Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No uvidíme, tie moje som včera doplnil o medzistienky a ramiky a otvoril som ich k večeru, teraz sú tam ale nejako veeelmi lietajú okolo úľa takú aktivitu som ešte nevidel tak uvidíme či sa chystajú na ďalšiu cestu...
Podle toho jak nebyvale ziva diskuze zde panuje, bude asi letos opet rojovy rok. Nejlepe usazeny roj je ten, ktery nevyleti. 14 d uz delam jeden preletak vedle druheho. Chytil jsem to ve fazi zakladani misek u tech kde jsem zanedbal vcasne rozsireni.
(22.05.2020 20:55)Fotkavdreve napsal(a): [ -> ]Dakujem no nemal som ich kam dať. Tak som s jedného prázdneho medníka rýchlo zbuchal provizórny ul. a tam som ich osadil na medzisteny. Ked všetky nepochodovali dnu tak som ten ul dal na stanovisko.Tak teraz neviem či ich nechať fungovat ako roj s neoplodnenou matkou a cakat, alebo ich zosypať cez mriežku do povodneho ula.
Ale asi ich zajtra zosype ved aj tak ich nemám moc kam dat. A môžem ich dát do povodneho ula teda aj na druhý den?

Před 2 lety jsem roj neměl taky kam dát. Tak jsem ho vrátil do původního úlu. Druhý den odletěl ještě větší roj z toho úlu. Už jsem ho nenašel.
miguro: tu zvysenou letovou aktivitu jsem pri tom prvnim poroji po jeho umisteni do nastavku a preneseni asi 4 metry od vetve, ze ktere jsem ho sundaval, taky pozoroval, az druhy den. Ale to podle mne bylo dane tim, ze ty vcely se potrebovaly zorientovat na novem miste, kde maji ul, kam secmaji vratit. Podobnecjako to delaji skoro kazdy den vcely, ktere se stavaji letavkami, tak nez zacnou skutecne letat pro nektar a pyl tak vzdycky po poledni cca pul hodiny letaji pred ulem, aby si ho zapamatovaly.
dalsi den uz toto v tom nastavku s porojem nebylo...samozrejme az do te doby nez se vyskytnou nove zacinajici letavky.
Kamarad ho měl na zahradě, už ho mám já v rojaku.
Ja ho mam jeste v ule,naslapany v podmetu,nachystany vypalit.Dnes na to nedoslo,zitra ho necham vyletet,pokud bude pocasi,pricemz se pokusim na cesne rovnou ulovit matku Smile uz se mi to parkrat povedlo.Pokud nevyleti,budu ho muset rovnou setrepat z ramku na mezisteny.Uletet ho nenecham,v pondeli uz budo mimo domov..Jde o ctyrletou matku,matecniky pujdou rovnou do oddelku.
Sranda byla pozorovat je dnes v tom mrholeni,uz se zdalo ze pujdou,par vcel zacalo virit v mrholeni,ale kdyz se nikdo nepridal,vratily se zpet,pak uz jen vzrusene behaly po cesne.Snaha byla,ale neuspesna Smile
ja dnes nasel v ule, ve kterem mam prvoroj z 5.5., 3 zavickovane matecniky na spodni loucce v spodnim nastavku. je prosim vas mozne, aby se ten roj po cca 20 dnech chtel zase rojit??? za tech 20 dni jsou jiz na dvou nastavcich 39x24, v obou maji cca 3-4 nevystavene mezisteny, jinak vse zanesene sladinou a nejaky plod...moc tomu nerozumim, mate nekdo podobnou zkusenost? ten plast s matecnikama byl plaat, ktery jsem do nastavku s rojem pridal hned na zacatku aby tam byl nejaky plod...tak mozna jestli uz v tom okamziku tam nebyla materi miska zalozena, kterou sem prehledl...ale nevim. co si o tom myslite? diky za nazor ci zkusenost. ty tri matecniky sem vylomil, puvodni, lonska, matka tam je, ale prijde mi, ze nema moc mista kam klast, prptoze vsude je sladina....tak sem ji prisunul nejake ty mezisteny aby ji je vystavely, souse nemam, letos prvni sezona a jeste jsem nevytacel. a do podmetu zacaly stavet na dvou ramcich trubcinu, tak tu jsem dal z obou pryc, na jedne loucce byla castecne zavickovana, na druhe loucce byla jeste prazdna.
Klidne to tak mohlo byt.Misky uz s vajicky.Ale taky nemuselo a duvodem rojeni je matka.Spis bych volil ponechani 1 matecniku a odstraneni matky.Ze je lonska,neznamena,ze jsou s ni vcely spokojene.
On letosek bude ve znameni spousty roju.Pocasi na rojovku primo idealni.Ne nadarmo je vcela zenskeho rodu,nema co delat a hned vymysli lumparny Smile
To že roj vše zanese sladinou, se stává běžně. Klidně je schopen ti nanosit nástavek medu. Musíš dát matce místo na kladení, jak píšeš tak ho nemá a proto se chtějí znovu odrojit.
ok. diky za vysvetleni. tak budu muset pridat treti nastavek a prevesit zasobni plasty a pridat mezisteny...souse nemam a sladinu nema smysl vytacet...ledaze bych ji z plastu "vylil"...vypada to, ze z toho roje bude do jednoho mesice produkcni vcelstvo...jestli se tedy nevyrojiSmile
(23.05.2020 8:27)miguro napsal(a): [ -> ]No uvidíme, tie moje som včera doplnil o medzistienky a ramiky a otvoril som ich k večeru, teraz sú tam ale nejako veeelmi lietajú okolo úľa takú aktivitu som ešte nevidel tak uvidíme či sa chystajú na ďalšiu cestu...

