Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přelarvování
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
pánové jdu pro radu ke zkušenějším, neb jsem už lehce (no spíš těžce) zdeptaná svými neúspěchy.

přečetla jsem o přelarvování, co se dalo, ale prostě mi to nejde. I když všude píší, že to je pohoda a stačí dobrý zrak... Nevím, jeestli je to technikou, použitým materiálem nebo včelstvy. Už to zkouším třetí sezonu a pořád špatný. Jet na kurz, když v podstatě celé tři roky kontinuálně kojím je dost nereálné...

Zkusila jsem plastové a letos i voskové mateční misky, med, mateří kašičku z trubců i vodu, myslím, že larvičku nijak nepoškozuji a snažím se ji umístit stejně jako byla v puvodní buňce.

Včelstva jsme zkusili osiřet den předem i jen hodinu, rozdělit ho mezidnem i mateří mřížkou... a pořád to nede. Včera jsem dala serii 3x12 a vzali možná jeden nebo dva. raděj narazily matečníky na plástu.

Poradíte?
(03.05.2015 12:14)loutre napsal(a): [ -> ]Poradíte?

Larvit až když nemaj z čeho na tom plástu narážet.
Hlavně že přijaly něco, přeložit k jiným nad mřížku mezi přeložený plod, vymačkat jim na plástu jejich matečníky (je možné zkusit naředit kašičku, aby se všem pověrám dalo za dost) a zkoušet. A zkoušet, a zkoušet.

Letos je třeba u nás ještě brzo, ono to na ně přijde.
loutre, z narazených matečníkov odober MK, a použi do tvojich misiek, alebo využi matečníky , jednoducho ich opatrne vyrež a prichyť k hornej laťtke pripináčkom, bol by v tom čert aby ich nedochovali v štartéri.
Alebo môžeš odobrať časť MK z matečníkov a aj larvičku, a vlož do nej larvičku z tebou vybratého včelstva.
Nezabudni!!!!!!........že mladušky musia mať prístup k potrave ktorá im simuluje znášku- možno tu robíš chybu, jednoducho daj letáčové krmitko cukor-voda 1:1 a podkrmuj, stresované včelstvo ktoré nemá dostatočný príjem -znášku ti bude chovať len núdzové množstvo matečníkov, teda ako píšeš že ti príjmu max 1-2 larvičky, možno tu je chyba.
Dnes jsem nalarvil svoji první sérii, použil jsem seříznujtou krbovou sirku. Po chvíli úprav a žmoulání to byl použitelný nástroj. Prvních pět larviček se mi klepaly ruce a moc to nešlo a po desáté už jsem se rozjel. Na profi práci to samozřejmě není, ale na první vyzkoušení bohatě stačí.

Zkouším chov při matce, tak snad alespoň nějaké přijmou.

Jinak VELKÁ poklona a poděkování Dolínkovým za stránky vcelky.cz! Pročetl jsem kde co a tuhle stránku považuju pro začátečníky za nejlépe a nejuceleněji zpracovanou. Když si nejsem s něčím jistý (jako že pořád), tak se tam znovu a znovu vracím, opravdu skvělá práce!
Loutre já dodržuji čas 9+9 dní tak jak říkají chytré knížky. Udělám sběrný oddělek s 9-10 rámky, nechám je 9 dní, pak jim vylámu všechny jejich matečníky, které zužitkuju při larvení. Den předem vkládám lištu s umělými miskami k ovonění. 10 až 15 jich přijmou vždycky. Za dalších 9 dní rozdělím sběrný oddělek na tři a každému dávám dva matečníky na praporku na plást. Dále přidám jeden další zavíčkovaný plást s plodem z produkčních. Krmím 1:1.
Já nestrácam čas žiadnym zberným oddelkom a ani tým,že by som musel čakať 9-10 dní.Za ten čas mám uzatvorených MB toľko,koľko potrebujem.
Stačí spraviť preleták,do spodnej beničky striasť nejaké mladušky a pridať chovnú lištu z narezanými pásikmi plemeniva.Takmer každá MB je prijatá.Následne si z medníkov odoberiem plodové plásty ktoré ma tam čakali z hruba 10 dní a môžem robiť odložence.Do rošírenej uličky dám každému odložencu po jednej MB ktorú zrežem z chovnej lišty.Má to hlavne tú výhodu,že nepotrebujem žiadne veci na viac.Kto ale chce larviť a má predstavu že matky budú kvalitnejšie,tak ten sa môže hrať.Možno to niekedy skusim tiež.Smile
Děkuji za rady, včelky krmím cukerným roztokem ale mají i dost svých zásob a cukr v podstatě neberou, ale krmím do standardních kapsových krmítek ne do česnových. Loni jsme zkoušeli i to, co Jozef 333, ale přijetí 0, možná, že jsem prostě jen nedočkavá a zbytečně na ně chvátám...Sad

