Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Merkuri a jak často odebírat ty tři rámky plodu a přendavat pyl do medníků? Každý týden, nebo podle počtu zakladených rámků, nebo jak? (vím tuhle otázku ti nepíšu poprvé, ale zatím jsem to nepochopil) Myslím ale, že tahle tvoje metodika by mohla být dobrá, když je snůškově slabší rok. Děkuji ti předem za vysvětlení. Bob
jsem se byl podívat na ty dva usazené roje - sobotní a nedělní. Sobotní má na rozestavěných mězistěnách víc jak 10 matečníkových misek, po 10. jsem je přestal počítat. Ani v jednom roji jsem nezahlédl matku a vajíčka ještě také ne, první buňky co vytáhly zaplnily sladinou/medem.
Nevíte co to může znamenat, ty matečníkové misky? Všechny byly na ploše plástu, ne po stranách nebo dole....takže asi rojové nebudouSmile...že by se chtěly po dvou dnech dál rojit.
Nebo že by chtěl roj hned vyměnit matku po vyrojení?
Roj chvíľu stavia a nosí aj ked nemá matku,treba tam dať otvorený plod alebo matečník.
jozefe, diky za radu, to pak znamena, ze sem asi matku pri usazovani roje zabil? vcely sly vsechny celkem bez komplikaci z vetve do pripraveneho nastavku potom, co jsem do nej vyklopil z rojacku sklepnuty nejvetsi chomac roje.

a pokud jsou od soboty bez matky, tak nejsou v tom roji v tuhle chvili uz trubcice?
ja jeste zkusim ted vecer najit otevreny plod, jestli na to uvidim a dam ho tam

to bude zase hokus pokus...ale je to zas nova zkusenost.
ešte doplním Jožka- roj matka nekladie hneď vajíčka, niekedy to trvá aj tri dni, to sa jedná o prvoroji so starou oplodnenou matkou, pri druhoroji s neoplodnenou aj dlhšie asi 10 dní . Roj bez matky je nekludný, nervozny, včely plačú dá sa to skúsenejším rozpoznať. Je dosť možné , že by sa vrátil naspäť do svojho úla s kade vyletel- v novom úli by ho nemalo čo držať ani matka ani plod. Napriek tomu že si presvedčený že tam nie je matka treba dať tam plást s otvoreným mladým plodom - ak natiahnu mať, bunky tak máš pravdu. inak sú to len dohady..
vlozil jsem k roji plást s otevřeným plodem, uvidím, jestli na něm narazí matečníky.
Já se byl na ty roje dnes podívat ze studijních důvodů, zajímá mě, jak rychle co postaví, kam se posunou, jak rychle matka začne klást a nakonec také srovnání těch dvou rojů, baví mě to pozorovat. a samozřejmě jsem chtěl vědět, jestli je tam ta matka z úlů, o kterých jsem přesvědčený, že se vyrojili, ten nedělní to vím na 99%, viděl jsem hodně včel "valit" se z česna, u toho sobotního to tipuju tak na 80%. to jsem nestih tak brzy pozorovat jako v tu neděli.

ono právě ještě nejsou buňky vystavěné dostatečně hluboké, aby to matku motivovalo klást. Vím, že normálně klade i do nedostavěných, ale tady jsou v obou rojích fakt ještě dost mělké.
Vis,ze ze studijnich duvodu jsou ti 2 roje na prd? Co jsem si vsiml tak valna vetsina roju proste postavi misky,coz vubec neznamena,ze je matka zaklade.Pokud je opravdu zaklade,jde roj do tiche vymeny.Osirelec by se choval jako osirelec,spousta vcel by davala osirelost najevo.Trpelivost ruze prinasi.
Josefe, vím, že ze studijních důvodů je potřeba mít mnohem více objektů k pozorování...ale já víc rojů nechciSmile)
Já jsem právě ty misky viděl u roje poprvé, no a u těch dvou, je to 50:50 (k dnešnímu dni, uvidím zítra, třeba je bude mít i ten druhý a bude to 100% rojů v tomhle pokusu). Ještě sew podívám na roj, co jsem usadil 11/5 v praze, ale do něj jsem ze zvědavosti (hledání označené matky) již lezl 1. a 2. den po usazení také, ale misky jsem neviděl.

mě ale zajímá, proč ten roj misky staví a jestli to bude ta tichá výměna. Nechám to tak a uvidím, tichou výměnu jsem také ještě nepozoroval...o jedné jsem si to myslel, a byl z toho roj.

a ještě něco dám do placu....v sobotu při kontrole rojovky jsem našel v jednom matečníku dvě vajíčka, viz. foto
[Obrázky: dve-vajicka-v-matecnikove-misce-20220514...esized.jpg]


