Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fáze Měsíce a jejich vliv na včelstva
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Přátelé, nezlobte se na mě, ale pokud časopis Moderní včelař začne tisknout třeba takovéto hypotetické a dle mého názoru šarlatánské postupy (byť jako alternativní metodu léčby), naprosto se tím v mých očích shodí. Tady na fóru můžeme tlachat o ledasčem, ale odborné publikace by si měly udržovat přece jen určitou míru nenabouratelné odbornosti, což se Modernímu včelaři většinou naštěstí daří a byla by škoda, kdyby tomu mělo do budoucna být jinak.
Pokud časopis otiskne výsledky nějakého pokusu který to ověřoval, získá u mě body.
A pokud to vyjde že na tom něco je, tak i kalendář. Jinak jako info - stejně jako o včelaření dle Bohorodičky. Za zmínku to stojí. Znám člověka co rok dopředu podle kalendáře určuje kdy bude přelarvovat. POkud by mu to fungovalo, asi by to dělal každý. Smile

Jinak se zařadí ke Včelařství z dob kdy jsme se dočítali o tom jak upravit magnetem vodu na napájení včelstev a nebo neověřený vliv 8cm PS atd.


A nebo by to rovnou mohlo být součástí chovatelského kalendáře. .-)
(09.04.2014 14:36)Debora napsal(a): [ -> ]Termín pro zpopelnování varroa je doba, kdy slunce a měsíc stojí před souhvězdím býka. Spadá-li na tuto dobu zatemnění slunce, mělo by být zpopelnování ukončeno před zatemněním slunce. V této době je účinost nejvyšší.
Ošetření včelstva se musí provést třikrát, vždy v konstalaci měsíce před souhvězdím býka. To znamená po čtyřech, a ještě jednou po osmi týdnech.

enjoy free energy

Deboro, protože asi bude problém v překladu. Chci se ujistit mysliš opravdu souhvězdí nebo znamení ? Souhvězdí je zkutečné rozmystění hvězd na obloze, znamení jsou 30° dělení ekliptiky s počátkem v jarním bodě. Znamení je to co se běžně v astrologii používá.

Protože se používá termín, že planeta je ve znamení, bylo by logické napsat že je slunce a luna v beranu, ta formulace že je před souhvězdím býka je velmi podivná ? Co to přesně znamená ? To první pálení by podle této definice padalo na první jarní nov.

Protože se tradičně uvažuje platnost aspektu do jeho opakovaní, čekal bych že další posyp by měl nasledovat o dalším novu. Nikoliv znovu kdy je luna v beranu, neboď slunce bude o znamení dál.

Jinak se těším na překlad toho Lunarního kalendáře.

Honza Vrána
A co tento Lunární kalendář, který již vychází u nás 18 let nevyhovuje. Těch už máme doma taky pár.

Viz příklady
Honzo,
uvedené symboly se nevstahují na astrologický zvěrokruh, ale na viditelné astronomické souhvězdí. V našem případě spadá první pálení sice na nov (28.5.), ale spalovaní spadá na dobu, kdy je luna v býku (27.5. od 19 hodiny do 30.5. do 16 hodiny / 24.6. od 2 hodiny do 26.6. 23 hodiny a 21.7. od 7 hodiny do 24.7. do 5 hodiny). V kalendáři je u datumu označeno souhvězdí, před které se měsíc sune. Doufám, že jsem to ted' lépe popsala.

@Jiří: ve standartním lunárním kalendáři pro včelstvo jsou záznamy pro vhodnou práci s včelstvem pro každý den v roce.

(09.04.2014 21:37)JKL napsal(a): [ -> ]A to nás v kvantové fyzice na univerzitě učili, že fotony jsou kvanta elektromagnetického záření a světelné záření resp. vlnění je vysokofrekvenční elektromagnetické vlnění s délkou vlny několik stovek nm.

Asi se ten VD vysvítí pomocí světla.Surprised

ano, to je náš cíl. Wink Pokud bys měl zájem, ráda uvítám tvé znalosti a spolupráci pro modifikaci vysokofrekvenčního generátoru Smile
(10.04.2014 17:19)KaJi napsal(a): [ -> ]...z dob kdy jsme se dočítali o tom jak upravit magnetem vodu ...

Karle, ale toto naozaj funguje.... ale nie je voda ako voda, že áno?!
@Deboro, pokud je to lunární kalendář pro včelaře, tak to by nebylo nezajímavé. Vliv přitažlivosti měsíce na procesy v přírodě je dost značný a prokazatelný. Přece jen jeho gravitace stejně jako slunce působí dost silně. Za to bod.



