Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No přece 8,4 kg. To by se muselo spojit několik rojů dohromady, tak velký roj je blbost.
Ja už jen čekám, až nás tu začne přesvědčovat, že jeho kilo medu váží kila dvě Smile
Včely na repke sa tak dokážu vyrojiť že dva nastavky ostanú prázdne, zavalené medom na vytočenie a oni hajde von a po vyliahhnutí by znova buchli ale druhák. Už jeden druhák mám a v pôvodnom úle ostali na 3 rámikoch B včely, pritom som im nechal 3 matečníky a oni som mnou vybabrali. To nie je až tak strašné lebo do slnečnice sa spravia že ešte tých normálne 15 kg medu dajú, možno aj viac.
tak jsem kontroloval dalsi jeden ul na stanovisti v Praze, kde jsem ve stredu 19/5 videl ten pidiroj. A v tom ule bylo asi 5 zavickovanych matecniku, takze se ten pidiroj vyrojil asi z tohoto ulu a ne z toho, ve kterem jsem ve stredu nasel neoznacenou matku - tam se tedy asi vyrojily uz driv a ani o tom nevim, nebo tu matku vcely vyměnily bez rojeni.

ma druhem stsnovisti jsem odchytil roj, mel 2kg, ten se podaril odchytit celkem dobre. kestli jsou to mje vcely nevim, spis ne. matlu jsem jeste nehledal.
dal jsem jim par mezisten a stavebnich ramku.
nez jsem stihl
pripravit podstavec a prendat je z rojacku do nastavku, tak na stenach rojacku uz zacaly nalepovat takove malinke kousicky vosku.

cim by bylo vhodne ten roj prelecit? formidolem nebo varidolem fumigaci? diky za radu.
....varidolem, co nejdříve, než roj vystaví dílo a uzavře buňky s plodem.
Další medveď na strome. Zajtra zvážim ale kúsok je to vydarený...Tongue

[Obrázky: WP-20210522-20-39-09-Pro.jpg]

Po odstrihnutí v bedne.

[Obrázky: WP-20210522-20-42-17-Pro.jpg]

Po vysypaní a bolo už šero.

[Obrázky: WP-20210522-20-43-41-Pro.jpg]
Tož to ulejčite Madáří to taky dělali Varidol v litech za pusinku préč to neudělat a zjistili jste kolik je roztočů ve včelstvu ? Co jste udělali ,aby jste zjistili kolik je roztočů ve včelach ? NIC tož to tam nalejte a buďte spokojeni ,že jste udělali vše dobré pro včely.

Ať se daří Zdeněk
diky za reakce, prelecim. vcely muzu chvili pozorovat, zd a na sobe nemaji roztoce, dat jim podložku a zkontrolovat spad, to je sice pravda, ale kdyz uvidim jednoho roztoce, tak je to malo nebo hodne...
Co takhle postřik/pokap kyselinou mléčnou (citrónovou) nebo vyřezat první zavíčkovaný plod?

(Asi je to víc práce než škrtnout sirkou? Možná trochu menší účinnost? Ale...)
(22.05.2021 21:52)Merkuri napsal(a): [ -> ]Další medveď na strome. Zajtra zvážim ale kúsok je to vydarený...Tongue

[Obrázky: WP-20210522-20-39-09-Pro.jpg]

Po odstrihnutí v bedne.

[Obrázky: WP-20210522-20-42-17-Pro.jpg]

Po vysypaní a bolo už šero.

[Obrázky: WP-20210522-20-43-41-Pro.jpg]

Akú váhu odhadujete tomuto roju. Ja by som tipoval 4,7 kg.
No to už vážiť nebudem nie že preto lebo si dal odhad, ale preto lebo ešte boli vonku a plný úľ a aby všetko vliezlo som musel založiť medník a to čo bolo vonku som zmietol a nasypal do medníka, proste krásny rojík. Tu nové foto.

Zviazal som to aby som to večer vzal domov.