Jak to dopadlo?
Ráno jsem nikdy roj nepřenášel. Vždy večer.
Zdravím všechny a prosím o radu,

před týdnem 16.5. mi vyletěl z úlu roj, který jsem úspěšně usadil. Nyní 23.5. jsem zběžně kontroloval úl, z kterého roj vyletěl (normálně nosí) a našel jsem zavíčkované matečníky (5ks na dvou zaplodovaných plástvích). Leknul jsem se, že se chtějí znova vyrojit a vylámal jsem je. To asi nebylo dobře?
Matečníky jsem našel v druhém nástavku uprostřed na horní loučce. Úplně do spodního nástavku jsem nelezl. Ještě mají jeden nástavek plný zásob nad MM. Rozměr 39x24.
Mám teď něco zkusit (plodovou zkoušku,...), nebo radši čekat jak se to vyvine?
Děkuji.
Tak ten roj bol pravdepodobne prvoroj so starou matkou, v uli ostali matecniky, cize ak si ich vylamal a neostal tam uz ziadny a nestihla sa z nejakeho vyliahnut mlada matka, tak si ich pripravil o matku. Asi by som ich prezrel a ak tam este su nejake dalsie matecniky, tak nechat len jeden pekny, ak nie su, tak mozno skusit najst mladu matku, co moze byt problem a v tomto pripade by tam teda mal byt niekde otvoreny matecnik z ktoreho vyliezla. Ak tam teda nic nenajdes, ani matku ani matecniky, tak asi ti ostava len pridat nejaky ten otvoreny plod a cakat.
A co nouzové matečníky. Už se někomu vyrojilo včelstvo na nouzové matečníky?

Matku jsem odnesl s přeletákem a bohužel i se všema rojovýma matečníkama. V přeletáku rojové zrušili a v původním včelstvu si narazili nouzové matečníky. Teď nevím vyrojí se, nebo ne?
Skôr áno ako nie.
(25.05.2020 13:51)BOBC napsal(a): [ -> ]A co nouzové matečníky. Už se někomu vyrojilo včelstvo na nouzové matečníky?

Matku jsem odnesl s přeletákem a bohužel i se všema rojovýma matečníkama. V přeletáku rojové zrušili a v původním včelstvu si narazili nouzové matečníky. Teď nevím vyrojí se, nebo ne?

