Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přelarvování
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
To zakroužkované jsou vajíčka.
A ty larvy vedle jsou podle mě již příliš staré. Matku z nich lze vychovat, ale v NASA nás učili, že nejlepší je použít 0,5denní larvičky - tedy "rohlíček" maximálně půlkruh.
Vajíčko je v buňce nasucho, jakmile se tam objeví malinko mateří kašičky na dně je tam larvička, ty nejmenší jsou opravdu malý, ještě že mám zubařskou optiku
V současné době je ještě rozmnožovací pud na relativně nízké úrovni a s přijímáním těch nejmenších larviček budou zřejmě problémy, zejména při matce.
Někdy pomůže "nastartování" chovného včelstva vložením několika misek s cca 2 denními larvami. Pokud alespoň jednu přijmou, je možno mateří kašičky z ní za 1-2 dny použít pro nalarvení celé serie s těmi mrňavými.
(10.04.2014 8:14)Boris napsal(a): [ -> ]To zakroužkované jsou vajíčka.
A ty larvy vedle jsou podle mě již příliš staré. Matku z nich lze vychovat, ale v NASA nás učili, že nejlepší je použít 0,5denní larvičky - tedy "rohlíček" maximálně půlkruh.

To tradované tvrdenie, že larvičky pre výchovu matky prelarvovaním, nemusí byť pravdivé, čítal som jedno tvrdenie, že larvičky pri chove matiek a larvičky pre chov včiel, sú prvých 36-72 hodín chované rovnakou potravou, larvičky budúcich matiek dostávajú potravu pre matky až potom. Takže prečo sa za každú cenu piadime za 12 hod. lavrvičky, keď môžeme použiť tie väčšie. Ja tak robím už viac rokov a matky sú rovnako robustné.
Podľa mňa je dôležitejšie pre kvalitu chovaných matiek, použiť pre matku retardér na zníženie kladenia vajíčok na 10 ks na deň a tieto larvičky použiť pre chov. Váha vajíčka pri dennom kladení 2 tis vajíčok/deň váži 12 mg a pri nízkom počte /200-500 váži vaj. až 18 mg.
Myslím, že k článku o prenášaní vajíčok v jednom z posledných vydaní MV niet viac čo dodať. Autor (nie som na mená, ospravedlňujem sa) Smile v "piatich vetách" dal ohromný kus informácií,
som mu veľmi vďačný. Originálnych nápadov je ako šafranu, a ak to funguje, prečo nie??!!..
K té velikosti larviček. Co jsem se kdysi dopracoval cestou velkých omylů k nějaké úspěšnosti a měl jsem čas, zajel jsem na kurz Covu matek do Dolu. Nelituji, přednáška Ing. Veselého stála za to.

To proč jsem tam jel jsem se nakonec moc nedozvěděl. Tedy jak velké mají být ty larvičky. V podstatě tomu nepřikládaly tak velký význam. Viz VIDEO co zde někdo někde umístil - Je tam zajímavá věta Ing. Titěry - dokud leží na dně a jsou otevřené. Tak nějak to to tam řekl.
A dnes si myslím, že i když se svoji velkou krátkozrakostí a schopností vidět "malé" larvičky jsem schopen přenášet ty nejmenší, že je to nějak významné. Tedy spíše mám horší přijetí, než když přenáším větší.

Osobně mám měřítko - co se udrží nanerez lžičce - z té ty příliš velké padají.

SI vemte že když já s tím kdysi začínal tak byly k mání jen ty velké černé lopady z Ještědu a do toho ty teorie o malých larvičkách.
Říkal Titěra že když uděláš měsíček z prstů aby byl palec na šestce a ukazováček na dvanáctce, tak to je ta správná velikost.

Pak že ty fáze nemají vliv.
Přátelé, dal jsem několik larviček do osiřelého včelstva na zkoušku.
Včely přijaly 2 larvičky. V pondělí jsem je vložil a dnes jsem je šel prohlížet, a oni je
mají již zavíčkované.
Není to moc brzo? Dával jsem larvičky asi 2 denní. Rohlíčky.
Pokial si larvil ráno, tak rátaj pondelok ako ďalší deň, teda vaíčko má 3 dni života za sebou,2 dni larvička , to je 5 dní no a na 9 deň včielky uzatvárajú matečník a v 16 deň sa liahne matička , mne to vychádza a tebe?
žádný učený z nebe nespadl, ale já su tak šťástné...Smile)) 7 z 20....mě to napoprvé stačí ...tak doufám, že to nějak dochovám...zatím děkuji všem za rady
Z neděle na pondělí přijaty 3 ze 14. Ty jsem zrušil a z pondělí na úterý přijato 23 z 28.
Teď už je jen zdárně dochovat. Jde o přijetí a chov při matce.

