Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Matka neklade
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Zdravím , chtěl bych se zeptat za jak dlouho vám kladou mladé matky od vylíhnutí?
Mám v oddělku mladou matku a zítra to bude 16 den od líhnutí a matka stále neklade dalších dvou oddělcích matka klade jedna už 4 dny a druhá 5 dnů.
Dík za odpověď.
Za těch 16 dnů by už měla klást. cca 10 dnů po líhnutí by měla začínat klást, po 17 dnech už by měla být rozkladená.
Ještě bych ji dal trošku času, popřípadě zkusil stimulaci plodem. Vlož tam plást s mladým plodem a vajíčky. Mohlo by ji to pomoci nastartovat.
Taky dost záleží jaký bylo počasí když mohla ven docela dost vadí silnější vítr,každopádně říje matky trvá 3-4 týdny ale z vlastní hořké zkušenosti vím že jak se nerozklade do 10-12 den nestojí za nic výjimka je právě jen to špatné počasí.těd při tom jak je venku se matky běžne rozkladou 5-6 den takže když to kontroluješ 10 bude mít už pěkně dost nakladeno.hlavně poznáš že včely sami takhle dlouho rozkladenou matku chtěj měnit a špatně vyzimujou a není to nic divného.
V tuto dobu bych určitě vychoval novou matku. Je to větší jistota.
Keď je pekné počasie tak matka začína klásť na 9 deň.
Tak jsem zkoušel v jednom z oddělků hledat matku matečník byl prázdný ale matku už hledám týden a stále nic a na zkoušku jsem jim dal plást s plodem říkal jsem si když nebude matka tak narazí matečníky a ono nic ...Huh
Vrtá mi to hlavou plod žádný matka k nenalezení a včelky nosí nektar jak šílený to jsem u oddělku ještě neviděl z 6 RM Lang. 159 tři zanešeny a jeden komplet zavíčkovanej.
A ta matka co nekladla (můj předešlý příspěvek) tak včera jsem našel komplet zakladený plást (obou straně) vajíčky Big GrinBig GrinBig Grin.
Jestli je to mladá matka, tak nevydrží chvíli na místě. Je to divoška, dej ji trochu času, ona se zklidní a jednou na ni narazíš.
Taky chvilku trva, nez se ji zvetsi zadecek. Panuska je jen o trochu vetsi nez delnice. Ja osobne mam obcas problem najit matku, ktera je zrzava a i delnice maji zlute prouzky. To je pak hrozne maskovani a kolikrat matku nevidim, ani kdyz na ni primo koukam. Az naroste, zpomali se a zmeni zpusob chuze, tak se hleda daleko lepe
Dobrý den,
dnes jsem byl ve včelách.
Mám včelstva na 3 nástavkách 39x24. Z toho mnoho rámků plných medu. V žádném rámku jsem neviděl nový plod. Ve včelstvu jsou jen větší larvy nebo již zavřený plod. Naposledy jsem byl ve včelstvu cca před 11 dny a štípal matečníky. Nejsem si jist, zda se mi včelstvo vyrojilo? Jak poznám, že se mi včelstvo vyrojilo?
Děkuji
zdravím tak jsem hledal a nic nenašel... Schválně jsem udělal pokus nalarvil jsem matečníky 6 ks a vložil jsem je do toho oddělku kde jsem nemohl najít matku ( to bylo včera ráno) a dnes jsem šel dát těsto říkám si mrknu jak na tom matečníky jsou - 4 jsou vytaženy a plné MK další jeden staví také a šestý se neujal.
Teď mi není jasné proč matečníky přijaly a z plodového plástu si matečníky nenarazilyHuh
(25.05.2017 20:23)slapetka napsal(a): [ -> ]Dobrý den,
dnes jsem byl ve včelách.
Mám včelstva na 3 nástavkách 39x24. Z toho mnoho rámků plných medu. V žádném rámku jsem neviděl nový plod. Ve včelstvu jsou jen větší larvy nebo již zavřený plod. Naposledy jsem byl ve včelstvu cca před 11 dny a štípal matečníky. Nejsem si jist, zda se mi včelstvo vyrojilo? Jak poznám, že se mi včelstvo vyrojilo?
Děkuji

Určite by sa nevyrojilo bez toho, aby tam nenechalo nejaké (zaviečkované) matečníky. Možno maj niekde pred 11timi dňami prehliadnutý matečník, matka pred pár dňami prestala klásť a už sa chystá von...
Prosím o radu, mám dva smetence usazené před 8 dny. Matky před vložením byly rozkladené. Včely staví jak o život, matky ale nekladou. Mohla je poškodit kys. mléčná? Nekladly ale ani před "ošetřením". Nelíbí se jim materiál mezistěn? Nástavek už téměř vystavený, pravidelně podněcuju. Mám k dispozici funkční oddělek s kladoucí matkou s hnědým dílem. Mám zkusit dodat plodový rámek z oddělku pro pobídnutí matky smetence a zároveň by se po vylíhnutí doplnily mladušky ve smetenci? Nevyháže smetenec plod? Mám ubrat krmení? Nebo rovnou shánět nové matky? Nějaké jiné řešení?
Keď stavajú včely je tam určite matka lebo bez matky stavať nebudú a by hučali ako bezmatečné.
Však Kamik taky píše, že tam matky jsou, jen mu nekladou.
Udělej stimulaci plodem, tedy vlož plást s otevřeným plodem, bez včel. Mělo by to matku vyprovokovat ke kladení. Rozpozná, že se jedná o plod cizí matky, přece si nenechá bělat doma bor ... nepořádek a sokyni vystrnadí tím, že ji trumfne v plodování.
Asi se nechce matkám klást Sad Mě matka v oddělku taky pořád neklade, tak jsem tam vložil plást s vajíčky a otevřeným plodem, abych zjistil podle naražených matečníků, zda se vrátila matka z proletu nebo ne (protože už měla dávno klást). Podle toho, že včely ani po 5 dnech, nenarazily žádné matečníky, tak tam matka asi bude, tak snad jí to vyprovokuje ke kladení.
Většina včelařů, co znám, matku před ošetřením kyselinou mléčnou vychyti. Ale jestli ji to může opravdu poškodit...to nevím.
nemůžou včely zlikvidovat vložený plod? nemám ho na rozdávání a nerad bych vyřídil i oddělek... Nebo kolik času mám dát ještě matkám, aby se předvedly?

(04.07.2017 8:10)Zdenka Růžičková napsal(a): [ -> ]Většina včelařů, co znám, matku před ošetřením kyselinou mléčnou vychyti. Ale jestli ji to může opravdu poškodit...to nevím.

Já do nich vlezl moc brzy a byly ještě ve velkém chumlu, takže jsem matky ani neviděl. Teď, jak už jsou na 8mi rámcích, je vidím.

za jak dlouho může matka na cizí plod zareagovat vlastním kladením?
Pokud plod není poškozený (přehřátí, zachladnutí, viry ...), tak nemají důvod to likvidovat.
A matka, ta její plodovací reakce se dá očekávat v jakém časovém horizontu?
U mě to vždy bylo v rámci několika dnů.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's