Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nejpohodovější sklepání roje jsem zažil v neděli odpoledne, kdy bylo chladno a navíc začalo jemně pršet. Roj by pěkně semknutý, včely vůbec nelítaly. Smykem jsem je nasypal do nástavku přímo na stanovišti a od té doby tam spokojeně bydlí.
(19.05.2014 21:45)tomanles napsal(a): [ -> ]Vyrojily se mi dnes jedny, ale prvoroj a dva poroje. Prvoroj krásný, už sedí v úle a teď co s těmi poroji? Obsedají každý tak dva rámky 39x30. Manžel už přemýšlí za mě a ať je usadím. Jenže to jsou poslední nástavky a dna co mám a výrobce nic teď nemá, volala jsem mu. Taky nevím jestli mi do zimy patřičně dorostou na vyzimování...
Dál by mě zajímala tato situace. Před dešti se mi rojily jedny včely. V úle měly prázdné matečníky a vykousané matečníky. Včera jsem je prohlížela a mají NOVÉ matečníky na jednom rámku. Dala jsem jim hodně mezistěn i do plodiště i do medníku, něco medu jsem vytočila, tož co se bude dít ???? Matečníky jsem tam nechala.... Myslela jsem jestli se matka třeba neztratila, ale to je asi zase brzy.... Jako začátečník fakt nevím....

Usaď ich do úľov. Potom kontroluj kladenie. Keď sa jedna matka rozkladie, tak tú druhú (v druhom úli) zabi a včelstvá spoj. Ostane ti tak do rezervy nadstavok a dno a budeš mať jedno ako tak silnejšie včelstvo namiesto dvoj slabých.
Děkuji za radu, už sedí v úlech. Hana
Roj už chci vidět maximálně na vrcholku modřínu a ne svůj.-).
(19.05.2014 16:17)Míra.P napsal(a): [ -> ]Jen si říkám jestli by je nebylo lepší uspat Apinarem....

Apinar zkracuje včelám život!!

S pozdravem Pavel
http://www.novinky.cz/krimi/336809-roj-v...asici.html
"Hasič likviduje včelí roj pomocí vysavače." Tu ma napadá použiť vysávač aj pri zbere roja na osadenie.
Roja sa mi ako besné. Ako rozoznať prvoroj od druhoroja ?
Hasiči likvidují roj pomocí vysavače a využívají toho, že je tak roj usmrcen. Dnes jsem si dal na facebook výzvu, že bych chtěl nějaký roj, kdyby někdo o nějakém volném věděl a kamarád hasič mi odpověděl, že to nikdo nechce a že to usmrcují Sad Aspoň jeden roj bych rád letos získal, ale je to beznadějné Sad
Kdo by měl nějaké roje navíc rád vám pomůžu a odeberu je Wink Kladensko a okolí
(20.05.2014 22:38)toodoo napsal(a): [ -> ]Hasiči likvidují roj pomocí vysavače a využívají toho, že je tak roj usmrcen. Dnes jsem si dal na facebook výzvu, že bych chtěl nějaký roj, kdyby někdo o nějakém volném věděl a kamarád hasič mi odpověděl, že to nikdo nechce a že to usmrcují Sad Aspoň jeden roj bych rád letos získal, ale je to beznadějné Sad

Zdeněk Izer by řekl: "jen blbni!" a já říkám, koledujete si o mor...

Berte roj jen od dobrého známého, kterému věříte, že je opravdu jeho!



(20.05.2014 22:38)toodoo napsal(a): [ -> ]Hasiči likvidují roj pomocí vysavače a využívají toho, že je tak roj usmrcen. Dnes jsem si dal na facebook výzvu, že bych chtěl nějaký roj, kdyby někdo o nějakém volném věděl a kamarád hasič mi odpověděl, že to nikdo nechce a že to usmrcují Sad Aspoň jeden roj bych rád letos získal, ale je to beznadějné Sad

Je zajímavé, že spolky na ochranu zvířat blbnou s kdejakou kravinou, třeba nutí jezedáky aby dávali prasatům hračky a jiné nesmysly, ale toto jaksi přehlížejí. Je to "maso" a mě se to nelíbí.



