Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fáze Měsíce a jejich vliv na včelstva
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Jarinku, to není o víře ani o racionalismu, to jsou jiné příběhy. Proč jen se nám ta ovčelená voda nekazí, zatímco ta běžná ano? Zdá se, že je zatím náš racionalistický rozum i na tohle krátký. Tož já bych byl opatrný, on i ten "středověk" tohle věděl, tedy to, že ten rozum je občas na něco krátký ... Big Grin
Jiří
Big Grin Další zábavné vlákno. Big Grin Pokračujte. Big Grin
(11.04.2014 11:27)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Jarinku, to není o víře ani o racionalismu, to jsou jiné příběhy. Proč jen se nám ta ovčelená voda nekazí, zatímco ta běžná ano? Zdá se, že je zatím náš racionalistický rozum i na tohle krátký. Tož já bych byl opatrný, on i ten "středověk" tohle věděl, tedy to, že ten rozum je občas na něco krátký ... Big Grin
Jiří

OK, tak vodu, kterou budete dávat do včelstva, si naberte v potoce nebo kdekoliv jinde, a ne z kohotkou, která je ozónována a chlorována. Pak mi sdělte výsledek.
(11.04.2014 11:42)Jarinek napsal(a): [ -> ]OK, tak vodu, kterou budete dávat do včelstva, si naberte v potoce nebo kdekoliv jinde, a ne z kohoutku, která je ozónována a chlorována. Pak mi sdělte výsledek.
Nemám vodu z kohoutku, nýbrž z vlastní studny a bez jakýchkoliv úprav. Takže uvádím jen vlastní zkušenost. Ostatně o tom mluví i píše také dr. Hajdušková. Je to jen marginalie, vraťme se k tématu: já vlastně psal o jakési "racionální" Wink pokoře ... Taky bych sám rád věděl, co se tam a v těchto věcech děje ... Big Grin Budu rád, když někdo najde cestu, jak to do našeho "rozumu" dostat ... Wink
Jiří
(11.04.2014 7:55)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]Nic ve zlým Deboro, ale pro nás starý, je to až moc převratná myšlenka.Smile

beru to, jen mně udivují ty komentáře lidí, kteří nemají v hrsti ani toho vrabce. Též jsem skeptická, ale to mi nevadí si něco neověřit. Zpopelnování roztočů bazíruje na starém receptu regulace škůdců v zahradnictví. Účinost této metodiky na včelstvo není ani ověřená, ani dokumentována. Zkutečnost je, že rodina Drescherová nepoužívá zpopelnování, ale Varroa-Controller. Každý z nás si musí najít svou vlastní cestu a co je mi známo, nikdo z Vás, kromně Milana Bencura, se nemůže chlubit, že nemá roztoče.
Není nic destruktivnějšího, než nečinost. Každý pád na hubu má něco konstruktivního, nebot' následující reakce je ohnostroj elektromagnetických impulsů a výsledek je za normálních okolností velmi tvořivý. Wink

________________________________________________________________________________​___________________________________________________________________________

.
[Obrázky: Mondkalender_S11.jpg][Obrázky: Mondkalender_S12.jpg][Obrázky: Mondkalender_S13.jpg][Obrázky: Mondkalender_S14.jpg][Obrázky: Mondkalender_S15.jpg][Obrázky: Mondkalender_S16.jpg][Obrázky: Mondkalender_S17.jpg]
Nu jestli to zpopelňování funguje i na jiné zahradní škůdce, tak bych to mohl zkusit. Loni mě na zahradě nejvíc škodil soused se svou ženou. Když je zpopelnim (a je jedno jestli jejich popelem posypu cokoliv) tak už škodit nebudou- tomu se říká stoprocentní účinnost.
Pokud autoři vědeckých teorií pletou veličiny, nelze je brát vážně. Tím nechci zpochybňovat vliv Měsíce. Problém je ten, že "seriózní věda" se tím nechce, ba přímo bojí zabývat. Je to velmi tenký led, na kterém lze ztratit kredit.
Pak to leží na nadšencích, kteří jsou dostatečně vzdělaní a při tom sebekritičtí. Taková statistika všeho, co se ve včelstvu děje ve vztahu k fázi Měsíce by mohla být zajímavá. Jde jen o to, zda se odhalí přímý vliv Měsíce nebo nepřímý prostřednictvím počasí, na které má měsíc zásadní vliv.
Pro mne je tu však jeden zásadní problém. Nedostatek kleštíků pro kremaci, přinejmenším v ten správný čas. Kolik včelstev je potřeba na jednu kávovou lžičku roztočů? A při jakém způsobu ošetřování? Tohle by byla také zajímavá statistika...
Moja mama ničila škodcov na záhrade tak, že rastlinky na hriadkach posypala popolom z dreveného paliva. A ono to fungovalo.
Si myslím, že je to celkem jedno, Debora něco nastínila, pokud to někoho oslovilo dobře, pokud ne taky dobře. O tomto tématu je dobré diskutovat a pokud to někoho rozčiluje tak ať to nečte. Někoho to zajímá, někoho ne a o tom je svoboda. Pokud mi to vadí tak to neřeším a my co se o to zajímáme tady máme koutek kde si ty naše "výmysly" můžeme v klidu probírat a vyměňovat si zkušenosti. Deboro vydrž a nenech se odradit.
Jako kluk jsem se intenzivně zajímal o astronomii a nedá mi to,abych nereagoval.Dovolím si doplnit a dovysvětlit termín "souhvězdí",jelikož mám pocit,že se to tu někde nepřesně používá.Souhvězdí je jen dohodnutá(námi lidmi) určitá oblast na nočním nebi.Má přesné hranice,které ohraničují od oblasti jiného souhvězdí. Ty hranice se dají najít na hvězdných mapách a jsou mezinárodní dohodou.Známé je spíše vždy to určité schema těch nejjasnějších hvězd toho daného souhvězdí.Známý je Velký vůz,zimní Orion atd..Vždy najdete ty hvězdy co jsou tím souhvězdím,protože jsou jasné a nápadné. Chci napsat to,že i když se tomu říká souhvězdí,tak ty hvězdy spolu vůbec fyzicky nesouvisí.Vůbec k sobě nepatří jak je tomu třeba u hvězdokup. Je to jen zdání jak se nám jeví odsud z naší planety.Stačilo by se pohnout par stovek světelných let jinam a vše by bylo na nočním nebi jiné. Mnohé jasné hvězdy jsou stovky světelných let vzdáleny než sotva viditelné hvězdičky,které nám jsou mnohem blíže. Mohli bychom si z fleku vytvořit jiná souhvězdí a hvězdy si pospojovat úplně jinak než je dnes všeobecně uznávané a pořád by to bylo jedno.
(11.04.2014 14:33)Martin Jadrníček napsal(a): [ -> ]Si myslím, že je to celkem jedno, Debora něco nastínila, pokud to někoho oslovilo dobře, pokud ne taky dobře. O tomto tématu je dobré diskutovat a pokud to někoho rozčiluje tak ať to nečte. Někoho to zajímá, někoho ne a o tom je svoboda. Pokud mi to vadí tak to neřeším a my co se o to zajímáme tady máme koutek kde si ty naše "výmysly" můžeme v klidu probírat a vyměňovat si zkušenosti. Deboro vydrž a nenech se odradit.

