Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Oba usazene roje jdou okamzite do tiche vymeny,prestoze obe matky kladou.Matecniky jak palce Smile.Dva uz jsou v plemenacich....U ctyrletych matek rojoveho puvodu stale nic.Pak ze je to dedicne.Dalsi hloupe dogma.
Ona ta dogma povodne asi nemala znamenat, ze rojenie nejak magicky ovplyvnuje dedicnu vybavu matky. Predpokladam, ze mala znamenat, ze kto mnozi z rojovych matecnikov, nemoze mnozit z nerojivych, pretoze, logicky, nema od nich rojove matecniky. Aby mohol mnozit od matiek, co sa nechcu rojit, musi vyrobit matecniky inak.
Alebo sa mylim? Skutocne nejaka magia rojoveho matecnika ovplyvnuje dedicnost rojenia? A ked pisem magia, mam na mysli... metylovanie DNA napriklad?
Vyroja sa aj tak nerojivé len musia sa do takého stavu dostať.
Na Slovensku v obci Bátorské kosihy bol chovateľ matiek Marušinec, robil inseminované matky a včely boli pevne a vôbec sa nerojili. Zomrel a ten jeho syn to nevie a tie matky čo aj robí nie je to žiaden zázrak, ani sila včelstiev a neskorý rozvoj z jara, škoda penazí za také matky.
Mam jedno vcelstvo kde je zavickovany plod matka neni ani mlada.Myslite ze kdyz je spojim pres oddelek ze tu matku prijmou?
Nejdřív udělejte plodovou zkoušku
Treba tam dať rámik z vajíčkami a larvičkamy. Potom sa uvidí čo z toho bude a to je 100% riešenie problému.

Jirka ma predbehol..
(02.06.2019 19:09)Merkuri napsal(a): [ -> ]Vyroja sa aj tak nerojivé len musia sa do takého stavu dostať.
Ako sa dostanu do takeho stavu? Bol som cely mesiac doma, mal som na vcely cas, som od prirody zvedavy a chcel som vidiet roj, aspon jeden. Nerozsiril som jednemu vcelstvu ul, nechal ho na dvoch bednach od jari. Teraz je v nom vciel, ze sa na noc ledva zmestia do vysokeho dna. Vystavali suche misky, nezakladli, roj nikde. Matka z roku 2016. A ze vraj je rojovy rok.
Patentujte si je. Budete boháč.
copak se to děje.... odpolko volá soused, strejdo pojd si pro ně....prej na tý švestičce co pokaždý a prej je to větší....za hodinku pod švestkou a nikde nic, silné poletování a na česně jednoho ulu se to akorát usazovalo.... no ted už jsou stažený a pomalu jdou dom.... co to bylo.?
Ztrata matky
děkuji... pokud to chápu dobře, tak ty drtečky co se někde v trávě budou válet tak likvidovat?
Rojenie skončilo, vyzabijané trúdy až mriežky temer zaplnené.Tongue
Nastala doba vegetu....Cool
[Obrázky: 2019-06-roj-sipka.jpg]

Tenhle už byl nad moje možnosti. 6 m žebřík + 3 m teleskop s rojochytem, a bylo to nadoraz, jednoruč a přímo nad hlavou. Sklepnul jsem ho půlku, ale bez matky a vylítly zpátky nahoru. Tak jsem ho nechal plavat.

Naštěstí pátračky objevily nedaleko pozorovací úl, který od loňska zel prázdnotou, a kde by možná stejně skončily.


[Obrázky: 2019-06-pozorov-k.jpg]
K tomu pozorovacímu úlu-trubka bude předpokládám plastová,kde jsi ji sehnal? nebo jestli víš výrobce?
A jaký je průměr trubky? Zkoušel si v tom zimovat?
Na roj v takove vysce bych se vykaslal! Presne takto zemrel kolega..
Mohla by nastat situace, kdy ze včelstva které se vyrojilo minulou neděli a já v něm nechal 2 rojové matečníky by dnes vylétl poroj?

Minulou neděli se mi vyrojilo včelstvo, roj velký do nástavku a zbylo po něm asi 7 matečníků na 3 rámcích, z dvou těchto rámků jsem udělal oddělky a jeden rámek s dvěmi matečníky jsem ve včelstvu nechal. Je pravda, že kdybych u toho rojení nebyl a neměl označenou matku, tak bych ani nevěděl odkud byl, protože na tom původním včelstvu jsem to nepoznal. Dnes, když jsem přišel na oběd na stromku malý roj na cca 5 rámků ve kterém jsem na první pohled nenašel matku ( všechny svoje matky mám označené) tak mě napadla myšlenka poroje... a po prohlídce minulý týden vyrojeného včelstva je nyní ten úbytek již zaznamenatelný.

Přiznám se, že jsem asi nechápal do teď pojem poroj. Pakliže to je takto tak tu definici již plně chápu Smile. Roj s vylíhlou neoplozenou matkou po prvním roji.
A taky se přiznám, že toto včelstvo vlastně loňský oddělek zimovaný v 1 VN jsem si zvolil jako experimentní, kdy jsem ho celý duben vždy po týdnu krmil 2 kg cukru a to z důvodu, že jsem mu podsadil celý nástavek SR a chtěl jsem vidět jak se s tím bude vypořádávat v případě "hojnosti".
A našel jste ve vyrojeném včelstvu vyběhlý matečník?

(05.06.2019 13:57)sobol napsal(a): [ -> ]K tomu pozorovacímu úlu-trubka bude předpokládám plastová,kde jsi ji sehnal? nebo jestli víš výrobce?

anebo je to stočená plastová deska?
Ano matecnik jsem tam nasel jeden vybehly a druhy jeste ne.
Nedávno jsem se dostal do poměrně nepříjemné situace s vlastním rojem, který se usadil dost nevhodně na zahradě sousedů a musel okamžitě zmizet. Měl jsem možnost já, či hasiči.
Setřást nešel, jelikož byl obalen okolo kmene hustě zavětvené jedle. Snahu o nalákání na otevřený plod jsem asi u sedmého pokusu vzdal, když se vždy vrátily zpátky na strom. Opakované setřásání taky nezabralo. Po několikahodinovém váhání jsem se uchýlil k pro mě poslednímu a dost nepříjemnému pokusu. Rozhodně to nedávám jako návod, ale jako opravdu poslední možnost - vysavač na popel z lidlu. Plechovou nádobu jsem vystlal pro změkčení hrubou netkanou textilií, filtr omotal hadrem pro snížení výkonu a celou nádobu překryl punčochou, aby se zabránilo nasávání včel k prostoru samotného filtru, který se nasadí shora. Samotné vysátí roje trvalo asi třicet vteřin. Po vysypání do nového úlu už v něm zůstaly, dnes včely létaly za snůškou a čile staví. Stále z toho mám špatný pocit, ale vypadá to, že pokus vyšel.

Michal
Referenční URL's