝ....
Na toto mi velice fundovaně odpověděli pan Křapka a pan Turčány, také uživatel Bobr a vše pochopil i admin p. Havelka. Vysvětlili mi to a tím jsem vše považoval za ukončené. Jak sami psali - o tomto se v knihách nepíše a vše je jen věcí osobních zkušeností. Dál jsem toto téma již nenavštěvoval, jelikož jsem s odpovědí byl nadmíru spokojen.
Navštívil jsem ho až nyní...a nestačím se divit...Smile)) Bohužel je tu anonymní uživatel Mlha, který vždy bude rozdmýchávat diskuze a zbytečně vyvolávat spory. A urážet - anonymně. Ano, moralizoval jsem v jiném tématu, ale opakuji v JINÉM...v tématu o dotacícha v rovině společenské a sociální, ne odborné. Tzn. že srovnává jablko s hruškami. Více s k němu vyjadřovat již nebudu.
Pro uživatele jménem Climax- mrzí mne, že to vidíš takto. Vše jsme řešili přes SZ a není nic jednoduššího, než to vytáhnout na venek....škoda.
Pro pana Milana Havelku: mrzí mne, že si nepochopil otázku (opakuji, že se omlouvám za její nevhodné formulování) a myslíš si, že si dělám jen pr.... Jen se chci obhájit: jsem ve včelařství začátečník a to že v plástech TO bylo tekutý a ne pevný mě překvapilo. V žádné knížce jsem o tomto nečetl a tak jsem se zeptal. Mrzí mne, že si podlehnul pánům climax a mlha.

a jen tak na okraj, zkuste opravit údaje na wikipedii:
cituji

"Glycidová složka potravy

Po příletu do úlu předávají létavky nasbíraný nektar resp. medovici z volátka do volátka úlovým včelám. Úlové včely obdržený nektar zahušťují tak, že pomocí ústních orgánů vystavují kapku nektaru teplému a větranému prostředí úlu.[4] Zahuštěnou sladinu ukládají do buněk plástů. Dalším odpařováním vody uložená sladina dozrává postupně v med. Glycidová složka potravy je podle potřeby čerpána z takto nashromážděných zásob medu."

http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C4%8Dela_medonosn%C3%A1

ještě jednou se tedy omlouvám za nevhodně ( i když opravdu nevím jak vhodně a jednoduše) položenou otázku o MEDU.
děkuji
Stran: 1 2
Referenční URL's