Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(30.05.2019 8:40)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]Merkury,
mas pravdu v tom, ze tam byly mrizky a vcerejsek byl posledni den, kdy jsem je pouzil (na 95%).
Protoze to bylo presne tak - 2VN a NN s mrizkou (nad nima dalsi 2 VN). v NN sporadicky, pod nim VN behem par dni zanesenej a matka plodovala na par ramcich dole v VN a ani mi nerekla sayonara!
A to jsem ji treba prekladal zaneseny ramky z plodiste do medniku a dal jsem mezisteny, stejne vystavely a zanesly.
Budiz toto pouceni pro me i dalsi...
chose

Když často otevíráte včely, kromě stresu je to taky pak znát na výnosu. Nějaký Polák zkoušel několik let u hodně vč (dvě skupiny) pravidelně vyřezávat stavebňáky a u druhých ne. Dlouhodobě byl u těžení SR o 28% nižší medný výnos. Napište panu Křapkovi, on ví přesně kde to je, jednou dával odkaz. Já to jen slyšel, článek jsem nečet.
Pri stavebnom rámiku máte - 600 g medu dole a včelám to moc nevadí keď sa v nich vŕta a nedá sa ani o šoku hovoriť a jedine že včelstvá sú padavky. O šoku sa dá hovoriť vtedy keď im zoberiete med a aby sa tomu predišlo tak im dáte do krmítka hneď sirup a stačí im úplne 1 L, ak ak si myslíte že to spôsobý rabovku tak ste na omyle a pritom sú vyhodené letáče. Včelám sa do vytočených plástov naleje voda aby to lahšie vyčistili, neodoberal med vlhkosť z úľa a nepotrebovali nosiť vodu pre larvy. Môže biť aj bezznáškové obdobie kde včely slieda. Včely musia biť aj pevné aby sa nezačali rabovať lebo pevné včely majú obsadnutý priestor po vyhodenom letáče.Cool
Já mám trubčinu v polštáři a tam nelezu nikdy, až 15 září a někdy až zjara, nechci zabíhat do detailů proč, není to jádrem sdělení.

Kromě té trubčiny v polštáři mám ale ve VN na kraji (vzadu) ještě jeden vysoký trubčák, který vyřežu vždy, když se do plodiště dostanu.

Vyřezávat stavební rámky jsem přestal když mi někdo spálil úly s průzory, kde byl stavební prostor. Současně jsem v novývh úlech přestal s MM a rapidně se mi zvýšily výnosy a tak neumím říct, zda je to těmi SR nebo mřížkami a nebo obojím a kolik čím. Nechci polemizovat, dávám poctivě jak to dělám a jiný to zase dělá jinak.
Tome, esli budete takto přistupovat k debatě na VF dostanete aj zelené palce
(30.05.2019 7:36)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]@Mira Vochozka:

Priznam se, ze jsem se "bavil" (v dobrym) na tvuj ucet s tim 100% rojenim. Ted pobavim ja tebe/vas ........

Je nás moc, ne každý to přizná.
Potkal jsem zdejšího kolegu, stav stejný jako u mě.
Když jsem psal o 100%, ještě to nebyla 100% pravda. Teď už jo, když počítám včelstva, kde po zimě nebyl problém.
U 2 včelstev časně na jaře, došlo ke ztrátě matky. Tato včelstva se do síly teprve dostávají, proto můžu posoudit i snůšku. Žádná není.
Usazené roje přikrmuji, je to nutnost.
To je realita bez zatajování skutečností.
To je fakt síla, naše malá republika a takové rozdíly. Já už budu začínat s točením. Vypadá to na rekordní první snůšku. Severní Morava - Opavsko, 420 mnm
Hoj,
co se tyce nevyrojenyho stanoviste, tak tam to taky neni uplne extra, kvetla repka v obdobi destu a spatnyho pocasi. Pak se oteplilo ke konci repky a vse zalito sladinou, na tomto stanovisti preletaky zabraly, na vedlejsim stanovisti bylo pozde. A to jsem od dubna delal oddelky jak o zivot. Nepomohlo. Vyrojily se i lonsky matky...
Mrizky + neochotne obsazovany NN -> Sayonara Chose !

Chose
(31.05.2019 7:21)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Usazené roje přikrmuji, je to nutnost.
To je realita bez zatajování skutečností.
V průběhu května jsem odchytil asi 15 rojů a porojů, některé jsem přikrmil, protože po odchytu následovalo chladné bezletové počasí, některé jsem nepřikrmoval, protože si bez problémů nanosily samy, mohu proto srovnávat co do síly včel, snůšky apod.
S dokrmováním se nedá paušalizovat, je zapotřebí zohlednit aktuální snůšku, sílu roje a v neposlední řadě to, že ne každá matka začne okamžitě klást.
Mám tu roje, které jsou s matkou ze včelstva, kde před tím normálně kladla, ale i po vystavění nového díla, dostatku místa, přínosu pylu i sladiny v novém místě poměrně dlouho neklade.
Je zapotřebí zohlednit oslabení roje, než se včely začnou obnovovat, psal to o pár příspěvků výše MUDr. Šumera.

