Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ja som uz zopar jarnych TV pozoroval a jedna mi bezi aktualne aj teraz. Vacsinou to bolo tak, ze do zimy slo silne vcelstvo so starou matkou a na jar to uz bolo vidno od zaciatku, ze vcelstvo nejde tak ako ma, matka uz dosiahla svoj limit, tak ju vymenili a zvycajne este do leta kladie aj s novou matkou, potom sa zrazu "strati".

No mam aj iny pripad, v uli vari 10 MB, niektore uz zatvorene, cakal som roj a nic. Spravil som teda odlozenec s jednou MB, jednu som im tam nechal, ostatne odstranil - roj stale nikde, tak asi to bude nakoniec TV, aj ked matka mlada, minulorocna a MB vela. V tom vyssie spominanom pripade so starou matkou maju tie MB len dve.

A k tym porojom, pamatam si moje zaciatky, ked sa to rojilo hlava-nehlava a povedal by som, ze to zavisi na jednej strane od matky, niektore to maju v genoch a budu sa "rojit do blba" a na druhej strane aj od aktualnej situacie/znasky/pocasia - niekedy sa vyroja, ale je pekne pocasie, silna znaska, tak ozaj zrusia vsetko a ostane len jedna mlada matka a venuju sa znaske alebo je tyzden zima, tak tie mlade matky tam jednoducho nebudu tyzden cakat a spravia si medzi sebou poriadok. Smile
Ahojte v sobotu to budu dva týždne,čo s ula vyletel roj.Roj som odchytil a usadil.
S pôvodného včelstva som vylámal matečniky.
Dnes som pocuval pri uli, a tam Kvááááááá kva kva kva. Takže som zrejme nejaké prehliadol.
Cital som že keď kváka ,tak je tam viacej matiek a zrejme vyletí poroj.
No a čo teraz? Co v prípade keby som ten poroj odchytil?,Možem ho zosypať do pôvodného včelstva s ktorého vyletel ?
(21.05.2020 9:40)tom.50 napsal(a): [ -> ]
(21.05.2020 6:45)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]U me se vloni vyrojil nejvetsi mrzak na stanovisti, touhle dobou na 2xVN a mizerne. Chtel jsem jim vymenit matku, byly jinyho nazoru (a rychlejsi) - vyrojily se a pak jeste 2x, poroje ze by se mi vesly do dlane.
Jestli je to stejny i u velkych vcelstev, uvidime. Ty prvni Smile
Chose

Asi před měsícem jsem tu napsal, že na jarní TV nevěřím a jeden zdejší suverén mě usadil, že je to běžné a že to jsou báječné matky. Tak jsem to nerozváděl dál, mě se z jarní TV ve 100% vč vždy vyrojilo, zjara jim prostě nevěřím!

No a vy jste právě popsal nejspíš TV. Sám píšete, že jste jí chtěl měnit, tedy byla nevyhovující. Vsadil bych se, že tam nebylo 25 nebo 30 matečníků a taky ne 2-3 jako při podletní TV, ale myslím tak 5-8. A matka vyletí a ještě v buňkách stojí vajíčka, klade snad do poslední minuty.

Těch porojů umí být i víc jak píšou kolegové dál a úplně to zruší včelstvo, moje máma tomu říkala, že se: "vyrojily do blba".

Za celý život jsem neuměl přijít na to, za jakých podmínek, kdy první panuška pozabíjí ostatní a vč se dál už nerojí. Pak by totiž nebylo vyrojení nijak zvlášť velká pohroma a včelař to kolikrát ani neví, až pak najde ve vč neznačenou mladou matku.

@tom : Myslim, ze jsem jich napocital pres deset, ze me to docela udivilo to mnozstvi na to jak jim to moc neslo. A po odrojeni byly asi jak rikala vase mam - do blba, zbylo tam vcel nula nula nic, par ramku a ne cerny vcelama. Dalsi roje z druhych vcelstev uz byly jen 1x, zadny poroje.

Jinak dneska jsem si byl pro roj (v nasi vesnici) , odhaduju tak 2,5 - 3kg ? Byl ve 3m, ale privezl jsem si hlinikovej zebrik co z nej jdou udelat stafle, vetev jsem odrzil a sklepl mezi ramku do VN, pak dodal jeste mezisteny a vecer si ho prevezl na stanoviste a pred cesno sla trava. Vcely co vylezly, tak po narazu do travy krasne zacly krouzit nad ulem...

Chose
Tak dnes môj úplne prvý roj aj som ho chytil teraz je v úli L2/3 teraz večer som ich zatvoril. Chladne miesto v dome nemám tak ostanú zajtra vonka zatvorené. Dal som im ale len 4 ramiky do spodného nastavku, vrchný som nechal založený bez rámikov. Stačí keď ich otvorím zajtra večer a dolozim ramiky? Jeden ramik bol vlastne z ich pôvodného úľa, na kraji s medom, v strede bola trubcina ale tu som vyrezal... Vcelarim tak mesiac aj s cestou. V pôvodnom úli som hneď na prvom rámiku našiel 4 matecniky ktoré som vylamal ale ďalej som ani ten úľ už nerozoberal. Potom má napadlo či už vlastne majú mladú matku...
Dnes večer nebo nejpozději zítra brzo ráno je nutné přenést roj na finální místo! Z příspěvku není jasné, jestli jsi to udělal.

