Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(21.05.2016 11:55)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]a rval do včel mezistěny tak se to furt rojilo. Mezistěny a peryoda chladného počasí bez snůšky je zaručený recept na rojení. Na tmavším díle i v chladnu a bez snůšky normálně plodují a nerojí se.

Aha, zajímavé. Budu si pamatovat, děkuji za povzbuzení.
Souhlasím, u sebe vidím, že pokud zanášejí plodiště sladinou, tak nepomůžou mezistěny, tam to chce souše. A když je člověk nemá... Jako já je nemám... tak chcou ven za každou cenu. Dnes jsem něco odtočila, ale zralého medu je v nich proklatě málo. Ze 6ti včelstev jsem vzala jen 2NN Confused Zbytek teče jak voda. Jinak u mě je to přesně naopak jak všude píší. Mladé matky se chtějí rojit a straré jsou relativně v klidu - měly pomalejší rozjezd a teď jsem za něj ráda.
Ahoj všem. Chtěl bych se zeptat. Ve starých vyřazených úlech se mi usadil roj. Počítám, že je tam tak 2,3 dny. Když ho usadím a dám do úlu cca 5metrů od místa sezení,budou se vracet a nebo se zalítají na nové místo. Děkuji
Ahoj,
teď navečer jsem na včelnici u známého u jednoho úlu našel takovéhle množství včel na česnu.
[attachment=4104]
Zrovna dnes se z něj vytočil med.
Jen větrají nebo se chystají na odlet?
Jen bych chtěl dodat, že jsou vyřazené letos. Žádné podezření na nemoce.
Pět metrů bokem a do jiného úlu může bude dělat problém. Nejlépe odstranit starý úl a na jeho místě přeložit do nového. Pak se to dá pomalu po posouvat na požadované místo a nebo to přenést až v zimně.Dva metry by rozchodili ale 5 to nevím. Kdyby ten úl stál uprostřed louky dal by se posunout snad i o 10m ale v takto členitém prostoru se budou vracet na centimetry přesně na staré místo.
Jak pise Zdenek je to tak pokud mas dost casu ja posunoval dve vcelstva na cca 4 metry kazdy den o cca 20-40cm a bylo krasne jasny jak se presne trefuji kam jsou zalitane...ale takhle pomalu jsem je postupne presunul z boku rady do rady.....posunout je o metr nevim nevim....
A co je dát na den do chladna a pak je dát na požadované místo. Je to jen nápad.V každém případě děkuju za rady.
Měl jsem dnes další roj, docela slušný, cca 6 kg, takový jsem zatím nesbíral. Chci se zeptat - v ten samý den je prý možno spojit několik roju. Když už ale staví a zvykly si na úl - kdy můžu spojit dva? Kdykoliv? A spojit přes noviny? Co matky? Opět si vcely vyberou tu lepší?
Já bych tento starý úl okamžitě přendal, kam potřebuji a začal připravovat nový.
(21.05.2016 20:04)vasek731 napsal(a): [ -> ]Jen bych chtěl dodat, že jsou vyřazené letos. Žádné podezření na nemoce.

Prostě udělejte co je nutné a ono to nějak dopadne. Pořád jsem se bál a dělal to jako pan Barnat, ale pak jsem musel přendat včelstvo o pár metrů a nic se nedělo. Asi dvě-tři stovky včel zmateně poletovaly a pak se někam asi vžebraly, za dva dny byl "klid".

Teď se mi stala nepříjemnost. Psal jsem tu o roji poměrně vysoko a jak se mi ho podařilo dostat do bedny. Mám nějaký zdravotní problém se zády a tak jsem roj nedal do sklepa, neměl jsem sílu ho donést do auta, převézt domů a pak po schodech do sklepa, v tu chvíli kvůli zdravotnímu problému nemožné. Tak jsem ho dal do houští, do stínu.
Vloni mi daroval kámoš nový roják. Není vyzkoušený. Netěsní, nějak se z něj včely dostaly ven a když jsem dneska roj navečer usazoval, měl asi kilo sladiny v souši, na kterou jsem ho "lovil". Na plodový plást = druhý "lovicí" rámek dávat nic nemohly a tak postavily dělničí divočiny asi jako plást 39x30 a zanesly sladinou a pylem. Prostě roj se vlastně usadil sám na místě v hustém roští, ve stínu, kde se včely musely proplétat houštím. Co s tím?

