Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Sklep na roje nepoužívám. Z rojáku nebo z nádoby, do které roj setřepu, nasypu ihned do připraveného úlu. Během dne přímo do nástavku, večer většinou náběhem.
Pokud je v setřepaných včelách matka, roj v úlu zůstane.
Letos chci chovat matky, proto jsem nepoužil LBV metodu. 3 roje jsem sundaval, během několika minut byly z větví v úlech a žádný nevyletěl.
Bez plodového rámku klidně roj uletí i s matkou z jakého koliv ulu, se soušemi nebo mezistěnami . Jistota je dát jim rámek s trochou plodu
Proč by asi tak lidi vynašli roják když by vlastně na nic nebyl potřeba a stačily by krabice?

Proč by lidi ještě pořád kupovali (vyráběli) rojáky když mezitím vynalezli krabice?
Ahoj, ja pouzivam zatim rojak ale souhlasim, ze je nemotorny. Udelal jsem si ho teprve pred tydnem, predtim nebyl cas. Osobne se mi libi neco jako kosnice, videl jsem to v madarskem eshopu pro vcelare. Je to urcite lehke a dobre se s tim leze. Kdyz jsem usazoval pred tydnem svuj prvni roj, rovnez jsem pouzil ramek s otevrenym plodem. Alespon me krasne nalezli na ramek a ja je nemusel vysypat. Jinak se mi i snazila kralovna zdrhnout, dvakrat me zkusila vyletet z rojaku. Ke sklidneni doslo az s pridanym ramkem a sup do sklepa. Ve sklepe se uklidnili a v novem ulu uz zacali normalne stavet. Muj deda daval take roje do sklepa a v Nemecku jsem videl vcelare, ktery mel pro tyto zalezitosti nadherny sklep bez schodu, vse si tam vozil na rudliku. Neco takoveho bych chtel, ja to taham po nasypce na uhli.
Tak už jsem taky sundával dva roje. Loni nic, tak jsem si to užil Smile
(25.05.2019 11:51)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Pokud jde o roje, vzdávám se, už to nedávám. Vyrojilo se úplně všechno - 100%

Kde se stala chyba? 100% rojivost jsem ještě neslyšel, kolik máš včelstev?
Jistota je dát jim rámek s trochou plodu

Loni se mi to stalo poprvé a hned dvakrát. Plod vysály a odletěly.
Tak to ja marne zatim cekam,zatim 1/39,kde jsem neodhadl potencial v kladeni lonske pozdni matky,pac zvladla zaklast 11.ramkovy 39x30 na 8 ramcich a totez na 39x24 nad tim,(nak porad nekapisto,jak by mohla mit misto v OP),zbytek byl zanesen snuskou a ja nenasadil mednik,uz nemela kam klast.Moje chyba.(zimovano v 6r.plemenaci na 39x30,takovy zebracek).Snad uz jen 1 adept,ktery stavi misky,ale nezaklada.On ten preletak asi nebude uplna blbost....
Kdyz uz jsme u rojaku,beru ho jenom jako doplnek,kdyz potrebuju odlozit prvni vytazeny ramek nebo vyloupnout material na oddelek.Roj chytam zasadne do 40 nebo 60 plastovych becek na med.Nasadim pod roj,otrepu,snesu pod strom,zakryju dratenou materi mrizkou (plastova se prohne,matka muze vyletet ven a lovite znova).Jakmile zacnou vcely sletat z mista usazeni roje na mrizku,jdu predelat materak.Nastavek vespod do stredu sous,zbytek mezisteny.Materi mrizka a mozna si nekdo ukrouti hlavu,ale mednik.Silna folie,puvodni plodiste.Nastavky ze kterych to vyletelo,nad to,ocka na plno.Donesu nabeh,nasypu roj,vyklepu becku,oklepu mrizku,zapalim cigaro a kocham se jak roj pochoduje do ulu,samozrejme,ze se snazim zahlednout matku,pokud je stara,zamacknu,mladou nechavam.Vecer vetsinou prohlidnu nastavky nahore,tridim,otevreny plod-1 bedna,zavickovany -2 bedna,vylamu matecniky,hezky necham klidne do oddelku.Shodim mednik,bedna s otevrenym plodem pod mrizku nad mezisteny,se zavickovanym plodem nad mrizku,mednik tam kde byl pred vyrojenim.Nedelam z toho zadnou vedu,opetovne vyrojeni jsem zazil jenom jednou,zapomenuty matecnik.
Dobrý den dnes se vyrojilo jedno vcelstvo a sedlo vysoko cca 10 metrů vydoko na hrušeň. Prosím o radu jak ho nalákat. Horolezec a kaskadér nejsem tak nevím jak ho sundat nebo čekat az sam odletí. Děkuji za odpověď.
Nechte ho osudu.

(25.05.2019 18:17)JosPr napsal(a): [ -> ]Roj chytam zasadne do 40 nebo 60 plastovych becek na med.Nasadim pod roj,otrepu,snesu pod strom,zakryju dratenou materi mrizkou (plastova se prohne,matka muze vyletet ven a lovite znova)......Donesu nabeh,nasypu roj,vyklepu becku,oklepu mrizku,zapalim cigaro a kocham se jak roj pochoduje do ulu,samozrejme,ze se snazim zahlednout matku,pokud je stara,zamacknu,mladou nechavam.

