Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Milane súhlasím s tým,že sa na to včelár musí vydlábnout,v podstate aj merkuri píše že keď to neskoro chytí pod kontrolu..Smile
20. dubna na vás budu při odhazování sněhu vzpomínat a říkat si, že je lepší házet lopatou než lézt po žebříku. Smile

Jen tak mimochodem - roj na ořešáku a teoretici co tvrdí že ořešák včelám nesvědčí.
Stejně mi to moc nesedí..... Včelstvo co se chce 20.dubna rojit musí vpodstatě začít s chovem trubců okolo 20.března......a to už by včelaře mělo při "jarní prohlídce" varovat. To nebývá běžný stav.Včelstva v tomhle na " sousedy" nespoléhají......možná ale je v Nitře podnebí natolik příznivé...... Nevím....Letos, podle toho, co tu kdo na jaře psal, tak to tady u nás je dost napřed..... Myslím okolí Prahy....Praha je ještě asi týden před náma..... Ale o Nitře nevím fakt nic. Možná by měl Merkuri napsat něco o rozkvětech ov.stromků, řepky.....atd.
Volakedi na orech nikdi nešli sadnút včely, dnes je to normálny jav
Jaro vybral som si len dva body z tvojho príspevku:

(02.11.2013 16:03)jaro napsal(a): [ -> ]...Včely nikdy nesmú trpieť nedostatkom priestoru - toto by mal každý včelár zabzpečiť aj tzv. víkendový.

Súhlasím s tebou, ale prečo moje včelstvo ktoré nemá žiadne priestorové omedzenie, má dostatok priestoru na stavbu voľného diela, ktoré je vystavané len na 55%, podmienky má ako v prírode, robí si čo chce, ale už 12 rokov sa každý rok vyrojí a to až 3 krát, pritom mu musím, každý rok podať cukrový roztok, aby prezimovalo.



(02.11.2013 16:03)jaro napsal(a): [ -> ]...Štvrtá vec - každý rok vymeniť matky - mladé matky sa neroja...

Už komentár vyššie napovedá, že včelstvo každý rok má mladú matku, ostáva len mladá matka z tretieho rojenia, takže to, že mladé matky sa neroja, neobstojí. Ono je to zvláštne, ja som roky včeláril bez rojov, vlani som mal tri roje ( včely v dvochdebničkách), tohoto roku ich bolo oveľa viac.

Takže ani taká 100 %-ná rada ako "dať včelám dostatok priestoru a včelstvo s mladou matkou", aby a nevyrojilo, neobstojí, preto musia byť aj iné dôvody rojenia, možno je to prostredie, každé stanovište je iné.
Jeden malý príklad: priateľ vo V.K. mal včelstvo s 5 ročnou matkou, ktoré sa ani raz nevyrojilo a dávalo vysoké výnosy medu. Matku si zobral ing Kopernický z L. Hrádku, chcel od nej odchovať tnové kvalitné matky, čo sa neroja, no stalo sa, že táto stará matka (značená) sa mu v tom istom roku ako 6 ročná vyrojila čím, si musel poopraviť svoje vedomosti o rojení. Človek, ktorý mu matku daroval stále žije a môžem ti sprostredkovať s ním tel. hovor, ale môžeš sa spýtať i samotného ing. Kopernického.
(03.11.2013 15:50)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Stejně mi to moc nesedí..... Včelstvo co se chce 20.dubna rojit musí vpodstatě začít s chovem trubců okolo 20.března......a to už by včelaře mělo při "jarní prohlídce" varovat. To nebývá běžný stav.Včelstva v tomhle na " sousedy" nespoléhají......možná ale je v Nitře podnebí natolik příznivé...... Nevím....Letos, podle toho, co tu kdo na jaře psal, tak to tady u nás je dost napřed..... Myslím okolí Prahy....Praha je ještě asi týden před náma..... Ale o Nitře nevím fakt nic. Možná by měl Merkuri napsat něco o rozkvětech ov.stromků, řepky.....atd.

