Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pokud je to druhoroj, který letí s neoplozenou matkou, tak je to normální. Vloni mi jedna taková začala klást až po 18ti dnech. Dej jim čas.....
Děkuji za uklidňující radu. Asi nemám šanci to nějak poznat? Je dobré je znovu projít a najít matku? Pokud ano kdy? On nevěděl, zda je to prvoroj nebo druhoroj.
Klídek....za týden až deset dní to skoukni a hledej jen k vajíčkům...Až se matka rozklade nebude už tak hbitá a líp ji najdeš. Jako vodítko pro to, že tam matka je, by ti mohly být vyčištěné plochy na středech plástů, které včely připravují pro matku ke kladení.
Super!! Tak to tam měly připravenéWink Moc dík. PS: jsou to moje první včely, tak stresuju a zjišťujuSmile
(14.06.2015 9:24)Macek napsal(a): [ -> ]Zdravím a prosím o radu. V pátek jsem si dovezla roj již umístěný v úlu, tam byl dán již před týdnem ve čtvrtek zkušeným včelařem, od kterého jsem ho koupila. Říkal, že je dost silný a že mi označil matku. Byl v něm ve čtvrtek. Včera (sobota) jsem se do něj podívala a nenašla jsem žádný plod ani nezavíčkovaný ... ani matku (ale to se mi mohlo stát, vím, že se snadno přehlédne, bylo jich tam moc). Včelky měly vystavěny nové dílo, asi 3r. s medem a dodané mezistěny byly všechny vystaveny - 11r. Dotaz: je normální, že neměly ještě žádný plod? Je to už 9 dní od usazení. Mám být v klidu nebo ???
Děkuji za rady.

Pokud chceš mít jistotu tak dej do roje plást s nejmladším plodem a uvidíš jestli na něm postaví nouzové matečníky.Je to celkem riskantní kupovat roj s neoplozenou matkou. Píšeš že to jsou tvoje první včely tak popros nějakého místního včelaře at ti dá plodový plást.Je to lepší než mít za pár týdnů ve včelstvu trubčice.Hodně štěstí.
Jsem domluvená, že se do nich v sobotu podívám a když tam nic nebude, tak to tak udělám. Dnes mi to radil i kamarád. Moc dík.
(06.06.2015 21:13)Viktor napsal(a): [ -> ]Mněli jste někdy 4,5 cm rojový matečník? Surprised

[Obrázky: 20150605_072716.jpg] [Obrázky: 20150605_072736.jpg]
Wink

Z tejto MB sa nikdy matka nevyliahne, sú tzv falošné MB v ktorých (neviem presne z akých príčin chovajú trúda). A keď otvoríte mierne rozčírený koniec MB objavíte tam typického túda, v MB je veľa materskej kašičky až po spodok zakukleného mladého trúda.
Myslím si, že tieto prípady chovu trúda v MB je náhoda prírody. V čase položenia vajíčka do materskej misky, nie je MM pripravená na prijatie vajíčka, nie jj vstup do MM pripravený na šírku bruška M na požadovaných 5 mm, jedoducho nedôjde ku stlačeniu zadočka matky a tým nedôjde k uvoľneniu spermií zo spermastéky a vajíčko prejde vajcovodom do bunky neoplodnené. Ono je to trošku zložitejšie, ale i to vysvetľuje, prečo sa občas toto stáva.
Tiež sa mi to stalo presne tak ako popisuje Anton. Takúto ceruzku mi vystavali v štartri /združenom odloženci/ minulý rok a prelarvované chovné série rušili, alebo odmietali vystavať. Po niekoľkých pokusoch odloženec vlastne spáchal samovraždu a začali v ňom klásť trubčice. Takýchto štartrov som mal sedem a vychoval som v nich horkoťažko cca 20 matiek. Dva roky predtým a za rovnakých? podmienok mi jeden štartér poskytol cca 50 MB. Včuľ bud múdryHuh. Možno to naozaj robí neobmedzený chov trúdovHuh.
Takové matečníky jsem pozoroval často u trubcokladných včelstev.
(12.06.2015 12:36)vocho67 napsal(a): [ -> ]25. května mi zdejší, mnohem zkušenější kolega volal: "přijď se rychle na něco podívat"!
Jednalo se o roj , který ještě neviděl.
Včera, to je 11. června jsem ho potkal. Říkal, že z něj ráno vytočil 22 kg.
Už neměl souše, vše jen mezistěny, 30ks a komplet hotovo.