Jste sice stručný a mě tu vyčítají (ježek třeba) obšírnost. Já se ale Josefe ztratil ve chvíli, kdy by se prohla umělá mřížka, a mřížka vůbec. Nezdrhají spíš proto, že jsiou v plastu a bez větrání? Mě ještě za víc než 50 let roj z rojáku neuletěl!!!!!!

Další hyperstručný popis jsem prostě nepochopil a je to tak složité, že se, přiznávám, ani moc nesnažím.

Ale třeba to bude tím, že nekouřím a dávno nepoužívám prehistorickou věc jako je náběh. Vy musíte mít nekonečně časuWink
Necháváte šuplík pod úhlem i přes léto? Nemá to vliv na přehřívání? Vlastně u vás to asi nehrozí, PS 50 je dobrá izolace. Loni jsem přes léto šuplíky nechal a občas včelky větraly. Letos zkouším bez šuplíků.
Ještě ohledně zakrmení roje, ten pak většinu cukru spotřebuje, pokud se dokrmuje po menších dávkách nebo se stejně cukr objeví v zásobách? Mám silné roje, které jsem nedokrmoval, snůška je blízko a vydatná, nechci tam cukr dávat, to bych jim raději dal rámek se slaninou (ty automatické opravy se občas povedou) z jiného včelstva.
Co máte proti cukru?

Cukr řepný, sacharóza, je disacharid -složitější cukr, složený ze dvou monosacharidů v přesně daném poměru, glukózy a fruktózy. Včely pomocí enzymu invertáza štěpí složité cukry na monosacharidy. Nektar velké části rostlin obsahuje z části nebo pouze sacharózu.

Inverty nejsou nic jiného, než jiným způsobem rozštěpená sacharoza, tedy rozštěpená jinak než pomocí invertázy.

Tolik teorie ve zkratce.

Je to asi měsíc jsem z nějakého důvodu smazal (bez uložení) dlouhý příspěvek o cukru v medu. Nějak jsem se o tom zmínil a poměrně hodně lidí žádalo vysvětlení, jak že to s cukrem v medu je. Tak tedy.

Mnoho civiliozovaných zemí nějak podporuje včelařství, na našem území v jistém smyslu už Karel IV a možná ještě dřív. Jasně a významně jej podporavala M.T.

Řešil se problém jak tu státní podporu udělat. Po ww2 v Německu zkoušeli denaturovaný cukr něčím strašně hořkým. Nešlo to, med byl nepoživatelný. Stejně dopadly pokusy denaturovat cukr modrou barvou. Takže, prodávat včeařům cukr s velmi značně dotovanou cenou, ale znehodnocený aby s tím nemohli kšeftovat se neosvědčilo.

Za následující vzpomínku a konstatování skutečnosti mi climax vyhrožoval banem.
Za komančů v sedmdesátkách tehdejší tajemník ČSV Kodoň prosadil postupně takovou formu dotace včelařům, že byla vyplácena ve výkupní ceně medu. Stát podporuje včelaře proto, že díky jejich činnosti je opylována celá příroda (řečeno velmi jezedácky - stručnost) a mělo se (správně) za to, že čím silnější včelstva, tím větší opylení divoké přírody. A protože slabé vč přinese málo medu a silné víc, byla dotace v ceně medu na státní výkup - kdo měl silné včely, které opylily víc přírody a tudíž vyprodukoval hodně medu a prodal státu, ten bral velkou dotaci v každém kile dadaného medu do státního výkupu. Maloobchodní cena medu v krámě byla 28 Kčs, nám ale stát platil 35 Kčs za kilo.

Omlouvám se za souvislost a dlouhý příspěvek pane ježek a ostatní líní číst něco, co je delší než tři holovětné štěky.

Takže vaše snaha nemít v medu cukr je pošetilá tak, jak o tom uvažujete. Včelařte takovým způsobem, abyste neměl nikdy med na vytáčení v rámkách, kde by mohl být cukerný invert (zbytky zimních zásob) včelami uložený, mimochodem laboratorně nerozpoznatelný, zda šlo o sacharozu z nektaru či ze sáčku krystalu či cukru krupice.
Tom-50. Mal by ste sa poriadne vyspať.
Paolov: Vem dlouhou tyč a na konec připevni rámek s otevřeným plodem. Až ho pořádně obklopí, pak ho sundej a dej do připravené bedny. Pak můžeš dát další rámek a celé to opakovat než bude větší část včel v bedně (v úle)...

