Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Přitom přechod na jinou míru je tak jednoduchý. Do každého rámku, který je kratší (zde 37x27), z boku pod ouškem bouchnout hřebík tak, aby pasoval do většího nástavku. Tyto rámky nazebrovat s mezistěnami větší míry, včely je postaví a matka zaklade. Potom, co budou zakladené je již možné je převěsit do samostatného nástavku, matka už tam normálně bude klást. Mezi nástavky nyní již lze vložit mřížku.

Edit: Chtělo by to předělat do správného tématu.
Taky sem v neděli sbíral:
[Obrázky: 20150517_101013.jpg]
Zdeňku, jsi šťastný muž ... Big Grin
Jiří
(18.05.2015 6:58)ZdenekM napsal(a): [ -> ]Taky sem v neděli sbíral:
[Obrázky: 20150517_101013.jpg]

Mas je pekne vycvicene. To se muselo hezky sbirat. Zadne lezeni do vysky. Ja letos zatim zadny, ale loni jsem mel neco podobneho na rakytniku dole na kminku a vsude okolo v trave.

LPS
Kluci, naštěstí, jinak je všude v okolí vysoko Smile paradox.."Musel sem se k roji ohnout" Big GrinD ALe blbě se sbíral, tenké větvičky. Pěkný cca 2-2,5kg roj. Je na mezistěnách, pár dní počkám a zpět ke svejm-nepotřebuju rozišiřovat, naopak mám opačný umysly..
Par dni pockas a potom co s nim? Smile
(16.05.2015 12:11)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Včely se většinou vyrojí, když je zavíčkovaný matečník. Takže je pravděpodobné, že už tam původní matka není.

A nebo taky dělaly tichou výměnu, a nebo byla matka "zmizena" a je to nouzový chov.
Dneska roj ze včelstva, které jsem o víkendu (v sobotu) prohlížel.....opět vyrojeno z otevřených matečníků Dodgy Dokvétá řepka a denní přínosy sladiny jsou tak vysoké, že úl na 5+1 (Vn+Nn) nedokáže pobrat sladinu tak, aby nebyla matka omezována v kladení. Minulý týden se mi vyrojilo jedno včelstvo poté, co v medníku (nad mřížkou ) zavíčkovaly 1.matečník v sérii....Big GrinBig GrinBig Grin....Nic není nemožné....olééééééééééé....Big GrinBig GrinBig Grin
Kolegové, chtěl bych se zeptat. Na zahradě mám 5 úlů, kde mám loňské matky. Ty mají plodiště jeden nástavek 39x24. Dělám to tak, že mají pořád alespoň 3 rámky souší volné, aby měly kam klást.Tyto loňské matky se (zatím) nerojí, ale i tak jsem v okolí úlu už sesbíral několik pidi rojů. Chtěl bych se zeptat, co je to za roje a jak se dá zamezit jejich vzniku.
Díky za rady
[Obrázky: 073.jpg]
(19.05.2015 4:42)Sarr napsal(a): [ -> ]... Chtěl bych se zeptat, co je to za roje a jak se dá zamezit jejich vzniku.

Další důvod, proč značit matky, nejlépe opalitovou značkou s číslem. Identifikace se tím značně zjednoduší.
Mrkni na protirojová opatření na http://vcelky.cz/protirojova-opatreni.htm
(18.05.2015 6:58)ZdenekM napsal(a): [ -> ]Taky sem v neděli sbíral:
[Obrázky: 20150517_101013.jpg]
Také malé?
Vlanní som mal takéto bežne a malí žiaden-

[Obrázky: 290420142204.jpg]
Ty musíš mít vždy všechno větší ...
Ba ktohovie, ako je to s tým "žihadlom" dolu....Big Grin Určite výstavný exemplár!Big Grin
Ja to strasiem do velkého vreca - Žoch a žiaden problém alebo ked sa nedá striast tak tam priložím plásty a tam sa včely presunú, potom ich dám dolu.
(18.05.2015 11:07)Juraj Kosmel napsal(a): [ -> ]Par dni pockas a potom co s nim? Smile
Spojit s původním-tak su matečniky vyláimané.
Ale! Prohlídnul sem roj, mají vystavěných 5 mezistěn, dopln il sem na 10. ale matka neklade-tak snad tam je-je to prvoroj, tudíž by tam měla být loňská matka-bohužel neznačená Sad Tak jí dám ještě 2-3 dny a jinak to spojím přes MM. a fertig. Jinak napráskaly rámky sladinou, docela jsem se divil za dva dny, a něktéré rámky by se snad daly aj vytočit Big GrinD
Tak jsem si včera taky sebrala jeden roj, vůbec nevím jestli byl můj, spíš ne, ale už je.-). Dnes už jsou v úle a staví. Jinak přínos sladiny je opravdu hodně vysoký, nestačím přidávat medníky a řašit plodiště, protože to cpou všude. Mám Eurodadanty a používám i spodní medník pod plodištěm. Ale jsem spokojenááááááá.-).
Když se tu mluví o spojování. Mám (s nějvětší pravděpodobností) jedno včelstvo v rojovce - prostě jsem to neuhlídala a najednou jich bylo moc. Rozšiřovat včelstva nechci a po pročtení různých článků a vláken diskuzí jsem se rozhodla, že když se mi vyrojí, tak je prsknu na slabší včelstvo, nejprve pár dní nechám folii (ať něco postaví a trochu se uklidní) a pak bych vychytila rojovou matku a nechala je spojit se přes noviny. Lze to tak udělat? Matky škoda není, je bodavá, kdoví jak stará a rozhodně nešlechtěná. Matečníky budu mít začátkem června. Takže pak stejně budu dávat matku novou.
Já bych roj právě použil ke stavbě nových nástavků, tedy je usadil na langa - budou se hodit, spojit se to dá jednoduše na podzim s nejslabším převedeným včelstvem.

A nebo průběžně obírat a přidávat rámky do těch ostatních.

A pokud se nevyrojí a stihne se to,
tak pak umělé zrojení.
To se právě dá na původní místo úl s s MS a do toho se sklepe většina včelstva, nebo celé , někdy se tam nechá kus plodu a zbytek se použije k posílení jiných. Starý medník se může pak zase dát nad mřížku.

Někdy se to dá udělat jednodušeji, na původní místo se dá nový nástavek s MS a matečník, pokud je už naražený s plodem, vše ostatní se dá stranou, medník nad mřížkou se nechává, nosí o106, neboť něživí plod.
Výhoda - nový úl s novou matkou.
V červnu budu mít šlechtěné matky, tak roje použiji jako oddělky, kde pak matky vyměním.
Z neznalosti sem napíšu následující úvahu.
Když se včelstvo na jaře rozšiřuje o medník, většinou se do něj převěšují plodové plásty a místo nich se do plodiště dávají mezistěny.
Bylo by vhodné, aby se za 8 dní, při kontrole medníků, zda-li v nich včely nenarazily matečníky, odebraly z plodiště další plodové plásty na vytvoření oddělků a místo nich by se do plodiště daly opět mezistěny?
Tím by se dalo dát do plodiště zhruba 4-6 mezistěn v průběhu osmi dní.
Včely by tak měly práci a zároveň se tak odebere z plodiště plod.
Bylo by možné toto používat jako protirojové opatření?
Referenční URL's