Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tomu never,jednou jsem urizl vetev s rojem,donesl ji na nabeh,oklepal a asi po 5 minutach se k nabehu pridal i zbytek vcel,co byl jeste ve vzduchu.K memu obrovskemu prekvapeni mezi poslednimi dosedla matka a vesele si to hrnula do cesna.
Matka nerozhoduje o ničom.ani o svojom živote.WinkWinkWink
dast trochu menej čítaj a viac sleduj včely...videl som už že vyletel roj usadil sa na dvoch miestach a potom matka ako píše josef doletela ako "kráľovná" vybrala si jednu pariu... z tej druhej potom včely prileteli k matke a bol len jeden chumáč...
Letos se mi prihnal cizi nadherny roj a usadil se do vrsku rojove hrusky.A co ted? Roj na kmenu,mezi vetvemi,rozlezly snad na tri metry vysky.Tak zebrik,smetacek,rojak a smetacek,bez sance.Dalsi pokus,povesit rojak pod roj,dat plast s otevrenym plodem,primest vcely,dalsi neuspech.Rikam si no nic,v patek odleti.Neodletel,sedel celou sobotu,vcely z roje zacinaly "branit" hrusku.Nedele rano,sedi,poledne sedi,v 7 vecer se zvedl a s obrovskym rachotem se posunul k sousedovi asi o 300 m dal a sedl na vetev jasanu jako zaves,pres 2m delky,ve stredu skoro metr vysky,vetev nad polem ven ze zahrady.Tak jsem si rekl,ted ho dostanu.Roztahl jsem plachtu ala Merkuri,zebrik- sedel ve 3 metrech,ul,trakar,motorova pila,v 8 vecer logistika hotova.Pila zavrcela,vetev se pomalu nahla az k zemi,dorizl jsem,oklepal roj na plachtu,cekal jak vyrazi do ulu.A nic.Obalily ul,pravda,ale dovnitr zadna.Tak jsem plachtu svazal kolem ulu jako cibuli,nalozil na trakar,supajda domu za louku,slozit,rozbalit plachtu,pridat dalsi nastavek,aby nebylo malo mista,a zase nic,vcely olepily ul,vetsina sedela na plachte pred ulem.Nez jsem donesl pilu,zebrik,uklidil celou logistiku,bylo pul desate vecer..Rano v pondeli do prace,rychla kontrola,zacinalo prset.Tak si rikam,tak holky,ted vam nic jineho nezbyde,nez se usadit.Prijedu vecer,plachta prazdna,ul prazdny,ani vcela.Tak bud pri tom lovu prisly o matku a vratily se zpatky k dobrakovi,kteremu tohle monstrum prchlo,nebo proste i v desti vzaly kramle a samy si urcily novy domov..S vcelama se clovek proste nenudi.
goro, bys me rozesmal, vic pozorovat vcely, to uz bych asi nedelal nic jinyho. Ony ale nejedou podle navodu. Jednou tak a priste je zas neco jinak, spousta faktoru to ovlivnuje a priste je zas za rok...trva hodne dlouho s jistotou neco vypozorovat. Proto je dobry i cist a hlavne takovyhle forum, kde si muzes porovnat zkusenosti.
Jospr: good story Smile nasere, kdyz si clovek da tolik prace
To že matka vylieta ako posledná by som si nedovolil tvrdiť. V prírode a vo včelárstve zvlášť je toľko variabilít že by sa to dalo pozorovať celý život a aj tak by sme nenašli jednoznačnú odpoveď. Presne v akom poradí sa rojenie deje a v ktorej časti rojenia strhnú včely ak opúšťajú úľ aj matku to vypozorovať asi ani nejde. Včely sa vyhrnú z úľa veľmi rýchlo a potom celé toto divadlo prebieha tak,že roj sa začne zoskupovať a krúžiť na mieste kde nakoniec usadne. Pochybujem nad tým,že až potom do roja prilieta matka. Tá je súčastou vyleteného roja a sadá z rojom spoločne a nie že tam potom priletí,to počujem prvý krát. Dokonca samotný včelári dokážu pri vyrojení ovplyvniť do akej výšky roj sadá. Sú rôzne techniky napríklad zastrihovania krídieľ aby sme toto dokázali ovplyvniť. Takže včely výšku vyrojeného chumáča prispôsobia možnostiam matky a podľa jej letových schopnosti si zvolia miesto kde usadnú.
(13.06.2022 4:48)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]To že matka vylieta ako posledná by som si nedovolil tvrdiť.

