Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Plást s otevřeným plodem není žádná jistota. Je to jen zvýšení pracnosti.
Loni jsem usazoval jeden roj třikrát. Vždycky vydržel do druhého dne a pak ulétl zpátky na strom. Poprvé vyletěl přímo z rojáku, podruhé jsem tam dal ještě rámek s plodem a zůstalo jich tam jen pár co se staraly o ten plod a potřetí jsem je rovnou nasypal do nástavku a přidat ještě ten rámek s plodem a tam už zůstali. Myslím si, že příčinou bylo nedostatek místa, poněvadž roj nebyl zrovna malý.
Měl jsem tak jen mezisteny ale bez plodu.. To byl asi ten problém....
Tak potom vcely na 3 dni zavriet a dat do chladnnejsiej miestnosti.
(10.05.2020 10:20)zbynek_ napsal(a): [ -> ]Loni jsem usazoval jeden roj třikrát. Vždycky vydržel do druhého dne a pak ulétl zpátky na strom. Poprvé vyletěl přímo z rojáku, podruhé jsem tam dal ještě rámek s plodem a zůstalo jich tam jen pár co se staraly o ten plod a potřetí jsem je rovnou nasypal do nástavku a přidat ještě ten rámek s plodem a tam už zůstali. Myslím si, že příčinou bylo nedostatek místa, poněvadž roj nebyl zrovna malý.

Pokud se vracely se pořád na stejné místo na stromě, nesklepl (neometl) si v prvních pokusech matku.
Roj sklepávám vždy do L2/3 nástavku, někdy do dvou. Zavírám je vždy ale pak jen v jednom nástavku. Jakmile je matka uvnitř, občas se podaří ji zahlídnout, je jedno kolik včel je okolo. Všechny tam nalezou. Je to jen otázka cviku, kdy poznáte, že včely ochotně nový úl přijímají. Rámky s plodem jsem nikdy nepoužil, není to třeba. Většinou mám jednu souš, zbytek stavební/volná stavba rámky. Na 24h, přes noc, dám do stodoly, sklepa, pak hned na stanoviště. Za týden je slušný roj schopen L2/3 nástavek vystavět bez mezistěn.
Jo,
nejak mi zacal zatuhavat usmev nad rojenim ostatnich - dneska jsem delal sberny oddelek a v jednom ule (lonska matka) jsem narazil na matecniky. Nebylo jich tedy tolik, ale neprojizdel jsem oba nastavky (jen vrchni VN). Bud slo o TV, ale vzhledem k tomu, ze bylo dost zalito v plodisti, ikdyz nad nima jeste jsou k dispozici 3NN, tak to beru spis jako rojovku. Matka je OK, nevidim duvod na TV (ovsem nazor vcel muze byt jiny), udelal jsem oddelek se "starou" matkou a hotovo. V ulu jsem ja nechal 1 otevreny matecnik, jestli nekde mely jeste nejaky neresim, poroje by snad nemely hrozit...
Matka si v teto sestave puvodne uzurpovala i spodni NN nad VN a stejne ji to bylo malo (bez MM), asi nestihly vystavet treti NN a hotovo, zalito v plodisti, zvlast v poslednich par dnech.
Kupodivu zatim letos uly s 3xVN a 3xNN jsou v pohode, bez rojovky. A bez materi mrizky. Nekde je NN jako polstar. Tady asi u me bude cesta, zvlast s tema zaplodovanyma nizkyma ramkama...
Premyslim, ze zacnu NN pod plodistem jako polstar pouzivat vsude kde to pujde a vcely budou stat za to.
Chose
To sice rojení omezíš, ale ony ti zamedují polovinu vysokých rámků a situace se bude opakovat. Dadant a podobné systémy jsou o tom, že je do plodiště s medem nepustíš. Plodiště má svůj pevně vymezený prostor. To je ta vyšší dívčí, na kterou ani já se zatím necítím a nemám na to čas.
Pro tebe s tvým ústupnictvím bude lépe nízkonástavkové vedení včelstev s pohybem plodiště směrem dolů. Jen se musíš smířit s tím, že budeš mít med v odplozeném díle.
Tak tohle jsem měl cca před 17 dny, 2 zakladené misky jako na tichou výměnu. Ok, udělal jsem oddělek se starou matkou, ten je v pohodě a matka krásně klade.Ale to původní včelstvo se dneska vyrojilo. Misku sem nechal jen jednu, ale asi sem něco přehlídl. No nic, roj se naštěstí podařilo odchytit, sice na nízkém stromě, ale na nemožném místě / jak taky jinak/. Pěkně se podařilo je usadit v nástavku, už jsou v klidu.
@Tomas : tady nekdo maluje certa na zed. Tedy posila vcely na tresen Smile.