Vždy tedy najdou i kde narazit, takže jim mám nechávat jen opravdu staré larviky nebo zavíčkovaný plod? je to složitější, než jsem myslela ...
Já si včelstvo na chov matiek vyberám.Najlepšie je ak sa jedná o silné včelstvo ktoré došlo do rojovej nálady.Takže zároveň ho takto odrojím,ale plemenivo si vyberám len od dobrých medárok.Aj počasie musí byť vhodné na preleták,najlepšie ho spraviť v znáške po obede kedy sa už lietavky vracajú vo veľkom domou.Spodný nadstavok mám doslova natlačený včelami ktoré vysia až po dno podmetu.Ak do takejto bedničky vložím pásiky plemeniva,tak je prijatá každá jedna bunka a musím po 3-4 dňoch MB jednotiť inak by boli zrastené jedna na druhej.Já mám len kladnú skúsenosť,ale zrejme to chce ešte čas.Já začnem až niekedy v agáte.Minulý rok som mal MB už v strede repky,ale mal som na chov a odložence vyzretejšie včelstvá ako teraz.
Tak ti to nejde a co má být? Vždyť z hlediska přírodních zákonů formujících se miliony let je taková matka vzniklá přelarvováním vlastně zmetek. Zkus se nad tím zamyslet tímto směrem a uvidíš, jak ti matky půjdou. Něco jsem u tom napsal, asi tak 4 měsíce zpátky. Zdraví R. S.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Před týdnem jsem přelarvil larvičky do matečníkových mistek a tyto jsem vložil do rámků a poté do oddělků, ze kterých jsem předtím vylámal matečníky. Druhý den při kontrole v každém oddělku začly 2 matečníky včely stavět. Při další kontrole byly již matečníky pěkně vystavěné, ale dnes jsem zjistil, že všechny tyto matečníky jsou zastavěny normální stavbou. Takže asi se někde stala chyba? Poradíte mi ?
Normálne opatrne odstrániť stavbu a bud zaskolkuj alebo nechaj tak... Je to normálne...
Také mi letos zastavěly matečník, ale neboj se. Pokud si stavbu pozorně prohlédneš, zjistíš že pro matku nechaly špičku matečníku volnou, aby mohla vylézt. Ony to včely ví lépe než včelaři, jen my jim to pořád komplikujeme.
Dobře, děkuju za rady Smile
Také mi zastavěly matečníky, po nějakém době jsem zjistil, že v nich nebyla larvička, jen kašička. Moc tomu nerozumím, ale evidentně jde o to, že tam larvička byla, včely ji krmily, před zavíčkováním se dostavila matka a zlikvidovala larvičky. Kašička zůstala a včely ji zavíčkovaly, jenže bez larvičky je to dál nezajímalo, tak to zastavěly.
toodoo -To co popisuješ je blbost. Matka do ničeho takového nezasahuje a včely nikdy neukládají mateří kašičku tam kde není larvička. Já to ještě nikdy neviděl. Jediné so se stává je, že si to včely rozmyslí a larvu zruší. Pak je tam chvíli kašička bez larvy.
Zdeněk Barnat: V tom případě to bylo takto, prostě nechaly jen kašičku, kterou si zastavěly.
zdravím, takže co jsem si nedávno přelarvil (první pokus), včely zrušili a začali tam divokou stavbu, ale už do toho stihly naklást (byl jsem tam včera) .. takže v sobotu tam jdu zas (v nedělu mají být bouřky), divočinu zruším a larvičky by měli být v ideálním věku na přelarvení tak to zkusím znovu ..

jen si říkám jestli není pozdě, ale chci se to letos naučit abych příští rok už jel na jistotu .. plus zkusit pár oddělků, které pak na podzim spojím ..

uvítám jakoukoliv kritiku či připomínky - díky Smile
Stihly naklást??? Tak to tam máš matku a další přelarvení nepomůže... (pokud jsem to špatně pochopil, tak se omlouvám)Cool
no možná jsem to pochopil špatně já, ale četl jsem tu někde příspěvky kdy se psalo o přelarvování při matce .. s tím že se to věšelo do medníku .. něco jsem špatně pochopil?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Referenční URL's