Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
@Tom :
vloni jsem mel na vedlejsim stanovisti malej pokus s Varidolem (druha davka) a KM60% na kuchynsky uterce/houbicce.
Vcelstvo s nejvyssim a nejmensim spadem dostalo Varidol a ty co byly uprostred spadu dostaly KM. Spad byl nejvetsi (2x) u vcelstva s KM.
Plus oproti predchozim rokum lecenym na podzim jen 3x davkou varidolu jsem vyzimoval silny a vitalny vcelstva, jaky jsem jeste nemel. Ani jedno nepokaleny.

Tim samozrejme nechci rict, ze je moje cesta nej proti tvrdy chemii, jen u me to melo zcela opacny efekt. Plus dalsi vec - vim ze je u me na stanovistich nosema, KM je moznost eliminace nosemy. A KM funguje - spad po KM v houbicce byl taky. A peknej. Deformovany kridla jsem tedy jeste nevidel. Ale nejsem v nich porad.

Kazdopadne jsem lehce odbocili od tematu Smile.

Chose.

P.S. Tim nechci urazit, zajimaji me nazory a postupy zkusenejsich, jen zrovna zde je videt co vcelar to postup a nazor. Tak si clovek musi vyzobat to sobe blizsi co ale funguje Smile

Chlapy, nechtelo by to nejaky setkavani i tady okolo HK ? Proste se sejit a pokecat ?
[Obrázky: F8-BC62-DA-B641-4928-8822-250-DC70-DA754.jpg]
Někdy se piplani vyplatí. Tohle je velikost roje , který jsem našel na zemi na tehdy asi 7 let nelecenem stanovišti. Do zimy šlo na 2NN letos je na 5 NN dvě zimy bez jakéhokoliv léčení a má zajímavý ještě nepopsaný způsob boje s roztočem. Uvidíme co letošní dcery předvedou.
Z toho, co jsem tu pročetl od těch, kdo doporučují koupit matku tak já v tom logiku nevidím. S prominutím proč se sr*t se třemi hrstmi "pochybných" včel, když budu stejně kupovat matku?

Kdybych šel cestou kupovat matku, tak si udělám oddělek ze svých včel a přidám k němu kupovanou matku. Ty tři hrstky chudinek v tom žádnou roli hrát nemusí a nebudou.

A když se s tím budu piplat, tak matku kupovat nebudu. Smysl v tom piplání (kromě toho, že mne to baví) je podle mého ta matka.

@Tom
Já si můžu dovolit zavřít česno a očko nechat "na včelu" a vzduchu budou mít dost, protože mám vámi "oblíbené" síťované dno.
Další den začínám s úsměvem, dostal jste mě Martine s tím dnem a to dokonale.

Jen se vás zeptám, když vidím jaké máte rámkové míry, už vás napadlo používat u 24 stejný NN jako u 30?


A k tomu piplání. Na to by bylo dobré udělat samostané vlákno. Nepočítaněkrát za život jsem se přesvědčil o tom, že výnos v dalším roce byl od popsaného "lazárka" doslova astronomický když se přihlédne k pracnosti, množství krmení, hlídání rojení a dalších kejklů se silným kmenovým vč. Tvrdím, že i když celkový výnos je menší, tak na "včelohodinu" nebo "cukrovčelu" nebo jak to stručně říct podá slabé zimované vč vyšší výkon relativně bez starostí - nechce se rojit a i jinak je s ním méně práce a třeba netřeba 13 rámkový úl, když vyzimuje na 5 rámcích, je kam dávat M. A jsou další a další výhody "slabocha".

