Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Termosolární úl
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Další potížista.
mikr - neber reakci Kohouta ve zlém.
(03.10.2015 16:50)mikr napsal(a): [ -> ]Vcera jsem objevil blog pana Meduny, ( http://medove-zpravy.blogspot.cz/ ) u ktereho byly uly zkouseny ale nenasel jsem tam ani slovo o niceni VD. Pripada me to trochu divne, u projektu, ktery bezi nejmene cely rok a vysledek neni nikde napsany, nebo alespon se me ho nepodarilo najit.

Jen si dovolím odbočku než se začnou vyjadřovat ti co úl mají. Wink Děkuji za odkaz na blog Jindřicha Meduny - díky tomuto odkazu už rozumím, proč si v mnoha tématech nerozumíme a jsme názorově jinde.
Já nejsem takový extrovert jako JIndřich abych se předváděl před diváckou veřejností a tedy si nemohu dovolit v intravilánu obce v mém případě u panelákového sídliště plného dětí chytat roje a tak proto mám "kraňku se žlutými pruhy" a nikdo nemá s mými holkami problém a to projde kolem stovky lidí denně. A za to co matka předvedla na novém díle za mezerovitost plodu by u mě končila.

Omlouvám se za moji HLASITOU POZNÁMKU k projektu a ke včelařovi.
NB1 Neviděl jsem žadnou Tvou fotku ani stanoviště ani včel, natož tebe, A bych mohl ,ale i ostatní posoudit jaký si včelař.
K fotkam a videim. Videa vznikla na popud včelařů, neboť chtěly vidět kam se umisťují čidla. Také se na nich ukazuje jak je kranka bodová.
K fotkám, Nepřebírám fotky s chybami, prostě se fotka udělá a je již na včelaři co tam vidí. Tedy jak ty mužeš z ní číst. Mezerovitost plodu z fotky co tam máš(cos našel) a zhodnotil obdivuhodná. (zkus fotit zapropolisovanými prsty).Mohl by jsi mi vysvětlit co znamena pokud matka zaklade 6 rámků 37x30cm od strany ke straně a kraji ramky ,kde již je med se takto projeví. MOhu poslat přimo tobe fotku teže matky na jaře v letě a pod.
Pokud si všimneš fotky s plodem jsou totožné v obou příspěvcích. To si jednoduše ověř.
Také matka staří 4 let již není to co mladá , ale to bys zase, protestoval. U nas matky 3až 4 let je normalní. Nejstarší jsem měl 5ti lete stači na webu zahledat.
K roji, již jsem psal o tom jak včelařím atd. Roj byl vytvořen ze včelstva kde jsem našel nádherný matečník a tak jsem ho nechal od rojit. než abych tvořil umělý roj, Bylo to hlavně pro včelaře , kteří by zase říkali ono hle že se použil umělý roj.
Jak jinak zkusit co umí úl než rojem.
Ano jsem oklopen sidlištěm a podle mapy jsem ve středu obce s mnoha včelstvy. Ale zeptáš li se lidi vůbec o včelkách nevědí. Teprve před několika lety, kdy jsem dostal bílý oblek si toho začali všímat. (dnes chodim jen v kratasech a triku)
Roj rad bych viděl sklepávat roj u jiných včelařů, Bez kukly.
Tohle vše jsem napsal na přič tematy na VF a na svých strankach.
Je spodivem ,že si neragioval na kominove včelařeni a pod.
Ale mohu tě ujistit, že takový lide jako ty NB1 přispivaji jen k tomu, že se nadále již nebudou chtít svěřovat.
Jsem zvědav zda se také dočtu v příspěvcích NB1 o dalších včelařích co nedobře včelaři?
Jindřichu né v pořádku není to myšleno, že nedobře včelaříš. Smile Jen prostě už víc rozumím proč se někdy názorem rozcházíme a někdy jsme zbytečně proti sobě jen z toho důvodu, že se nesprávně pochopíme a rozdílně se na problematiku díváme. Už jsem to psal fotky plástů nedělám - výnosy neventiluju - úlovou a rámkovou míru mezi jednotlivci neřeším (snad jen ve vyjímkách, když je úl prezentován v Moderním včelaři poukážu na detaily co se mi líbí/nelíbí).

