Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To: donmifo připojuji se rovněž k varovani, 100% vcelnice v rojove nalade.
(16.05.2021 20:17)richard1 napsal(a): [ -> ]Pamatuješ, jak si mi tu kdysi napsal, že žádné exkurze nepořádáš?
To bude len priatelská návšteva s ochutnavkou medoviny...Cool
Všichni chtějí ke mě a přitom bych měl jet já k vám Big Grin
Preto lebo si sa utvrdil že máš lepšie včely.Cool
Režem dneska a MK pribúda.Tongue

[Obrázky: WP-20210518-21-05-27-Pro.jpg]
tak v praze vidim na zahrade prvni roj. bojuzel sem prisel cca o 15 minut pozdeji a nevim odku vyletel, zatim se neusadil, mrak je maly.
Já jsem měl včera při kontrole úlů u jednoho loňského oddělku objevil asi 20 cm před česnem v trávě cca 2 hrstě včel. Mromoklé, prokřehlé, nehýbaly se a žrali je tam slimáci.... Když jsem se podíval do úlu, včely byly vyvěšené v podmětu a v úlu jich bylo celkově dost a zdály se zcela v klidu. Tak nevím, co má tenhle pidirojík u úlu v trávě znamenat Surprised. Chybí zkušenosti. Proč neodletěly pryč???? Proč nebyl roj větší (včel v úlu je na to dost)?
presne, ten roj co asi byl z mych ulu. bohuzel se usadil tak blbe, ze jsem nebyl schopen ho sundat, pql me to prestalo bavit, i vzhledem k tomi jak byl maly, kdybych z mek chtel udelat kouli, tak byl podle mne velky tak maximalne jako mic na hazenou, nebo zakulaceny ananas.

sel jsem se pak podivat do jednoho ulu a v nem jsem nasel matku neozmacenou, ale puvodne jsem tam mel oznacenou...tak jestli byl roj z tohoto ulu? ale to by uletel sriv, nez by se ta nova matka vylihla. zbyle dva uly na atanovisti jsem nekontroloval.
nebo jestli se muze stat, ze takovy pidi roj vylwti se starou matkou az kdyz je ta nova vylihla a zacne klast??? vajicka jsem nehledal, zkusim az za par dni.

take nemam zkusenosti tak jen hadam.
Niečo podobné som mal aj ja. Boli to staré lietavky, ktoré vyleteli po dlhšom zlom počasí a zostárli v úľoch. Medzi nimi mladušky čo nezvládli prvý let v tej eufórii keď sa vyčasilo.
nemáte někdo odzkoušeno, zda opakované přidávání a odebírání loučky s nalarvenými larvičkami v umělých mateřích miskách funguje jako protirojové opatření?
pokud platí to, že jedním z důvodů, proč včelstvo dostane rojovou náladu je to, že je v něm nadbytek kojiček a málo otevřeného plodu a ty kojičky nemají upotřebení pro krmnou kašičku, kterou produkují, tak to v nich vytváří rojovou náladu. Aspoň tak jsem to pochopil z různých příspěvků zde na foru, literratury a přednášek.
Tak mě napadlo, že aby tu krmnou kašičku v tom kritickém období upotřebily a nevyrojily se, tak by se jim vkládala loučka s mateříima miskama a pak zase po 5 (raději dříve) dnech odebírala.

Varianta, že by se do včel vkládal nezavíčkovaný plod je teoreticky také možná, ale nesměl bych ho odebírat z jiného produkčního včelstva, protože pak by tam nastala stejná situace, jako se snažim vyřešit u prvního včelstva. Musel bych mít zřejmě nějaká manipulační včelstva, asi několik, která by mi sloužila čistě na to, abych z nich rozumnou měrou odebíral plásty s vajíčky/nezavíčkvoaným plodem a ty přidával do produkčních včelstev, nebo spíš vyměňoval za zavíčkované plodové plásty.

Nezkoušel jste někdo takto předcházet rojení? Nebo je to moc pracné řešení anebo je to blbost?