Tak niekedy sa vyroji aj odlozenec s nudzovymi matecnikmi Big Grin Kazdopadne im z tych nudzovych matecnikov nechaj len jeden a vysledok mas isty.
Takže zatiaľ je roj v úli. Sú na dvoch nástavkoch LG2/3. V jednom nástavku sú ramiky s MS v druhom len prázdne stavebné rámiky... Iné som doma nemal. Aktivita je veľmi čulá. Tento týždeň ich rozšírim o ďalší nástavok s MS. Úľ z ktorého vyleteli je tiež pomerne aktívny, hneď v ten deň ako vyletel z neho roj som v ňom objavil 3 nezaviečkované matečníky s materskou kašičkou, ktoré som vylomil.
Ráno o 6:00 som ich preniesol na stanovište ale nechal som ich zavretých až do večera až následne som ich otvoril. Nedával som im zatiaľ žiadne kŕmenie ani zásoby ale agát je v plnom prúde tak si dačo hádam donesú.
Veselo bolo večer keď som ich potreboval "upratať" a poskladať keďže boli chytený do 1 nizkého nástavku LG2/3 a na ňom 1 nízky nástavok B10 ktorý bol kaďejako utesnený latkami aby nevyliezali, všetko bez rámikov. Večer som prišiel a samozrejme že večšina sedela na vrchnom nástavku na stenách tak som ich musel sklepať do spodného nástavku ale veľa sa aj vysypalo rôzne vedľa no bol to riadny hukot ale obstál som to jedným žihadlom do ruky... a intenzívne som ich kropil cukrovou vodou... no proste učím sa na vlastných chybách...

Úľ z ktorého vyletell ten veľký roj je vlastne plodislo a 2 nízke nástavky LG2/3. Už týždeň som rozmýšľal či im pridám tretí nástavok ale aj ten druhý len pomaličky 3-4 rámky mali vystavané...

Okrem toho mám ešte od priateľa 3 ďalšie roje. 2 v úli B10 a jeden v LG2/3 dva nástavky s MS ale tie z ďaleka nie sú také aktívne a obsedajú tak 3 rámiky v úli. Až minulý týždeň začali plodovať.

1 deň pred tým veľkým mojím rojom som bol chytať ten mini roj na foto ale ten mi ušiel takže moje sebavedomie pri chytaní toho prvého môjho bolo hoooodne nízko ale zdá sa že to vyšlo. Navyše k tomu malému som sa musel pri-vznášať lebo som nemohol dupať po záhone majiteľovi, tak som ho skúšal chytať na zaplodovaný rámik s trubčinou - aj naliezli ale zjavne matka nie podľa vzoru...

(25.05.2020 14:59)miguro napsal(a): [ -> ]a intenzívne som ich kropil cukrovou vodou...
Treba ich postriekat rozprasovacom s cistou vodou, alebo "smerovat" dymom. Cukrova voda urcite nie!
(25.05.2020 14:59)miguro napsal(a): [ -> ]Úľ z ktorého vyleteli je tiež pomerne aktívny, hneď v ten deň ako vyletel z neho roj som v ňom objavil 3 nezaviečkované matečníky s materskou kašičkou, ktoré som vylomil.
..dosť riskantné , či...?
...matička ti odletela s rojom...všetky matečníky vo vyrojenom včelstve si odstránil... máš v tom včelstve ešte vajíčka...aká matka tam bude?
už teraz to viem, vtedy v tej eufórii z prvého roja som nerozmýšľal a konal. potom som začal uvažovať či sa liahne matka pred vyrojením alebo až po... moja blbosť ale skutočne tu nemám nikoho kto by ma zaučil...
dúfam a držím palce že tam ešte dačo bude lebo som pozeral len nástavok, dole do plodiska som sa nedíval. cca za 10 dní pozriem či sú tam vajíčka... nechcem ich otravovať často.

tú vodu si budem pamatať - čistou vodou OK.
Referenční URL's