je to špatná matka? nekontroluju detailně kažný matečník, který najdu, kde to jde, tak se podívám, zda je suchý, nebo je v něm vajíčko/larvička....ale dva vajíčka jsem viděl poprvé.
Chtěl bych se zeptat, jaké máte zkušenosti s tím, ve které chvíli stará matka opouští s rojem úl? Bývá to při zavíčkování matečníků, nebo těsně před tím, než se vylíhne nová matka?
Nejdříve při zavíčkování prvního matečníku, nejpozději těsně před líhnutím. To když čekají na vhodné počasí.
To druhé jsem jednou zažil, když jsem sebral roj a šel zkontrolovat vyrojené včelstvo.
Bylo krásně teplo a svítilo slunce. Hned na prvém plástu, který jsem vyndal, bylo pět matečníkú. Plást jsem položil na sousední úl a chtěl prohlížet dál a najednou vidím, z jednoho matečníku leze nová matka.
Během deseti minut se ,,narodily" další tři.
Už se mi párkrát stalo, že jsem našel zavíčkované matečníky i starou matku před vyrojením. Těch faktorů proč to tak je bude asi víc než jen počasí.
Hlavne je to tak i pri silne snusce,matecniky zavickovane,roje nikde.Ale jak se zacnou lihnout mlade matky z matecniku,tak pak nastane vzruso.Prvoroj,poroj a dalsi poroj s odstupem par minut,jenom to bude hvizdat.
(16.05.2022 21:07)janR napsal(a): [ -> ]ešte doplním Jožka- roj matka nekladie hneď vajíčka, niekedy to trvá aj tri dni, to sa jedná o prvoroji so starou oplodnenou matkou ak natiahnu mať, bunky tak máš pravdu. inak sú to len dohady..
Janko pre mňa to neboli dohady,ale jasná vec,roj nenatiahne na jednom pláste len tak bez príčiny 10-12 kolísok,preto som mu ihned radil dať otvorený plod alebo matečník.
Dnes to Tomáš aj potvrdil,v téme odložence,už má na otvorenom plode natiahnuté misky,takže včelstvo nemalo matku. A roj bez matky sa nemusí správať nejak osirotene,on si určitý čas ide ako keby sa nič nedialo,až neskôr sa prejaví osirelosť.
Treba si podľa znakov čítať včelstvá,včelár na to síce príde,ale záleží ako dlho mu to bude trvať,aby nakoniec aj z toho roja niečo bolo.
ano mal tu ten príspevok, len sa stratil- neviem nezažil som roj osadený bez matky, tie včely mi išli hneď z úla, nevidím dôvod prečo by tam ostal , snád ak bol vaznený niekde v pivnici, alebo je mrtva matka v roji na dne ula- ináč si to neviem vysvetliť. Neviem máš viac skúsenosťí ako ja, ale ja som osadený roj bez matky nezažil. vždy sa vytratil vrátil do pôvodného úla z kade vyšiel. Len toľko.
...Janko ja som roj bez matky zažil, bol som na záhrade v čase keď sa usadili na strome, zmietol som ich a zaniesol na druhú včelnicu...
asi som bol rýchlejší ako matka...
na druhý deň úľ s osadeným rojom bol prázdny...
ale samozrejme nevrátili sa do pôvodného úľa , lebo ten bol pár kilometrov ďalej... jednoducho obsadili a posilnili susedný úľ, kde matka bola.. hneď som musel pridať nadstavok a o tri dni ďalší medník...

(17.05.2022 19:23)janR napsal(a): [ -> ]ano mal tu ten príspevok, len sa stratil-
Janko tu sa nič nestratí....
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Tvorb...#pid264383
Janko no to máš pravdu v tom,že roj osadený bez matky v úle nevydží a vylieta to všetko von. Ono ak ale ten roj matku má a z nejakej príčiny po pár dňoch o ňu príde,tak takýto roj sa už chová ako včelstvo,už neodlieta z úľa a pár dní môže fungovať že tú osirelosť si ani nevšimneš. No tie misky v takom počte už niečo naznačili a Tomáš to dal opäť do kopy tým otvoreným plodom. Inak by z toho nebolo nič.
(17.05.2022 19:23)janR napsal(a): [ -> ]ja som osadený roj bez matky nezažil. vždy sa vytratil vrátil do pôvodného úla z kade vyšiel. Len toľko.

Predpokladám všeobecne známe - keď sa zoberie roj, rojáčik sa uzavrie, keď je v ňom matka, do hodiny sa do rojáčika stiahne aj zbytok včiel. Až matka v roji nie je, tak ako píše Janko
, včely sa vrátia do úľa a až sa neurobia opatrenia, vyroja sa opäť, niekedy s mladou matkou.
Roj je vhodné osadzovať cez nábeh - až je značená, máme istotu, že je v úli.
(16.05.2022 8:13)BOBC napsal(a): [ -> ]Merkuri a jak často odebírat ty tři rámky plodu a přendavat pyl do medníků? Každý týden, nebo podle počtu zakladených rámků, nebo jak? (vím tuhle otázku ti nepíšu poprvé, ale zatím jsem to nepochopil) Myslím ale, že tahle tvoje metodika by mohla být dobrá, když je snůškově slabší rok. Děkuji ti předem za vysvětlení. Bob

Merkuriho metodika je dobrá. On řekl, jak to dělá. Já se odvážím ho doplnit proč. Pyl a plod, natož sladina v plodišti nesmí překážet. Matka musí mít v PLODIŠTI prostor pro kladení. Já dávám doprostřed stavební rámek (NE MEZISTĚNU !), který plodiště nerozdělí. Já jedu volnou stavbu, tak mi nevadí, co se na rámku vychová. To dělám proto, aby včely "neměly hotovo", pořád musí mít "pocit", že nedorostly.
Zdravím, měl bych dotaz kdy vylétá roj že včelstva? Je to až když se vylíhne první mladá matka? A nebo už když je první matečníky zavíčkovaný? Někde jsem to našel tak a někde opačně. Děkuji
...roj zvyčajne nečaká na vyliahnutie novej matky, ale občas sa kvôli počasiu stane že keď sa včely roja už sa liahnu aj nové matky...
Referenční URL's