Praha je o 4 týždne pozadu z vyvojom, Ked som tam bol 7.6 tak kvitol agát, v H. Počáploch len začínal medovať. Čo som bol u jednoho včelára tak ešte nemal ani jedno včelstvo vyrojené.
Ovocné stromi tie začínajú kvitnuť ako prvé, po dokvitnutí behom týždňa začína rozkvitat repka olejná. To z každého stihnem vytočit včelstvo. Keby som nevytočil včelstvá tak sa určite vyrojá, ved už na ovocnych stromoch ked medujú včely majú už materskú kašičku v novích matečníkoch.
Aby sa utlmilo rojenie tak počas repky ked meduje na 4 deň treba matke spravit plac v plodisku. V medníkoch mám bežne počas repky daních 5 -6 medzistienok na stavanie ktoré som tam dal pri vytáčaní medu z ovocních stromov. Na včelstvo si nechám max. 4 rámiky na jeseň, ostatné nech si postavia, aspoň nebudú misliet na rojenie ked majú robotu zo stavbov medzistienok
S tím prostorem je to dost diskutabilní. Loni jsem měl zazimované oddělky na 2xVn. Od jara vystavěly včelky 22 r. 39x24 a 11r. 39x17 a na spodku měly Nn na divokou stavbu.....Tady nemůže být řeči o tom, že by neměly prostor.....ale včelstvo dojde ve vývoji do takového stadia, že ať mu dáš prostoru kolik můžeš tak už rojení neodvrátíš, pokud neuděláš radikální zásah. Včelaře by to mělo "trknout" když tenhle stav uvidí. To je důvod proč jsem skeptickej k tvrzením, že do plodiště někdo "jde" jednou, dvakrát za sezónu .....to podle mě může udělat včelař, kterém dlouhý roky chová"svou ověřenou" linii...... A pokud ji "přenechá" kamarádovi do jiných podmínek podmínek s tím, že tyhle se nerojí, tak to u kamaráda většinou nefunguje. S tímhle tvrzením se přikláním k Jirkovi Šturmovi, když tu nedávno psal, ze místní linie je hodně důležitá.
Anton, ten roj sa bude rojiť aj nadalej každý rok. Podmienky má ako v prírode. A práve o to ide. V prírode sa predsa včely roja. To len my , včelári, chceme, aby sa nerojili. Čítal som tu, že Ing Šturma už nemal roj 7 rokov. Stačí dodržať súbor pravidiel, teda protirojových opatrení, a pôjde to aj bez rojov.
Merkuri, ale to by znamenalo, že vám třešně kvetou 20.března......!??????

U nás se nedá oddělit řepka od ovocných stromků ani kdybys měl nástavky nízké 5 cm.....Big Grin to prostě kvete dohromady. Ještě se nechá oddělit vrba od ov.stromků a někdy i javor...... Ale letos to nešlo.
U nás ide odelit vytačanie.

Ked sa to tak vezme rojenie je čo!
Je to vytvorenie nového včelstva, rodiny
Je to ozdravovací proces pre nemoci ako je mor a hniloba včelieho plodu. Včely boli súčast prírodi. To človek si ich prisvojil a tak ich aj riadi. Zasahuje do ich osobností aj v podobe zbavenia sa rojivosti

