Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(10.06.2014 14:32)Tomáš-K napsal(a): [ -> ]
(09.06.2014 22:54)PavolM napsal(a): [ -> ]aj mne sa vyrojil uz usadeny roj zo starou matkou, toto by som este chapal.. ale aby sa mi vyrojila mlada matka ktora kladla 3 tyzdne tak to je uz vela. matku som po tom ako vcely zavieckovali prvy plod oznacil a odstrihol kridlo, viac som ich nerozoberal iba doplnal medzistienky a cukrovy roztok... po case mi bolo divne ze nechcu stavat tak som siel zistit kde je chyba a tam uz otvoreny matecnik od novej matky.. materskych buniek bolo viac, ale iba 1 vyliahnuta, ostatne vyhryzene od vciel. a zevraj nova matka sa prvy rok neroji.

To neznamená že se ti musely zrovna vyrojit.Mohlo tam dojít k výměně matky píšeš že jsi matku označil odstřihl křídlo a už jsi oddělek nerozebíral.Včely mohly matku zabít právě po tom označení (záleží čím jsi ji značil) nebo někdy se údajně stane že včely mění matku i po zastřižení křídla.

aj vymena matky je mozna, iba tie materske bunky na spodnej latke mi nehraju do toho.. matku som znacil touto fixkou
Dobrý den,
měl bych pár dotazů k manipulaci s roji. Jsem začátečník se 3 včelstvy. Zatím se mi každý rok minimálně jedno včelstvo vyrojí. Pominu fakt, že patrně nejsem schopen včas odhalit rojovou náladu. Zajímá mě spíš, jak naložit s rojem. Roj chytím do rojáčku a buď ho usadím do nového úlu, nebo ho spojím s jedním z včelstev.

Z mé zkušenosti je spojování rizikové - najít v roji matku není někdy možné, v úlu s tím mám taky potíž, takže spojuji roj se včelstvem, oboje s matkou. Zákonitě se tedy může stát, že se matky zabijí, a já nemám nic. Letos se mi stalo, že se spojené včelstvo stejně znovu vyrojilo, takže marná snaha...

Druhou možností je usadit roj do nového úlu. Pokud ale nechci v blízké budoucnosti rozšiřovat stav včelstev (fakt, že ani náhradní úl nemám, neuvažuji), nezbýva mi, než v podletí (nebo kdy jindy?) pospojovat včelstva do 3 silných celků. S výnosy medu jsem ale téměř na nule (předpokládám), což se mi nelíbíSmile

Otázka tedy zní: Je lepší koupit dva tři náhradní úly, roje usazovat a pak spojovat? Dá se tím zabránit ztrátě výnosu medu? Nebo se nadále snažit chycené roje vracet?

Díky,
Jakub H.
Není třeba pořizovat si celé náhradní úly. Na 3 včelstva stačí tak 2 náhradní nástavky.
Pokoušet se usadit roj do jiného včelstva většinou nepřinese dobrý výsledek.
Pokud víte, ze kterého úlu se včelstvo vyrojilo, je možno ho vrátit zpět a výnos medu zůstává zachován.
Je ale nutno z vyrojeného včelstva odstranit všechny plásty s plodem, včely s nich smést zpět do úlu, vylámat matečníky a v náhradním nástavku přidat nahoru do jiného včelstva. ( asi za 7-9 dní zkontrolovat, zda tam včely nenarazily matečníky a pokud ano, stačí vylámat)
Do spodního nástavku úlu, kam vracíme roj, dát pouze mezistěny, další nástavky se včelami nechat tak, jak byly ( bez těch plodových plástů)
Roj je nutno usadit náběhem.
Jiná možnost je usadit roj do nového úlu. Na začátku jsem psal, že stačí pořídit nástavky. Dno si snadno uděláte provizorně ze sololitové nebo polystyrenové desky cca 50x50 cm ( předpokládám, že máte klasický čtverec 39x24- Pokud máte jiný rozměr,zvolíte desku podle rozměru nástavku). Na desku položíte, případně přiklepnete, 3 laťky vysoké 2 cm tak, aby na nich nástavek stál obvodem a přední strana byla volná- tedy česno. Sololitem nebo polystyrenem můžete vyřešit i zakrřytí nástavku, tedy strop a střechu.
Roj usadíte na mezistěny (cca 3 mezistěny na 1 kg roje).
Asi za 2 týdny, když už budu v plástech roje larvičky, ho můžete spojit přes papír se svým nejslabším včelstvem. Jednu matku odstraňte - buď tu ze včelstva nebo tu z roje.
Vypadá to složitě, ale pkud se postavíte k prázdnému nástavku a dvěma sololitovým nebo polystyrenovým deskám ( možno dřevotříska nebo jiná deska), zjistíte, že je to práce na pár minut.
Děkuji za odpověď. Takže s tím spojováním usazeného roje není nutné dlouho čekat (nedej bože až do podletí)? Tím by se předpokládám dalo zamezit výrazným ztrátám medu... Tento způsob se mi zamlouvá, ještě se naučit, jak rychle najít neoznačenou matku v usazeném roji...Smile

