Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Metodika chovu v Čechoslováku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Matečníky, cca 7-10 dní prohlídka vylámat... Občas udělat oddělek tj 2 rámky s plodem-misto nich mezistěny. Do medníku převěšuju většinou 5-6 rámků s plodem do medníku a místo nich žemlovky, nebo MZ. Za okénkem trubčinu vyřezávat-opatrně většinou je na ní matka. Štve mě ta manipulaces tím celým, ale zase pořád mam v nich nejsilnější včelstva, než na 39x24-což je spíše mojí chybou-zásahy .

Jinak odložence, mám 3 a 4 rámkové plemenáče. tj jeden rámek zásoby-pokud nejsu zavíčkované tak postříkat vodou k tomu dám 1 plást s co nejvíce plodem plně obsazen včelami. K tomu z jedno plástu sklepnu ještě včelstva a jako 3 rámek dám žemlovou souš, nebo třeba rámek po vytočení. a nebo pokud je včel hodně třeba aj mezistěnu (to je spíš experiment...) Pokud je plně zavíčkovaný plod tak přidám matečník před líhnutím..nebo dávám česnem panušku-nechám plemenáč den ve sklepě pak navečer na stojan, připravím panušku, tu sklepnu do medu trošku se opatlá, do česna plemenáče silně zafuním kuřákem a pak vpustím matlku. Za sebe říkám! nemám tohle ověřené v desítkách odchovaným oddělků, ale několikrát sem zkusil a fungovalo to.
(19.05.2015 14:51)ZdenekM napsal(a): [ -> ]Matečníky, cca 7-10 dní prohlídka vylámat... Občas udělat oddělek tj 2 rámky s plodem-misto nich mezistěny. Do medníku převěšuju většinou 5-6 rámků s plodem do medníku a místo nich žemlovky, nebo MZ. Za okénkem trubčinu vyřezávat-opatrně většinou je na ní matka. Štve mě ta manipulaces tím celým, ale zase pořád mam v nich nejsilnější včelstva, než na 39x24-což je spíše mojí chybou-zásahy .

Jinak odložence, mám 3 a 4 rámkové plemenáče. tj jeden rámek zásoby-pokud nejsu zavíčkované tak postříkat vodou k tomu dám 1 plást s co nejvíce plodem plně obsazen včelami. K tomu z jedno plástu sklepnu ještě včelstva a jako 3 rámek dám žemlovou souš, nebo třeba rámek po vytočení. a nebo pokud je včel hodně třeba aj mezistěnu (to je spíš experiment...) Pokud je plně zavíčkovaný plod tak přidám matečník před líhnutím..nebo dávám česnem panušku-nechám plemenáč den ve sklepě pak navečer na stojan, připravím panušku, tu sklepnu do medu trošku se opatlá, do česna plemenáče silně zafuním kuřákem a pak vpustím matlku. Za sebe říkám! nemám tohle ověřené v desítkách odchovaným oddělků, ale několikrát sem zkusil a fungovalo to.

Takže by som mohol pridať od steny úla 2 plodové plasty , jednu sôuš a jeden zásobný??A keď nebudem mať matečník spravia si matku sami?A ešte otázka po koľkych dňoch by som mal kŕmiť,ako ćasto? Pomerom 1:1 ?A po akých davkach?

A ešte taká moja teória keby ich premiestnim niekoľko kilometrou ďalej tak nestratím lietavky a bude lepsí rozvoj?