Pán Turčani ja poznám ing. Kopernického, on mna tiež určite. Nedavno som sa z ním stretol a rozpraval v Cabaji vo včelárskej predajni ing. Baraníka
p. Turčáni veľmi krásne Vám to dvoma vetami vysvetlil František H. K tomu pomaly nie je čo dodať.
Poslaním každého živočícha je vytvoriť potomkov. A to robia aj včely. Pracujú od jari na tom, aby vyslali roj, teda aby sa rozmnožili a potom aby sa zásobili na zimu- teda aby prežili. Preto sa Vám včely roja lebo ho nechávate samé na seba a neovplyvňujete ho, dokonca mu pomáhate tým, že ho kŕmite a liečite. Ináč by už dávno zahynulo. Čiže vytvorenie akejkoľvek veľkej dutiny pri včelstvách do ktorých nezasahuje homo sapiens, nemá vplyv na rojenie alebo nerojenie. ALe buďte si istý, že keď včelstvo obsadí malú dutinu, tak sa rojenie urýchli. To je odpoveď na prvú otázku a nič to nemení na tom, že včely potrebujú dostatok priestoru.
Včelstvo s mladou kvalitnou matkou vylučuje dostatok feromónov, ktoré bránia aj v silnom včelstve zdureniu vaječníkov u včiel. Je predpoklad, že vekom sa tvorba feromónov znižuje a to je dôvod, prečo sa z robotníc môžu stať anatomické trúdice, ktoré donútia matku zaklásť vajíčka do MB. Nedostatok materskej látky v úli vedie k výmene matky, ktoré veľa krát prerastie do rojenia. Preto sa mladé matky roja oveľa menej ako staršie. To je odpoveď na Vašu druhú otázku.
Dúfam , že to viete aká je kvalitná matka? Taká , ktorá vyhovuje včelám. Matku, ktorá vyhovuje včelám nebudú meniť. Matka, ktorú menia a Vy robíte všetky možné opatrenia, aby ju nevymenili môže byť vadná (my do nej nevidíme) a včely chcú inú matku. Veľa krát sa stane, že keď pridáte matku cudziu, včely ju nechajú naklásť páru vajíčok a menia ju. Oni vedia, že tá matka nie je vhodná do ich oblasti, resp. je pre nich nejako vadná. AK Vám od nejakého dodávateľa matiek, stále robia výmeny, treba zmeniť dodávateľa matiek.
V minulosti ste nemávali roje a včelárili ste s 3 - 4 ND. Teraz používate 2 ND včelárenie a máte zo 70 rodín 70 rojov. Takto to píšete každý rok na http://www.vcely.sk.........
Za to, že sa vyrojila matka v 6 roku svojho života, si JK určite nemusel poorpaviť svoje vedomosti o rojení Smile Nenamýšľajte si. Niektorí nielen včelária, ale aj rozumejú včelám.
Záver: Nestačí včelám vytvoriť len priestor, aby sa nerojili...........treba si prečítať v mojom predchádzajúcom príspevku, že je to súhrn viacerích činiteľov.
U mňa to bohužiaľ pre niektorých funguje a pre mňa zase chvalabohu, že to funguje. Kým som na to prišiel tak som mal 4 ročné matky na včelnici. Prišiel som na to viac menej náhodne.
http://www.pv.sk/vcely/index.asp
Na tejto stránke je viac článkov o rojení od odborníkov a očividne si odporujú. Tento rok sa mi rojili 2 kg odložence s mladými M, priestoru mali ako na atletickom štadione a 4 st. rámiky. Počas ochladenia /10°C/ narazili MB a v prvý pekný deň sa na mňa pozerali zhora. Takže zostáva len genetika a prísun krmiva ?
Kto je potom odborník?
Najväčším odborníkom v tomto prípade j samotné včelstvo,my sme len nemí pozorovatelia...
Neviem co je roj, to sa da ako ziskat? To znamena, ze vcelar udelal neco "spatne". Zakladom zabraneniu rojenia je skora vymena matky. Nova matka uz nema snahu sa v danej sezone vyrojit.
Zožeň si včely
(04.11.2013 15:30)Scipio napsal(a): [ -> ]Neviem co je roj, to sa da ako ziskat? To znamena, ze vcelar udelal neco "spatne". Zakladom zabraneniu rojenia je skora vymena matky. Nova matka uz nema snahu sa v danej sezone vyrojit.

Aj nová matka sa ti môže vyrojit z úľa po prváku roja, po 7 týždnoch kladenie.Stačí ked dôjde do sili včelstvo.
(04.11.2013 15:30)Scipio napsal(a): [ -> ]Neviem co je roj, to sa da ako ziskat? To znamena, ze vcelar udelal neco "spatne". Zakladom zabraneniu rojenia je skora vymena matky. Nova matka uz nema snahu sa v danej sezone vyrojit.

Prečítaj si príspevok 203
Zdravím,
Jsem začínající včelař a úly mám tak 30-20 metrů od prvních domů vesnico-města. Musím zajistit, aby se včely nevyrojily, protože by se určitě usadily na nějakém baráku a ... nehodlám domýšlet co by se mohlo stát lidem a to nejhůře alergickým na včelí bodnutí. Napadlo mě, dát před česlo nebo za něj mateří mřížku. Co by se v tomhle případě stalo? Matka by se nemohla dostat ven, vyřešilo by to ten problém? Vím, že se to dá řešit tím, že se rozšíří úl, ale protože teprve začínám, mohl bych to špatně odhadnout a kdyby se vyrojily byl by to opravdu veliký problém. Děkuji za odpověď, Jakub
Dobrý den, já to mám také tak od sousedů.Nadzvednutím nástavku, pohledem na česna jak je slabší let něco se děje, poslechem večer po letu je to slyšet na 3 m jak matka svolává, něco o tom přečíst, mřížka se nesmí, hrozí zadušení.
Referenční URL's