Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ale nikdo se ani slovem nezmínil o přátelích včelařích.
To jsem nechtěl, abyste se dohadovali....mě šlo o zkušenosti....je to tedy nějaký kolaps....teď už jen zjistit kde.... děkuju
Ale tady se to vždy zvrhne takto. Spoustu lidí radši nepřispívá do debaty jen aby se nesetkali se šikanou ze strany "lepších včelařů". Smile sorry že se tento příspěvek netýká rojení. Každopádně mám zatím o 3 včelstva méně a doufám, že budu mít s čím včelařit na jaře.
Zatial 3 z koľkých?
Aby nedošlo k tomu po zime prvý prelet a riadna rabovka, moc toho neostane a zväčša žebrákmi to skončí. Známi prišiel o celí kočovný voz, z 32 včelstiev 2 zostali po prelete. včely opustili úle a ani 5 dní ešte veselo priadli v úle keď zimovali...Cool
U známeho dnes zo 17 už skončilo 11 včelstiev, riadna rabovka rovno o 8.20 hod...Angry
To necudla:
O ironií jsi si sám řekl. Beekeeper ti nabídnul jednu z možností, jak úhyn vysvětlit. A nabídnul i drobný náhled co vylepšit do dalších let.
Úhyny typu: donesly si - za týden odešly,
pokud jsou (?), asi nemají žádné řešení na straně včelaře. Jen chovat naprosto nerozbitný materiál.
m.
Opustenie ula včelami- silné virové zataženie včiel , niet pomoci, neviem kde sa tieto včely ,, ubytujú ,, či sa nastahujú k druhým , nepredpokladam- skôr ujdú preč. Tento jav popisuje aj Dvorský -aj mne sa to už stalo- zo dna na deň . treba úplne zmeniť metodiku liečenia - prevencia je v 6 mesiaci či už použitie K. mravčej cca 12-14 dní či odobratí všetkeho zavieč. plodu . Spominaný Dvorský vydal článok- Moje provozní metoda dnes a jak sa vyvýjela..tam máš dá sa povedať všetko. Len v sezóne si treba všímať prejavy,,choreho,, včelstva, pochodujúce včely, mrtvolky pred ulami,a iné vykyvy oproti zdravým včelstvám ako neschopnosť doniesť med, zvýšená až veľká ostrosť, to jest tá spomínaná,, iskra,, včelstva a zasiahnuť- len v 7-8 mesiaci pri takýchto včelstvách je už pozde- nejako to veľmi skoro začalo/ kolapsy/ - deje sa to niekedy v oktobri /10 mesiac/ - ale to záleží od virového zataženia včiel...včelstva.
Na zimování jsem šel s 10 kmenovými a 8 letošními oddělky. Přišel jsem o 3 kmenové. Dělám to pouze cca 10 let a stále stejně, až do nynější doby nebylo potřeba změn. Teď se situace změnila a bude tedy potřeba změnit i metodiku.
(16.09.2022 17:28)karelretik napsal(a): [ -> ]Teď mi volala paní vedle z vesnice že ji na baráku sedí roj, resp. je tam "hodně včel". Zalézají různé do škvír pod okapem apod. Teď už se včely neroji ne? Napadlo mne něco o nemocných včelách co utíkají z úlů apod.
Máte zkušenost s roji v září? (Za mne to ale roj není, ale nevim....)
A nejedná se o již dříve usazený roj? A těch "hodně včel," nejsou to prolety mladušek které ještě v této době v odpoledních hodinách mnohde probíhají? Zkuste to zjistit.
Jednotlivě vyletující včely za snůškou ta paní nemusela zaregistrovat a všimla si až těch "hodně včel".
JK
Augustové a septembrové roje sa likvidujú lebo je to zdroj nákazy.Cool
Jsem vzdycky rad za roje, ty my vlastni teda moc ne, ale i tak. V kvetnu je to radost, zvlast kdyz je od "sousedu". Ale pred cca 2 rokama jsem usazoval roj v srpnu myslim - to bylo k zlosti. Za 2 tejdny uz jsem ho vysejpal (bud spatna matka nebo trubcice). Uz nikdy vice.
Chose
navazu na svuj prispevrk ve vlakne varroa destruktor......jestli si nejste jisti, jestli se vam nejaka vcelstva behem roku vyrojila, tak to je mozne podle mne poznat podle spadu klestika....kdyz nektera vcelstva na vcelnici budou mit vyrazne nizsi spad nez ostatni a soucasne vam prinesou vyrazne mene medu, tak bych rek, ze je to kombinace, podle ktete je mozne usuzovat celkem spolehlive na vyrojeni behem sezony....kdyz na stsnivisti nejste kazdy den abyste ten roj zachytili/videli.