ďakujem za rady
Dej zásobní, pak 2 plodové a pak souš-do té foukni trošku vody. Matečník jim dej, matka vyběhne a když se oplodní máš pěkná start na nové včelstvo. Když budeš mít matečník, nebo na plodovém plástvu bude matečník, tak ano, matku si vychovají sami. Počkej určitě bych hned nekrmil. Zásobní plást jim chvílu vydrží. počkl bych nějaký čas... jak dlouho? já nevím, přesne... týden?
Zdravím pánové ako riešite RN v nášich 37x30??
Zdravím Pavel. RN v CS riešime tak ako ich riešia v našich B - éčkach.Big Grin
Vylamuju matecniky. Od délky tvorim. Co me vyhovuje čechoslovák krásné se v něm chovají matky. Prelarvis soupnes do medniku a jelikož ve snusne SOU permanentně v rohovce, odchovaj krásné matecniky. Od začátku do konce.
(04.06.2015 14:32)pavel315 napsal(a): [ -> ]Zdravím pánové ako riešite RN v nášich 37x30??
Včelstvo dosahuje v roku len raz vrchol svojho vývoja. Rastie len do letného slnovratu. Ja však potrebujem, aby včely využili v mojej lokalite dve znášky. Preto musím včelám pomôcť s reštartom postupom s tvorbou odloženca. V čase kvitnutia ovocných stromov sa u nás včelstvá dostávajú do rojovej nálady. Dnes už poznám postup aj s vedením vyrojených včelstiev a rojov bez straty medného výnosu, ale o tom tu nebudem písať. Pre využitie dvoch znášok včelstvami v priebehu 50 dní (jún maliny a lúky a júl les) je výhodnejší postup s tvorbou odložencov. Tvorba odložencov len čiastočne obmedzí plodovanie včelstva a špirálovitý postup matky pri kladení vajíčok nepreruší. Na zamedzenie rojenia robím odloženec súčasne s odchovaním mladej matky. Odloženec možno urobiť cez medník, cez tretí nadstavok v úľovej zostave. Treba sa však postarať, aby medzi materským včelstvom a odložencom bola priehradka, medzidno. Priehradka slúži zároveň ako dno pre odloženec v nadstavkovom úli. Postupujem tak, že z plodiska odstránim všetky plásty okrem jedného s otvoreným plodom a s matkou, ktorý ponechám v pôvodnom plodisku. Všetky ostatné plásty s plodom dám do spomínaného tretieho nadstavka. Poradie plodiskových plástov s plodom treba vždy zachovať. Plásty bez plodu a prípadné medzistienky dám do plodiska k plodovému plástu, ktorý som tam ponechal. Z druhého nadstavka, ktorý doposial tvoril dvojdielne plodisko materského včelstva, urobím medník pre starú matku a môžem ho, ale nemusím, oddeliť mriežkou od starej matky. Všetky lietavky sa vrátia z odloženca do pôvodného plodiska. V top nadstavku s odložencom bude iba plod, mladušky a materské bunky, ktoré okrem jednej odstráni sám odloženec. Ak ich odloženec neodstráni, odstránim ich sám, pričom jednu materskú bunku ponechám. Týmto zásahom oddelím lietavky od mladých včiel a zabránim rojeniu. Odloženec v medníku je bez lietaviek a treba ho napájať vodou.
Časť rozdeleného včelstva s matkou a lietavkami využije znášku v polovici júna do slnovratu. Po oplodnení a po rozkladení sa mladej matky v odloženci včelstvá spojím cez noviny. Urobím to tak, že odloženec s mladou matkou, ktorý bol na top pozícii úľa, prehodím na základňu, čiže na odoberateľné dno, položím na nadstavok noviny a nadstavím plodisko aj medník so starou matkou. Starú matku môžem aj odstrániť, prípadne odložiť do materinca. Za veľmi krátku dobu vznikne zrelé včelstvo, ktoré využije druhú znášku v lokalite v druhej polovici júla po slnovrate. Zároveň zazimujem silné včelstvo s mladou matkou. Ďalej môžem postupovať metódou s celoročne udržiavaným dvojnadstavkovým plodiskom miery JU.
Viac o včelárení v rôznych zostavách "Úľa Čechoslovák" uvádzam na mojom blogu.
Páni ďakujem za každú dobrú radu od Vás.RN zistím keď zbadám začínajúce materské mysky??A v tedy by som mal robiť odloženec?Dobre to chápem?
Oni myski dělají pořád, prostě si je připravý, ale v momentě kdy v nich najdeš vajíčko, tak je prakticky skoro jakoby pozdě na začátej RN. v momentě kdy je zakladená rojová miska, tak je RN. Ale jako ve všem, asi... včely jsou tvor stále nás překvapující, nedržíc se přímočarého jednání Smile
Odložence treba robiť keď je plodisko plné zaviečkovaného aj otvoreného plodu. to znamená asi 6-8 rámikov JU. Zároveň je v úli dostatok včiel, čiže keď husto obsadajú aj predposledné uličky v nadstavku JU. Starí včelári hovoria, že keď sa včely tlačia aj v posledných uličkách pri stenách úľa už je neskoro a včelstvo sa vyrojí. Predpokladám, že v Bánovciach nad Bebravou treba robiť odložence niekedy v polovici apríla. Vtedy v tej nadmorskej výške asi kvitnú vŕby. To však záleží od počasia a vývoja prírody. Materské misky ešte nič neznamenajú, tie sú tam po celý rok. Ale keď včely postavia matečníky, tak vtedy sa včelstvo vyrojí za tri až desať dní. Niekedy s primárnym rojom odlietajú aj mladé matky, čo je rojenie včiel až po šestnástich dňoch od založenia matečníkov. Kto používa vo včelstve stavebný rámik a pracuje s ním na jar, tak keď včely prestanú stavať dielo na stavebnom rámiku alebo prestanú stavať medzistienky, vtedy sa včelstvo dostalo do rojovej nálady, nemá záujem pracovať.
xZdravím, na jaře jsem si pořídil dvě včelstva rámkové míry 39x24 a já jsem si pořídil nástavky 39x30. Teď mám problém s tím, že jak jsem dával druhý nástavek a převěsil 2 plodové plásty do nového nástavku 39x30, tak jsem si neuvědomil, že mezi nástavky budou mít 6 cm mezeru, jelikož rámky mají 24 cm na výšku, tudíž to prostavili dá se řici divočinou a teď když bych chtěl dělat kontrolu v dolním nástavku, tak jím toto prostavěné dílo zničím.
Napadá mě tedy jedině tyto dva plodové plásty, které jsem původně převěsil, dát zpátky do toho spodního nástavku a do toho horního dát mé rámky výšky 30cm.

Jiná možnost?

Díky
Stran: 1 2
Referenční URL's