(11.04.2014 14:29)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]Moja mama ničila škodcov na záhrade tak, že rastlinky na hriadkach posypala popolom z dreveného paliva. A ono to fungovalo.

Už si sypu popel na hlavu Wink
No, ale to asi umřeš?
Ještě tady chybí téma - Vliv modlení na výnosnost včelstevAngel
Tak v tomto vlakne uz chybaju len dvaja vseznalci scipio a merkuriSmileBig Grin
(11.04.2014 16:14)homole napsal(a): [ -> ]No, ale to asi umřeš?

Určitě ne, ale na odvšivení to možná bude dobrý.

(11.04.2014 14:29)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]Moja mama ničila škodcov na záhrade tak, že rastlinky na hriadkach posypala popolom z dreveného paliva. A ono to fungovalo.

O tomhle vím, protože se nejedná o popel z těch konkrétních škůdců, ale z jiné organické hmoty, patrně (pokud to má opravdu nějaký účinek, nejen jako repelent) může popel účinkovat i nějak jinak než uvádí Debora.
Skoro bych se vsadil, že tyto praktiky voodoo (vúdú), skoro jako z amerických hororů, na naše kleštíky fungovat nebudou. Jak rád bych se mýlil. Kdo to vyzkouší, pochlubte se, jak jste dopadli Shy?
JK
Ty by ses "skoro vsadil"?....jsem si jistej, že horší snaha neexistuje....Big Grin .a dovolím si citovat Deboru.....Není nic destruktivnějšího, než nečinost. Každý pád na hubu má něco konstruktivního......Big Grin V tomhle případě se bude výsledek činnosti i nečinnosti rovnat....tj. pád na hubu. Jestli si chceš dál dávat do podpisu "šance pro včely"....tak jim dej šanci.....To že prudíš včelaře bych ještě skousnul, ale buď ráda, že ti včely nerozuměj.....Dodgy
ale občas jim rozumím, proto Vám tu kalím vodu. Teorie je jednoduchá, včelí mozek pracuje s rezonančními vlnami v rozsahu 0,01 až 20 hertzů. Elementární rezonanční frekvence Země se pohybuje okolo 8 hertzů. To odpovídá alfa-vlně, stavu v klidné bdělosti po ranním probuzení, nebo před spánkem. Je to optimální frekvence při návštěvě všelnice. Lidský mozek je schopen pracovat s rezonančními vlnami v rozsahu 0,01 až 40 hertzů. Při velmi dobré koncentraci pracuje lidský mozek s vlnami okolo 30 hertzů, ale to už včelstvo pruží.
Dnešní model vesmíru se neskládá z hmoty a prostoru, ale z energie a informací. Jednotnost, spirituální zážitky a kosmické vědomí jsou v tomto kontextu mnohem méně mystické, magické nebo náboženské, ale spíše charakterizují zkutečnost, že vesmír je magnetická plasma, informační síť elektromagnetického vlnění všech forem života. Spadá to do kategorie rezonanční jednotnosti, nebo-li poznání, že život není efemérní hmota, ale nepomíjející rezonanční jev bez časoprostorového kontinua. Wink Dnes je to rouhání, ale jednoho dne se to budem učit ve škole.
Deboro, kdybys řekla:"jednoho dne se naše vnoučata budou učit...." Ještě bych byl ochotnej to přijmout. Já už se to budu učit těžko ..... A na 100% se ani nedožiju doby, kdy taková téze přejde ve všeobecné povědomí, pokud vůbec ......Nadruhou stranu si myslím, že pokud dokážeš zacházet s "kosmickým vědomím", pak si tam "v poho" najdeš, co si myslím a já se nemusím vystavovat nebezpečí BANU.Big GrinBig GrinBig Grin Škoda, že to neumím já...... Hned bych se na tebe kouknul, abych viděl, jak dalece tohle všechno myslíš vážně?.......Wink
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's