Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jestli to byl poroj, tedy s neoplozenou matkou, tak ta matka muze byt mensi. Co jsem letos nahodou odchytil zdrhlou matku z klicky na matecniku (potvora se mi vykousala bokem u vrcholu matecniku), tak o moc vetsi nebyla nez ostatni. Kladouci je pak samozrejme jina vahova kategorie, ale mlada neoplozena je "lehka vaha".
A koneckoncu kdyz matka opravdu nebude nic moc a bez jiskry, muze to za mesic taky vysypat. Zaloznich matek na jaro neni nikdy dost.
Chose
to máte asi pravdu a možná z ní bude takový včelařský Napoleon Smile Malý a bude vládnout půlce Evropy. Ale vážně, já mám zkušenosti, že z malé matky jsem nikdy pořádný včelstvo neměl. Naopak včelstva malé matky velmi brzo měnila, nebo byly loupeny. To že je malá bývá zpravidla tím, že byla v období larvy už hůře živená, nebo neměla v období vývoje dostatečné teplo....těch důvodů může být samozřejmě asi více. Ať to kolega zkusí jak uzná za vhodné. Já jsem napsal jak bych to udělal já.
(11.07.2019 10:58)Jiran napsal(a): [ -> ]asi budu ten co má jiný názor Smile jestli je ta matka " nějaká divná - malá" tak bych ji zbytečně nechoval. Pokud ale přeci jen chcete záložní matku, tak mi jako rozumnější přijde ke včelám z mini roje přidat jeden až dva rámky se zavřeným plodem a někde si koupit "slušnou" oplozenou matku za 300,- . Jak říkám pouze můj názor, ale polovic práce s větší pravděpodobností na úspěch.

Pane kolego, asi jste přehlédl, že je tu řeč o 2-3 hrstech včel a ty stěží obsednou a zahřejí jak je potřeba jeden rámek plodu! Dva stoprocentně ne!

A nesouhlasím s vámi, myslím, že tazatel je začátečník a já tvrdím, že není nic hezčího a poučnějšího, než z takovéhoto "ničeho" vypiplat včelstvo.

Navíc přidat matku není pro nováčka zase až tak snadné, je to zoufale málo včel a když to nedopadne jak to je, bude to stát jen práci. Jinak by to bylo o 300 dražší.
Těch 300 není problém, spíš ta matka. Loni jsem byl v situaci, kdy jsem chtěl koupit v červenci matku a všude bylo vyprodáno, všechno s rezervací, fronty apod. Zkoušel jsem obvolávat a sehnat něco bez fronty, ale neúspěšně. Nemyslím, že to letos bude lepší.

V úlech je teď dost včel. Ten slabý roj určitě vyloupí. Česno bych kompletně uzavřel, očko na minimum, tak na včelu a rámek s plodem přímo před očko a k tomu roji určitě něco přisypat, minimálně k obsednutí na 3-4 rámky a krmit, krmit, krmit. Jestli se matka rozklade, bude to zimovat na úrovni pozdního oddělku, myslím je šance to vypiplat. S jednotkami úlů to nebude o moc pracnější než se starat o zbylá včelstva.
Trochu mimo mísu.

Furt tady čtu, jak slabý odd nebo porojík a konečné řešení od silných vč a nebo prostě že to ostatní vč vyloupí atd.

Mám asi divný včely. Asi mi to nebudete chtít věřit, ale mě nikdy za celý život nevyloupila ostatní včelstva nic. A žádné zmenšování česna na jednu včelu (proboha když se oteplí na normální letní teploty, jak budou dýchat?). To není vytahování, prostě mi máma asi vštípila něco, nějakou zásadu, že nemám problém. Pojďme se zamyslet proč to někomu nejde a mě jo? Já to fakt nevím a vážně by bylo snadné tu velkohubě napsat jak na to. Nevím to.

První co mě napadá. Každý zdůrazňuje krmit. Jo, ale až večer a nebo až v úplné tmě! A než ve dne nebo v podvečer, tak to je radši nechat hlady! Přežijí to, skutečnou rabovku nepřežijou!

Další. Když včely slídí, nesmí se nikde ani malinko ukápnout krmení a nebo nechat někde rámek a tak podobně. A když už se musí do včel, tak jedině strašně pracně s mokrým hadrem, přesněji dvěma a mít furt přikryté ty části plodiště před a za rámkem, který vyndavám z úlu a prohlížím. Je to takovej vo.er, že je lepší v takový den nevčelařit.

