Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pokud by jsi je nevylamal,zrusily by je s velkou pravdepodobnosti samy.Pokud neni duvodem vymena stare matky.Pak by mohly provest neco na zpusob tiche vymeny a nechat si matecnik.
tu Sedláček ukazuje ako vypúšťa z tých malých klietok matky
Tomáš tak si pozri toto video...Wink
Jo to som videl používa obe typy. Ja som minulý rok po prednáške Jara Gaspera klietkoval do tých celoramikovych Big Grin celkom spokojnosť až na vypúšťanie matiek, musím to prerobiť
je mozne, aby z jednoho ulu vyletely soucasne dva roje? nebo ten jeden chomac se ztratil cestou a sed si jinam a je to v podstate jeden roj?

ptam se proto, ze az je oba sklepnu, tak matku hledat nebudu, ale dam je do pripraveneho nastavku rozdeleneho na dve poloviny. a kdyby to byl jeden roj tak by sly dat do jednoho nastavku a nemusel bych je delit na pul.

kontroloval jsem kladeni matek u vedlejsich ulu a behem asi dvou minut to zaclo nez sem se otocil tak se zacal zvedat mrak vcel a do par minur si vyhlidli vetev a tam se zacly usazovat. jenze pak slysim jeste z druhy strany hukot a vidim na druhym strome dalsi roj.
uz to nemam kam davat, ale aspon budou souse na pristi rok.
S par desitek minut rozdilu se Ti muze odrojit uplne cele vcelstvo poroju nebo pri nahlem zlepseni pocasi vyletet roj a za chvilku poroj.Proto je lepsi je rojit nenechat.
U Tebe to muzou byt klidne 2 ruzne roje,z nichz jeden neni vubec Tvuj.
Josefe diky za vysvetleni co se muze stat a jak to chodi. Ale nastesti se ukazalo, ze je to jeden roj. Nevim proc, ale puvodne se zacly usazovat v dost velkym poctu na jednom strome, na modrinu, tak si rikam parada, to pujde snad o ustrihnout i s vetvi, sice byly na dvou trech vetvickach, ale to by slo. A pak po nejaky dobe koukam, na jabloni, ktera je od modrinu asi tak 10-12 metru se vytvari druhej chomac, tak sem myslel prave ze to bude druhej roj, ale namonec se ten z modrinu prestehoval na tu jablon, takze je to nastesti je jeden roj.

No ale qby toho nebylo malo, tak jak jsem mel na jinem ulu od vcerejska tu "stangli salamu" vcel na cesne, tak ty se vyrojily, a to tak ze snad celej ul, takovej roj sem jeste nevidel. Nastesti se usadil u souseda, tak uz mam vcely sklepnuty do nastavku na mezisteny a snad je tam i matka, protoze z nastavku vylozene neutikaj a drzej se v nem. Sice zase nejaky se znova vracej na vetev, ale tak 95% se drzi v tom nastavku, tak uvidime, jestli se nepletu.

Uz by to mohlo stacit, aspon budu mit na cem trenovat spojovani vcelstev, jestli je to mozne takto udelat.

Preletaky uz asi nenatrenuju, ale v kazdym pripade, jak jste mi tady radili, tak je pristi rok urcite budu delat, protoze cely dopoledne litam kolem roju a sem uhonenej jak mys.

Jeste jeden postreh....muzu potvrdit, co tady psal nekdo k mym dotazum ohledne smeru vyrojeni, kdyz sem se ptal loni.

Vcely se opravdu vyrojily a usadily smerem od ulu ke slunci. Roj co vyletel z ulu, ktery mel slunce za zady, nejprve letel smerem od slunce na ten modrin, ale pak se usadil na jabloni, ktera byla od modrinu smerem ke slunci, v aktualnim case, tedy dopoledne.