@Vojto,Káji, ten magnet v te vodě spíše působí na minerály, v ní rozpuštěné a ty může do určité míry polarizovat. Ve výsledku může malinko napomoci při jejich zpracování rostlinami a mikroorganismy.
Ten vliv je ale dán složením té nedestilované vody, kterou používáme. Zázraky od zmagnetizované vody ale nečekejte.
Práve preto tá moja poznámka, že nie je nie je voda ako voda. Ale funguje to a viditeľne. Nepochybujem o vplyve mesiaca na živé bytosti, ani o Teslovi Wink . O preberanej teórii áno.... Huh
Máte kliku, že již není středověk a inkvizice. To hořely hranice. A na těch se neupalovali kleštíci Surprised.
Je vidět, že se rapidně ochladilo a nemáte co dělat Tongue. Ale, kdo si hraje nezlobí. Viď DeboroWink.
JK
galileo jim taky blbnu hlavu že země je kulatá, takový nesmysl...
@ Josef: fakt Wink
Vliv blízkých těles nehodlám zpochybňovat, ale řešit že je měsíc v "souhvězdí" - tedy v něčem co má vliv pouze takový že tam někde daleko mimo jsou hvězdy.

K vodě, včetně té aktivované "polem" včel.
Pokud to funguje, určitě to někdo porovnával. Pak by byly ty výsledky opravdu zajímavé.
Ale bez porovnání v pouhé víře je to stejné jako vyřezávání medu na zelený čtvrtek či kdy se to dělalo po staru - asi to v některých případech dost včel nemuselo přežít. Pokud Velikonoce vyšly na první možný termín a bylo studené jaro.
Ne, že bych se chtěl zastávat lektora, je stejně starej a blbej jako já, a dost dobře nechápe ty nové trendy.Big GrinBig Grin
Ale jedna technická. Vd tady máme 30-40let. Nejdříve se upalovaly včelstva, teď preventivně kleštíci, aby zlikvidovali ty přeživší.
Kdyby to byla tak převratná metoda, proč tady ty Vd ještě máme. Neporadil si s nimi VÚ, a to má monopol, ale nakonec bude stačit, počkat si na planety v zástupu a před grilováním masa, ogrilovat Vd.
Nic ve zlým Deboro, ale pro nás starý, je to až moc převratná myšlenka.Smile
No na tu ovčelenou vodu taky nevěřím, ale na tu zmagnetizovanou krom toho, že jsem si dělal za doby mých školních let pokusy s mákem i seriózní výzkumy třeba :
Why Magnetic Fields are Used to Enhance a Plant’s Growth and Productivity?
Healthy Water Technologies – Magnetized Water
Magnetic Effect on Plants
Accelerated plant growth effects of Imploder water
Znám léčitele ze včelařské rodiny a ten tvrdí že ovčelená voda funguje.

Vysvětluje to tak že lidi, hlavně ti starší, většinou málo pijí. Když si pravidelně obstarávají ovčelenou vodu, vypijí ji za den více než kolik do sebe dostanou tekutin obvykle.
Už jen ten zvýšený příjem vody blížící se doporučené denní dávce působí na organismus blahodárně, že některé problémy časem ustoupí nebo se zmírní.
V poslední době už mnozí lékaři blahodárný vliv zvýšeného příjmu tekutin poněkud ralativizují s tím,že zbytečně zatěžuje ledviny. Zdravý člověk by měl prostě pít,když má žízeň. A nebo chuť,třeba na pivo(klidně i ovčelené).Smile A je úplně jedno,v jaké pozici se nachází měsíc.
Nadměrného.
Už existuje aj nový odborný termín: "aquaholik".
Deboro, diky za uprřesnění. Pokud bych mohl poprosit o nascanovani strany 13. kde by melo byt vysvetleno co povazuji za ty souhvezdi.
Astronomická souchvězdí jsou poměrně moderní záležitost a na ekliptice je jich 13, a hadanos se v tom kalendari nevyskytuje ?
Protoze dle mych vypoctu ty souhvezdí co pouzivaji nemaji stejnou delku, tak se nejedna ani o zadny ze siderickych zodiaku. By me tudiz pomerne zajimalo s cim ze to vlastně pracuji.

Upřimě použití přímo souhvězdí je nestandartní a příjde mi to jako moderní pokus o nápravu astrologicke tradice. Historicky se pracuje s dvanactinym delenim sféry na znameni tropickeho zodiaku. To se da dohledat uz v Ptolemaiovy.