Napadne ještě někoho něco dalšího? Jo, nikdy nemám očka. Ani je nemám v nástavcích vyvrtaná. Považuju je za jeden z nejpekelnějších lidských vynálezů.
(11.07.2019 18:48)tom.50 napsal(a): [ -> ]
(11.07.2019 10:58)Jiran napsal(a): [ -> ]asi budu ten co má jiný názor Smile jestli je ta matka " nějaká divná - malá" tak bych ji zbytečně nechoval. Pokud ale přeci jen chcete záložní matku, tak mi jako rozumnější přijde ke včelám z mini roje přidat jeden až dva rámky se zavřeným plodem a někde si koupit "slušnou" oplozenou matku za 300,- . Jak říkám pouze můj názor, ale polovic práce s větší pravděpodobností na úspěch.

Pane kolego, asi jste přehlédl, že je tu řeč o 2-3 hrstech včel a ty stěží obsednou a zahřejí jak je potřeba jeden rámek plodu! Dva stoprocentně ne!

A nesouhlasím s vámi, myslím, že tazatel je začátečník a já tvrdím, že není nic hezčího a poučnějšího, než z takovéhoto "ničeho" vypiplat včelstvo.

Navíc přidat matku není pro nováčka zase až tak snadné, je to zoufale málo včel a když to nedopadne jak to je, bude to stát jen práci. Jinak by to bylo o 300 dražší.

Ve vašem výkladu máte samozřejmě pravdu ale i se s ním dá polemizovat, napsal jsem A a nedal k tomu to B co mám vlastně v hlavě, ale pán asi nee Smile. Vznikne to tím, že pro někoho ( v tomto případě mě zažité postupy nemusí být někumu jasné).


Takže jak jsem to původně celé zamýšlel....přiznám se, že jsem opustil myšlenku kterou měl tazatel tj. zimovat záložní matku, kterou mohu zazimovat i na 3r. a celé jsem si to tak nějak srovnal, že budu zimovat slušný oddělek.

Vzhledem k tomu, že je pán začátečník zkusím fakt polopaticky... a ať si tazatel vybere co je pro něho lepší.

Najdu poroj s 3 hrstěma včel. K tomu budu potřebovat 5 rámkový plemenáč ze styroduru ( které mám, pravda je že tak jak jsem to napsal tak do nástavku to je blbost a jak píšete tak to včely "neutopí- neobsednou" ), jednu souš a pak si vezmu ze včel 2 rámky se zavíčkovaným plodem včetně včel co je na tom a dodám 1 zásobní rámek a rámek z mezistěnou.

Sklepnu poroj do plemenáče na souš a mezistěnu, potom po zklidnění přidám dva rámky s plodem a včelami co jsou na něm a zásobní rámek. ( Doporučuji roj a rámky s plodem v první fázi oddělit souší popř. mezistěnou ). Seženu si oplozenou matku ( pořád vycházím z myšlenky, že tu malou matku v poroji nechci a že není ok). Když mám sehnanou oplozenou matku, tak původní matku zamáčknu ( zase, myšlenka je taková, že ta matka v tom poroji mi ještě nezačala klást, nebo už jsou ve včelstvu larvičky pak je to komplikovanější...( ale dokáži si pomoci že tu matku zaklíckuji) - někdo tu psal, že teď se nedá sehnat oplozená matka mimo pořadí. blbost, na netu je toho teď dost k okamžitému odběru ( do druhýho dne) a já sám jich mám teď asi 10 co by mělo začít co nevidět ( tento víkend) klást). Oplozenou matku přidám v zasílací klícce a nechám ji vyjíst přes těsto. Nevím jaké máte zkušenosti s přidáváním matek, ale pokud nemám ve včelstvu vajíčka nebo larvičky zkrátka něco z čeho si včely mohou narazit matečník, tak se mi ještě nestalo, že bych matku nepřidal a že jsem jich přidával již desítky o to i jako úplný začátečník. Cena 300,- je hodnota 2 kg medu...
Dále už jenom krmím a to asi 1 l roztoku 1:1 týdně.
Pokud to takto vše udělám, mám na konci srpna nadupaný 5r. oddělek a na konci října zimuju krásný 7r. oddělek ( zase to moje B ke kterýmu jsem směřoval mám na zimování 7r. plemenáče ze styroduru). Dále to už asi rozvíjet nebudu...