[Obrázky: WP-20210523-08-46-44-Pro.jpg]
To si udělal dobře.
Normální váha do 5kg, Merkuriho váha cca 12kg bych to viděl Smile
teda chlapi, vy jste jak rybari s tema miramaSmile
ja ten roj co jsem vcera sundaval a usazoval napred odhadoval tak na polovinu nastavku 39x24 kdyz jsem ho videl na vetvi.

kdyz sem ho sundal do rojacku a nechal skoro vsechny vcely (nechtelo se mi cekat na uplne posledni) dostat se do rojacku (5 ramkovy) za ostatnima, tak mi bylo jasny, ze to pulka nastavku neni. Kdyz sem zvazil rojacek se vcelama a trema ramkama s mezistenou a velkou taskou z ikey, tak to melo vsechno dohromady 6.5 kg, po zvazeni prazdenoho rojacku bez 3 ramku a s taskou to cele melo 4.5kg.
takze samotne vcely/roj mel podle mne ty 2 kg vcetne zasob, ktere si sebou nesly ( to neodhadnu kolik to muze byt). A protoze sem mel velke oci a vcelam vcera do nastavku dal asi 5-6 ramku, tak jsem je dneska upravil a nechal jem na trech, aby byly nahusto. vysel jsem nejak z odhadu ze na plast 39x24 se vwjde cca 7 tisic vcel, a kdyz hmotnost roje je 2kg (vcetne medu....) a udava se, ze 10 tis.vcel vazi 1kg (sucha hmotnost bez medu....) tak tech 20 tis. vcel obsedne cca 3 plasty.

tak nerozumim tomu, jak by roj mel potrebovat 2 nastavky, to by muselo byt podle mych vypoctu pres 100 tis. vcel?

pripoustim, ze se ve svych uvahach muzu mylit, nemam s rojenim, respektive s usazivanim roju moc zkusenosti, loni se mi vcely rojily, usadil jsem tri roje, zbyle uletely, ale bohuzel sem se tim pozirovanim co a jak loni nezabyval tak detailne.

tak pokud nekdo vite, ze uvazuju blbe, tak me prosim opravte, myslim ze to bude zajimat i jine, roji se nam vcely vsem, a komu ne, tak asi i nejaky ten roj usadi, kdyz mu pristane na zahrade.
Predstav si roj ze vcel,ktere obsedaji 1 nastavek,pak roj ze vcel obsedajici 2 nastavky,3,4,.5 nebo vezak z NN.Roj ze 4 nastavku 39x24 se bezne usazoval na 2 nastavky a v materaku bylo jeste dik plocham plodu vcel na poradny poroj.
(23.05.2021 11:03)Louky napsal(a): [ -> ]Normální váha do 5kg, Merkuriho váha cca 12kg bych to viděl Smile
To chceš povedať že mám roje chcípaky?
Ano to boli volakedy keď boli 9 r úĺe+ 9r nástavok košové včely....

A 70 rokoch keď som doniesol a začal množiť včelu Taliansku tak to boli ozajstné včely a boli to aj ozajstné roje. To miestny a v okolí páprdovci včelári čumeli ako vyorané myši na roje o ktorých sa im len možná snilo a v tej dobe nik nemal včely na 30 rámikoch B.

Ukáž foto tvojich rojov aby sme to tu zhodnotili?
Merkury na co roje? Umění je včelařit bez rojů a mít silné včely. V dnešní době se roji chlubí tak akorát magor.
Roje sú prirodzená vlastnosť včelstva aby sa oddelili a vytvorili novú rodinu. Umelé včely čo sa neroja sú jak ludia čo mesto toho aby si urobili potomkov si donesú adoptovanca z decáku lebo myslia že pri sexe môžu umrieť....
Keď sa ti nepáči " Rojenie " je to čisto iba tvoj problém.
Roj je dôkaz o tom aké sú v kondicii včely u majitela lebo roj musí mať všetky 5 P....Cool
Musím říct, že Merkuri včelaří v jiných podmínkách o kterých se nám zjevně jen může zdát. K tomu ještě musím uznat, že svému řemeslu rozumí bez ohledu na to, jak jeho projev působí. U nás byl dnes teprve 3 a půltý snůškový den za poslední 2 měsíce a po dnešní prohlídce včelstev, se ani nedivím, že se mým včelstvům ani do rojení nechce. Merkuri, ať se ti daří i nadále.
Není nic krásnějšího ve včelařině, než krásný velký roj. Ta vitalita je ohromující.
Referenční URL's