Jen Ti nerozumím proč by měla stará matka dělat víc mezer na novém díle kde tedy nebyl předem žádný pyl a jiné deformace - jako je na této Tvé fotografii.

Stanoviště jsem měl zveřejněno, když jsem ostatní včelaře zde na VF prosil o zapojení do projektu ČTENÍ Z MĚLI, ale pro nezájem již v tom veřejně nepokračuji a neaktualizuji. A ani už nepovoluji veřejnosti mé další pokračování v podobě přístupu do fotek a informací, když se zvedá nevole vůči Buckfast a dalším odlišnostem.
a kdo chce tajemného NB1 vidět, jeho úly taky, stačí hledat třeba na fc Wink
dnes máme hromadu možností, jak si dotyčného proklepnout Big Grin
(03.10.2015 20:07)Kohout napsal(a): [ -> ]Další potížista.

Ale chlapi! Nevim komu delam potize, zda-li tem "pro" nebo "proti", zda se, ze jeste nemam ten spravny rozhled, kdo s kym a kdo proti komu Big Grin.

Ale jak tak koukam, tak se o termosolarnim ulu zrejme stejne nic nedovim, coz je skoda. Ale presto vam dekuji za prizen.
Přišel jsi se svým bezelstným příspěvkem v pravý čas (nepodezírám tě, že to bylo hrané) a Kohout tě v tu chvíli nemohl komentovat lépe. Tak z toho neměj mindrák, bylo to dokonalé, piš dál.
(05.10.2015 15:32)mikr napsal(a): [ -> ]Ale chlapi! Nevim komu delam potize, zda-li tem "pro" nebo "proti", zda se, ze jeste nemam ten spravny rozhled, kdo s kym a kdo proti komu Big Grin.

Časem zjistíš, že někdo je proti všem, někdo jenom proti někomu a někdo se vždycky přidá na stranu temné síly - jako v životěWink
Nemam mindrak ale mam zrovna dva tydny dva nove uly se vcelama. Poprve v zivote! A tak si tady ctu, co me zajima a termosolarni ul me take zajimal. A protoze ty dva nove uly mam na neoplocenem pozemku, termosolani uly by se me tam zrovna moc davat nechtelo, zrejme asi, kdyby nebylo jineho vychodiska, tak ano. Presto me termosolarni ul zajimal a nemohl jsem se zde niceho dopatrat, tak se zeptal. Asi spatny timing.
Presto ze o vcelach prakticky nic nevim, ale zase moc dobre vim, jak to funguje na diskuzich a zde to zrejme nebude zadna vyjimka tak si holt pockam, az to bude nekde v prodeji s navodem k obsluze.
Big GrinBig GrinBig Grin
já termosolární úl nechcu ani náhodů, ale i přesto je pro mě tady toto téma zvlášť výživné. nevzdávej to a čti znovu těch 65 či kolik je to stran
(05.10.2015 20:19)mikr napsal(a): [ -> ]Nemam mindrak ale mam zrovna dva tydny dva nove uly se vcelama. Poprve v zivote! A tak si tady ctu, co me zajima a termosolarni ul me take zajimal. A protoze ty dva nove uly mam na neoplocenem pozemku, termosolani uly by se me tam zrovna moc davat nechtelo, zrejme asi, kdyby nebylo jineho vychodiska, tak ano. Presto me termosolarni ul zajimal a nemohl jsem se zde niceho dopatrat, tak se zeptal. Asi spatny timing.
Presto ze o vcelach prakticky nic nevim, ale zase moc dobre vim, jak to funguje na diskuzich a zde to zrejme nebude zadna vyjimka tak si holt pockam, az to bude nekde v prodeji s navodem k obsluze.
Big GrinBig GrinBig Grin

A co začít přečtením příspěvku 992?
(29.09.2015 3:20)Květoš napsal(a): [ -> ]Co když mkh bude chtít uplatnit dotaci, jak to doloží?

O tom jsem sice neuvažoval, ale požádám. A protože ji bez dokladu nedostanu, budu náhradu škody vymáhat. Aby si pan Linhart uvědomil, že svým nekorektním jednáním nemůže způsobovat škodu druhým.
Je třeba různé věci nemotat do hromady, Linhart za to nemůže.
Muže, úly jsem objednal u Linharta a výrobce si vybral on, ne já!