(21.05.2020 20:17)Josef Karliak napsal(a): [ -> ], odhaduju tak 2,5 - 3kg ? Byl ve 3m, ale privezl jsem si hlinikovej zebrik co z nej jdou udelat stafle, vetev jsem odrzil a sklepl mezi ramku do VN, pak dodal jeste mezisteny a vecer si ho prevezl na stanoviste a pred cesno sla trava. Vcely co vylezly, tak po narazu do travy krasne zacly krouzit nad ulem...

Chose

Ideální je, když lze větev ustřihnout a celou i s rojem vložit do nástavku.K tomu souši a je to tutovka. Večer před setměním přenést na finální místo. Další den mezistěny a větev vyhodit.
Sklepávání je zbytečně rozruší.
A môžu byť v rade s úľom z ktorého vyleteli? Plánoval som ich premiestniť, otvoriť a doložiť ramiky s medzistienkami až zajtra večer aby pozajtra ráno som ich otvoril. Ale ďakujem veľmi pekne premiestnim ich skoro ráno. Ďakujem za všetky rady, v okoli nemám žiadneho včelára...
Vcely som premiestnil skoro ráno vedľa pôvodného úľa z ktorého vyleteli. Roj sedel cca 10m od úľa. Zatiaľ som ich nechal zatvorených, počítam že večer ich rozoberiem, pridám medzistienky a nechám otvorený letáč. Môže to tak byt alebo to spraviť hneď?
Když je večer přenáším, tak je nemám zavřené. Proto je otevři, ať můžou makat.
S rozebíráním bych počkal až bude jistota, že nemají v plánu frnknout. Večer, až budou v klidu, můžeš mezistěny přidat.
Ďakujem
Hlavne ich nechaj iba na čistých medzistienkach a všetko staré dielo odtiaľ vyber.
A aspoň týždeň im dávaj sirup 1:1, aby tie MS čo najskôr vystavili.
Nejjednodušší a nejjistější je roj nejméně den věznit v temné místnosti bez mezistěn a rámků. Minulý týden jsem snad prvně v životě pozdě navečer sebraný ukázkový roj sklepnul do úlu na 2,5 km vzdáleném stanovišti. Nepodařilo se mi vyklepnput všechny, tak 300 jich zůstalo v rojáku. Postavil jsem ho bez víka vedle úlu na podstaverc na kant tak, že ta hrstka včel měla tak 4 cm aby napochodovala do česna úlu.
Dobré je na prostředek vystrojeného úlu dát jednu souši bez zásob. Zbytek mezistěny.

V deset dopledne včely byly napochodované. Jenže zpátky v otevřeném rojáku. OK, nový úl "smrdí" novotou a třeba jim to vadí, dal jsem starý úl se stěnami od vosku a propolisu a vyklepnul do něj roj. Za dvě hodiny odletěl neznámo kam.

Nemám sklep, můžu jen věznit v temnu (a ne v úplném tichu), navíc v teplu asi 16-18 st, chtěl jsem si to usnadnit. No tak jsem si to usnadnil a díky všem za moudré rady, napříště ale raději zůstanu věrný předpotopním návodům ze 60 let starých knih a klidně i starších. To je pak na jistotu!
(22.05.2020 10:40)tom.50 napsal(a): [ -> ]V deset dopledne včely byly napochodované. Jenže zpátky v otevřeném rojáku.

Mozno bola v tej hrstke vciel matka Smile Alebo este taka moznost, ze ten rojak uz mali jednoducho "navonany", mal si ich z neho vymiest a nenechavat ho tam, tak by museli ostat vnovom a nespekulovat.
Včely som nikdy neväznil, rovno som ich strelil do toho, čo som mal po ruke a ešte nikdy nezutekali.
(21.05.2020 19:59)Fotkavdreve napsal(a): [ -> ]Ahojte v sobotu to budu dva týždne,čo s ula vyletel roj.Roj som odchytil a usadil.
S pôvodného včelstva som vylámal matečniky.
Dnes som pocuval pri uli, a tam Kvááááááá kva kva kva. Takže som zrejme nejaké prehliadol.
Cital som že keď kváka ,tak je tam viacej matiek a zrejme vyletí poroj.
No a čo teraz? Co v prípade keby som ten poroj odchytil?,Možem ho zosypať do pôvodného včelstva s ktorého vyletel ?
Už su von a čo teraz kam s nimy?
(21.05.2020 21:48)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Dnes večer nebo nejpozději zítra brzo ráno je nutné přenést roj na finální místo! Z příspěvku není jasné, jestli jsi to udělal.

(21.05.2020 20:17)Josef Karliak napsal(a): [ -> ], odhaduju tak 2,5 - 3kg ? Byl ve 3m, ale privezl jsem si hlinikovej zebrik co z nej jdou udelat stafle, vetev jsem odrzil a sklepl mezi ramku do VN, pak dodal jeste mezisteny a vecer si ho prevezl na stanoviste a pred cesno sla trava. Vcely co vylezly, tak po narazu do travy krasne zacly krouzit nad ulem...