@Pavel : Vcelarim v tom, co me bylo doporuceno vcelarem, na cem jede on a samozrejme prodava. Onehda, pred 5 lety jsem tedy zacal v 39x24 ( ikdyz o ostatnich se zminil taky, ale MU je tu holt dost pouzivany). Proste postupem casu jsem aspon zacl pokoukavat o pripadnych NN, s tim se seznamuju. A na druhou stranu mam pripraveny jumbo o velikosti 2xNN, pro velky roj, pripadne pro premeteni na mezisteny do tohoto rozmeru. Vsechno ma pro a proti, holt kazdy si musi najit to svoje.

Letos to mam jeste bez NN sousi, pristi rok uz to bude lepsi. Rad bych mel med co nejvice s panenskych sousi.

Chose
Dobrý deň.

Môj starý otec bol včelár a z detstva si čosi pamätám ale je to už 30 rokov takže začínam 28.4. Keď som doniesol roj od včelára v úli b10 s medzistenami a jedným rámikom so zásobami ktoré im tam vložil včelár. Asi na 3 deň som im vložil 1 pásik Ekopolu preventívne na preliečenie. Keďže to bolo práve v obdobi keď už ovocné stromy končili u nás a počasie je doslova mizerné a aj ak je zrovna teplo tak intenzívne fúka vietor, tak som ešte 2x dal po 1L cukrovej vody 1:1 cez strop ale ramiky som neprehliadal aby som ich nerušil. Dnes som ich prvýkrát prehliadol majú vystavených 5 rámikov, videl som matku, zaviečkovaný med na 3 plástoch cca z 1/3 na každom, ostatná sladina a trocha peľu aj niekoľko trúdov (2-3) v úli. Zatiaľ som ale nevidel žiadny plod ani vajíčka a rámiky stavajú dosť nepravidelne dokonca akoby vyťahovali plásty kolmo na medzistienky. Pre ten plod tam na vystavenom ani nie je miesto - mám pocit že je všetko zanesené sladinou. Myslíte že je to v poriadku prípadne čo by ste mi doporučili na ďalší rozvoj. Najbližšiu znášku očakávam za cca 7-10 dní agát ak nepomrzol... dovtedy tu v okolí nebude nič moc.

Ps ak to má ísť do inej témy tak sa ospravedlňujem.
Keď už dôjde k vyrojeniu včelstva, ako zachrániť znášku, ktorá práve začína u tohoto včelstva? Môžem napríklad iný roj spojiť s vyrojeným včelstvom, alebo s odložencom? A kedy? Ako dlho po vyrojení môžem spájať toto včelstvo? Ďakujem dopredu za radu.
Dopadne to tak že sa znova vyrojí.

Krásavec čo nemá chybu.


[Obrázky: WP-20200511-11-02-04-Pro.jpg]

[Obrázky: WP-20200511-11-02-18-Pro.jpg]
Ideální do oddělku....
Tak dnes prvni roj,vcera jsem dorazil az za tmy,uz jsem u vcel nebyl,vyletel vcera pry po poledni.Nadherne zceleny zimou a rosou,sedici na konci vetve mlade svestky,ktera se ohla skoro k zemi.Po klepnuti spadl do plastove nadoby na med,zadne vyletovani vcel a jdu ho nasypat do ulu nez vypalim do prace.Kdyby vsechny roje sly takhle,nebudu se vubec zlobit Smile
Chystám se letos na zahradě udělat kamerový záznam, primárně kvůli bezpečnosti obecně, a zároveň kamery uvidí česna úlů. Zpětně ze záznamu budu mít možnost shlédnout, ze kterého úlu se mi vyrojily pokud nebude značená matka. Používá někdo něco na tomto principu?
Mám na zahradě kamery se záznamem, vše z alíka (HD IP kamera 20-25USD, záznamové zařízení 15-20USD, disk starý z notebooku a POE switch nebo POE injektory, kabeláž CAT5). Primárně jsem si to pořídil kvůli magnetům. Na telefonu vše dostupné přes aplikaci, na PC přes simulátor androida nebo VPN připojení na zahradu.
Nerozumím řeči tvého kmene. Pochopil jsem, že včelaříš v Ústí nad Labem. Big Grin
Letos zatím jeden roj, ale ne můj. Zavolala mi vyděšená sousedka, že má plný dvůr včel. Nakonec se usadily na švestce u dalšího souseda. Odchyt v pohodě, roj šel do krabice a za hodinu na mezistěny. Hezky obsadily 8 rámků 39x30. Po loňských zkušenostech a radě MUDr. Šumery jsem se letos rozhodl přikrmit cukrem.

To Kamik: To bylo takové místní severní nářečí. Text výše není překlad, tamto bylo o kamerách Big Grin.
Martine, už jsi na kamerách ze záznamu koukal, ze kterého úlu se ti rojily?
Referenční URL's