Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zajímalo by mě, jak jsou na tom s velikostí plodiště a s jeho zanešením medem Jirka Marx a Milan Havelka.
Vy máte chlapi taková velká a silná včelstva, tak jak to u Vás vypadá?
Mohli by jste napsat nějakou informaci?
Děkuji Vám předem moc, Honza.
Tak se mi včera vyrojily včely. Jelikož to byl můj první roj, tak jsem se přitom docela zapotilBig Grin. Momentálně je ve sklepě a na večer půjde ven.
Když jsem kontroloval úl z kterého se vyrojily, tak jsem se nedivil ani proč to udělaly. Dva nástavky ze třech napráskané medem - jeden jsem jim vzal a vytočil a druhý tam zatím nechal.
Zatím se radím se včelaři z okolí - jak pokračovat se včelstvem, které si bude vychovávat novou matku. Zda ponechat vše jak je, či odebrat z nástavku později nějaké rámky s medem a nahradit je vytočenými soušemi, aby měli prostor.
Niektoré včelstvá na repke už narazili RMB a pritom majú poloprázdny medník a dva spodné plodiskové NN nabité plodom a nabielo zásobami. Stavebný NN majú len ako magistrálu do medníka. Neprevesil som v nich zväčša otvorený plod a po týždni už majú vytvorený svoj svet na spodku úla. A to patrili k tým slabším. Taká istá vedľajšia rodina je rozložená rovnomerne po 4 NN bez prevesenia, medník 70%, vystavané Ms a bez RN.
Tie silnejšie sú na 5 a 6 NN a káždé včelstvo má svoje "muchy". Nechápem, ako kontrolujú RN na 4 VN B10, ak majú na repke dve medníky plné medu.
(09.05.2015 18:37)Sarr napsal(a): [ -> ]Dnešní oba roje jsou z úlů, kde mám jako plodiště 39x30 a medníky 39x15 bez mřížky. Matky zakladly i medníky a ty jsem nekontrolovat. Tady je výsledek Smile
[Obrázky: 052.jpg]

Závidím roje metr nad zemí na takovém proutku.
Minulý rok jsem pro roje musel šplhat do korun stromů, letos to zatím jde. Ale i tak jsem raději všem matkám předevčírem zastříhal křídla Wink
[Obrázky: 097.jpg]
Tak jsem dnes po týdnu udělal prohlídku a nestačil jsem se divit. Minulý týden u včelstev odebrány dva rámky s zavíčkovaným plodem, přehozeny zásoby z plodiště do medníku, přidány po plodiště tři mezistěny. Přidán nástavek s osmi soušemi a čtyřmi mezistěnami a dnes naraženy matečníky Sad
Tak jsem dneska naložil plemenáče že ty co se konečně odhodlali k rojení rozeberu a do plemenáčů.


Jenže jejich odhodlání nebylo moc pevné. Smile

Jak jsem narovnal do středu plodiště další stavební aby mi tam vyšvihly matečníky, tak jim, to stačilo aby si to rozmyslely.

Staví bez metaečníků a matka do toho klade o 106.
Takže jsem vyndal jen ten jeden rámek co jsem dal ke kraji, na něm bylo pár matečníků a k tomu nějaký plod a mají asi po choutkách.