Osobně jsem byl zastánce spíš nepřikrmit, po svých zkušenostech si myslím že z 90% případů je přikrmení nutnost.
Jak a čím přikrmovat, to je asi jiná otázka, dokrmoval jsem cukerným roztokem, zkoušel jsem i přendavat nově vystavěné dílo čerstvě zanesené sladinou ze silného včelstva. U těchto typů krmení není nutné řešit vodu, při dokrmování těstem - to jsem nezkoušel buď spoléhat, že si pro vodu doletí a nebo řešit i napájení.
Já mám na zahradě několik napáječek kolem úlů, v dubnu byly obsypané, teď při přínosu sladiny je tam prázdno, občas k večeru do deseti včel průběžně na každé napáječce sedí.
Hoj,
velkej roj nic nepotrebuje, jen prostor kde stavet. Ale maly roje krmit a starat se.
Roj co mam v VN jsme po tydnu podsazovali dalsim VN, vystaveno a zaneseno.
Ten malej roj je jak mimino, porad krmit a utirat brusel. Jestli se nezmatori, zrusim ho bez milosti.
Chose.
K napaječkám. Nedávám je, vzdal jsem to. Myslím, že jedno vč potřebuje vody tolik, když není snůška, že jí musí nepřetržitě nosit třeba 200, 300 a spíš víc včel. Jestli mám na stanovišti třeba 15 vč, musely by na napaječkách být současně stovky, spíš tisíce včel a to nikdy nejsou.

Lítají do bahňáckého rybníčku cca 250 m a do hřbitovních váziček se shnilou smrdutou vodou. V napaječce nechtěly žádnou vodu, dešťovou, studniční s minerály (tvrdou jako bejk), ani přisolenou dle zaručených rad a když čůzy nebraly ani vodu z toho rybníčka se stejným okřehkem na hladině, kterou jsem jim přivez do škopku jako pako přímo pod tykadla, bouchly mi saze a vyexponoval jsem se na to!
A taky to jde, ve vázičkách a v bahňáku jsou furt. Bohužel i v sousedově jezírku s barevnými karasy... (mimochodem taky asi 250 m)
(31.05.2019 9:40)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]Ten malej roj je jak mimino, porad krmit a utirat brusel. Jestli se nezmatori, zrusim ho bez milosti.
Tam bylo asi původně utírat prdel, jestli to změnila ta automatická oprava, tak celkem trefněBig Grin.

(31.05.2019 9:43)tom.50 napsal(a): [ -> ]K napaječkám. Nedávám je, vzdal jsem to. Myslím, že jedno vč potřebuje vody tolik, když není snůška, že jí musí nepřetržitě nosit třeba 200, 300 a spíš víc včel. Jestli mám na stanovišti třeba 15 vč, musely by na napaječkách být současně stovky, spíš tisíce včel a to nikdy nejsou.
Napaječky mám s průběžným doplňováním vodou samospádem přiškrcenou hadicí z nádrže, některé doplňuji konví.
Proč vyletí prvoroj s mladou matkou a stará je v úle a vesele klade?
Protože vyletěl z jiného úlu.
(31.05.2019 9:43)Martin Kolář napsal(a): [ -> ][quote='Josef Karliak' pid='217986' dateline='1559288413']
Ten malej roj je jak mimino, porad krmit a utirat brusel. Jestli se nezmatori, zrusim ho bez milosti.
Tam bylo asi původně utírat prdel, jestli to změnila ta automatická oprava, tak celkem trefněBig Grin.


"brusel" je spravne (tak jsem to psal), prece nebudu sprostej ve foru, abych dostal banana. Na to nemuze nikdo nic rict, ucim to rikat i malou dceru Smile.
Kazdopadne ale vsichni vedi, ze se o Brusel nejedna ...
Chose
(31.05.2019 11:11)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Protože vyletěl z jiného úlu.

To právě že ne. To by tam nezůstala polovina včel, ale je pravda že jsem to neviděl z kterého úlu vyletěly, ale ostatní úly jsou včel plné.
Zdravicko, jdu si pro radu, po tydnu co se roj zabydlel tak delam kontrolu a vsude zakladeno a opravdu az moc zakladeno, po trech, pěti vajickach a hukot. Takze trubcice ze? No a ja nevim co s tím, nekde psaly ze vysypat pred ul a šmytec, ja si rikal ze bych na místo tohohle ulku dal malinkej oddelek jako takovej "preletak" fungovalo by to?
Pokud je tam mladá matka, která začala klást, tak může být více vajíček v buňce, pokud jsou na dně, tak by to mělo být v pořádku, pokud jsou na stěnách, trubčice.
(31.05.2019 18:52)pepa08 napsal(a): [ -> ]Zdravicko, jdu si pro radu, po tydnu co se roj zabydlel tak delam kontrolu a vsude zakladeno a opravdu az moc zakladeno, po trech, pěti vajickach a hukot. Takze trubcice ze? No a ja nevim co s tím, nekde psaly ze vysypat pred ul a šmytec, ja si rikal ze bych na místo tohohle ulku dal malinkej oddelek jako takovej "preletak" fungovalo by to?
Mají už něco zavíčkováno? Pokud ne, nic neřeš a počkej až uvidíš jestli je to dělničina nebo hrboplod. Do té doby jim dej klid..
No určitě je to mlada matka protoze stara je v oddelku moji chybou a to vcelstvo se pořád trojí Smile ale je pravda ze vsechny vajicka jsou na dne a ve stredu.. a vsechny v jednodenim naklonu, bunek ve kterych je 3 az 5 vajicek je 4 do 1dm....
Měl jsem nedávno mladou matku, taky kladla více vajíček na dno, ale byl hrboplod...
Referenční URL's