Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Honzo,ne všechny včely.Pár jich u matky zůstává.Udělají kolem ní klubíčko.Aspoň já tohle párkrát viděl. F.V.
Tak se mi dnes jedny holky vyrojily i přes všechna opatření, i oddělky, pak jsem i kontroloval rámek po rámku a nikde žádný matečník nebyl. Holt ví jak je schovat Big Grin A nebo stará matka prostě za každou cenu chtěla ven. Opět se mi jako vždy usadily na kmen smrčku, takže paráda.

Nemáte někdo prosím nějaké zkušenosti s vysavačem? Tipy, triky, rady? Jestli budu vždy sundavat roj z naprosto nepřístupného kmene malého stromku, tak to asi nedám Big Grin
...taky mám obavu, že se mi vyrojí a odnesou všechen med k sousedojBig Grin
Krolth, též jsem jednou použil vysavač. - 1000x 11. září. Dodnes to považuji za největší prasárnu co jsem včelám, kdy udělal.
Tak samozřejmě nehodlám vzít obyčejný vysavač a vysát je všechny do pytle Big Grin jde mi o "mezibednu" a nízký tlak. Tak aby všechny zůstaly v jednom prostoru, co nejjemněji. Například by se na to dal využít mezisoudek, který lze koupit k čištění kamen. Jen by se musel nastavit ještě menší tlak a síto, přes které by nemohly vyletnout a dostat se až k vysavači.

Ano, taky se mi to nelíbí, ať to pro ně bude jakkoliv opatrné. Být včela, budu asi dost na*rany tak jako tak, ale co mám jiného dělat? Všude kolem vcelnice mám smrčky a jiné mladé stromy. Minulý rok se neusadily jinam, než na kmen, letos to samé.
Do jedný je zabiješ. Proč prostě nevezmeš rámek s plodem?
(19.05.2016 13:10)Libor K.81 napsal(a): [ -> ]slyšel jsem názor, že když se vyrojí a sklepnu roj na bílou plachtu, najdu starou matku a zamáčku ji tak se roj vrátí zpět do úlu je tomu tak? nemáte někdo toto vyzkoušeno?
Nic tím nezíškáš.

Usaď jej a pak to můžeš řešit.
Včely co se chtějí se budou chtát rojit dokud nebudou mít pocit že se vyrojily.

Tak v sobotu už začalo hlasovánbí. V prvním kole se umístil komín plemenáčů s mezistěnami - ale nic moc, komín nástavků k vyvaření byl mnohem atraktivnější.

Dneska v závěrečném hlasování zvítězil nástavek jen tak na svislo postavený vedle komína na čelo a opřený, když jsem jej včera přinesl od včel.

Z hlediska přežití naproto nevhodná volba. Na zemi a přístupný. Pro mě dobrá, bylo v něm hodně velmi světlého voští, takže jsem jen přidal kočovné dno a vyměnil asi 5 rámků za MS a dal lehké víko.
O víkendu si zakočují do karantény.

Tipl bych si něco z lesa, docela malý roj, nástavek 24cm nebyl moc naplněný.
Vysavač se musí vyrobit takto. viz obrázek. Naústek musí být z hladké trubky. Síto na celou plochu tak, aby se včely nepřisály. Jinak je to masakr.
Díky Wink
(19.05.2016 20:38)Prokop Bohm napsal(a): [ -> ]Do jedný je zabiješ. Proč prostě nevezmeš rámek s plodem?

Přesto, že včelařím velmi dlouho a o rámku s plodem do rojáku jsem samosebou četl, nikdy jsme to já ani mí rodiče nedělali a nikde jsem to neviděl.
Dneska mi seděl roj z nejlepšího vč asi 6 nebo 5,5 m nad zemí. Na střešní lať jsem připevnil roják s rámkem plodu všech stadií a trubčí rámek s kapkou zásob. Bez víka (a to je možná problém) jsem to zespoda "navlíknul" na špičku (asi třetinu) roje a tyč postavil na šprušel štafliček ve výšce očí. No vopičárna hrozná, ale jestli nebude do rána vítr mělo by to vydržet, přivázal jsem tu tyč ke štaflím a pod rojem asi metr drží tyč v rozsoše spodnějších větví.