Ja přehlid že si kalendář přeložila v příspěvku před jeho zveřejněním. Diky za něj, trošku sem si udělal představu jak stím pracují.

(10.04.2014 18:16)JKL napsal(a): [ -> ]A co tento Lunární kalendář, který již vychází u nás 18 let nevyhovuje. Těch už máme doma taky pár.

Lunarni kalendář Krásné paní pracuje s tropickým zodiakem. Což je uplně jiny systém než poúžíva Debořin kalendář. Nicméně základní symbolika, třeba že včelstva lépe stavý v zemních znameních by dávala smysl.



(11.04.2014 7:23)KaJi napsal(a): [ -> ]Vliv blízkých těles nehodlám zpochybňovat, ale řešit že je měsíc v "souhvězdí" - tedy v něčem co má vliv pouze takový že tam někde daleko mimo jsou hvězdy.

Souhvězdí/znamení, jsou hlavně souřadnicový systém, něco co vám pomůže změřit kde se na sféře nacházíte. Jak to funguje respektivě o čem to vypovída, je bohužel na poměrně obsáhlou debatu, a přiznávám že v tom ani astrologové nemají příliš jasno.



K ty Vodě bych jen pro inspiraci dal odkaz na stránky Masaru Emoto http://www.masaru-emoto.net/english/water-crystal.html moc rád bych chtěl mít možnost si ty jeho fotografie ověřit Smile

S pozdravem Honza Vrana
(11.04.2014 9:25)Kohout napsal(a): [ -> ]Znám léčitele ze včelařské rodiny a ten tvrdí že ovčelená voda funguje.

Vysvětluje to tak že lidi, hlavně ti starší, většinou málo pijí. Když si pravidelně obstarávají ovčelenou vodu, vypijí ji za den více než kolik do sebe dostanou tekutin obvykle.
Už jen ten zvýšený příjem vody blížící se doporučené denní dávce působí na organismus blahodárně, že některé problémy časem ustoupí nebo se zmírní.

A víte proč? Smile Protože věří, že je to "uzdraví", nebo že je to zdravé, proto se to snaží pít. Jinak by si na to nevzpomněli. Respektive by vám tu vodu, čaj taky tak nehltali.

Za další, máte někdo zkušenost s chemickým rozborem takovéto "ovčelené vody"? Nechci si hrát na chytrého, ale představím-li si podmínky úlu - cca 35 °C, tak stačí sebemenší bakterie, spora, vir, ze špatně umyté nádoby, např. ve víčku, a už máte plnohodnotnou bombu "zdraví".

A nakonec. Proč dnes nemáme důkazy o zjevení Panny Marie, a já nevím kde jakého svatého, zázračné skutky obdobných lidí, jako byl Ježíš. Protože doba je již tak pokroková, že vám lidé řadu věcí jen tak neuvěří. Kdysi jsem se o tom bavil s jednou kamarádkou, křesťankou, že věří tomu, že tenkrát lidé byli blbí, ale věří jenom pro blaho svého nitra (že od různých problémů pomáhá vsugerování naivní představy o nadpřirozenu, což jsem ji neupíral - je to jedna z cest, jak se s problémy vypořádat).



Píše se tady o vlivu souhvězdí a já nevím čeho. Víte, že z našeho pohledu souhvězdí mohou být planety miliardy kilometrů od sebe vzdálené a které nemusí mít na sebe gravitační vliv? Nebo že některé ty "hvězdy" jsou už dávno vyhaslé a k nám putuje jenom světlo stejně tak, jak to 8 minut trvá ze Slunce k nám? Pokud někdo řekne, že má na včely vliv Měsíc, dá se tomu uvěřit, když Měsíc ma vliv na slapové jevy.



Pálení roztočů se mi zdá bizardní z doby středověku. Všichni jsme jenom kus chodícího uhlíku, a je vám taky jedno, že si doma umývate ruce mýdlem, které bylo vyrobeno ze zdechlin hospodářských zvířat a nevadí vám to, protože byly separovány molekuly jedné sloučeniny. A žádná karma mrtvého osla mě tedy ještě nevytrestala, alespoň doufám Wink



Závěrem se omlouvám lidem, které můj příspěvek namíchne. Jsem racionální povahy a zatím nikdo nedokázal naprogramovat molekulu něčeho, aby něco ničila. Navíc pravěkým způsobem, že to prsknu jen tak do krbu.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's