A na závěr si troufám tvrdit, že v tuto chvíli z poroje o 3 hrstech včel nebudu mít kromě "radosti" skoro nic. Když si jen vezmu, že než začne matka klást cca 14 dní, teď jak píšete tak ty 3 hrstě vám neuhřejou a neukrmí ani celý rámek plodu takže v půlce srpna mi teoreticky vyběhne 1/2 rámku plodu, další generace včel v půlce září možná už 2 rámky a na konci října?........budu zimovat stěží 5r. "mrzáka".
(Vycházím z teorie 1r plodu 3r včel a to do toho ani nebudu motat líhnutí zimní generace včel, která by měla probíhat ideálně do pol. září).

Prostě ne !!! Piplat se v tuto chvíli z porojem o 3 hrstech je nesmysl ( tečka )
Jiran

Perfektně popsané a vysvětlené a začátečník, ne jen konkrétní tazatel, ale každý, by si měl tento váš podrobný návod vytisknout a uložit! ve vlastním zájmu - jasné, stručné, ověřené a vysvětlené se všemi důvody proč je něco potřeba udělat nějak a proč nedělat něco jiného.

Přesně takhle si já představuju "informační spolupráci" na VF. Velice vám děkuju.

Jen maličkost. Když jste napsal, že je BLBOST něčí tvrzení, jsou tu i tací, co chytají na první šlápnutí Big Grin když to tvrdili upřímně a měli to vyzkoušené a někdo třeba udělá chybu, že něco neumí nebo neví. Proto ještě není blbec, neboť jen ten plodí blbosti, je to tak? Big Grin

Ale i já v zápalu boje někdy napíšu věci, že mě to pak často i mrzí, to je asi normální: "Kdož jsi bez viny..."

vylupování oddělků a slabých vč

Přesto se přimlouvám, zkusme se pobavit o tom, proč někomu oddělky jeho vlastní (nebo cizí) vč vylupují a proč mě nikdy. Jestli je v tom nějaká zákonitost, byla by to bomba na to přijít, ne? Má někdo stejnou zkušenost, že s tím nemá problém?
vylupovani oddelku - za me to letos bylo nerovnovahou sil na stanovisti. Dubnovy oddelky si nasly kvetnovy oddelky, navic u kterych jsem zjistil problem s matkama. Matky mely, rozkladly se, ale pak prestaly. Takze nedaly obranu a chut do zivota.
Jinak podle me slidivost a brakovani je spise chyba vcelare - dlouha prohlidka, necha se nekde plast se zbytkem zasob, neotrenej roztok pri krmeni, ...
Na druhou stranu je loupezi poukazano na slaby vcelstvo, usetri to cas s krmenim ted a vymetenim v unoru.

Chose
jasně souhlas, to že napíšu, že je to blbost zase prezentuju svůj odlišný názor a nikdy tím nemyslím, že ten co napsal myšlenku s kterou se neztotožňuji je BLBEC !


jé a také se omlouvám za ty gramatické chyby v tom příspěvku Smile...je někdy hrůza to po sobě číst s z ...atd. Ať si to raději nikdo neukládá Smile
Co vcelar, to 1,5 nazoru Smile

Chose
Trochu mě udivuje, že někdo tu "malou" matku jednoznačně zatracuje.
Možná by bylo vhodné vědět, jak malá je? Možná je jen trochu menší než velká nebo tak něco.Surprised
To ví jen tazatel a třeba velikost nepopsal dost přesně.
popsal ji jako malá, jen o něco větší než normální včela. A předpokládám, že má srovnání s běžnou velikostí matky. Taky se mi to stalo, že jsem měl matku o málo větší než normální včela tak jsem si to hned představil....jo mimochodem tu svoji jsem teda hned zamáčkl a přidal nový matečník. A důvod? Tu matku jsem měl v úmyslu prodat...

A propo...když před Vás teoreticky položím dvě matky jednu na první pohled velkou a druhou malou o něco málo větší než normální včela. Kterou z těch matek si vyberete? Vy co si vyberete malou, protože co je malé to je hezké se nepočítáte Smile

Ta myšlenka je hnusná, ale takto bohužel funguje svět pořád něco a nebo někoho s něčím porovnáváme !!!
Jako jsem zažil krásné velké matky a stály za ..., tak některé malé vynikající. Na malé matce je blbé to, že snadno proleze MM. Nepoužívám jí a tak tohle mi nevadí.

Navíc mám vč tolik, že si můžu dovolit experimenty. A to o tom prodeji je absolutní pravda. Kámoš vloni od originál Vigor inseminky stihnul jednu sérii než mu jí vyměnily. Měli jsme si přijet pro matečníky s ještě jedním. Vybrali jsme si ty nejhezčí a takový malinký, zparchantělý, jsme mu nechali. Vč s matkou z toho minimatečníku (na pohled prý normální matka) dalo o 50% víc než průměr stanoviště.