Takže budu muset přelarvovat. Sad

Ale plán to byl dobrý, jen nevyšel. Smile
Jo, letos se jim zatím nechce, asi ještě není dobrý počasí.
V mých rojivkách jsem našel jen jeden víčkovaný matečník a asi dvě misky. Confused
Normálně bývá matečníků aspoň dvacet. A rozhodně nejde o včely, co se množí tichou výměnou.
Já myslím, že to ještě nějaký den chce.
Tak já dnes sundal první roj z třešně,5 metrů vysoko. Už jsou ve sklepě.Smile
Tak já taky sundoval svůj první letošní a taky svůj první vůbec - seděli asi 5m vysoko pro změnu na jabloni, větev byla docela silná musel jsem ji uříznout i s rojem, ale povedlo se, byl to docela adrenalin.Dali jsme je v rojáku s drátěným dnem do garáže, zítra půjdou na mezistěny do nového úlu, úl ze kterého se vyrojily chceme prohlédnout a kromě 2-3 vylámat rojové matečníky.
Chalani, roj nemusíte dávať do sklepa, ale nrovno do nového bejvaku hned večeer, Polovičné Ms, alebo Str - mladá rodina je zázrakIdea
My včelári sme len fasciovaní štatistici, kvety otvára iný Majster.
Chalani, je lepší dát roj do sklepa, zvláště, pokud se včelstvo vyrojí po letové pauze se spatným počasím. V roji se může nacházet i několik matek čerstvě vylíhlých kromě té staré. Pokud takový roj usadíte rovnou do úlu, stavá se, že celý roj vyletí znovu. Pobytem ve sklepě se včelstvo (roj ) stmelí a vyselektuje jednu matku matku a znovuvyletění už dál nehrozí. Další pomůcka pro usazení roje " na jistotu " je použít rámek s otevřeným plodem na místo 1.mezistěny. Tohle udrží v úle i druhoroj s neoplozenou matkou - kde se mnohdy stává, že roj "odcestuje" i z rojáku než se do něj včely stáhnou. Wink
Bohužel každý nemáme sklep. Také už mi pár rojů vzalo roha. Ale od té doby co jsem začal usazovat roje náběhem se mi to už nestalo. Vysypu je na začátek širokého sololitu a armáda sama napochoduje do úlu. Je to hezká podívaná.
Akorád jsem dodělal oddělky a u jednoho včelstva se akoráte klubala matka z roj. matečníku. Řekl bych ale že se nevyrojily? No ale popravdě starou matičku jsem neviděl.
Včely se většinou vyrojí, když je zavíčkovaný matečník. Takže je pravděpodobné, že už tam původní matka není.
Tak z dnešní prohlídky. Včelstvo, co bylo nejsilnější je téměř bez plodu, semtam trubčina, matka tam pobíhá, ale neklade. Naraženo asi 5 misek. Co včil? Budou se rojit? Do langa, na který přecházím se jí nechtělo a medník nadtím prázdný. Tak jsem matku uzavřela prozatím do langa MM z obou stran a jdu se za Vámi poradit jak dál. Roj nemám kam usadit. Opravdu nevím, co s nima dál.
(15.05.2015 23:09)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Chalani, roj nemusíte dávať do sklepa, ale nrovno do nového bejvaku hned večeer, Polovičné Ms, alebo Str - mladá rodina je zázrakIdea
My včelári sme len fasciovaní štatistici, kvety otvára iný Majster.

Šli tam dnes ráno, neměli jsme nový bejvák připravený ( nevím proč ,ale myslel jsem že se včely rojit nebudou když mají dost místa Wink) - tak si přes noc alespoň odpočinuli, postavili na víku rojáku krásné srdíčko a teď už jsou v novém.
Jo pro jistotu jsme jim přidali plást se zavíčkovaným plodem od vedle aby nedostali znovu stěhovací náladu. Těším se jak je budeme sledovat, zážitkově vzato to docela stálo zato - docela cená zkušenost jediná nepříjemná věc je balancování na žebříku s rojem v jedné ruce.
Take uz jsem predevcirem 1 sundal. Prekvapive roj z lonskeho rojeSmile Genetika je genetika.
Zatim vzdy mi roj uletel opacnym smerem od cesna. Je to nahoda, nebo sledujete neco podobneho?
(16.05.2015 12:14)Zdenka Růžičková napsal(a): [ -> ]Tak z dnešní prohlídky. Včelstvo, co bylo nejsilnější je téměř bez plodu, semtam trubčina, matka tam pobíhá, ale neklade. Naraženo asi 5 misek. Co včil? Budou se rojit? Do langa, na který přecházím se jí nechtělo a medník nadtím prázdný. Tak jsem matku uzavřela prozatím do langa MM z obou stran a jdu se za Vámi poradit jak dál. Roj nemám kam usadit. Opravdu nevím, co s nima dál.
Do Langa sa im nechcelo a medník nad ním je prázdny. To znamená, že včelstvo sa tlačí v nadstavkoch pod Langom. Je mu tam tesno a začína rojovka.
Navrhujem včelstvo rozšíriť o nadstavok 37*27, do ktorého prevesíš niekoľko plástov z plodiska, zvyšok medzistienky.
Pokiaľ rojovka bude pokračovať, navrhujem urobiť preleták, kde už použiješ Lang.
Je nutné mať v zásobe dná, nadstavky aj rámiky s medzstienkami, lebo v tomto období, nikdy nevieš, kedy ich budeš potrebovať.
Je mi to jasné, leč bohužel, letos mi včely spadly do klína velmi rychle a tak řeším vše až za pochodu. Opravdu to není ideální, ale nějak se to zvládnout musí. Dík yza reakci.
Referenční URL's