Když si objednáš v autosalonu auto, budeš doklad požadovat po výrobci?
Tak to se omlouvám, je to větší chaos než se zdá.
(07.10.2015 12:37)mkh napsal(a): [ -> ]
(29.09.2015 3:20)Květoš napsal(a): [ -> ]Co když mkh bude chtít uplatnit dotaci, jak to doloží?

O tom jsem sice neuvažoval, ale požádám. A protože ji bez dokladu nedostanu, budu náhradu škody vymáhat. Aby si pan Linhart uvědomil, že svým nekorektním jednáním nemůže způsobovat škodu druhým.

U vás v Českej republike si môžete požiadať dotáciu na termosolárny úľ??
Posledním čísle slovenského časopisu Vcelar č.10. vyšel článek o termosolaru. od ing antona Kuchara.
Přesněji o provedenem ošetření.
(26.09.2015 9:04)Kohout napsal(a): [ -> ]Majitelé termosolárů nemusí splnit případné nařízení SVS ošetření Varidolem? Předpokládám že si úly pořizují aby měli medubezjedu.

Predpokladám, že použitie varidolu v tejto testovacej fáze je len +. Uvítal by som , keby používatelia písali koľko klieštikov spadlo. Samozrejme v súvislosti s tým, ako a koľkokrát s úľom liečili v sezóne. A nakoniec koľko klieštikov spadlo vplyvom varidolu.
Dostal som pozvanie na medzinárodné podujatie o ošetrovaní včelstiev pomocou hypertermie. Zverejnením tohto mailu nechcem nikomu robiť reklamu. Je to však téma, ktorá môže zaujímať mnohých z nás. Ak má niekto záujem, prihláste sa.

Dobrý deň pán Bencúr,

rada by som Vás pozvala na medzinárodné odborné včelárske podujatie o ošetrovaní včiel proti klieštikovi včeliemu pomocou hypertermie. Dlhodobejšie sledujem Vaše stránky a myslím, že by Vás toto podujatie mohlo zaujímať.

Pozvanie prednášať prijali :

Felix Munk - včelári na rôznych miestach vo Viedni, okrem iných i na Dóme Svätého Štefana, obhospodaruje 160 včelstiev, je certifikovaný BIO včelár.

Olga Cadosch - včelári spolu s manželom v švajčiarskom kantone Graubünden (876 m n.m.), riadi Švajčiarsky spolok pre ošetrovanie hypertermiou.

Wolfgang Wimmer - vyvinul tepelnú komoru Varroa Controller a spolu s prof. Engelsom vyvinuli presný postup ošetrovania včelstiev proti klieštikovi počas celej včelárskej sezóny bez použitia chémie. Každý mesiac prispieva do rakúskeho časopisu Bienen Actuel. Má 20 včelstiev vo Viedni a ďalšie včelstvá zdieľa spolu s jeho otcom v Tirolsku.

Podujatie sa uskutocni: 17. 10. 2015 (sobota) - Botanická 15, Aula Štátnej veterinárnej a potravinovej správy v Bratislave od 10:00 - 15:00.

Podujatie bude tlmočené z nemeckého do slovenského jazyka. Počas obedovej prestávky účastníkom ponúkneme medové občerstvenie a nápoje.

Potrebné je uhradiť rezervačný poplatok vo výške 5 EUR na o.z. CSEE, číslo účtu: 0631972092/0900 (do poznámky treba uviesť svoje meno) a potvrdiť účasť na helena.prokova@ekologika.sk prípadne tel.+421 902 323 462

Kto som: Helena Proková Mališová - vyučená včelárka, včelárim s 10 rodinami na Čiernom Balogu a v Devínskej Novej Vsi. Spolu s manželom sa venujeme osvete a vzdelávaniu o včelách a včelárení pre širokú verejnosť. Ošetrovaniu hypertermiou sa venujem viac ako 4 roky.

Tešíme sa na vás.

Helena Proková

CSEE, o.z. - Centrum pre spoločnosť, ekonómiu a ekológiu
Záporožská 4, 851 01 Bratislava, Slovakia
E-mail: helena.prokova@ekologika.sk
Mobil: +421 902 323 462
DAJME VECIAM NOVÚ LOGIKU, EKOLOGIKU. http://www.ekologika.sk
Referenční URL's