Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ty jsou jen cvičné, nic neznamenají, netěšte se honem na rojeníSmile
...rojení zdá se zatím nehrozí, má být 14 dní zejma a déšť, ale pak to zřejmě přijde...Surprised
bude-li chladno, bezprostředně nehrozí, zato po oteplení skoro s jistotou ... aspoň u nás v nížinách ... JL
Mám pocit,že čakáte na roje,ale kedže je chladno a 14 dní bude,tak sa včely zatiaľ rojiť nebudú.Podľa mňa práve toto počasie nahráva vzniku rojovej nálady,včelár má síce včelstvá na znášku,ale je chladno,nebudú nosiť nič a tak nový priestor včelám nepridá,aby teda boli natlačené v teple a práve tu vznikajú zajačie úmysly.Takto nejak to často býva a z opatrnosti včelára potom lietajú po oteplení roje.Rozširovať sa dá rôznými spôsobmi,len treba vedieť posúdiť,ktorý z ohľadom na počasie použijem. Ak udržím plod v celku,tak nového priestoru sa netreba báť.Na nejaké zebrovanie či trhanie plodového telesa treba podľa mňa ešte zabudnúť.
Já jsem našel ve dvou včelstev ze tří matečníkové misky 11.4. při rozšiřování o 5. N, vždy tak 5-8. Jedno včelstvo s miskami jsem nakonec nerozšiřoval, tak uvidím (pomaleji stavěli a co bylo postaveno, nebylo z bílého vosku).
Kolega v našej dedine vo štvrtok (21.4) vyrezoval zaviečkované matečníky.
V pondelok - utorok to poprezerám aj ja ak bude na to počasie.
Taky jsem už našel zakladené misky a taky nějaké nezavíčkované matečníky. O vystavených a nezakladených miskách se nemá cenu bavit, ale jak je začnou včely leštit je třeba být na pozoru. Myslím že bude hodně rojový rok, včelstva hodně sílí a to chladné počasí je k ničemu.
Vyřezávat zavíčkované matečníky, měl by mi je poslat Smile
Poraďte:
Roj známého původu (+ není v morovém pásmu) se předloni nastěhoval do okna a majitel se na něj vyprd, protože to bylo vysoko a okno se roky nepoužívalo. Teď se budova rekonstruuje, okno se musí vyměnit a včelstvo musí pryč. Byl jsem požádán o jeho zlikvidování, to je mi ale líto (samo přežilo bez léčení dvě zimy) a nabídl jsem majiteli, že se mu ho pokusím přeložit do úlu.
Chtěl jsem čekat na teplejší počasí, ale nejde to, nové okno bude vyrobeno a je potřeba ho usadit.
Mám obavu z chladu. Normálně bych plásty vyřezal, včely z plástů setřásl do úlu,plásty - hlavně ty s plodem - vložil do gumiček do rámků, úl umístil na dva dny na místo původní stavby a pak večer zavřel a převezl do sadu.

Jenže teď je přes den 3-5 stupňů, mám obavu, že se včelstvo rozletí a v tom chladu se nedokáže vrátit.
Máte návrhy?
Vybourat celé okno a vcelku převézt.
Dobrý den jsem začínající včelař a potřeboval bych poradit. Mám dva nástavky, včely staví do podmetu a do vrchního nástavku se jim moc nechce. Poradíte někdo co s tím? Děkuji
Stavebný rámik + jeden plást s plodom hore.

Alebo polovicu plástov z teraz vrchného nadstavku do nového a prázdny priestor doplniť medzistenami (v pôvodnom i novom) a položiť na seba tak, aby plodové plásty boli nad sebou a medzisteny nad sebou.
(26.04.2016 12:55)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Vybourat celé okno a vcelku převézt.

To bohužel nejde - přesněji řečeno - ony jsou v roletovém kastlíku nad okny, která nyní již zedníci vybourali. Ten kastlík - jeho dřevo - je bohužel zazděný, dostat ven vcelku se mi nepodaří.
Pokud nelze čekat, tak holt nezbývá než to i přes nepřízeň počasí zkusit vyřezat, nandat nějak do úlu, a pak se uvidí.
Pokaždý se nedá všechno zachránit, i když se člověk snaží. Třeba budeš odměněnej za snahu a včely přežijou, navíc zedníci by se s nima asi nijak nepárali a likvidace by byla jejich jedinná volba.
Zítra jdu na to, dám vědět.
Pak je jediná možnost, jak píše Standa. Já osobně bych to nezachraňoval!
RomanSuk napsal(a):včely staví do podmetu a do vrchního nástavku se jim moc nechce.

A není ten horní nástavek plný zimních zásob?
Jestli ne, použijte radu Jaroslava Stoklasy - první řádek.
Když ano, oba nástavky prohoďte a pokud je něco vystavěno do podmetu, odřízněte.
Pro Honzu Smíška č. 849 - byl jsem v pátek u pana Sedláčka, jak mnozí ví, obhospodařuje 600 včelstev. Řešily se dotazy typu za jakého počasí či teploty "jít do včel" - odpověď (logická) - kdykoliv je potřeba a po dotazu, co když bude třeba "na nule" zněla odpověď - "I když bude třeba na nule". Takže je to na tobě, ale nic nezkazíš. Určitě dej vědět časem, jak se mají Smile
Tak včera som usadil prvý roj. Neuveriteľné, čo tu ešte bude.
(26.04.2016 19:17)pelda5 napsal(a): [ -> ]Pro Honzu Smíška č. 849 - byl jsem v pátek u pana Sedláčka, jak mnozí ví, obhospodařuje 600 včelstev. Řešily se dotazy typu za jakého počasí či teploty "jít do včel" - odpověď (logická) - kdykoliv je potřeba a po dotazu, co když bude třeba "na nule" zněla odpověď - "I když bude třeba na nule". Takže je to na tobě, ale nic nezkazíš. Určitě dej vědět časem, jak se mají Smile

Raz som videl v Tv jeden dokument o včelárení v Amerike. Obhospodarovali niekoľko 1000 včelstiev títo ťažko ich nazvať včelármi. Správali sa ku včelám ako ku kusu hnoja, brali to ako na páse, hádzali s nádstavkami so včelami. Videl som ako jeden debílek otvoril včely, vrazil tam včelársky vzperák tak, že rámiky sa vyhrnuli na jednu stranu, vytrhol rámiky ako keby to bol pás toaleťáka a naspäť to zarazil ako vidly do hnoja .. atď. Tiež tam tárali nezmysli o tom že včelám je jedno kedy ich otvoria. Skôr by som povedal že ľuďom, ktorí majú včely na biznis je jedno kedy včely otvárajú. Včelám to rozhodne dobre nerobí.
Referenční URL's