Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelaření na půdorysu 30x30 dle Brennera
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
zdravím včelaře. Poptávám se, zda máte někdo zkušenost s včelařením na půdorysu nástavku 30X30cm. O této metodice se zmiňuje př. Brenner a má to asi logiku. Díky za každou informaci.
Metodiku pána Brennera nepoznám, ale 30x30 má aj Warre úľ a včelárov, ktorí v ňom včelária je viacero.
O úlu typu warré jsem již slyšel i něco četl, ale celý systém neznám.Informace, které jsem zatím poscháněl mi zatím nestačí k posouzení. Např výška nástqavku
Měl jsem Brennery. Pěkné úly, ale vysoké. Extrémně jsem se dostával na 10a víc NN. Jinak je to pěkný dámský úl- lehké nástavky.

Pokud jsem zkoušel včelařit v 30*30 tak jsem měl problém. Pro současnou Kraňku se mi to zdálo malé, ale matka často nepřešla do druhého VN. Takže převěování a halda práce. VN jsem nepřišel na chuť.

NN 30*15 jsem dal pak sousedce a ta si s tím včelaří úpěšněji jak já - lepší včelař i stanoviště. Smile

Podle mě by se v tom dalo pěkně včelařit i na 30*30+30*15 jak je původní metodika. Ale je to moc rámečků, navíc netypických, proto jsem šel do Langa. Zvednu telefon a na dvoře mi přistanou rámečky, nástavky, krmítka, pokud nestíhám a mám prachy. U Brennera atd i kdybych měl prachy by to bylo zařizování. A ve velkém předstihu.
On docela asi vznikne ještě i další problém.
Současná včelstva jsou zjevně o dost početnější, z toho vyplývá, že při podstatně menším půdorysu budou o to vyšší.
Tady asi ani štafle nepomohou, ty my potřebujeme leckdy i při půdorysu 42 x 42 cm (OPTIMAL), tedy prakticky dvojnásobném.
Protože půdorys je poloviční, pro stejný objem je nutná výška dvojnásobná.
Uvažuji- li v normálních letech (ne letos!!!!!) např. 6 NN s výškou 17 cm, tedy celkem 102 cm, vychází u půdorysu 30 x 30 výška cca 200 cm.....
Zbývá vymyslet technologii obsluhy tohoto komínu. Nutno uvážit navíc výšku stojanu nad zemí, dna a připočíst i výšku víka.
Domyslet stabilitu této věže při větru (kurtování???).....
Pak asi jen vrtulníkem.....
iRP
Technologie je jednoduchá, úly jsou na paletě (to už dneska nepohoršuje ani funkcionáře jako kdysi) a vedle jsou rezervní nástavky s bytelným víkem. Nad dvanáct jsem se nikdy nedostal.

Ovšem když v tomhle začne rojovka. Smile Tohle nejde moc dobře naklápět a když to spadne to je hukot. Smile

Takže přijet s kolečkem, nástavky odvážet a na místo přivést jiné. Zato se to dobře množí, pokud je snůška tak snadno vytáčí, med je zralý protože se do NN nástavku vejde max. 10 kilo. V tomhle jsme před mnoha lety začal s volnou stavbou, prostě jsme z nouze vylamoval dílo z rámků a zjistil, že to holky z doby předmezsitěnové nezapomněly. .-)

Jako pár úlů to jde, já od toho ustoupil ve chvíli jak jsem začal zvyšovat stavy. Mít takových úlů deset na dobrém stanovišti, tak je to docela pohoda. Připravovat NN rámky pro třicet včelstev je už docela dobrá zimní zábava kdy se člověk docela zabaví.
(26.05.2013 22:27)KaJi napsal(a): [ -> ]Měl jsem Brennery. Pěkné úly, ale vysoké. Extrémně jsem se dostával na 10a víc NN. Jinak je to pěkný dámský úl- lehké nástavky.

NN 30*15 jsem dal pak sousedce a ta si s tím včelaří úpěšněji jak já - lepší včelař i stanoviště. Smile