Dnes jsem ho usadil do úlu. Pár včel, co vzlétlo, zalétlo do roští a tam sedělo asi 100 včel na zemi. Zítra sem napíšu jak to dopadlo. V nejhorším dám na to místo roják či plemenáč se souší a případné včely sklepnu večer do úlu na novém místě, kam jsem roj usadil.
Dát roj k jinému včelstvu - roji v úle - asi se vyrojí.
Spojují se buď ve velké bedně ve sklepě (vyjednotí si tammatky) mebo se každý usadí a pak spojí jako včelstva.
Tak jsem včera už neměl sil - a hlavně stále létaly- převést v týdnu přistávší roj a dneska slyším roj ze stejného místa. Tak mě napadlo, že se jim tam v té bedně s malým očkem nelíbí a odlétají.

A ono ne, do komína nástavků k vyvaření právě přistává další.
Takže, ještě že jsou mezistěny připravené, povezu asi dva.

Zajímavé, v mých včelách zatím ani náznak, a jinde jedou. Tipuji to na včely z lesa.
Ještě jsem koukal do sousedního komína - je v něm stejné dílo a má očja směrem na jih. Přesto roj sedl do severních oček. Na tom místě byl komín už na jaře. Roj zřejmě vedou létavky, které v něm zjara paběrkovaly.
Mám dotaz: před 14 dny jsem rozšiřoval včelstvo o 3 nástavek. Pouze mezistěny a prohodil trochu plodu dolu a vrchní nechal jako medník (MM), dnes kontrola spodek vystavěnej,zaplodovanej a zavíčkovanej snad nejlíp ze všech včel co mám. Takovej fofr sem nečekal. Úl nabouchanej včelama a v prostředním nástavku matečníky takže přidán do spodu 4 nástavek. Řepku mají 50m od včelnice a jedou do síly a stavění jak sem ještě nezažil(2 sezóny Tongue ) Kdybych z úlu oddělal starou matku s 3-4 plodovými plásty se včelami zabráním vyrojení a rozšířím o jedno včelstvo?
...tak jeden roj už je zpátky doma, jeden ufrnknul i s medem do lesa...Dodgy
...v úlech všude plno nezralého nezavíčkovaného medu...
(22.05.2016 19:53)ktm350exc napsal(a): [ -> ]Mám dotaz: před 14 dny jsem rozšiřoval včelstvo o 3 nástavek. Pouze mezistěny a prohodil trochu plodu dolu a vrchní nechal jako medník (MM), dnes kontrola spodek vystavěnej,zaplodovanej a zavíčkovanej snad nejlíp ze všech včel co mám. Takovej fofr sem nečekal. Úl nabouchanej včelama a v prostředním nástavku matečníky takže přidán do spodu 4 nástavek. Řepku mají 50m od včelnice a jedou do síly a stavění jak sem ještě nezažil(2 sezóny Tongue ) Kdybych z úlu oddělal starou matku s 3-4 plodovými plásty se včelami zabráním vyrojení a rozšířím o jedno včelstvo?
Býval jsem z toho taky vyděšený, kdysi, včely staví o 106, matečníky, matka klade, někde i vedle matečníků, . . .
Mám dneska takový názor, že i na jaře dělají tiché výmeny.
Když stavějí a matka klade a matečníků je tak do deseti, nemyslím, že jde o rojení.
Já pak z takových matečníků i s plásty dělal oddělky.
Roje jsem nezaznamenal.
Díky. To mě taky napadlo, ale měl sem strach abych z části nerozebral včelstvo na oddělky a oni nenaráželi matečníky dál a stejně se pak vyrojili. Ale vyzkouším to takhle, jelikož jsem ve fázi rozšiřování. To je tak když se mě zrovna chytlo na dvou sériích 29 matečníků..
(22.05.2016 20:17)milan.hula napsal(a): [ -> ]...v úlech všude plno nezralého nezavíčkovaného medu...
Mám to bohužel stejně. Pod 18% mělo jen 17 plástů, které jsme včera vytočili. Plodiště plné "vody". Už mi všechny postavily 3NN a některé dostaly 4. Potřebovaly by všechny odlehčit, ale nešlo to. Řepka tu už odkvétá a tak snad do týdne bude líp. Rojit se chtějí jen jedny ze tří, které to zkoušely. Ty asi neudržím - je to tak 50/50. Ale dílo potřebuju a mám letos nový roják, ta bych ho mohla vyzkoušet Big Grin Je třeba ve všem hledat pozitiva!
dnes se my vyrojily jedny v sedmnact dvacet roj tak pět kg už se chladěj.včera prohlídka dvaceti včelstev mraky matečníků ,pluky trubců.při včerejší prohlídce u jedněch vykousané matečníky matku jsem nenašel pro množství včel.vytáčel jsem už minulou sobotu,dneska už je tuhý.
Referenční URL's