Jakub H.
Tento rok zatiaľ s jedným rojom. To je fajn. Vlani sa mi vyrojilo 100% včelstiev...
jen jestli nemáte jen jedno včelstvo, zda nás tady nešálíteBig Grin
Jedenásť.
Ja som pred cca dvoma rokmi,kúpil od istého chovateľa matky a musím sňať (sméknout) klobúk! Kým moje ku koncu kvitnutia repky som musel "strážiť",tak včelstvá so singerkami fugovali v pohode a rojovka ich nenapadla! Použijem možno otrepané,ale česť jeho práci!
Včera jsem kontroloval včelstva, všude hezky zaplodováno, vajíčka i plod všeho stáří ve všech čtyřech úlech. Tři jsou ve dvou nástavcích (1 plný a druhý vždy jen z části) a jeden ve třech (dva plné a třetí jen z části). Nosí pyl i nektar, staví. Dnes mi volá po obědě manželka, že prý nějak moc lítají včely Smile. Přijedu domů a nic, ale před chvílí prý u borůvky bylo mračno včel (beru to s rezervou) a za chvíli byly pryč. Je možné, že by ještě nyní měly chuť k rojení? Při prohlídce tomu nic nenasvědčovalo a ani podle pozorování na česnech to nevypadá jinak než obvykle před bouřkou v dusnu. Také to mohly být cizí včely. "Som z toho volaký zmetený" Big Grin
Nemusí to byť prízrak,podobný scenár a nejednalo sa o rojenie som už pár krát videl tiež, no vystvetliť si tento jav neviem doteraz a priznám sa,trošku som bol z toho tiež" zmetený".
Oddychoval som na včelnici a pozoroval včelstvá. Tak 1Om od letáčov vo výške som pozoroval zhluk rozptýlených včiel ktoré tvorili ako keby mračno.
Ich let bol pomalí, ako keby sa vznášali a toto mračno sa postupne rozplynulo do priestoru.Celá scenéria mi pripadala zvláštna a vysvetlenie som pre tento jav nenašiel.
Tento úkaz som doteraz videl tak dva tri krát a pretože som na včelnici denne, zrejme to nie je až tak bežné.
No v tvojom prípade ak hľadali miesto,mohlo sa jednať o zalietnutý roj, ktorému nakoniec miesto u borúvky nevyhovovalo a tak sa pobral ďalej.
Mozne je vsetko,ja som daval jeden roj dole v sobotu Smile Vyrojeny oddelok s mladou matkou,moja chyba - nerozsiril som vcas Big Grin
Tono,tá minuska mi nevadí,máš na ňu nárok.Na druhú stranu,já osobne som mínusku nikomu nedal a ak by som ju dal,tak vysvetlím prečo.Podľa mňa vtedy to má význam,ale to je vec charakteru,inak nejaké hodnotenie stáca význam.Ak z názorom súhlasím,tak tiež nemám problém dať súhlasný bod,ak nesúhlasím,tak je ľudské, že napíšem aký mám názor a mňa ako včelára a nie som sám, iný názor zaujíma, inak tá mínuska zostáva len červeným bezvýznamným číslom.Písal som to čo som videl na vlastnej včelnici a nepochybuj o tom,že by som zavádzal.Je možné len to,že som si niečo inak vysvetlil či nepochopil.
min.rok v auguste som zažil podobný úkaz ako opisuje jozef,pred úľmi mrak včiel,ktoré sa vznášali neprirodzene pomaly vo vzduchu a sadali na predmety okolo,na úle,kríky a pod,akoby rozmýšľali čo majú robiť...niečo ako spomalený roj bez matky..včelstvo z ktorého pochádzali,bolo pritom vporiadku,matka označená bola v úli,nič nezvyčajného som si nevšimol..také včelárske"Akty X " Smile ..
Asi pred týždňom som to zažil. Včely začali husto prilietať, sadali všade a všetko potichu. Nakoniec sa začali zoskupovať pri jednom prázdnom úle aj som ich tam nakoniec nasypal. Ja som to ešte nezažil, tak to bola zaujímavá skúsenosť.
tak...mi se jedny včely vyrojily dneska....bohužel na kmen mladého topolu, odkud se mi je zatím nepodařilo dostat. Tak jsem jim aspoň dolů vystrojil úl s mezistěnami a přes smyk je zkusím sklepnout dolů.
no mně se normálně o víkendu asi vyrojil oddělek. měli jsme veselku, tak jsem prohlídku odložil a pak se dívám, že jsou bez zásob, plodu a matku jsem nenašel. na jednom rámku vysázeno asi šest matečníků.
Tohle nebylo z toho, že se ti oddělek vyrojil, ale z toho, že byl vyloupen a při loupeži došlo k zabití i matky.
Byl sem kontrolovat podložky a najednou slyšim z ulu (č.4 39*30) Tutani, vrkani. Chtěj se rojit, nebo TV? Mam zítra kolem té 10 dřepnout před uly a čekat? je to u baráku a to bych nerad aby byl rojošrumec. nova sousedka je taka primadona... ta by to nezkusla.. Confused
Big Grin Zdar Zdeňku.....chtělo by to se pořádně zaposlouchat.....a jestli zevnitř uslyšíš i bonga.....tak jsou zřejmě"sjetý" po tom novým přípravku proti VD.....Big GrinBig GrinBig Grin
Tos mě teda uklidnil Big Grin Já sem dneska dělal část 1.
Nová sousedka (zlatá Boženka vím o všem co se děje v okruhu 5km) přišla a říká co to tady čoudíte. hmm a nelítá to moc. říkám to sou včely, to oni dělají. Hm a tolik? no fufinko pojď-kapesní pes... A odprdlala...Dodgy
Referenční URL's