Nebo upevni na konec tyče přímo roják s plodovym ránkem, pokud to zvládneš.
Pro Tom50: Ahoj, nechapu proc Vam Climax vyhrozoval banem. To jako nesmime znat jak se to delalo v minulosti? Me to treba a to uvadim pro vsechny pritomne, vubec nevadi a jsem rad za informace, ktere tu poskytuje Tom! Vzdy si rad prectu jeho podrobnou analyzu a za jeho rady ohledne zuzovani vcelstev jsem velmi rad. Dnes je kazdy chytry s netem v kapse jako radio ale ty realne zkusenosti chybi. Chtel bych mit jednou znalosti, jako ti starici s fajfkou v puse, jak cekaji poklidne na roje na vresovisti. Urcite jste vsichni videli to video z nemeckych vresovist, kde vcelari jeste v kosnicich. Tohle si clovek neosvoji za rok. Stale to pozoruji a premyslim jak poznat bez rozebirani ulu, ze chteji zdrhnout. Ohledne cukru, jsem zasadni odpurce invertu. Uz jako pouhy konzument jsem si vsiml, ze ten kdo dela s invertem, ma uplne jine medy i co se tyce konzistence, pokud si neda pozor a to nepocitam chut. Toto poznani prameni z vlastni zkusenosti. Pak jsem uz bral jen od Kolomeho a ten krmi na 100% cukrem.

Mimochodem jak psal Martin Kolar, take by me zajimalo jestli vcelarite prez leto se suplikem. Rovnez jsem premyslel, ze jim to vyndam a zkusim bez, aby nemuseli tolik vetrat. Hlavne me to na supliku neustale chyta plisen a musim to pracne cistit. Mohlo by to mit vliv i na rojeni, kdyz stoupajici proud vzduchu bude lepe roznaset pach matky nemyslite? Je to ale muj ciste amatersky zaver pramenici z Koblihovych protirojovych nastavku.
Na odlehceni,soude dle dotazu a reakci ohledne preletaku,kterymi jsem se vecer brodil na emailu,neni Jan Volesky jediny,ktery to vzdal.Rada vcelaru uz jenom lovi roje a rade dochazi bedny,kam je dat..Letos bude priroda radne zavcelena Smile
Nekolikrat padla otazka,jestli se u preletaku da poznat,ze pricinou rojeni je nevyhovujici matka.Soudim,ze prave u preletaku se to da poznat,kdyz si vcely v prestavenych plodistich ponechaji vedle matky i matecnik.Pak je samozrejme nesmysl vracet pri ruseni preletaku takovou matku zpet,ale je lepsi vratit matecnik,ktery si vcely vybraly,matku nechat v rezerve v malem oddelku.
Pozor huška je krehká a rýchlo sa odčechne lebo nieje húževnatá!
Cez túto daždivú a chladnú iar jednoducho nevznikol u nás čas na protirojové opatrenia a teraz sa roja takmer všetky včelstvá staré M + mladé M v mnohých strapcoch. Veľké roje sa dajú uložiť v pohode, ale čo robíte s malými hrčami s mladými M. Pozbierať ich niekoľko do rojnice a vložiť do pivnice, alebo vložiť do NN, uzavrieť a krmiť, aby si vybrali jednu M ?
(25.05.2019 16:38)richard1 napsal(a): [ -> ]
(25.05.2019 11:51)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Pokud jde o roje, vzdávám se, už to nedávám. Vyrojilo se úplně všechno - 100%

Kde se stala chyba? 100% rojivost jsem ještě neslyšel, kolik máš včelstev?

Kde se stala chyba? Podle mě počasí. Vše stejné jako loni, jen malá změna - 3 včelstva pokusně OP (nejzdařilejší pokus o OP se vyrojil jako poslední). Stanoviště celkem 15 včelstev.
I ostatní, menší stanoviště v lesích, rojovka také rozjetá.

Přidání plodového plástu při usazování rojů - podle mých zkušeností vůbec nic nezaručuje . Tak nějak to sedí se zkušenostma jednoho včelaře, který úspěšně láká roje do prázdných úlů. Tvrdí, že v úlu musí být jen čisté souše (žádný plod, zásoby, pyl) Pokud tam něco je, považují včely takový úl za obsazený (jeho teorie) a roj se mu vyhne. Můj závěr, plodový plást je jen zbytečné zvětšení pracnosti při usazování rojů. Všechny dostupné roje jsem usadil nakonec bez něj, včetně roje, který ho odmítnul.

Roje do sklepa - určitě ne. Jen v případě napadení okolí morem to smysl dává. Jinak ne.

Usazování rojů - můj obvyklí postup - hned, jak ho zmerčím na stromě, setřást do nástavku (během dne). Večer před setměním přenesení nástavku s rojem na finální místo.
Teď, když už roje nepotřebuji - návštěva stanoviště až pře setměním. Roje ne větvi jsou pěkně pohromadě, žádné míchání, pokud je rojů víc. Prostě jsou u své matky.
Roj sklepnu do nástavku, přiklopím a ihned odnáším na finální místo. Je skoro tma a proto už nikam nepoletí. Přes noc si zvyknou, další den dostanou souše a hotovo. Při momentálním stavu mi nevadí, jestli nějaký během dne uletí. Z toho, co jsem viděl, většinou uletí až další den.

Za těch několik málo let, co včelařím jsem pochopil - včelařit se dá na 100 způsobů a většinou dobře, s uspokojivými výsledky. Mezi včelaři je mnoho mýtů, které nejsou pravda nebo platí jen z části.
Referenční URL's