Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přelarvování
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
V posledním Moderním včelaři 3/2012 je článek Petra Sedláčka o přenášení vajíček.
Už jste to někdo zkoušel?
Vlado, je to sazifovská práca, ktorá nevedie k cieľu. lebo matky vychované týmto spôsobom sú nič nie lepšie, väčšie a výkonnejšie ako vychované z 24 hodinovej larvičky. V prvých rokoch po skúškach maďarského včelára, metódu posudzovalo veľa včelárskych celebrít okrem iného nemeckého Dr. Veisa, metodiku z vajíčka nedoporučovalo, lebo jednak prijímanie vajíčok je ťažký, ale hlavne tieto matky sú o nič lepšie ako som spomenul z larvičiek o darovacej matke.

K tomu aby sme vychovali nepotrebujem ani 12 hod larvičku, lebo včely ju začínajú včely kŕmiť materskou kašičkou po 48 hod, tie dva dni ju kŕmia tou istou kašičkou ako larvy budúcich včiel.
Už Dr. Hejtmánek a rada ďalších odborníkov pokusmi dokázal, že veľkosť či robustnosť a tým produktívnosť matiek, je závislá od hmotnosti vajíčka, ktoré môže mať váhu od 12 do 18 mg, čo je zas závislé od toho, koľko M denne položí do buniek vajíčok.

Preto sa na produkciu vajíčok používajú retardéry Nicot a Jenterov rámik, ale dá sa to dosahnuť i obyčajným rámčekom 10x10 cm s materskou mriežkou, kde matka má reálne k dispozícii asi 150-200 buniek.
Antone, obávám se, že jste ten článek v posledním Moderním včelaři nečetl. Autor naopak tvrdí, že přenesení vajíčka je velmi rychlé a snadné. Exclamation
Potvrzuji, že to je docela rychlé a snadné, cvičně jsem si zkusil pár vajíček a příště i naostro budu takto dělat. Letos už nepotřebuji, oddělky s matkama mám nadělané a chystám se prostřednictvím nich vyměnit "modré" matky za "zluté" v produkčních včelstvech. Jen nevím, jaký okamžik výměny zvolit jako nejvhodnější.
(20.07.2012 15:06)Vladimír Polyster napsal(a): [ -> ]Antone, obávám se, že jste ten článek v posledním Moderním včelaři nečetl. Autor naopak tvrdí, že přenesení vajíčka je velmi rychlé a snadné. Exclamation

Vlado, ja netvrdím, že je to ťažké (už dávnejšie sme používali upravené werzatilky, na získanie lôžka s vajíčkom), ja som len napísal, že preniesť larvičku z bunky na pláste do materskej misky je ľahšie. Tak prečo niečo robiť niečo zložito, keď to ide ľahšie, pritom finálny produkt nie je lepší. Prečo to vykanie, tykanie je pre mňa prirodzenejšie?

Článok v MV som nečítal, a keby aj, svoj názor nezmením. Ono aj vo včelárstve je tak ako v móde, aj tu vidíme, že sa niekedy móda vracia do rokov minulých. možno si na to niekto spomenul a prekladá to ako zázrak. Znovu ale zdôrazňujem, že v obore včelárskom každý pracuje individuálne, preto si vyberie to čo mu viac vyhovuje. Nech sa darí. Anton
Včely tiež nie vždy pre stavbu náhradného matečníku používajú vajíčka....
Já mám ve zvyku něco pochválit nebo to hanět až když to vyzkouším. Článek se mi líbil a nevidím důvod si pár lišt navajíčkovat a pak se rozhodnout . Něco dopředu zavrhovat bez vyzkoušení cosi u Antona naznačuje. U nás doma mají všichni jemné vlasy a tak se musím porozhlédnout. Zkusím vlas ze smyčce, nebo koňskou žíni. Kdo si hraje nezlobí! Zdraví R.S.
Je fakt, že odchov matiek z vajíčka tu už bol.... A neuspel. Na Antonovom názore nie je nič zlého ani zvláštneho. Na oblohe je vidieť 2.302.482 hviezd. Ideš ich rátať? Alebo ma označiš za klamára?
Pravdou je proč ztrácet čas a čekat na vylíhnutí larvy z vajíčka, když do misky můžu dát už vylíhlou larvičku a mít matky o cca 2-3 dni dřív Wink
Vojtech Langer napsal(a):Včely tiež nie vždy pre stavbu náhradného matečníku používajú vajíčka....