Vcerejsi odpoledni roj, ten se usadil opacnym smerem (napravo) od ulu, nez kterym se usadil dnesni dopoledni roj (nalevo), take za popolednim/odpolednim sluncem.
Letos se u nás žádné rojení nekoná, může za to ten za...ný slovák Babyš, postříkal řepku ještě v květu a miliony létavek otrávaných, úly poloprázdné a všude po zemi umírající včely daly by se brát lopatou. Toho zku..eného slovenského estébáka bych nakopal do řiti a poslal zpátky na Slovensko. Angry
Jen pro zajímavost.
Včera mi hlásil soused, že na zahradě kde mám včely, je před úly již asi dva dny roj. Dnes mne tedy děti na onu zahradu vyvezli, mám nyní potíže s pohybem, potíže které mi značně znepříjemňují život. Skutečně, před úly kde mám dva loňské přezimované oddělky, nyní již schopná včelstva, byl na zemi v trávě roj (cca 1,5 kg). Prohrábnu ho a ony se stále vrací na jedno místo. Vezmu tedy kuřák a snažím se najít matku. Trvalo to poměrně dlouho. Již jsem uvažoval o použití plástu s otevřeným plodem který by matku přilákal. V tom jsem spatřil modrou značku. Vyjmul jsem z chomáče scvrklou mrtvou loňskou matičku. Tu by jistě plodový plást již nezajímal. Takže rojík se může po vyprchání mateřího feromonu vrátit do úlu odkud odcestoval. Nouzové matečníky jsem nahradil štěpem s vajíčky. I takové věci se v naší praxi stávají.
JK
Nejaka otrava podobne parchanty nezajima.Hlavne,ze vytrubuje do sveta,jak ty vcele maji rady repku.Laska primo smrtici.A uplne idealni bude,kdyz vedle bude dotacni biopas,kam ten postrik muze vetrem vletet.
usadil jsem ten velky roj, kdyz Merkuri pise o 4-5 kilovych rojich, tak mu verim. Na tento roj mi nestacil jeden nastavek 39x24 s 11 ramky, takze sem musel pridat druhy nastavek s mezistenama a cekam, az tam nalezou vsechny vcely, protoze stale jich je balik na cesne vysokeho varroa dna.

nevite, proc se jeste nenasunuly vsechny dovnitr? treti nastavek uz pridavat nebudu, protoze uz ani zadny dalsi volny nemam, ale nevim, jestli kdyz takto, stejne jako vcera v domovskem puvodnim ule, vytvorily "stangli salamu" na cesne, tak se snad ten roj nebude rojit????

nebo je mam z toho cesna smest na lopatku a nasypat vrchem do ulu?

nevite co to u toho roje znamena?

jinak jsou klidny, matka je uvnitr, ale tyhle trucujou venku na cesne.
Může to být větší počet spojených rojů. Jedna matka uvnitř, jedna venku. Velikost roje to naznačuje. Takové roje se těžko usazují.
Asi před týdnem jsem zjistil v jednom včelstvu rojovku, tak jsem podle návodu zde přehodil plodištní a mednikové nástavky s použitím mezidna, s tím že do spodního medníku jsem vložil otevřený plod. Možná, že tam byl ještě jeden nebo dva rámky se zavíčkovaným plodem už od dřív. Může se stát že rojovka v tomto případě pokračuje? Toto včelstvo mám zrovna na váze a ačkoliv se domnívám, že snůška stále pokračuje, tak váha se zastavila. Ještě asi tak tři dny po udělání přelétáku hmotnost stoupala(2kg/den) a teď už asi 3 dny stopka. Ten přeléták jsem letos tvořil poprvé, tak nevím co od toho všeho možno očekávat.Angel
Zbynek ten medník pod medzidnom nie je už plný a včely lietavky ktoré sú pod medzidnom proste nemajú kde nektár ukladať? ....tak nenosia?...Undecided
Zdravím, 31.5. jsem našel v misce kašičku s larvou ostatní misky byli prázdné tak jsem to zrušil, od neděle tady začala snůška z akátu, je možné že rojová nálada je přejde ?
Ako ktoré, mňa nasrali lebo nebude matečníkov a - bodou MK. chcel so ďalšie kilo MK a oni sa na mňa vykašlali..Angry
Podle mě záleží hodně na povaze toho včelstva. Už se mi několikrát stalo, že bylo v miskách vajíčka položená a po rozšíření o nástavek a vylámání misek je to přešlo. Ale stalo se mi to i obráceně, vylámal jsem matečníky, rozšířil včelstvo, ale zřejmě bylo již pozdě a nakonec k rojení stejně došlo.Dodgy