Chose

Ideální je, když lze větev ustřihnout a celou i s rojem vložit do nástavku.K tomu souši a je to tutovka. Večer před setměním přenést na finální místo. Další den mezistěny a větev vyhodit.
Sklepávání je zbytečně rozruší.

Cau, psal jsem ze jsem ho prevezl na stanoviste (svy).
Jinak roj jsem rosil, po sklepnuti jich minimalne z ulu vzlitlo. Vetvickou jsem klepl kousek nad dnem, jen se to prelilo z vetve na dno Smile. Pak opet postrikovac do akce a pri tom zbytek mezisten a sousi do poctu a zavreni. Moc roju jsem nemel, ale na tuto sklizen a postup jsem pysnej Big Grin.

Kazdopadne trik s ponechanou vetvi s rojem treba nekdy vyzkousim, ale tohle asi nebylo potreba. Udivilo me jen, ze se stahly na jednu stranu, cekal jsem ze budou uprostred ulu a zacnou stavet zprostredka...Jak to mate vy ostatni ?

Dikas
Chose
fotkavdreve:
vcelarim od lonska...takze zkusenosti nula nula nic...ale za posledni 2-3 tydny se mi vyrojily uz 4 roje, z toho 2 poroje...prvni poroj jsem normalne sklepl z vetve do nastavku z mezistenama, souse nemam, a nechal pod stromem az so do nej zbyle vcely stahly a pak prenes od souseda zpatky domu a postavil cca 3-4 mwtry od vetve ze ktere sem je sundaval...matku jsem v nich zatim nenasel ale bude tam....vcely stavi a z nastavku neuletely zatim...to bylo pred tydnem...

druhy poroj sem mel predevcirem....uz sem hi nemel kam dat...tak sem zavolal pritele vcelare ktery si pro nej prijel a ktery ho chtel pro jineho vcelare, ktery se shanel po vcelach, protoze mel uhyny....a i ten poroj ma potencial aby z nej bylo vcelstvo...budto s vyrojenou matkou, kterou se vyrojilo nebo novou matkou, kterou tam peida ten pritel vcelar....jinak tento druhy poroj se usadil na zemi na posekanem travniku a velikost jim vytvoreneho hroznu/placky byla asi hako velikost vcelarskeho klobouku nebo lavoru...tak jestli ho mas kam dat a v cem se o nej starat a nemas milion jinych vcelstev tak to muzes zkusit...to je muj nazor zacatecnika a zkusenost.
(22.05.2020 12:29)Fotkavdreve napsal(a): [ -> ]Už su von a čo teraz kam s nimy?

no ak ich nemas kam / nechces tak spinave riesenie je vratit spat do ula cez mriezku a matku odstranit. resp matky kedze je to poroj a moze ich tam byt viac.

(21.05.2020 11:52)Juraj Kosmel napsal(a): [ -> ]No mam aj iny pripad, v uli vari 10 MB, niektore uz zatvorene, cakal som roj a nic. Spravil som teda odlozenec s jednou MB, jednu som im tam nechal, ostatne odstranil - roj stale nikde, tak asi to bude nakoniec TV, aj ked matka mlada, minulorocna a MB vela.

Beriem spät Big Grin Nakoniec sa dnes, aj ked tam mali zatvorenu MB uz pred tymi par dnami, vyrojili. No ako som vravel, su divne, lebo si pokruzili nad zahradou a vratili sa spät do svojho ula. Smile
Dakujem no nemal som ich kam dať. Tak som s jedného prázdneho medníka rýchlo zbuchal provizórny ul. a tam som ich osadil na medzisteny. Ked všetky nepochodovali dnu tak som ten ul dal na stanovisko.Tak teraz neviem či ich nechať fungovat ako roj s neoplodnenou matkou a cakat, alebo ich zosypať cez mriežku do povodneho ula.
Ale asi ich zajtra zosype ved aj tak ich nemám moc kam dat. A môžem ich dát do povodneho ula teda aj na druhý den?
to vubec netusim jak a zda jdou vratit vyrojene vcely...asi by to melo jit kdyz se nekdy stane, ze se roj sam od sebe vrati do ulu a to vcelstvo ty vracejici se vyrojene vcely prijme....jinak bych si totiz myslel ze se ty vyrojene vcely budou stale vracet za tou svoji matkou, s kterou se vyrojily...tak tu je potreba asi zlikvidovat...ale to by vedel nekdo ze zkusenejsich jak tenhle plan spravne provest.
Vylamat matecniky,pridat mezisteny,roj vratit zpatky.Nebo dat nastavek mezisten,silnou folii,puvodni ul nad to,otevrit ocka (forma preletaku-letavky se vrati k roji,nad folii zbydou mlade vcely).Roj nasypat nabehem na cesno .Po te vylamat matecniky (klidne vzit oddelek)po trech dnech opet spojit.Zadna veda.
Referenční URL's