Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Kecy. Léčím, monitoruji spad, nemám problémy s nemocemi a včera jsem měl též roj. Je divný rok pro rojení.
matku jsem dal do bedynky a vcely do rana za ni.Rano jsem do nich hodil sirny knot.matka byla malátná tak tohle je jistota.
(01.09.2019 9:47)Frey napsal(a): [ -> ]Kecy. Léčím, monitoruji spad, nemám problémy s nemocemi a včera jsem měl též roj. Je divný rok pro rojení.
Terajší roj nič dobré neveští a pekní je len na pohlad.Cool
Dnes jsem v trávě viděl hrstku včel s matkou, nejspíš TV, ale matka vypadala hezky pěkně velká, tak jsem ji hodil do pozorovacího úlu s plástem včel, v jednom úlu jsem přimáčkl matku tak ji když tak vyměním.
Hezká velká matka, bývá matka s vyvinutými vaječníky, tedy rozkladená..

Merkuri, soulas. Nevím proč chtějí v těch hycech i teď ven. Neviděl bych, ale za každým rojem nemoc.
Zdravím všechny, nedivte se, že píšu teď do větve, která je v této době neaktuální. Chci se podělit zkušenostmi se stavem rojů před zimou. Odchytil jsem letos poměrně dost rojů a porojů, dělal jsem experimenty s dokrmováním i bez, myslím, že mohu srovnávat. Stav včelstev - rojů, které jsem dokrmoval je lepší, než u těch, které jsem nechal napospas přirozenému krmení.
Dokrmoval jsem cukrem a nebo jsem přidával plásty s medem a nektarem, rozdíl jsem nezaznamenal.
K odůvodnění krmení chci přidat odkaz na užitečný příspěvek MUDr. Šumery

Nechci polemizovat o samotném odchytu, pokud je možnost, nejvíce se mi líbí sklepnout roj přímo do nástavku, jinak mi vyhovuje práce s kartonovými krabicemi všeho druhu.
Sklep jsem nepoužíval. Kromě jednoho roje, kde se mi v nástavku zbortily mezistěny, mi žádný usazený roj z nástavku nevylétl. Po sklepnutí jsem nástavek nebo krabici přikryl a nechal většinou do večera pod stromem ve stínu, večer jsem pak včely přenášel na finální místo.
Letos jsem z 9 vyzimovaných včelstev rozšířil na 30, schopných zazimovat, v průběhu sezóny jsem 2 oddělky z vyrojených včelstev vysypal do kopřiv a jedno slabší sloučil. Po vyrojení jsem některá včelstva ještě rozdělil na 2 až 3, využil jsem rojové matečníky. Prakticky všechna včelstva mám velmi mírná, do včel chodím v šortkách, tričku nebo mikině, rukavice, klobouk. Dýmák používám minimálně.

Pro sebe jsem udělal několik závěrů.
Do příští sezóny už rozšiřovat nechci, spíš naopak, chci mít kolem 20 včelstev, takže budu dělat protirojová opatření.
Roj usadit na mezistěny, dílo z jiných včelstev nepřidávat.
Po usazení roj přeléčit fumigací.
Krmit cukrovým roztokem (zhruba do vystavění obsedlého prostoru).