(08.06.2021 9:11)goro napsal(a): [ -> ]Zbynek ten medník pod medzidnom nie je už plný a včely lietavky ktoré sú pod medzidnom proste nemajú kde nektár ukladať? ....tak nenosia?...Undecided

No, asi na tom něco bude, až teď si teprve vybavuji, že medník byl před prohozením už docela našlápnutý. A těch dělnic, které se tam vrátily, je taky mraky, poněvadž večer to kolem česna úplně přetéká. :angel:Budou to muset ještě vydržet. Dnes se tam nedostanu, tak až zítra jim prostor uvolním a vrátím do původního stavu Cool
tak se mi dnes vyrojili dalsi vcely....usdily se na orechu....po smeru za sluncem....a asi 8 metru vysoko. je to hezky roj, hodne vcel, nevim jak ho sundat

josPro , ty jsi zde psal, ze si jim vcera nebo predevcirem podstrcil plast s trubcim plodem. to se jim musi strcit az k roji nebo na jakou vzdalenost aby to zabralo? diky za radu.
no tak roj je v rojacku. nasel jsem doma extremne dlouhou hlinikovou truvku, kterou jsem ten roj postupne setras na nizsi vetve a tam jsem na nej uz dosah takovym tim rojolapem - pytlem v obruci na druhe kratsi tyci.

jeden postreh, ktery si mozna uvedomite, az kdyz je pozdeSad.....zkousel jsem dat na tu extradlouhou hlinikovou tyc ten pytlovy rojolap....a problem je, ze cim delsi ta tyc je tak tim vic vas ty vcely sklepnute do toho pytle vyvedou z rovnovahy....do slova a do pismene....klasicky fyzika ze zakladky. jenze jsem si to uvedomil az kdyz jsem mel ty vcely v pytli...nastwsti sem se snazil jiz sebrat jen maly zbytek, ale i tak to jedno kilo se mnou trochu zahoupalo, takze sem radeji zacal znovu sklepavat, jinak by ty vcely sundaly mne.

a druhy postreh, na zacatku ty vcelxvytvorili jeden velky hrozen, jak jsem do te vetve zacal klepat, abych je setras, tak zacly litat a znovu ae usazovat a nekter se usadily vys, na jine vetvy pekne opet natocene ke slunci.

ted jic tam stale jeste par visi, ale podstatna cast je na zemi v rojacku a neodlitaj na horu. tak uvidim, co udela ten zbytek. nevim, hestli to byl roj s dvema matkamiSad...
tak jeste k predchozimu prispevku...ackoliv se vcely v rojacku zdaly byt klidne a ze jsou s matkou, matka byla v tom zbytku na strome....takze asi po 10 minutach klidu se z rojacku zacly valit ven zpatky na strom. tak jsem vzal znovu rojochyt, privazal smetacek na druhou tyc a obouruc jsem z ty vetve smet co se dalo do toho rojochytu a konecne tak odchytil matku.
ted na tom rojacku na viku u kruhove diry je kolem dokola houf vcel ktere do okoli rozptyluji feromon od matky a navadeji zbytek roje do rojacku, coz pred tim nebylo, sice take sedely a maval, kridly, ale to jim jeste nedoslo, ze matka je furt na strome
tak snad uz ted to bude konec.
Referenční URL's