Díky za názory a případné zkušenosti s takovým či podobným postupem.
Rojovou náladu zlikviduješ také tím, že odstraníš matku(např. 1 plastový oddělek se starou matkou). Po 9 dnech vylámeš všechny matečníky a vložíš vajíčkový step nebo nalarvené misky. Po dalších 9 dnech ponecháš 1 matečník a necháš vylíhnou novou matku nebo pomocí klícky vrátíš starou matku.
Poslusne hlasim, ze jsem dneska sundaval ze smrku (ocekaval jsem je na tresni) roj, kterej pochazel s vysokou pravdepodobnosti z toho ulu, co jsem byl na vazkach, jestli je to TV nebo rojovka. Sice sila tomu moc nenapovidala, ale zase slaboch nebyl. Usadil se dle slov souseda u nej tak pulhodky, nez jsem prijel domu - ted uz je usazenej v jumbo. Roj, ne soused Smile
Co me zarazi, je ze se fakt vyroji ikdyz je naprd pocasi, ok, pres den zhruba 15 stupnu, ale nic moc extra na snusku a tak, hlavne rano vcelku dost pod 10 kousku pana celsia ...
Podeziram na rojofku jeste jedny, vidim to na preletak na tejden, pak spojit.
Chose
Včera mě volal kluk,dojeď co nejdřív na thuji je roj.
Když sem přijel,roj byl tak metr a půl od země ve větvích,ale docela přístupně.
Chtěl jsem pod ně zasunout karton z velké krabice a po něm jak po skluzavce je setřást do rojáku.
Než jsem to nachystal roj se zvedl, obalil jeden úl a pomalu se sunul dovnitř.
Matku jsem nezahlédl,ale loni se mě stalo prakticky to samé a jak jsem se ujistil v záznamech jde o to samé včelstvo.
Jiný roj sem zatím neměl,ale letos to asi nedám a něco vyletí,to počasí je šílené. Sad
Vcera sa mi rojilo 1 vcelstvo. Nebyl sem doma. Matka mala strihnute kridlo a stratila se v trave. Roj se vratil zpatky do ulu.
Pri prohlidce sem nasel tak do 20 matecniku v ruznem stadiu. 2 - 3 zavickovane vetsina otevrenych.

Doted sem to delal tak ze vzdy sem vylamal a ponechla jen 1.
Jeden stary vcelar mi vsak rika ze on nechava 2 matecniky priblizne rovnakeho stari ze pro jistotu kdyby se jedna Matka nevylihla nebo stratila tak aby meli rezervu. A kdyz se vylihnou oba tak jednu odstrani vcely.

Ma otazka je nehrozi v takovem pripade poroj? Nechavate jen 1 nebo pro jistotu 2 matecniky ve vyrojenem vcelstve.
..ja ponechám obyčajne dva ale rozhodne nie "rovnakého stáří"...
Ten druhý ponechám otvorený, len pre prípad "kdyby neco"...
kdyz ponechas 2 matecniky jak popisujes - tak cekas az se vylihne matka z 1. matecniku a ten 2. rezervny odstranis?
nebo to nechas na vcely at si poradi?
a kontrolujes uz jen po par tydnech kladeni nove matky?
Stačí trochu přemýšlet, ten rezervní nemá v případě úspěchu první matky šanci. Bude vykousán.
Dušan už ti odpovedal Miro, ak sa oplodní prvá matka druhá to neprežije...až keď oplodňovací let z nejakého dôvodu neprežije prvá matka , má šancu tá druhá.. ...ja ale už zbytočne do úľa neleziem..
... v každom prípade ma zaujíma len to kladenie matky... (...a je mi jedno ktorá kladie... Wink)
Dnes sa vyrojili včely na 31 rámikoch čo boli doslova nabité v úle. Roj po odvážení 8,4 kg čo už som musel založiť medník B 10. Ešte si stále vonku vylihujú a prešlo pomaly 2 hod. Proste roj aký má biť čomu sa hovorí kvalita silných včelstiev..Cool To agátu musí doniesť a aj donesie 2 nástavky B 10 čo je cez 40 kg.Cool

[Obrázky: WP-20210521-20-45-46-Pro.jpg]your amazing poem for her
A kolik vážil jen ten roj?
Referenční URL's