Všimlo si toho hodně včelařů, všichni z těch, co znám a zkusili to, bylo jim líto lazárka nezachránit. Ale "racionální" je se se včelami ne.rat jako ve fabrice, chápu.
No jo, ale "nejhorsi" je poznat, kdy piplani ma smysl a kdy ne. Tim si musi projit postupne vsichni.
Jakozto mladovcelar (nikoliv vekem) bych upiplaval vse, ikdyz na druhou stranu se musim priznat, ze jsem bez ostychu pred 2 tejdnama vysypal oddelky co nemely smysl. Je taky rozdil, jestli ma clovek 2 nebo 20 vcelstev. O velkovcelarich se nema smysl bavit, ty mrzaky/pidivcelstva neresi vubec, nemaji na to cas. Ale hobby vcelari, zvlast kdyz je to bavi a maji cas na piplanicko, jsme jina sorta Smile
Chose
Stejný NN bohužel nejde, je tam rozdíl v počtu rámků+zateplené/tenkostěnné, ale rámkovou míru na NN pro 39x24 a 39x30 mám stejnou. Tam předpokládám vaše otázka směrovala.

Celé se mi to zkomplikovalo loni v zimě. Objednal jsem přířezy 39x15, až po vypletení jsem si všiml, že je něco špatně a zjistil jsem, že větší část přířezů mi poslali 39x17 (fixou na fólii bylo napsáno 39x15). Mám tak rámkovou zologickou a rozhodl jsem se, že 39x15 utlumím a pro NN zůstanu u 39x17.

Letos jsem se definitivně přesvědčil o tom, že NN medníky jsou perfektní věc, kromě větší šance oddělit jednodruhovou snůšku, je hlavně hmotnost. A především to pro mne vyváží vopruz s rozdílnou rámkovou mírou.

Dva letošní roje mi zakladly kromě VN i NN a ty jsou teď plné medu a k vytočení. Necháváte si jen "panenské" nízké rámky a ty s košilkami vyvařujete?
Hoj,
pokud jsou tmavy, tak vyvaruju, zemlovky dam oddelkum (nekdy a dle podminek), panensky nechavam.
Malo zakladeny (zemlovky) radsi davam oddelkum, abych nemusel resit zavijece. Jinak je samo lepsi, at si oddelek stavi komplet dilo..
Chose
(15.07.2019 12:38)Martin Kolář napsal(a): [ -> ]Stejný NN bohužel nejde, je tam rozdíl v počtu rámků+zateplené/tenkostěnné, ale rámkovou míru na NN pro 39x24 a 39x30 mám stejnou. Tam předpokládám vaše otázka směrovala.

Celé se mi to zkomplikovalo loni v zimě. Objednal jsem přířezy 39x15, až po vypletení jsem si všiml, že je něco špatně a zjistil jsem, že větší část přířezů mi poslali 39x17 (fixou na fólii bylo napsáno 39x15). Mám tak rámkovou zologickou a rozhodl jsem se, že 39x15 utlumím a pro NN zůstanu u 39x17.

Letos jsem se definitivně přesvědčil o tom, že NN medníky jsou perfektní věc, kromě větší šance oddělit jednodruhovou snůšku, je hlavně hmotnost. A především to pro mne vyváží vopruz s rozdílnou rámkovou mírou.

Dva letošní roje mi zakladly kromě VN i NN a ty jsou teď plné medu a k vytočení. Necháváte si jen "panenské" nízké rámky a ty s košilkami vyvařujete?

17? Právě uvažuju, že vše další bude nižší než 15, už jsem to tu psal, jde o váhu a i vy nebudete mládnout.

Nejde to brát tak úplně doslova. Když je některý N rámek jednou malinko zakladený, "půlměsíček" nad dolní loučkou, beru ho za panenský. Je to tak jeden z 20? Asi tak, to podle toho, jak mám nebo jak chybí N rámky - rozšiřuju tak chybí permanentně.

Zakladené N rámky jdou další rok do polštáře nazebrované s trubčáky (4 stavební ale jeden, pátý, na prostředek hotový od loňska aby tam matka sešla co nejdřív), dávám do polštáře jen 10 rámků a tedy 5 dělničáků + 5 trubčáků (a ve VN je ještě na konci jeden vysoký SR s trubčinou). Z polštáře to jde do kotle. (ano, vč se méně rojí, ale nefunguje to úplně jistě, to zdaleka ne)