(19.05.2014 22:40)Grof napsal(a): [ -> ]Dnes jsem dostal hlášku, že se mi rojí včely. Zase panikaří, říkal jsem si, mají velký oči. Mno, a pak jsme našli jednu matku s hrstí včel na zemi. Tak jsem ji šupnul do bedny a přidal zavíčkovaný plod se zásobama. Doufám, že se zítra urvu s práce dřív, a musím to prolézt všechno. Zatím se mi "vyrojilo/nevyrojilo" pouze 1 z 10 a to používám protirojovou metodu - snad správně. To počasí nám byl čert dlužen. Před 14 dny to vypadalo už na vytáčení touto dobou, a co jsem dnes prolítnul cca. 5 úlů, tak med zmizel a všude je hromada plodu. Ale jsem optimista, protože pokud se mi nevyrojí i ten zbytek, mohl bych chytnout něco z další snůšky, a do té doby jim nechám vysvavět další bednu 37x30, ať nemají roupy a nemyslí na rojení a asi přidám i víc trubčiny, ne jen 3 stavební rámky, ale nazebruju jim to půl na půl (v bedně dole), beztak má být teplo a podtrhnutí ve vývoji už by nemělo hrozit....

Ještě EDIT: Jak jsem si později uvědomil, "vyrojili" se mi ty nejslabší včely, co jsem měl ve stejném prostoru jako ty silná. Navíc měly i co ke stavění. Mno, takže to vypadá, že asi nepřijdu na to, o co tam vůbec šlo.

Jestli můžu, malý poznatek z padesátileté praxe. Říkáte, že se asi nedozvíte, kde děláte chybu. Myslím, že vím. Vyrojilo se vám nejslabší, dal jste mu moc práce a tak se radši vyrojilo a tím, že dáte nesmyslně stavby i těm ostatním, si koledujete o to samé i u nich.

Nereju, snažím se vám poradit. Nebudou stavět tolik trubčiny, ale nezadrátovanou dělničinu. Jak libo, já bych to nedělal. Teď už tolik a tak ochotně stavět nebudou jako v časném jaru.

Jo a máte kliku, že vám zmizel jen med a máte spousty plodu, mě u poloviny vč zmizelo oboje.
Vydal jsem se dnes po ránu na kontrolu a trochu toho medu, a co nevidím - na stromě vedle úlů asi 7 menších rojů.

[Obrázky: 20052014307.jpg]

Nevím, jestli je to úplně normální, na stanovišti mám jen tři úly. Otočil jsem se domů pro roják a dal je všechny do kupy. Naštěstí byly docela nízko, všechno šlo, jak po másle. Než jsem ale stačil otevřít první úl, vyletěl další roj, tentokrát trochu výš. Asi ale vyslyšel moje přání nelézt tak vysoko a přeletěl si 200 m na nižší jabloň. Teď už chrní v garáži, ráno půjde na stanoviště u domu.

Nakonec jsem dnes i nějaký med vytočil - ze tří včelstev cca 30 kg medu, a to jsem jim ještě minimálně totéž nechal v úlech, protože plásty byly s plodem. Dnešek tedy beru jako výbornou školu nováčka se sladkou tečkou .-)
tom.50: Je vůbec možné, aby se nemocné včely rojily? Nevede k rojení spíš to, že jsou včely silné a zdravé?
(20.05.2014 23:11)Tomáš Zrník napsal(a): [ -> ]Otočil jsem se domů pro roják a dal je všechny do kupy.

To jako že jsi 7 rojů sesypal do jednoho rojáku ?
Toodoo, to je aj môj názor. Silný roj môže vyletieť iba zo silného včelstva. Tie slabé roje, tam môžu vzniknúť pochybnosti a riziko.
(20.05.2014 23:27)bobek napsal(a): [ -> ]
(20.05.2014 23:11)Tomáš Zrník napsal(a): [ -> ]Otočil jsem se domů pro roják a dal je všechny do kupy.

To jako že jsi 7 rojů sesypal do jednoho rojáku ?

Jo, do jednoho - víc jsem jich neměl, i tento byl půjčený. Navíc asi neumím říct, jestli každý ten hrozínek na stromě má svoji matku, nebo si jen tak "na volno" posedaly. Každopádně musely být z jednoho úlu, takže jestli tam bylo více matek, dají večer konklave a nějak se domluví, kterou zvolí.
Vy jste toodoo asi nestudoval několik let mnoho, (aspoň jednu) odborných knih, než jste začal včelařit viďte?

Musel jsem si přečíst několikrát vaši otázku, abych pochopil, kde píšu o nemocných včelách. Včelstvo s KLINICKÝM morem se už fakt asi nerojí. Ovšem i jednoduchou úvahou byste sám přišel na to, že by se pak mor (ani jiné nemoci) vlastně nešířily, kdyby nákaza hrozila až od včelstev s klinickými příznaky.

A k rojení. Ono jde o to, přesně vystihnout kdy včelstvu dát práci. Nedáte včelstvu prostor včas, vyrojí se a naopak, dáte jim prostor (a tedy přemíru práce) přečasně a vyrojí se taky. Někdy. A nebo se doslova zhroutí, omezí plodování a stáhne se jen na pár plástů.