A nač se ptám. Za asi hodinu, dělal jsem to až před osmou, se do rojáku roj nenastěhoval a ani jeho část. Tedy co je ze země vidět tak nic, žádný úbytek viditelného objemu hroznu.

Prosím o vaše zkušenosti a případně kde jsem udělal chybu a nebo to trvá dlouho než se roj stáhne?
Děkuju moc.

Ještě dodám, co bych dal za mladé nízké smrčky, na mojí včelnici jsou všechny stromy velmi vysoké...
Mám připravené dlouhé bidlo, na jehož konci je upevněn plastový kbelík za držadlo, takže se roj při sundávání nevysype pak s tím stačí od spodu bouchnout do větve na které sedí. Pokud ráno srazíte roj na zem vlezou do rojáku také rámky nesmí obsahovat sladinu nebo med stačí suché, to samé při osazování do úlu.
Takže díky za radu, ukázalo se, že jsem si to asi pamatoval dobře, roj ráno v rojáku byl nalezlý na těch dvou rámkách. Jen chyba byla ta trocha zásob na trubčím rámku, na plodovém se jim ubránit nelze.

Děkuju moc Tom.
Proč tam nesmí být zásoby?
Roj nese svoje zásoby na 3 dny, pokud je med v rojáku nebo v úle po usazení většinou odletí. Krmení po 3 dnech.
Toto by nemal čítať hygienik a pedanti tiež nech si zacpú uši, oči.
Jeden známy má v sade bútľavú hrušku. Sleduje tam už druhý rok včely. Včera mi prišiel "ponúknuť" roj. Priamo sledoval ako sa hrnuli z tej hrušky, teda nie je pochyb že sú to včely "divé". Poradil som mu nech ich nechá nech si idú ...

Dnes mi to nedalo a šiel som ich skontrolovať. Ešte tam boli. Zobral som pakšamenty a šiel som ten roj zobrať. Medzitým, tesne pri zložení do rojáka začala búrka. Parádne som zmokol. Po búrke som ho ešte osadil. Nestihol som ho fotiť alebo vážiť, ale bol takej strednej veľkosti, ale nie malý, skôr väčší.

Za tri dni, keď sa upokojí, mu zapálim avartín a uvidíme.
(20.05.2016 17:32)Zdenka Růžičková napsal(a): [ -> ]Proč tam nesmí být zásoby?

Rojící se včely jdou z úlu ven pořádně nasáté, ale ne nektarem ale medem aby mněli co nejvíce energije do začátku. Ve starých knihách bylo popisováno že takto nasátým včelám se med protiví a odlétnou. Roj je nejlépe usadit na jeden rámek s otevřeným plodem a mezistěny. Otevřený plod nikdy neopustí a neuletí i když tam bude i med. Ze souší a mezistěn roj někdy klidně odletí proto že se mu tam nelíbí.
Dnešní chytání roje, byla to sice vopičárnaSmile ale povedlo se. Pro představu ta střešní lať má pět metrů.

[Obrázky: 20160520_132911.jpg] [Obrázky: 20160520_132936.jpg]
To je teda cirkus Wink
"možná, že někde na světě existuje lepší včelař než jsem já" ...... ale v rojení jsem mistr světa

Mám pocit, že nic protirojového nefunguje. Dost prostoru, LBT, F1 matky, a stejně vyletí - i malá včelstva, loňské oddělky, u kterých jsem to ani náhodou neočekával.

Jdu se ......
Já zatím dva roje. Jeden malinký o oběmu asi 1,5litru a leden střední asi 10l. Ten malinký má mladou neoplozenou matku a jednalo se spíše o výměnu matky než o rojovou náladu. Kdyby se mi měla rojit jen třetina včelstev tak to si neumím představit. Dokud jsem budoval včelařství a rval do včel mezistěny tak se to furt rojilo. Mezistěny a peryoda chladného počasí bez snůšky je zaručený recept na rojení. Na tmavším díle i v chladnu a bez snůšky normálně plodují a nerojí se.
Referenční URL's