Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ak má roj 5 kg, tak dalšie 4 kg včiel zostali v úli. Vojtové včely majú teda cca 80 000 včiel a je jasné, že všetky sa mu nevyroja. Sú to obrovské včelstvá.
4 kg roj som mal iba raz u seba a raz som taký veľký roj zbieral ako hasič. Bežne 3 kg.

Robím protirojové opatrenia, ale pár rojov si púšťam pre potešenie.
Potešenie z rojov je v tvojej réžii a trochu potrebného adrenalínu pridajú včely. Lebo nikdy presne nevieš, ktorý úľ sa vyrojíExclamationWink
no nejen ktery ul se vyroji, ale kam poleti. nebo mate vypotorovano, ze se vam ty roje vzdy usadily tak do 30 -50 metru od ulu?
Kde roj udělá mezipřistání je velmi individuální.
Na mém hlavním stanovišti téměř všechny roje končí na keři 10 metrů od úlů. Odhaduji, že jich tam přibrzdí 80%. Není problém je usadit rovnou do úlů, jsou jen kousek nad zemí.

V lese je vše jinak, tam na mě roje nečekají. Ještě nikdy jsem v lese neuspěl.

Letos dělám různá opatření, jak rojení zvládnout. Včera mi v hlavě bliknul odsavač, informace ze zdejší diskuse. Došlo tedy i na něj. Uvidíme, jestli se osvědčí.
vcera se mi rojilo jedno vcelstvo, sedly si na stenu baraku az pod strechu (2.p) hned nad ulem. Na stene vytvorily asi 5 od sebe oddelenych chomacu, z toho dva byly vyrazne vetsi nez zbyle.

je to normalni? mel jsem za to, ze roj vzdy vytvori jeden uceleny chomac a ne nekolik chomqcu od sebe oddelenych?

nez jsem dojel domu, tak vcely ze steny zmizely. po kontrole ulu jsem zjistil, ze v ule vcely neubyly (tedy ne v mnozstvi odpovidajiicmu tomu mnozstvi nalepen na stene baraku).
starou znacenou zelenou matku jsem v ule ale nenasel (mohl jsem ji prehlidnout, nevim).
v ule je ale nekolik zavickovanych matecniku, ktere jsem tam nechal, protoze nevim, jestli tam ta stara matka je nebo jestli nakonec s nejakym mensim mnozstvim vcel odletela.

jinak mi prijde, ze se ten roj vratil do ulu.

udelal bych preletak, ale kdyz nemam tu starou matku, tak asi musim cekat, jak to dopadne.

nebo byste nekdo poradil co s nima?

vylamat matecniky bez toho abych vedel, ze je tam stara matka, to bych riskoval, ze zustanou bez matky. preletak bez stare matky taky nejde udelat.
pokud tam ale skutecne ta stara matka neni, tak uz by se podruhe rojit nemely. pokud by nechteli udelat poroj...Sad
Se mi zda,ze v tom hezky plaves.Preletak jsi mel udelat uz pred vylecenim roje,az vyleti je k nicemu.,dnes by jsi si nemusel lamat hlavu.(preletak na matecnik ne na starou matku!).Vcely uz stejne muzes pro letosek odepsat,tak je rozeber na oddelky s matecnikem,at je alespon zuzitkujes.
Pokud je chces nechat,vylamej matecniky a nech jenom 1.Pri vic riskujes poroj,dokonce poroje,kdy Ti v ule zustane hrstka vcel s posledni vylihnutou matkou.
Pro vsechny zacatecniky.Preletak je kdyz...Najdu vcelstvo v rojove nalade,nechci pracne a po tydny vylamovat matecniky,ale chci rojovku vyresit rychle a efektivne.
1)Nachystam nastavek,do nej vlozim z plodiste vcelstva v RN ramek se zavickovanym plodem a matecnikem,muzu pridat dalsi se zavickovanym plodem,doplnim souse mezisteny.Puvodni plodiste odstavim.Na preletak nasadim mrizku,puvodni mednik,pak za a) nad mednik nad mezidno puvodni plodiste s otevrenym ockem nebo za b) puvodni plodiste odnesu jinam.Letavky ze vcelstva v RN se vrati pri priletu ze snusky do preletaku (proto se to jmenuje preletak),v puvodnim premistenem plodisti vyhasne RN.
2) na dno umistim mednik-medniky,vytahnu z nej prostredni ramek,misto nej ramek s otevrenym plodem bez matky!!!,na to mezidno,puvodni plodiste,otevrit ocko! Letavky se vrati dolu do medniku,vcely narazi nouzove matecniky,nad mezidnem vyhasne RN.Po tydnu vylamat nahradni matecniky,vcelstvo zpetne poskladat do puvodniho stavu.
Josefe díky za polopatické vysvětlení, ano, mám v tom gulášSad.