Surprised
Letošní rok je z pohledu rojení u mě opravdu hodně divoký. Jeden roj mi uletěl, další jsem za velmi dramatických okolností dostal domů (roj si sedl na vysokou třešni, v cca 6 metrech, samozřejmě mi spadl na záda, získal jsem koňskou dávku jedu ... ale už je doma ). V pondělí hlášen další roj, ten jsem odchytil, ale vypadá to na poroj. Včera jsem konečně točil a jako kulturní vložka bylo odchytnutí dalšího poroje. Už je nemám kam dávat. V dubnu jsem měl včelstva v takové síle, jako loni v červnu, bylo hezké jaro, velký přínos sladiny a silné plodování. Pak se ochladilo a holky se nudily. nedalo se do nich jít a zkontrolovat matečníky a teď to létá. Z jara jsem udělal protirojová opatření jako každý rok, ale letos prostě nefungují. Už se obávám, že mě sousedi začnou nenávidět. Vážně zvažuji zastřihávání křídel matkám, aby případné roje sedly kousek od úlu a nelítaly po okolí.
I já jsem dostal od známého včelaře jeden roj. Seděl na třešni asi ve čtyřech metrech, tak v pondělí odpoledne na žebřík a šup do rojáčku. Půl roje zůstalo v rojáčku, druhá půlka na stromě a protože již byl večer, tak v úterý ráno s prvním sluníčkem jsem smetal zbytek jen do plastového kbelíku. Po noci byl krásně semknutý a jen jsem jej položil k rojáčku na zemi a krásně všechny přepochodovali dovnitř. Počkal jsem do odpoledne aby slétl i zbytek co zůstal na stromě a odvezl jej domů, že jej usadím náběhem. A co nevidím? Okolo úlu spousty včel a snaží se dostat dovnitř, chvíli jsem je pozoroval a pak jsem uviděl na zemi malou hrst včel. Také se vyrojili, jen koupený loňský oddělek měl matku se zastřihlým křídlem a spadla jen před úl a včely se do večera vrátili zpět. Takže tak dopadlo moje první vyrojení a sundaný roj budu díky zdržení usazovat náběhem až dnes. V pondělí bylo tedy opravdu "rojeníčko". Big Grin
Zatial ziaden roj, ale 3 stare matky so strihnutymi kridlami vymenene novymi - ale bez rojenia. Cool
Pokud ovšem zastřihneš M křídlo a ta spadne při rojení do trávy a ty si toho nevšimneš, tak se roj sice vrátí, ale počká si na vylíhnutí mladé m. a vyletí s ní.
Takže dojde jen k oddálení rojení, nic moc se tím v některých případech nevyřeší.
A usazovat takový roj se "zpívající" matičkou je opravdu zážitek, velmi často pětinásobný a pak stejně frnkne pryč.
Ale někomu to tak vyhovuje - má k této metodě zřejmě lepší podmínky než já (přehledný prostor před česny a čas být při včelách a zachytit rojení včas)
(21.05.2014 7:15)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Letošní rok je z pohledu rojení u mě opravdu hodně divoký. Jeden roj mi uletěl, další jsem za velmi dramatických okolností dostal domů (roj si sedl na vysokou třešni, v cca 6 metrech, samozřejmě mi spadl na záda, získal jsem koňskou dávku jedu ... ale už je doma ). V pondělí hlášen další roj, ten jsem odchytil, ale vypadá to na poroj. Včera jsem konečně točil a jako kulturní vložka bylo odchytnutí dalšího poroje. Už je nemám kam dávat. V dubnu jsem měl včelstva v takové síle, jako loni v červnu, bylo hezké jaro, velký přínos sladiny a silné plodování. Pak se ochladilo a holky se nudily. nedalo se do nich jít a zkontrolovat matečníky a teď to létá. Z jara jsem udělal protirojová opatření jako každý rok, ale letos prostě nefungují. Už se obávám, že mě sousedi začnou nenávidět. Vážně zvažuji zastřihávání křídel matkám, aby případné roje sedly kousek od úlu a nelítaly po okolí.

Tady je to stejný. Když už jsem udělal co šlo, aby se to nerojilo, tak přiletěl aspoň cizí roj. Sousedka je alergická a v kombinaci s fobií ze včel to dopadlo tak, že jsem si mzsel zahrát na veverku a roj na smrku v nějakých 15ti-17ti metrech sundat......Jinak včera v jedenáct hodin.....v místní škole velká akce hasičů.....rojík asi 1,5 kg....v 5ti metrech.....dokonce povolali plošinu z Mladé Boleslavi......Big Grin Docela by mě zajímalo, na kolik peněz to vyšlo ......
Referenční URL's