Jozef to si asi nedovolí tvrdiť nikto, ani ja to netvrdím.. ale zažil som že vylietala s poslednými včelami

platí to čo si napísal , u včiel sa dá zažiť všeličo....aj to že matka je v chumáči včiel, ktoré sa usadia ako posledné
ale
predstava že vylieta matka ako prvá a strhne včely k rojeniu má tiež ďaleko k realite...
včely matku k rojeniu doslova dokopú...

samozrejme že usadenie roja sa prispôsobí možnostiam matky, ..aj ten výnimočný prípad ktorý som popisoval dopadol tak, že si vybrala ten chumáč, ktorý jej vyhovoval...
obecne ale matka letí so včelami, to máš svätú pravdu...
ale
už som sledoval roj ako sa včely usádzali postupne na troch miestach a vždy vzlietli, lebo matka z chumľa poletujúcich včiel si k nim nesadla... až štvrtý strom jej vyhovoval...
teda nie vždy to funguje tak že matka sadne a včely sa usadia okolo nej...
ale to si tiež písal, že u včiel sa nedejú vždy veci rovnako...
(13.06.2022 8:39)goro napsal(a): [ -> ]..... že u včiel sa nedejú vždy veci rovnako...

A to je ta krasa včelarenia. Wink
Tak včera jsem setřepával z durancie první letošní roj. Vyrojil se mi loňský oddělek, kde se už od začátku včely chovali jako exhibicionistky. Loni vylehávali na přední stěně nad česnem, letos byli taky pořád venku a tvářili se že chtějí letět. Přitom protirojová opatření nachlup stejná jako v ostatních včelstvech, které rojovou náladu zjevně nemají. Začínám věřit tomu, že je to náturou a roji vyměním matku, hned jak to půjde. Tomu zbytku v úle taky, ale tam jsem se včera nedostal, tak nevím jaká tam panuje nálada. Blbé je, že loni na jaře jsem začínal se třema a dnes už usazuju třinácté, nestíhám kupovat a bouchat bedny.. Big Grin
pokud mas na vcelstva misto, stihas zasahy ve vcelstvech, a rodina a sousedi nemaj reci, tak je to dobry - cim vice vcelstev, tak tim vic si toho muzes vyzkouset, zazit, overit, vypozorovat, srovnavat a dozvedet se o vcelach.
mozna ta vcelstva, ktera nemaji rojovou naladu sou nejaka spatna.
ber to tak, ze rojeni je prirozeny zpusob mnozeni vcelstev. tak jestli delas vsechny zasahy u vsech vcel stejne, tak neprirozene se chovaji ta, ktera nemaji rojovou naladu.
si myslim logicky a z pozorovani prirody, ne jen vcel.
Tak jsem nasel maticku, ktere se na3x nepodarilo vyrojit ...a neni divu. Je mensi nez vcela a kridla ma tak malicky )) ..kua, mel jsem ji vyfotit.
No, ale jakkoliv je to prekvapive, tak je uzasne produktivni a necham ji byt. Takovehle ramky vytvari. viz foto
[Obrázky: ramecek2022.jpg]
Teď mi volala paní vedle z vesnice že ji na baráku sedí roj, resp. je tam "hodně včel". Zalézají různé do škvír pod okapem apod. Teď už se včely neroji ne? Napadlo mne něco o nemocných včelách co utíkají z úlů apod.
Máte zkušenost s roji v září? (Za mne to ale roj není, ale nevim....)
Toto se mi dělo cca pred10 dny. Mám souše uskladněné venku na průvanu. V tu dobu se to tam hemžilo včelami a já si říkal, co blbnou vždyť to je 3x přemlácená sláma. Teď už vím. Včera jsem zjistil 3 prázdný úly s líhnoucím se plodem a nakladenými vajíčky. Takže předpokládám, že někdo v okolí je bez včel.
Jakože roj nebo nemocné včely se u tebe usídlily?
Já som mal zrovna tiež roj minulý týždeň. Ono to môže byť zdravotný únik,ale vedia to spraviť aj silné veľmi dobre zakrmené včelstvá kde prebehla tichá výmena.
Roj by asi byl pohromadě, tyto lezou různě po stěně apod....zdravotní únik před čím? Ptám se zkušených, člověk se furt učí
Moje teorie je,že to byl kolaps včelstva. Jelikož to byla silná včelstva, předpokládám, že někde vybraly nějaké chcípající včelstvo a jako bonus virová nálož.
Nemusí být pravdou, že si ta tři nejsilnější včelstva něco od někudy donesla. Ano, je to jednodušší to svést na něco v okolí, ale v prvé řadě je potřeba začít hledat chybu u sebe. V nejsilnějších včelstvech se totiž většinou i nejvíce množí VD. A jsou většinou také těmi prvními, které spustí domino efekt na včelnici. Kdo to zatím nezažil, neuvěří.
Ve vlákně Úhyny 2022-2023 jsi napsal, že neděláš žádnou diagnostiku. Kde tedy bereš tu jistoto pro ten předpoklad, že někde vybraly nějaké chcípající včelstvo a jako bonus virová nálož?
Se nudiš viďSmile
Vždyť o nepořádných sousedech psávali (píšou pořád?) v každém Včelařství, tak to musí být pravda!
Referenční URL's