To je pravda. Ale málokterý včelař si nechává ve včelstvu matku z náhradního matečníku. Buď zavčas dá zralý kvalitní matečník, nebo po vylíhnutí toho náhradního matku vymění.
Jinak se ale plně stotožňuji s Rudolfem Stonjekem:

Rudolf Stonjek napsal(a):Já mám ve zvyku něco pochválit nebo to hanět až když to vyzkouším.

Co se týká těch hvězd: kdybych byl astronom, tak bych se s Vámi v tom počtu viditelných hvězd hádal třeba o jedinou
Jenže jako včelaře mě daleko více zajímá chov matek přenosem vajíček a to způsobem, který (mimo autora) dosud nikdy nikdo nepoužil, ani nepublikoval. Exclamation
(20.07.2012 21:30)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]J U nás doma mají všichni jemné vlasy a tak se musím porozhlédnout. Zkusím vlas ze smyčce, nebo koňskou žíni.

Já jsem s úspěchem použil "vlas" z mého obočí. Wink
Obočí je perfektní nápad. Možná by se daly použít i "vlasy" z jiných míst na těle.Smile
(21.07.2012 10:53)Vladimír Polyster napsal(a): [ -> ]Ale málokterý včelař si nechává ve včelstvu matku z náhradního matečníku.

Neviem, ale ja bežne odoberiem matku a nechám vystavať na plode náhradné matečníky. Silne pochybujem, že ich kvalita je zlá. A tiež si myslím, že to tak realizuje značné množstvo včelárov. Aj keď mám Jenterov rámik, lenivosť je niekedy väčšia.... Cool
[Obrázky: P1010102.jpg]

Ja pouzivam taketo zariadenie

[Obrázky: P1010127.jpg?noCache=1344170436]

zvnutra:

[Obrázky: P1010101.jpg?noCache=1344171001]

Je to 135 umelych buniek bez dna , namiesto ktoreho davam materske misky. Tuto sezonu to pouzivam prvy krat. Dve matky to zakladli bez problemov tretia vobec.
Prekladanie vajicok - s hodinarskou lupou s osvetlenim , upravenou injekcnou ihlou
sa to pekne da, no zda sa mi ze nie kazda matka "lepi" vajicka rovnako silne.
Pocet prijatych misiek s larvou je daleko vyssi ako s vajickom./aspon u mna/
Vcely asi nemaju problem prijat vajicko ako take, ale vajicko s ktorym sa manipulovalo. Jednemu vcelstvu som ponukol spolu 90 vajicok/ 3x30/. prijali mozno dokopy 5. Potom som im ponukol zakladeny plast /bez lariev/ s oblukovym rezom a vysledok bol takyto.

[Obrázky: P1010229.jpg?noCache=1344174121]
Příspěvky, které se více obsahově blížily chovu matek než přelarvování jsem přesunul. V debatě prosím pokračujte tam.
4.6. jsem larvil letos poprvé - nechaly si 4 matečníky ze 16. Druhý den jsem přelarvil zbytek a nechaly si dalších 8. Tedy celkem 12 matečníků. Tak jsem zatím spokojený.
Hlavně aby se pak vrátily ze snubního letu Sad

[attachment=1890] [attachment=1891] [attachment=1892]
Já poprvé larvil 25.5. , nečekaně z nouze, protože kolegovi, co mi slíbil matečníky, se zatím časově nedaří. Ale zase jinak bych nezjistil, že to není zase taková věda.
Matky měly vyběhnout tedy 6.6. , ale když jsem se do jednoho oddělku v něděli podíval, tak byl matečník zavíčkovaný stejně jako když jsem ho tam dal. Do ostatních jsem nelezl a larvil pro jistotu další sérii.
Takže aspoň se nemusím bát, že první vyhrání z kapsy vyhání.
Petře, dotaz začátečníka. To na tu lištu resp. dřívka nějak voskuješ originál. buňky?
Voskové matečníkové misky dělám namáčením dřevěného kolíčku o průměru 9 mm do vosku. Pak je sundám a když jich mám dost, postupně je nalepím voskem na menší dřívka a ty pak opět voskem přilepím na chovnou loučku.

[attachment=1901]
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Referenční URL's