Mám teď hodně rojových matek, příští rok dám vědět, jak to bude s tendencí k rojení.
Ona je to spis takova povera nez fakt,ze rojova matka dava rojove dcery.Nektery rok jde na rojeni skoro vsechno bez rozdilu "uslechtilosti" ci puvodu,jiny rok jsou rojaky zbytecne.Letos sli do rojovky mlade matky,trilete veteranky ani pokus o rojovku,klasicky az na 1 skoncily tichou vymenou,ta posledni jde na 4.rok.
Sám to zatím také tak vnímám. Pochybuji, že rojení jako přirozený instinkt a jeho následování či nenásledování potomkům lze efektivně vymítit či vnutit. Spíš bych to chápal jako negativum, že v případě, že je v úlu něco v nepořádku, že se včely nevyrojí.
Rojenie- myslím si že rojivosť včiel je predovšetkým genetická záležitosť, rojové včely produkujú len roje,menej rojivé sa pri normálnych úkonoch ako pridávanie medníka,prevesovanie plod. rámikov do medniku dajú zvládnuť ,že nenarazia ani mať, misky, Presviedčam sa o tom každý rok aj tento hoci rojový som mal 4 roje z 28 včelstiev a pokaždé iba z tých čo sa pred rokom vyrojili. ostatné bez rojenia-,hoc to tu veselo cez nás /dedinu,vesnici/ veľa rojov lietalo.. Myslím si , že existujú menej rojivé línie včiel...Len toľko.
A já mám za sebou první odchyt roje. Nevím co jsem udělal špatně, třeba všechno. Místa bylo v úle dost, trubce jsem jim nechal, matečníky zlikvidoval (asi ne všechny), odďelek mám, ale i tak prostě smůla. Naštěstí se to chytá fakt snadno. Stačí najít matku a dát jí do 50l konve a počkat. Strčil jsem je zpět a část použil na posílení odďelku a uvidíme. Matka už je bez křídel, tak se bude maximálně batolit po trávě.
Včera už 1 roj toho roku.
Mám otázku. Po osadení roja na 12 rámikov B, je potrebné, alebo vhodné dať mu o pár dní aj medník? Za pár dní začne kvitnúť agát.
Mam debilni dotaz - v knizce Zakonitosti zivoat vcel od p. Brennera se na strane 138 pise o jedne moznosti. Pripada me to jako preletak, ale opacne - matka zustava s plastem plodu na puvodnim miste, puvodni ul se presune se zbytkem plodovych ramku o kus dal. Po tydnu se presunute vcelstvo s nouzakama skoukne, znici se matecniky a plasty se daji nad vcelstvo s matkou, co zustalo na miste na pozici medniku.
Je to nazvane jako vraceni vcelstva do stavu vyvinu.
Nebo je to onen spravny "preletak" ?
Diky
chose
(08.05.2020 17:52)Rajles napsal(a): [ -> ]...na 12 rámikov B,
nie je rámik ako rámik...včelí roj sa štandardne usádza na medzisteny alebo prázdne rámiky...roj stavia rýchle ake za pár dní mu pridávať medník nepovažujem za správny postup...

Chaose...
... áno to čo popisuješ je jeden z typov preletáka...
Dnešný roj. Karpatske včely a až napočudovanie ani jedno žihadlo pri zbere roja.



Ahoj všem. Chtěl bych vše jen zeptat co jsem mohl udělat špatně. Jsem začínající včelař. V sobotu jsem si chytl roj, sklepl jsem si ho do nastavku. Úspěšně se usadili. Pozdě večer jsem nastavek přenesl na stanoviště. Ráno jsem se byl podívat a vše vypadalo v pořádku. Během dopoledne se ale z nastavku opět vyrojily .bylo ale zvláštní že se hned zvedly a letěli úplně pryč. Neusadily se nikde poblíž úlu.
Ak mas z coho pridaj k roju ramik plodu z ineho vcelstva a ten uz roj neopusti.
Dělám to takhle:
Odpoledne sklepnu roj do papírové krabice (aby byla co nejblíže hroznu včel). Když se ti tam podaří sklepnout matku, tak se včely do večera uklidní a stáhnou se za matkou do krabice. Cca hodinu pred západem slunce krabici odnáším a vysypu včely na desku (deku) tak, aby si včely samy napochodovaly nahoru do nového úlu. Zatím mám takto usazané jen tři roje, ale všechny zůstali..
Mne sa usadil na tuji tesne nad zemou nedal sa striast do rojaka som dal ramik s plodom od ineho vcelstva a polozil k roju na zem ked sa ndost vciel presunulo na ramik prelozil som hp do noveho ula lde som pridal mmedzistienky a prilozil nabehovu dosku a po nej ostatne vcely same napochodovali donoveho ula k ramiku s plodom. Vecer zavrel a rano preniesol na nove stanoviste. Predtym este predymil.
(10.05.2020 8:16)Michal Bernard napsal(a): [ -> ]Ahoj všem. Chtěl bych vše jen zeptat co jsem mohl udělat špatně. Jsem začínající včelař. V sobotu jsem si chytl roj, sklepl jsem si ho do nastavku. Úspěšně se usadili. Pozdě večer jsem nastavek přenesl na stanoviště. Ráno jsem se byl podívat a vše vypadalo v pořádku. Během dopoledne se ale z nastavku opět vyrojily .bylo ale zvláštní že se hned zvedly a letěli úplně pryč. Neusadily se nikde poblíž úlu.

Měls tam souše nebo mezistěny?
Roj dávat zásadně na mezistěny a jak píše amigo, když přidáš plást s otevřeným plodem, je to téměř jistota.
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :