Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Já vidim nakladena vajíčka
(05.08.2020 20:44)gupa napsal(a): [ -> ]c je správně, zrušit.
Ano,
v buňkách je i po dvou vajíčkách. C je správně.
Medzistienky este nie su dostavane. Mozno, ze mlada matka nema kam klast a polozi aj dve vajicka do jednej bunky. To sa stava. Vcely tam potom aj tak nechaju len jedno. U trubcice som videl aj 5 vajiciek v jednej bunke.
Pockal by som az to zavickuju. Potom bude jasno. Zrusit ich dnes alebo za tyzden je uplne jedno.
Proc by v tuhle dobu mlada matka vyletala s rojem??? Tyhle rojky maji nekdy velikost hroznu vina a je v nich vyhozena matka a jeji verne,vzpoura v ule zvana ticha vymena. Nehodici se,nepotrebne-ven ze vcelstva, trubci, stara matka atd.
@JosPr
Netvrdim, ze to neni za C. Niekedy nas vcely ale prekvapia a robia veci, ktore nedokazeme nie len predvidat, ale ani pochopit.
Priklad. U kamarata, registrovaneho chovatela vcelich matiek, som videl miniroj s mladou matkou, ktory zrejme vyletel z nekrmeneho oplodniacika. Po usadeni a zakrmeni zacala matka klast.
Josef Karliak napisal, ze im da par dni. Sam som zvedavy ako to dopadne.
Čas už nemajú- sú slabé, nevhodná matka podla všetkého kladúca trudie vajíčka,aj viacej,ak je mlada, možno sa to upraví- myslím ,súhlasím s JosPr- takéto rojíky v tomto čase-môžu byť aj s postihnutých včelstiev, klieštikom ,virozami....
Je to jen příležitost k loupeži, pryč s tím!
Včela prikvitol miniroj.

[Obrázky: WP-20200807-10-32-34-Pro.jpg]

[Obrázky: WP-20200807-10-35-41-Pro.jpg]
(17.06.2020 12:28)TomasK1 napsal(a): [ -> ]Zkoušeli jste prosím někdo v situaci, kdy z okolností (zjištěna rojová nálada) bylo více než málo pravděpodobné, že se včelstvo/-a na stanovišti vyrojí, použít v blízkosti úlů umístěný prázdný nástavek...

Podle mych zkusenosti takto vlastni roj spis neodchytis, nez odchytis (mozna 50% sance). Sance se zvysuje, kdyz je tam delsi dobu. Nalicit past(bez umelych feromonu), kdyz uz sedi na strome, je temer zbytecne. Patracky delaji pruzkumy uz par dni pred odletem.
Kdyz uz jsi tu rojovou naladu zjistil -> přeleták. To je asi jedina tutovka.
Kdyz slysim kvakani, uz je pozde - druhej den je roj (100%, krome destiveho pocasi). Kvaka matka opravdu jen predvecer rojeni (kdyz se lihne). Panusky pak tytaji dokud se nevyjasni vladnouci pomery (odhaduju podle zkusenosti) - nez prohleda cely ul, ale treba i cely tyden, kdyz stara matka ceka, az prestane prset, by mohla vypadnout s rojem. Proto se tak dobre hledaji ve vcelstvu.

Kua ty roje vam zavidim. Ke me zadna cizi vcela nikdy nezbloudi (( Tech 5km od nejblizsiho souseda je moc velka prekazka.
Toz chalani, fcera jsem ten roj zrusil, na stanovisti mel 16 dni sanci neco ukazat. Ukazal jen to, ze umi z jakubaku prenest zasoby do dodanych sousi, pripadne vystavet mezistenu pro zasoby. Taky ukazal to, ze tam byly spise trubcice nez spatna matka, vajicka v trubcich bunkach i po 5, hrboplod. Bylo par delniciho zavickovanyho plodu, to byl podle me zbytek z nahovno kladouci matky, nez se ji zbavily - od zacatku delaly matecniky.
Matku jsem nenasel, ale uplne jsem se s tim detailne neprohlizel. Vysypaval jsem je na kompost po zacuzeni, kdo umi litat, dolitne si zpet tech 15-20m, ale s usilim.
Pekna cast roje byla po venku jako letavky, ty se vzebrali nejspise do vedlejsiho ulu (roj byl puvodne jako posledni v rade), nyni pozicne jako posledni. Zadny boje nespozorovany.
Akce rychla, fotky jsem nedelal, dilo vicemene to samy co jsem uz tady zverejnoval. Nechtel jsem drazdit slidivost/rabovku.

Pouceni pro priste - kdyz najdes po par dnech naznaky MB, proste to vysypej...

