Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přelarvování
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Krasný "palce" Smile
Pěkné, moc pěkné. Já to letos zkoušel poprvé, tři pokusy a pokaždé mi to ty potvory vyházely. Takže to dělám blbě. Nicméně nevzdám to a příští rok to rozjedu. Smile
já s pulročním zpožděním...

Dškuji moc za rady, J. Meduna je dobrým koučemBig Grin takže pokud potřebujete poradit na dálku, můžu ho doporučit. Sice ještě pořád dělám něco špatně, ale to se přes počítač nepozná... Jeho přesně mířené dotazy mi pomohly, abych měla úspěšnost cca 65%.

takže pane Meduno DÍKY! Příští sezonu to už snad konečně vychytám...
ExclamationV časopise včelařství 12/2015 na straně 412-413Idea, By měl vyjit článek o jednoduchém chovu matek, za pomoci mezidna. Kde by jste měla dosáhnout ještě daleko lepších výsledku. i Kvalitnějších matek, bez ztráty medného výnosu ze včelstva na to upotřebeného.
Tak držím palce.Wink
To mě zajímá. Příští sezonu mám v plánu matky zkoušet.
Když je včelstvo v náladě, tak není při chovu při matce nutné ani mezidno.

Je včelstvo v náladě (=má tendenci k rojení)? Stačí nalarvit několik sérií a vložit do medníků, která včelstva alespoň něco narazí, tak ty jsou vhodná k chovu (naražené testovací matečníky se použijí, jako zdroj kašičky pro larvení naostro).

Jak na to jdu já: Dopoledne u správně "naladěného" včelstva hodím pod poslední bednu mřížku (normálně nepoužívám vůbec a na chov používám plastovou, která více "izoluje") a převěsím dva rámky s mladým plodem (bez matky!).
Odpoledne (dá se to dělat už asi hodinu po převěšení) nalarvím sérii a hodím mezi plásty. Sérii mám na tenkém prkénku, aby tam byla co nejmenší mezera a včelky tam nestavěly.
Vodu/kašičku nijak NREOZMATLÁVÁM, ale pouze udělám malu "ťupku", na její hladinu potom položím larvičku (po nalarvení plave na povrchu). Larvím ty, které jsou nejblíže vajíček a plavou ještě v čiré kašičce!

Při vkládání série DO ÚLU NEKOUŘÍM!!! Jinak by včelky místo na larvičky šly na med! Na loučku s matečníky při jejím vložení máznu trochu těsta. Mřížka zůstává, dokuď jsou matečníky (jinak jí nepoužívám). Vhodné je zkontrolovat, zda nejsou naraženy matečníky na starším plodu v přeložených rámcích, což by mohlo chov zmařit.
Pri prelarvovaní na kašičku nestačí použiť kašičku z robotníčích buniek?
Larvit jde téměř do čehokoliv, nejlepší výsledky mám s mateří kašičkou. V praxi si nedovedu představit, jak odebírat kašičku od dělnic. Z matečníků to jde snadno a je najednou velké množství. MK uchovávám mrazenou od předešlého roku, takže i na první larvení mám MK k dispozici.
Vzhledem k mému způsobu spojooddělkování záložních včelstev nemusím nic uchovávat. Stačí odebrat z jednodoho oddělku starou matku, kterou bych stejně měnil, vytáhnout rámek s vajíčky, na plemenáč dát rám stejných rozměrů jako plemenáč, který má drátkování nerez drátkem a na něj položit ten rámek s vajíčky ve stylu Hopkinsnova rámku, na to víko plemenáče. Za 3 dny mám mateří kašičky na přelarvování hafo a chovat mohu začít přímo v tom plemenáči, který již je osiřelý a jeden dva matečníky tam pak mohu rovnou nechat.
Já to loni zkoušel a nedařilo se mi. Letos jsem o víkendu v sobotu dopoledne dělal oddělek. V neděli přelarvil a v pondělí jsem se díval, ty potvory mi to zase vyházely. Přičemž asi začaly pracovat na matečníku. Tak jsem to zkusil ještě včera jednou přelarvit a zítra se na to kouknu. Jednak jestli tam bude matečník a zda přijaly přelarvení. Ale spíše si myslím, že dělám někde botu.
Pokud to děláš do sběrného oddělku, tak mě napadají dvě možné chyby:
Buď tam máš matku
Nebo tam máš otevřený plod na kterém ti stavějí nouzové matečníky
J
Zítra do nich kouknu a uvidím. Matka tam není, neviděl jsem ji a oddělek hučel, takže byly osiřelé. Ale fakt, že je tam malinko otevřeného plodu.
S tím hučením nevím. Dělal jsem sběrák a žádné z deseti včelstev mi nehučí a ani ten sběrák. Tak jak bude hezky kouknu jestli dělaji nouzové matečníky ať mám jistotu.
..no prostě je hučení a hučení Smile posuzovat stav včelstva podle chování včel na česně nebo v úle je pro zkušené včelaře. A rozpoznání divného chování včelstva je jen záminka pro vlastní hledání příčiny.
Jestli děláš sběrák, tak počkej pár dní, vylam nouzáky a pak dej nalarvenou lištu. Už nebudou mít plod, ze kterého by udělaly nouzové matečníky a tak jim nic jiného nezbyde, než přijmout ty tvoje. I když úplně nevidím důvod proč by nepřijímaly nalarvené misky i v době, kdy tam je plod či vajíčka a zároveň včely cítí osiřelost. Jestli nebude chyba někde v technice přelarvení..
Taky mám zkušenost, že úspěšnost přijetí je nepřímo úměrná množství otevřeného - nezavíčkovaného plodu. Při stejné technice přelarvení mi letos ve sběrném oddělku prvně přijaly všech 100% larviček, asi proto, že jsem předtím několik posledních ještě nezavíčkovaných larev vyházel.
(04.05.2016 10:09)Pavel napsal(a): [ -> ]Jestli nebude chyba někde v technice přelarvení..

Tak tak, k tomu směřuju, že dělám někde botu. No uvidíme. Chtěl jsem se do nich podívat dneska, ale kurnik to počasí 11 st a mrholí.
Ovlivňuje počasí v den přelarvování úspěšnost přijetí? Do jaké míry? Například, když je pod mrakem/svítí slunce nebo 15/25°C? Díky.
Co mam nacteno, tak vseobecne nesmi larvy zachladnout, nemaji prijit na prime slunko. Ma byt po prelarveni prinos krmeni.
Treba po nasadení mysiek hneď dať žrat včelstvu.
Technika přelarvení může být dobrá ani otevřený plod nevadí, jako neovoněné misky u kterých není otvor spíš poleptán než nastavěn. Tužkou nebo něčím opatrně domáčknout ke stěnám pak je přelarvení úspěšné. Také jde namočit nové misky v teplém vosku.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Referenční URL's