Chose

A vylupování? Aha, co třeba nedělat odd v blbou dobu a nedělat je špatně? A co nemít nic slabého a nečekat, až mi jiná vč ukážou na problém a naučit se vše dělat tak, aby nic slabého, co by nemělo 200% šanci prostě netvořit?

K něčemu se tu přiznám. Mám tak blbé plemenáče, že se v nich nedá krmit. Dělám odd jen tehdy, abych je krmit nijak nemusel a pokud nejsou už prodané, nebo jinak využité, tak v tuto dobu jsou už v úlech, kde krmit lze.
A mám taky jednu výhodu a to nízké medníkové rámky 15. A když se mi zdá, že je pauza ve snůšce, nebo prostě mají odd málo zásob, není nic snazšího někde vyndat polorámek nacpaný medem a dát ho do oddělku (ať si dole staví co chtějí). Určo by to samé muselo jít s rámkem normálním.

Velmi se mi osvědčilo dělat odd v normálním nástavku. Dno mám jednoduché a vysoké pouze 18 mm. Mám přepážky, které dole lícují (tak jako rámky) s okrajem nástavku. Uprostřed na dno přibiju (a nebo jen položím) hranolek vysoký právě těch 18 mm, na který dolehne přepážka a do dvou komor udělám dva odd. Tohle má výhodu v tom, že když se jedna matka nevyvede, nelíbí, mezerovitě klade atd, nebo se prodá, daruje a nebo využije jen jako matka a dd zůstane, snadno se to spojí beze ztráty jediné včeličky pouhým vytažením přepážky. Až když mám málo den a nástavků a deklů, osazuju plemenáče. Přepážky nedojdou nikdy, jsou to zaslepené Blinovky. Jo a pošetilost s výletem na pačné strany zásadně nedělám, je to zbytečné, matky trefí. Ale u tohoto řešení se standardním dnem a standardním nástavkem by samosebou i to šlo. Jen si nikdy nekomplikuju život když nemusím.

Myslím, že možností je hodně a že by stálo za to tady takové vlákno udělat.
No Tome, tá první je pozoruhodná. Néni to tak dlůho, cos mně kritizoval za to, že mám matku kerá proleze MM. Že taká matka stójí za prd. Tož tak.
Mám právě jednu takovou, 3x ověřený "útěk" skrz MM nebo skřipec a je to jedno z nejlepších včelstev, co mám. Zdá se tedy, že na velikosti nezáleží.
Omluva pro Toma - dohledal sem to tož nebylo to přímo enom na mně ale dotklo se mně to Big Grin

Mladé, ještě neoplozené matce, říkáme odborně panuška nebo neoplozená a taky panenská matka. Ani ta by prolézt neměla. Pokud ano, je vadná stěží bude dobře vyvinutá.
Takým matkám sa vraví " Ihla " Cool
Tome,
presne tak, staci nelezt do vcel v nevhodnou dobu a delat je silny a necekat na ukazani problemu. Jenze ono to neni cernobily, vime ?
Jsou oddelky z dubna, ktery tedka jsou na 3xVN (treti pred tusim 2 tydny, nyni z pulky dostavenej pridanej nastavek. Ale jsou i oddelky, ktery jsem ysypal pred tejdnem, proste nemely cenu.
Oddelky zacinaj v polystyrenovym plemenacku, pak jdou do klasickych nastavku.
Zkratka se snazim nemit mrzaky, ale nejde to na 100%. Je videt i rozdil mezi matkama z dubna a matkama z kvetna. Dubnovy maji lepsi rozjezd.
Chose
To o tej panušce je kopie teho, co napsal Tom.50 jako reakci na debatu o malej matce, která se može protáhnůt MM
JK

Jasně, rozumím. Nemusíte mi to věřit, ale já tyhle problémy jakživ neměl. Tak na to zapomeňte.

Jak léčíte? Já Gabon, 1x Amitraz fumigací a jednou aerosol acetonem. Nikdy žádnou kyselinu, ta poškodí včely tak, že se to projeví třeba i po víc než půl roce (moje domněnka - co nepoužívám KM mám víc medu a lepší včely). Letos jsem neviděl jedinou včelu s deformovanými křídly, vloni jen v jednom odd pár zparchantělých včeliček a hned jsem jí zamáčknul (matku) a dal jinou a zmizelo to.
Žádná volná stavba, žádný stres, na to dbám úzkostlivě. Ale neřešme to, omlouvám se.
Referenční URL's