tahle uvaha me napadla proto, ze casto se diskutuje o ucinnosti protirojovych opatreni a casto jsme presvedceni, ze se nam zadna vcelstva nevyrojila, protoze jsme roj nevideli...a soucasne jak mame vcelstva odolna proti klestikovi...tak skutecnost muze byt jina, vcelstva se nam vyrojila, roj jsme nevideli, a pri preleceni mame nizky spad a jsme pysni, jakou linii vcel jsme vyslechtili, ze na ne klestik nejdeSmile)
Tomáš väčšina zodpovedných včelárov má absolútny prehľad o tom čo mu vyletelo. Po rojových náladách sa totižto robia kontroly včelstiev na prítomnosť plodu a matky a tam sa to pozná. Poznačia sa včelstvá kde ešte matky nekladú a tým sa neskôr venuje pozornosť, aby sa to nezvrhlo v trúdice. Žiadne zázraky sa nekonajú,ani v spádoch,toto sú bežné veci.
Tomáš Jozef má pravdu v tom, že na to aby si pri návšteve včelnice zistil vyrojené včelstvo skutočne nie je potrebné vidieť roj...
ale
na druhej strane nevyrojené silné včelstva skutočne majú obyčajne vyšší spád klieštika, lebo mal viac rozmnožovacích cyklov...
V túto dobu sa može jednať aj o hladový roj ,mynulý týžden som mal aj ja jeden taký malý roj na včelici cca 3-4 ramiky LG 2/3 po osadení som našiel matku ozačenú fixkou , a zistil som,že to nie sú moje ,lebo ja mám všetky značene opalitkou a zastrihuté krídlo . Po čase som sa stertol s kamarátom čo má 5 včelstiev cca 500m odo mňa a sťažoval sa,že mu teraz zmyzli včeli aj s mladou matkou a že bola značená fixkou a,že ešte nekrmil ... tak som hneď vedel koho roj to bol ,ale nehovoril som mu,že skončil u mňa Big GrinBig GrinBig Grin
(17.09.2022 20:49)Jaro - Vigor napsal(a): [ -> ].....,ale nehovoril som mu,že skončil u mňa Big GrinBig GrinBig Grin

však on si tu přečte Tongue
prosím vás, kdo děláte sběrné oddělky jakožto protirojové opatření, můžete mi prosím poradit, kolik maximálně plodových zavíčkovaných plástů je rozumné posbírat do jednoho takového oddělku?

letos budu zase zkoušet se naučit zvládat rojovku, mám v plánu přelétáky, ale chci zkusit i ty sběrné oddělky, u nekterých včelstev použiju jednu metodu, u ostatních druhou.

na ten počet plodových plástů v jednom sběrném oddělku se ptám proto, že potřebuji dokoupit vybavení a počítám počítám, kolik čeho (nástavky, dna, přířezy, MS, víka). Nechci toho kupovat zbytečně moc, už teď mám problém s tím, kam to dávat a počet včelstev se mi nechce rozšiřovat.

díky za vaše zkušenosti z praxe.
Když potřebuješ rozšiřovat, nebo mít pravidelný příjem z prodeje oddělků tomu rozumím. Jinak si komplikuješ ale život,. Existují ale jednodušší a spolehlivější metody a nepotřebuješ k tomu skoro nic, včetně práce. R. S.
Rudo, děkuji za reakci, rozšiřovat moc nechci, tedy spíš nechci kvůli medu, ale určitě budu potřebovat oddělky pro chov matek pro vlastní potřebu (snaha o rozchování dcer z těch nejlepších matek na včelnici) a oddělky se také prodávat nechystám (viz. potřeba včelstev pro odchov a pozorování matek). Na konci letošní sezony ale už budu muset začít včelstva před zimou nějak spojovat a nechám si jen ta, u kterých z nějakých důvodů budu chtít pozorovat jejich další vývoj (s konkrétní matkou, sílou/slabostí v zimě 22/23, spady VD v 22/23 apod.)

Kdybys mi napověděl, co jsou ty jednodušší a spolehlivější metody nebo odkázal na nějaký dřívější tvuj příspěvěk, případně jestli jsi to zmiňoval v tvé přednášce pro kanál Se včelaři o včelách, tak by mi to pomohlo.

Problém vidím v tom, že první nové matky, pro které budu potřebovat oddělky, budu podle mne mít až celkem dlouho po tom, co včelstva, která budou v situaci, že by se chtěla rojit, budou už mít založeno na rojovou náladu. I když se budu snažit "založit" na odchov matek co nejdřív, nevím, jak by se to sešlo s trubcema a teplotou potřebnou pro jejich snubní lety, když bych místo sběrného oddělku dělal několik oddělků pro odchov prvních nových matek.

V tom načasování aby se to všechno sešlo trochu plavu. Proto bych šel tou cestou sběrného oddělku, který bych pak použil jako chovné včelstvo pro vajíčka na matky.

Ale nevím, kolik plodových plástů ten sběrný oddělek (=jedno včelstvo bez matky) snese, aby to dobře dopadlo.

díky.
"Problém vidím v tom, že první nové matky, pro které budu potřebovat oddělky, budu podle mne mít až celkem dlouho po tom, co včelstva, která budou v situaci, že by se chtěla rojit, budou už mít založeno na rojovou náladu."

Tomáš, použi práve plásty s natiahnutými matečníkmi, ak pôjde o včelstvo s ktorým si spokojný.
16 plodových plástov, 4 krycie a jedn nástavok zásob. 16 náhradných nástavkob, 16 dočasných dien a vrchnákov, 32 zateplených prepážok a 16 fliaš na krmenie.
Referenční URL's