Chose
Stávající stav trvá co čtu už dlouhou dobu. Podle mě řešení situace špatné až nebezpečné, psalo se tu o tom v průběhu posledního měsíce.
@Ali : neco konkretniho ? Tady se prevazne stejne psalo o zruseni, resp. u tohoto konkretniho roje...
Jinak za zrusenim si stojim a to mam roje rad, zvlast ne ty co jsou puvodem ode me, ale od nas z vesnice.
Chose
Jen se tu psalo o vysypání trubčic a nebezpečí z toho plynoucích (možného ovlivnění chodu jiného včelstva na stanovišti až ztráta matky).
To poslední jsem osobně nezažil a v této pozdní době ani nechtěl (nechovám matky do fóra) a proto já bych je utratil.
Roj se mi vymstil už dvakrát (byt nepovědomý s ním správně zacházet) a přišel jsem při tom o další včelstva (to byla nezkušená začátečnická minulost).
Jen jsem se k tomu vyjádřil.
Napíš ako si o tie včelstvá vďaka roju prišiel, mnohým to pomôže!
Tak v miniroji už matka začala klásť a posilnenie do jari som jej dal plodoví rámik z druhých včelstiev kde sa liahnu včely. Jeden na začiatku dostala a teraz další. keď sa mu nič nestane ta bude z toho riadna rodina čo donesie medu.Cool
@ali:proto to vysypani dale do kompostu odkud se jim bude blbe hrabat.par takovych jsem uz vysypaval (ne ale roje),nikdy jsem diky vysypanym trubcicim s dobrym vcelstvu i oddelku neprisel.tin nerikam ze tomu bude navzdy,diky za pripominku.
chose
Psaly se roky 1990-91, první případ byl obrovský roj na zahradě, usadil jsem ho do předposledního úlu a nějak po dvou měsících samá VD a v obou sousedních zesláblých rovněž. Na příkaz předsedy jsem je všechny vysířil (hrozný pohled, opakoval jsem síření a ještě večer se tam nějaké včely hýbaly - už nikdy). Druhým malým rojem jsem přímo přes náběh posílil slabé včelstvo, po měsíci v něm kontrola a zvápenatění. Mělo-li to přímé souvislosti nevím. Od té doby roje nesbírám. Vloni jsem odkazoval volající na hasiče. Letos jsem nepotkal žádný.
Dohledával jsem to v záznamech, ale nějak nedohledal. Mám tam ale třeba prodej kila medu za 55 - 60,- a proti tomu kilo cukru za 12,40 Kč, záznamy o léčení a kontrole od r. 1992, příroda posunutá cca o čtrnáct dní až měsíc dozadu (pampeliška nakvétala 13.5., řepka 23.5.).
Tak jsem před týdnem sundával roj. Volala mi kamarádka, že u nich v depu na motokrosový trati je roj. Tak sem tam vyrazil. Vejška min.6m na silný dubový větvi. Dílo vystavěný o velikosti 4-5rámků 30x30. Odhaduji že tam byl min.1.5měsíce. Motokrosaři holt nekoukaj nahoru. Vejška ukrutná (aspoň pro mě) Mladej mě jistil. Když jsem slez tak mladej povídá:Táto nechals tam kouřák. Tak znova nahoru. Je teoreticky možný že roj byl muj i když mám včelnici cca.3km daleko.
@Ali:krome tohoto zrusenyho roje mam z ostatnich roju jen radost a bez problemu. Zvlast kdyz nepochazely ode me Smile.
Chose
zdravim, mozna to nepatri sem ale do značení matek, ale napadl mne dotaz.

pozorovali jste nekdo z vas, kdo vcelarite dlouho a meli jste dost vlastnich roju a podarilo se vam je chytit, ze by byl rozdil v tom, zda matce pristrihnete leve nebo prave kridlo?

vim, ze nekdo tady na foru psal v sovuislosti s s rojenim a smerem letu roje, ze roj leti smerem za sluncem, takze by melo misto, kde se usadi, zalezet na tom, jak je orientovany ul vzhledem k ke slunci v case, kdy se roj zveda a odleta z ulu.

ale napadlo me, jestli to taky nemuze zalezet na tom, na jake kridlo " kulha" matka co se vyroji. protoze me se loni v lete roje usadily nalevo i napravo od ulu. a predpokladam, ze se rojily plus minus ve stejnou dobu...odpoledne.

takze jestli pristrihnutim spravneho kridla je mozne ovlivnit, kterym smerem roj poleti a podle toho zabranit tomu, aby se usadil za plotem a zustal na zahrade?

mozna je to blbost, ale kdo viSmile?
Referenční URL's