Ten přeléták jsem chtěl udělat - jako zouvalý pokus na pozdní záchranu - teď, protože jak jsem psal, mi přijde, že se ten roj vrátil. I když se mi nepovedlo najít starou matku (prohlížel jsem rámky v plodišti dvakrát, ale mohla být i na stěně nebo jsem ji přehlédl), tak mi přišlo, kdyby tam tu starou matku neměly a přestaly cítit její feromon, tak by se již znovu nevyrojily, počkaly na první vylíhlou matku, ta by zabila ostatní/vykousala matečníky a byl by konec s rojením. Ale nevím, jestli tomu dobře rozumím a jestli tahle úvaha je správná. Proto jsem ten přelétak chtěl zkusit ještě teď, i když chápu, že se má dělat jako prevence.
Dnes vyrezaných matečníkov 2 L plastová nádobka plná, hadam najviac za pol dnaTongue konečne bude MK ako sa patríTongueCool
Preferuji variantu č 1. U varianty č 2 se mi RN často vrací.
(24.05.2021 10:40)TomasK1 napsal(a): [ -> ]počkaly na první vylíhlou matku, ta by zabila ostatní/vykousala matečníky a byl by konec s rojením. Ale nevím, jestli tomu dobře rozumím a jestli tahle úvaha je správná.

Tomáš ak sa rojové včely z nejakého dôvodu vrátia do úľa a počkajú na vyliahnutie novej matky, tak sa jednoducho s ňou vyroja a tá matka nebude určite likvidovať tie ostatné matečníky. ..rojov bude ešte viac...
Roj ktorý vyšiel cez repku. 4 rámiky plodu 6 rámikov medu.

[Obrázky: WP-20210524-12-31-26-Pro.jpg]
(24.05.2021 10:01)JosPr napsal(a): [ -> ]Pro vsechny zacatecniky.Preletak je kdyz...

Strucne popisu zpusob ktery pouzivam ja:

Pri prohlidce najdu vcelstvo v RN - premistim ho stranou - na jeho misto nove dno + nastavek mezisten + prelozim plast se starou Matkou bez matecniku z puvodniho vcelstva na to polozim MMrizku a stare medniky.
Puvodni vcelstvo prelozene bokem - bez letavek se vytrati RN - da se pozdeji zuzitkovat na odelky.

FUnguje mi to taky akurat nekdy je pracne vyhledani matky v puvodnim vcelstvu.

Jeste nekde jsem cetl ze z biologickeho hlediska je to lepsi zpusob jako preletak na matecniky protoze Matka ostava se starymi zkusenymi vcelami v preletaku a mladusky ostavaju pri Matecnikoch.

Podobne je to aj pri vyrojeni vcelstva v prirode.
Dušane, díky i za tuto variantu přelétáku.

Josefe, Dušane - jen mne napadá otázka,kolik těch přelétáků v praxi obvykle děláte? Chápu, že už máte více zkušeností s protirojovými opatřeními, takže moc včelstev se vám do RN nedostane, ale pokud už ano, tak děláte přelétáky u všech včelstev, která jsou v RN nebo prostě nekterá necháte být? Protože kam pak s těmi všemi přelétáky...respektive oddlěky nadělanými z těch včelstev v RN?
Pokud nemas misto,zpetne spojuj po rozkladeni mlade matky a odstraneni stare.Stara Ti nahradi vypadek kladeni mlade matky nez se oplodni a rozklade,sila vcelstva zustane zachovana.Starou samozrejme nemusis odstranit,ale pred spojenim ji muzes zalohovat v oddelku.Variant zuzitkovani preletaku je mnohem vic.Tady muzes byt hodne kreativni,dokonce muzes to puvodni vcelstvo nad mezidnem po odstraneni stare matky smest dolu pred cesno jako ozdravne opatreni,muzes delat co chces.
Jsou situace,kdy se Ti i pri sebelepsim vedeni vcelstev dostane podstatna cast vcelnice do RN,pak muzes tyden co tyden vylamovat kyble matecniku a lozit po stromech,protoze stejne nevylomis vsechny a cekat az RN zazracne odezni,nebo se k RN postavit celem a pomerne jednoduse,casove nenarocne tvorit preletaky.Tak se totiz da pracovat i s rojovym puvodem vcelstev,RN proste budes cekat a zapracujes ji do metodiky.Kazdopadne zapreletakujes,odrojis planovane sam a usetris si spoustu casu.Jenom je u toho potreba premyslet a vyuzit RN pro sebe,ne se ubehat s zebrikem.
Roj ktorý sa nemohol do vnútra vochať tak stavať začal vonku.

[Obrázky: WP-20210524-13-10-15-Pro.jpg]


[Obrázky: WP-20210524-13-10-31-Pro.jpg]
Když jsme u těch proti roj. opatření, praktikuje někdo umělé odrojeni? Prý to hodně dělají například v Rusku. By mě zajímalo jestli to funguje a včelstvo přejde opravdu chuť se rojit.
Asi by bylo dobré definovat, co je dle Tebe "umělé odrojení". Wink
RedDwarf - tady v tom videu od včelaře p. Stanislava Černého, od 22. minuty videa

Díky Tome, to je ono...
Referenční URL's