Takže co nejstručněji.
Naposledy vytočím, vč obyčejně zůstává už jen jeden NN (u 24 dva, nebo prostě podle síly a počtu včel a je třeba si uvědomit, že pod VN je polštář - tudíž prostoru dost) a do něj, tedy do horního NN (krmná komora se mu taky říká) jdou ty zakladené, polámané z medometu a podobné "poklady". Skrz ně krmím (nebo tam nacpou většinu melecitozy) a 15 září to jde "pod nohy" výměnou za polštář. Zjara je to prázdné, kdy to vyberou nevím a je mi to nějak fuk. Včely jsou ale zjara jak břeh, kor když to byla melecitoza - já jí mám narozdíl od ostatních rád, udělá pěkné včely příští rok. Proto se k melecitoze moc nevyjadřuju, vím své.

15 září je z metodiky ED, já na to přišel dávno náhodou a nelpím přesně na 15 září jako eurodadantisti. Myslím, že ani oni ne, to datum je orientační.

A ještě dodám. Někdy nechám polštář na dně do jara (včely se postarají aby to nežrala motýlice) a KK dám mezi VN a polštář a vše se likviduje až zjara. S NN "nad hlavou" nezimuju nikdy a to ani 24. V předjaří tam utíká teplo a sráží se tam vlhkost a je to pak brzda jarního rozvoje.
Takto se poznaji dobre zakrmene vcely..
kolik dostaly zásob aby šli v tuto dobu ven?

v souvislosti s tímto mě napadla otázka na kterou jsem se chtěl zeptat už dávno, nejsem teda specialista na roje ale moje dva největší letošní roje měli velikost cca 7-8 obsazených rámků 39*24 ( spíš bych to řekl tak, že po sklepnutí neobsedly celý nástavek ) a byly osazeny do 1 nástavku o 11 rámcích na mezistěny. Tento nástavek bez problému vystavěly ale dle mého názoru si už nebyly schopny nanosit dostatečný množství zásob na zimu. Dle mého názoru mohou mít v tuto chvíli cca 8 kg zásob (pyl+med) a když si uvědomím že by s tímto měly vydržet odteď až do jara tak si nejsem jist zda-li by to bez dokrmení daly !
Zalezi samozrejme na snuskovych podminkach v okoli, ja roj z 80 % VN 39x24 chvili nechal at si donese co je mu treba, ale pak v cervneci jsme stejne i jeho zacli krmit, ne ze by umiral hlady, ale diky horsi snusce (kvetovy vicemene zadny a jen do medovice) dostaly i klasiku cukr. Ted je na 3xVN - roj ma uzasny stavebni schopnosti a proc to nevyuzit ?
Chose.
Byl na 3 bednach 39*24 a dostal 25l. Ostatni v pohode, asi se tam neco delo uz pred krmenim, tohle je pro me rarita.
(01.08.2019 11:59)Jiran napsal(a): [ -> ].. cca 8 kg zásob (pyl+med) a když si uvědomím že by s tímto měly vydržet odteď až do jara tak si nejsem jist zda-li by to bez dokrmení daly !
podľa môjho názoru to ani tak vždy nezávisí od roja, ale od toho aké sú po jeho usadení znáškové pomery...
Už boli roky, keď roj ktoré bez toho aby som mu venoval pozornosť vystavil tri NN a do priloženého medníka nanosil medu na vytáčanie ...
A boli také keď som roj musel kŕmiť a kŕmiť..

Btw
8 kg zásob na začiatku augusta nie je rizikom pre prezimovanie...
Nevíte někdo, jak má fungovat tohle? A funguje to?
http://www.vceliprodejna.cz/d/protirojov...k-1003011/
Tady je k tomu video.
nejsou tři díry málo, Antone Pavloviči ?
Dnes vola pani ze ma soused na zahrade v trave roj.CCa 50 vcel a mlada matka.V teto dobe?
Mozna vyrojeny oplodnacik. Uz som to zazil.
Minulý týden viděl soused asi sedm velkých rojů cca 0,5-2 km od sebe. Mohou to být "hladové roje"? Ve vedlejší obci jsou dva velkovčelaři.
Skorej to že včely opustili úle pre niečo závažné a preto také treba likvidovať...Cool
Referenční URL's