[attachment=2703] [attachment=2704] [attachment=2705] [attachment=2706]
Petře jak velké máš matečníky-zavíčkované u těhle modrých misek? Já sem nakouknul dneska a jsou zavíčkované ale cca 1cm jen voskově nadstavené, přijdou mě zaprcatělé? Sad
Zdeňku, nevím. Loni jsem je neměřil a letos to jsou mé první.
Juju, kdybys pak na ně mrknul.,dík. Já je radši zruším, at to nejsu nedochudčata Smile
Jinak jsou tyhle misky super-nejen kvůli kolíčku, ale ani vroucí voda jim nic neudělá-narozdíl od těch plastových jak jsou k zátkám...
KOntrolovala jsem zavíčkované matečníky z minulého týdne. Ve středu bylo přijatých 13 ze 14, po tom výrazném ochlazení o víkendu zbylo nakonec jen 8 zavíčkovaných. Na téhle liště mám taky tyhle modré a velikostí- ano, některý je fakt prcek. Bohužel na ně nemám klícky, tak je zužitkuji po 2 do oddělků a uvidíme, zda se ze všech něco vylíhne.
Zbytek jsem měla přelarvený v mističkách Nicot a taky mne zarazila velikost, menší a větší matečníky. Tam ale klícky mám a počkám, až se matka vylíhne.
Druhý den po přelarvení byla úspěšnost docela velká, teď po kontrole kolik je opravdu vystavěných matečníků to šlo prudce dolů, okolo 60%. Včera jsem přelarvovávala znovu do jiného startéru, tak uvidíme. Teď by počasí mělo být lepší a trošku stabilnější.



Ještě k těm modrým miskám, používám je, jen když mi dojde Nicot a přelarvuji už jen tak, na procvičení že je ještě místo i larvičky. Stalo se mi jednou, že se matka vylíhla dřív než jsem počítala ( byla zřejmě starší než ostatní larvičky) a bylo po celé serii.
Pro jistotu tedy po zavíčkování klíckuji, pak je nechám v klidu až do vylíhnutí. Dívala jsem se na ty dřevěné klícky co se dají dokoupit a zdá se mi tam méně prostoru než v těch natáčkách od Nicotu.
Zdravím vás.
Na velikonoční pondělí 21.4. jsem přelarvil sérii 16larviček do starteru s vybíhajícím plodem. Krásné počasí, snůška, ... Ujalo se 10 z 16. Současně jsem vložil i druhou sérii rovnou do medníku nad mřížku do včelstva s matkou, silného, rozjetého. Larvičky pocházely ze stejného rámku. Tam se chytlo 5 z 16.
V neděli 27.4. jsem si řekl, že dám zavřené matečníky dochovat do medníku - vedle toho rámku s 5ti, abych mohl do startéru dát novou sérii. Protože jsem si ve starteru minule všiml varroázy, plod už vyběhlý, ošetřil jsem fumigací KŠ, rámek se sérií zůstal během ošetření uvnitř (chtěl jsem mít všechny včely v úle, teprve po ošetření otevřít). Pak jsem teprve úl otevřel, rámek se sérií přendal do medníku produkčního včelstva vedle té série v medníku.
1.5. jdeme dělat oddělky a smutně se na to dívá - vyndaváme z medníku 2 série - 1 odchovanou kompletně v medníku s 5ti zralými matečníky - a druhou - těch 10 matečníků všechny vykousané, zrušené...
Co se tam mohlo stát?
Napadá mne:
  1. matka v medníku - nepravděpodobné - leda, že by dokázala prolézat mateří mřížkou, prolezla by, zahubila jednu sérii ze 2, nezakladla by nic a vrátila se klást dolů pod mřížku - asi blbost
  2. 1 matka v sérii by se vylíhla dříve - nepravděpodobné - přelarvuji co do velikosti podobné, ty ostatní se líhly nejdříve až další den, bylo by zrušených i těch 5 původních
  3. včelstvo se rozhodlo že těch nových 10 je na něj už moc - zrušilo
  4. včelstvu se nelíbily mikrokrystalky KŠ ulpělé na vložené sérii - bralo to jako cizorodou látku, proti které je potřeba zakročit
????
Napadá vás ještě něco jiného?
Vím, jak moc to mrzí. Proč se to stalo se můžeš jen domnívat, závěr už ale stejně nezměníš.
Aby se to neopakovalo dávám všechny zavíčkované matečníky do klícky, pak na dochov nebo nechám ve startéru. POkud není něco v pořádku, matka se nevylíhne, ale nikdo matečníky nevykouše.
Vidím to jako bod č. 4 kolik gramů KŠ jsi dával do startéru??



(06.05.2014 22:50)PetrM napsal(a): [ -> ]Z neděle na pondělí přijaty 3 ze 14. Ty jsem zrušil a z pondělí na úterý přijato 23 z 28.
Teď už je jen zdárně dochovat. Jde o přijetí a chov při matce.

Petře to je nádherný pohled z balkonu na ulici....nebyla by fotka z druhé strany??
1g KŠ na starter ve 2 nástavcích - v dolním byly zásoby, v horním bylo 9 rámků odlíhlého plodu, včel dost...
Ještě vidím možnost, že matky nepřežily ošetření nebo transport. Přemisťoval jsi je hned po zavíčkování? Později jsou velmi náchylné na jakoukoliv manipulaci.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Referenční URL's