Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
toto se mi stalo, dal jsem k ramku s schovnou serii matecnikovyh misek s larvickami asi 4 plodove plasty, ale neohlidal dusledne, aby na plastech nebylo jedine vajicko. v miskach nenarazily zadny matecnik, zato na plodovych plastech nekolik.
Ahoj, dnes u mě nejpozději zaznamenaný roj. 5.7. Naštěstí matka střižený jedno křídlo, tak spadla 2 m před úl a včely se po cca 45 minutách vrátili zpět do úlu. Co mě zarazilo, tak matka byla loňská ! a včelstvo se mi vyrojilo ze 4 VN 39*24. To se mi doposud nestalo. A přitom jsem z nich před 14 dny vytočil cca 10 rámků. No nic, matka v oddělku a dáme šanci nový...
Vytočiť včely na 4 VN a aby to bolo 10 rámikov je málo.
Ja na letosni prvni roj porad cekam,a porad nic.
tak sem dnes kontroloval vcelstva, jeatli nenosi melocitozu...a zjistil sem u dvou vcelstev (ma dasi uz sem nevidel a nemel naladu) ze se behem uplynukych 20 dnu od vytaceni jedno vcelatvo muselo nekolikrat vyrojit (nasel jsem asi milion odvickovanych matecniku, medniky suchy, vcel znatelne malo, vajicka a larvicky sem nevidel, bylo sero) a druhe se vyrojilo nejspis "jen" jednou (medniky skoro suche a vcel tal nejak divne malo, ale zato jeden plodistni nastavek zanoseny z pulky sladinou - v plodisti je pomalu vic medu nez v mednicich).

je prosimvas ten duvod vyrojeni v teto dobe dan tim, ze ty plasty, ktere se nevytacely a nechal sem je v medniku, aby je "doplnily" , tak pp jejich doplneni vznikla rojova nalada, i kdyz tam byly dalsi plasty, ktere byly vytocene a byly prazdne?

vubec mne nenapadlo, ze by po vytaceni mohla ta vcelstva ziskat pocit, ze maj dost nanosino a ze je ted cas na rozdeleni vyrojenim.
Mam od jara na kazdem vcelstvu jeden plny mednik (mednou komoru nad mrizkou),beru si az z druheho medniku a nevyrojilo se ani jedno.Chybu hledej jinde,material,zpusob osetrovani,20 dni,kdy jsi ve vcelach nebyl,velikost snusky,velikost prostoru a dalsi.V tuhle dobu je vetsinou davno po rojovce a vcelstva pujdou do tichych vymen.
To že včely mají nadbytek nemá nic společného s rojením, chybu hledej v plodišti.
Můj největší problém je zvládnout rojení. Od začátku včelaření za téměř 10 let jsem nezkoušel jiný materiál, mám od začátku pořád to samé. Koupit matky považuji také za riziko - zavlečení nějaké nákazy. Úhyny se mi zatím vyhýbají, až na jednu zkušenost v začátcích ( malé stanoviště, které bylo po úhynu zrušeno). Proto ta opatrnost.
Když genetiku vyměním za něco ušlechtilého, dojde k výraznému snížení rojivosti nebo mají větší vliv schopnosti včelaře?
Skús Buckfast Wink
Míro bud rád, díky rojení nemáš úhyny Smile začneš zvládat rojení a objeví se ti úhyny.....pak si budeš zase pokládat tuhle otázku...jak na úhyny?
Jsou včelstva geneticky rojivé a nerojivé.
Pokud mám nerojivé včely a umím včas přidávat prostor pro rozšíření včelstva, tak se mi vyrojí bez prohlídek na rojení jedno včelstvo z dvaceti.
Mam puvodem rojovky,po pravde jine nez tyhle svoje vcely bych ani nechtel,ctu v nich jak v knizce,rojovku hrave zvladam obycejnym hloupym preletakem,nemam cas se s nima crcat...Zase hledame slozitosti presne tam,kde to jde naprosto jednoduse???
Já bych zkusil změnit zootechniku. Mohl byste popsat jak zimujete a kdy na jaře rozsirujete?
K tej rojovke. Mával som 60% až 70% včelstiev v rojovke. Vlani prezimovali na 3 až 4NN LG2/3 (mám svoje rámiky s minimom dreva na voľnej stavbe 11 včelstiev). Nechal som im viac priestoru. Keď začala kvitnúť rakyta (jíva), dostali všetky medníky (6 súši, 4 prázdne rámiky) s nedorazenou fóliou podľa rady Leoša Dvorského. Ani jedno včelstvo nebolo v rojovej nálade. Ale je to iba jeden rok, možno to bude tento rok všetko inak.
(05.01.2022 9:32)P.H. napsal(a): [ -> ]... možno to bude tento rok všetko inak.

možno,
.. držím palce aby nebolo...
ale
už ma "sklamali" aj protirojové opatrenia, ktoré fungovali tri roky super....
(Tiež zimujem na 4 NN a vyrojené včelstvo v apríli ich už malo 6!Blush )
Včelstvo , které v období květu jívy!!! obsedá 2/3 prostoru se bez rozšíření (okamžitého) může dostat do rojové nálady. Proto oddělky rozšiřuji v květu jívy ze 2 na 5NN. dva nástavky pod jeden nad. A zkuste ještě jednu věc. Dávám do Langu standardně 9 rámků do plodiště i medníků.
Ahoj Jirko, Přidávaní v Březnu - Dubnu tolik nástavku je neekonomické pro včely. Jak mne učil Jílek a také jsem zkoušel je v tom to období optimální přidat vždy 1nastavek a po obsednuti jeho cca polovičního objemu dát teprve další. Ovšem je zásadní otázkou kolik je v tom nástavku mezistěn a kolik staršího díla. Poučka z ní do půli ledna chladit od půli ledna topit - tedy včelstva dobře uteplit. Ovšem POZOR na rozdílné klimatické podmínky, to je alfou a omegou.
Mluvíme-li o 9ramcich na místo 10. Tak to na delší povídáni, neboť lang využívá šiři25mm a naše rámky např optimal má šiří 28mm (což v langu děla právě 9rámku. http://www.vcely.or.cz/files/optimal/index.html
Ovšem mluvíme-li o medníku, je možné snížit i na 8 rámků(širší verze loučky) a to z důvodu neatraktivnosti pro matku- do těchto rámku, které včely z tlustí již matka nedosáhne na dno. Toto se děla pro menší množství rámků k vytáčení.
Ale Jindřichu ty jsi si nevšiml že dva dávám pod oddelek a nastavkem pod jim akorát prodlouzim cestu k česnu. A ten nad, když je zima , dam klidně na nedorazenou fólii. Je to ale jediný zákrok který u těch vcel dělám v tom roce. A nechám je to plodiste dole postavit . Hole klacky se soušovym jádrem .
Jirko dobře jsem si to přečetl. No je pravdou , že takto zvětšený oddělek se nevyrojí, Mohl bys mi říci kolik ti přinese medu?

kolik ti postaví díla? apod.
Jirko, hore pridáš nadstavok so súšovým jadrom a po bokoch prázdne rámiky na stavbu...ale dolu oba prídavné NN sú len s prázdnymi "klacky"?
Referenční URL's