Aktualizace stavu - netrvalo to ani měsíc a usazený roj se opět vyrojil. 18.6.2015
Tentokrát z hladu ......
Smile
To už je dost dobrej důvod se zamyslit nad tím, jestli špatně nerozšiřuju......Roj je plný mladých včel, které neodejdou před vyběhnutím nového plodu nebo současně s líhnutím....a když se odlíhnou nějaké plásty plodu za tu dobu zakladené - včel je tam v podstatě dvojnásobek......Panenský roj je na 100% včelařova chyba při rozšiřování. A nebo poslední nešlechtěné rojilky.Wink
(16.06.2015 0:34)Macek napsal(a): [ -> ]Jsem domluvená, že se do nich v sobotu podívám a když tam nic nebude, tak to tak udělám. Dnes mi to radil i kamarád. Moc dík.


[Obrázky: IMG_20150621_111204.jpg]

Tak jsem se dnes do nich podívala a asi 3 rámky byly s plodem a zavíčkovány (nechápu, že jsem tam před týdnem nic neviděla), ale na jednom měli 5 matečníků. Nevypadalo to na trubčinu... ale nebylo s čím porovnat. Viz fotka. Je to v pořádku? Další plásty byly medové (kromě prvního, ten je prázdný) a už staví na mezistěnách asi třech v dalším nástavku.
Měla jsem matečníky odstranit?
Znamená to, že je to stará matka?
Je možné, že provedou tichou výměnu?
Nebo mám očekávat další rojení?
Nebo .....?
Tie matričný ky nevyzerajú dobre, sú akési tenké a dlhé
Plod by mohol robotníci aj napriek tomu že to vyzerá ako od trubcej matky.
je to fotka z nedostatočného vystaveného plastu , ešte to nemusí byť výška ako u riadne robotniceho plastu, preto môžu byť mierne vypuklé
uvidíš o týždeň
tie bunky by som zrušil na tvojom mieste
Já bych je nechal, včely ví nejlíp co dělají.
Také bych to nechal.
Vyrojené včelstvo mi udělalo to same. Starou matku nechali naklást, udělaly matečníky a zlikvidovaly starou matku. Teď už tam běhá a klade nová matka jak o život a včelky jsou spokojené a v klidu.
Výmena matky bez starostí... Mladá je lepšia (ak sa samozrejme všetko podarí a rozkladie sa) - je výkonnejšia a nebude mať budúci rok tendenciu sa rojiť..
Podla mna na tom plaste nie je nic cudne, klasicky robotnici plod a klasicke nudzove matecniky, nechaj tak a cakaj, vsetko je ako ma byt Smile
(21.06.2015 20:54)Macek napsal(a): [ -> ]
(16.06.2015 0:34)Macek napsal(a): [ -> ]Jsem domluvená, že se do nich v sobotu podívám a když tam nic nebude, tak to tak udělám. Dnes mi to radil i kamarád. Moc dík.


[Obrázky: IMG_20150621_111204.jpg]

Tak jsem se dnes do nich podívala a asi 3 rámky byly s plodem a zavíčkovány (nechápu, že jsem tam před týdnem nic neviděla), ale na jednom měli 5 matečníků. Nevypadalo to na trubčinu... ale nebylo s čím porovnat. Viz fotka. Je to v pořádku? Další plásty byly medové (kromě prvního, ten je prázdný) a už staví na mezistěnách asi třech v dalším nástavku.
Měla jsem matečníky odstranit?
Znamená to, že je to stará matka?
Je možné, že provedou tichou výměnu?
Nebo mám očekávat další rojení?
Nebo .....?
pri prehliadke pred týždňom ti matka buď spadla na zem,alebo si ju nechtiac usmrtila pri manipulácii a včely narazili núdzové materské bunky..pokojne to nechaj tak,príp.tie najmenšie bunky zruš nech sa matka vyliahne z tých väčších..od dnes ca za tri týždne opatrne nakukni,už by tam mal byť plod..dovtedy ich nechaj v kľude..
Je známe že roj nebodá ..., ale.
V sobotu ma zavolal kamarát pre roj. Bol neskutočne bodavý. Zaťovi behom 5 sekúnd, čo mi položil veko na roják, vpálili 5 žihadiel do rúk nad prstami, teda neboli pritlačené... Pri obletovaní chumáča nejavili známky agresivity, "nezvyšovali hlas", ale keď sa bezprostredne priblížil votrelec, tak sa správali ako osadené, zalietané pred vlastným úľom. Bol som pre ne tri hodiny po zložení zo stromu. Čakali na mňa vo veľkom hrnci pod deklom. Počasie tiež bolo pokojné.
Čím to mohlo byť? Po osadení, včera, dnes už sú kľudné.
Referenční URL's