A ako susedka riesi ten problem s vysokym poctom nastavkov a vyskou komina? Jedna pribuzna, ktora prave nastupila na dochodok, si totiz chce splnit detsky sen a zacat vcelarit a tak rozmyslam, aky ul jej dat vyrobit. Rozmyslal som o lezane 42x36 alebo kombinacii 42x36+42x17, nastavkovy system mi ani nenapadol, prave kvoli vahe nastavkov a tomu, ze dotycna osoba je nizsej vysky. Ule by boli len 2-3, takze vyssi pocet ramikov a pracnost nerozhoduje, obzvlast pre dochodcov, len ta vaha a vyska ma trapi. Mam teraz chrobaka v hlave, lebo Brennerov/alpinsky/Warre ul som vzdy chcel vyskusat.
Nevím, jak velký komín měl Brenner, ale zase když čtu jeho statě, tak se o tomto problému nezmiňuje........
v mých podmínkách (krušné hory 680 m) myslím nehrozí, že bych mohl vytvořit nějaký komín.
Lenze ona bude vcelarit v cca 120 m.n.m., v oblasti, kde je problem vystacit so 7 nastavkami typu langstroth/optimal. Vo vasich horskych podmienkach sa toto asi tak casto nestane, jednak kvoli kratsej sezone a jednak absencii plodin typu agat, slnecnica,... Tu uz je odkvitnuty agat, u Vas mozno len zacinate sezonu.
Ja som v 800 metroch, mám aj Warre a doteraz som nepotreboval viac ako 4 warre nadstavky s výškou 21cm.
No a kolko nastavkov langstroth mas maximalne v sezone? Lebo tych 800m mi je situacne este vzdialenejsich nez 680.
Najsilnejšie včelstvo na 4NN LG 159mm ak mu správnymi zásahmi pomôžem do sily a aj to väčšinou spodný nadstavok slúži len ako nocľažisko pre lietavky a sklad peľu a nespracovanej sladiny. Testujem aj Jumbo, pri tom stačí zatiaľ jedno Jumbo plodisko a jeden NN 159mm ako medník. Vo veľmi dobrom roku možno bude treba aj 2NN nad Jumbo, uvidíme, no ak vytvorím odloženec, určite bude postačovať 1NN. Warre včelstvo rozširujem vždy zospodu, vývoj je pomalší, ale kontinuálny. Včely vedené takto, nie sú nikdy najsilnejšie, ale mám pocit, že sú najvitálnejšie a najlepšie si vždy poradia s výkyvmi počasia a najlepšie hospodária so zásobami. Spotreba v zime je tiež najnižšia. Warre mám bez rámikov. Aj v LG bez rámikov som si však všimol zníženie spotreby a to dosť výrazne. Pomaly chcem prejsť na systém troch NN LG 159mm bez rámikov na nízkom dne s intenzívnou tvorbou odložencov. Už teraz to testujem, vyzerá to nádejne, uvidím, ako to pôjde včelstvám v zime v takomto systéme. 3NN LG 159mm plus jeden alebo dva odložence z kmeňového včelstva v mojich podmienkach budú úplne postačovať. Plus budem mať vždy nové matky. Cieľom je čo najviac okresať vstupné náklady pri adekvátnom množstve získaného medu. No a plán je posunúť sa ešte vyššie, do nejakých 1000 mnm. Snáď jediný problém zatiaľ je nájsť kvalitného výrobcu nadstavkov. S tým je problém. U nás je v lete vlhko, v zime tuhé mrazy, drevo príliš pracuje, ohýba sa, praská a podobne, vznikajú potom z času načas medzi nadstavkami diery. AK vyriešim ešte tento nedostatok, bude to super.
SOusedka prostě udělá oddělek, nebo už dále nerozšiřuje, na rozdíl ode mě nespojuje oddělky do jednoho včelstva atd. A oddělky nedělá nad včelstvem, ale vedle.

A má je na paletě, takže si stoupne vlastně na stejnou rovinu jako je dno. To je vlastně 10x 15cm N a ještě je do horního vidět.

Nebál bych se toho, je spokojená, o jiných neuvažuje.
Dakujem za info. Ale ako tak pozeram na google, tak vcelarite v nieco cez 500 mnm, co je znacny rozdiel. Asi nakoniec skusim aj lezan aj 30x30, bude to experiment.
Příspěvky k ležanu jsem přesunul do tématu Ležan.
Pokud jdeo mě, tak u Labe kde jsem je měl je míň jak na Petřinách v Praze. Smile Myslím asi tak +330mnm
A kopce okolo jsou max 400mnm.
Tak to sa ospravedlnujem za nepresnost. Na googli bol inzerat na prenajom chaty v okoli a vraj 550 mnm, tak som z toho vychadzal. 330m je uz predsalen blizsie. Vdaka za upresnenie.
Tiež požívam rozmer 30 x 30. Mám malú plochu včelína a tak využívam viac nádstavkov na jednom včelstve a stavbu do výšky. Dúfam tiež, že je to "neatraktívny" rozmer pre zlodejov včelstiev.
Tento rok som nedostal včely do medníkov nad kovovú MM. Medníky sú vyplnené medzistienkami. Pod MM je 4-5 plne obsadených nádstavkov včelami, ale do medníkov sa im nechce. Vie mi niekto poradiť kde som spravil chybu? Môže byť príčinou aj MM s menším rozmerom medzier? Kedy tento jav nastáva najčastejšie?

Má niekto skúsenosti so včelárením, keď sa ku včelám dostane tak raz za mesiac?
No tak zásadní chyba je v tomto případě ta mřížka. Pokud není hodně nektaru, že si s ním včely nevědí rady, tak skrze mřížku nepůjdou. Není to pro ně součást jejich prostoru. Převěsil bych nad mřížku pár rámků s plodem anebo mřížku úplně odstranit a dat nazpět až budou mít dílo hotové alespoň z části.
Stran: 1 2
Referenční URL's