Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
20 včelstev v rojové náladě s mraky matečníků - jak to v takovém počtu budeš řešit, mohu-li se zeptat? Včelstva mám také nehorázně nabušené, ale přes všechna opatření a dělání oddělků včas jsou stále některé v rojové náladě a ono ne a ne se uklidnit. Už nevím co s tím, letos je mám opravdu v síle a upřímně řečeno už si s tím nevím rady, chybí zkušenosti Smile

Navíc jsou včelstva totálně zanesená sladinou, ale med v mednících není stále zralý, i když z 1/3 všechen zavíčkovaný. Matky ani nemají kde plodovat. Ale nad dalším nástavkem zase ofrňujou, holky rozmazlený Big Grin
Jestli už je "pozdě" a rojovka propukla, pak už přidání prostoru nestačí, většinou se stavby nechytnou a chtějí mocí mermo letět.
Konkrétně vy píšete, že si zapamatujete co píše pan Barnat, že je nutné mít souše. Mimochodem ani já jsem to nevěděl a taky se mi chce rojit co má křídla, prostě proto, že musejí stavět a to chvíli trvá a nemají kam dávat a...

Nadělejte oddělky (jestli máte do čeho) a pak to zase pospojujete, za měsíc už bude od rojení pokoj. No a když nemáte do čeho dělat odd a nechcete další vč, pak prostě pracně vylamujte matečníky, všechny a za 9 dní znova a tak 5x po sobě a bude pokojSurprised

Jo při poslední možnosti přeju jízlivě: "příjemnou zábavu".

Nic ve zlém, to byl pokus o vtip ze skupiny černého humoru.
To je věc druhá - dochází všechno, bedny, rámky.... A to jsem si na jaře myslel, že jsem připraven na všechno. Ano, matečníky vylamuji jak se dá, bohužel jsem už asi 2x udělal chybu Big Grin Big Grin
(21.05.2016 22:32)tom.50 napsal(a): [ -> ]
(21.05.2016 20:04)vasek731 napsal(a): [ -> ]Jen bych chtěl dodat, že jsou vyřazené letos. Žádné podezření na nemoce.

Prostě udělejte co je nutné a ono to nějak dopadne. Pořád jsem se bál a dělal to jako pan Barnat, ale pak jsem musel přendat včelstvo o pár metrů a nic se nedělo. Asi dvě-tři stovky včel zmateně poletovaly a pak se někam asi vžebraly, za dva dny byl "klid".

Teď se mi stala nepříjemnost. Psal jsem tu o roji poměrně vysoko a jak se mi ho podařilo dostat do bedny. Mám nějaký zdravotní problém se zády a tak jsem roj nedal do sklepa, neměl jsem sílu ho donést do auta, převézt domů a pak po schodech do sklepa, v tu chvíli kvůli zdravotnímu problému nemožné. Tak jsem ho dal do houští, do stínu.
Vloni mi daroval kámoš nový roják. Není vyzkoušený. Netěsní, nějak se z něj včely dostaly ven a když jsem dneska roj navečer usazoval, měl asi kilo sladiny v souši, na kterou jsem ho "lovil". Na plodový plást = druhý "lovicí" rámek dávat nic nemohly a tak postavily dělničí divočiny asi jako plást 39x30 a zanesly sladinou a pylem. Prostě roj se vlastně usadil sám na místě v hustém roští, ve stínu, kde se včely musely proplétat houštím. Co s tím?

Dnes jsem ho usadil do úlu. Pár včel, co vzlétlo, zalétlo do roští a tam sedělo asi 100 včel na zemi. Zítra sem napíšu jak to dopadlo. V nejhorším dám na to místo roják či plemenáč se souší a případné včely sklepnu večer do úlu na novém místě, kam jsem roj usadil.

Slíbil jsem, že tu napíšu, jak to dopadlo s rojem zalétaným na nechtěné místo.
Na včelnici jsem se dostal až v 17 hodin. Co se dělo ráno a dopoledne netuším. Ovšem odpoledne na místě v roští ani jediná včela! Nejbližší vč je asi 5 metrů a tak se asi včely někam vžebraly. Když je snůška, ochotně je každé vč pustí domů.

Mimochodem, kdyby se vám do bytu cpal houmelesák s ruksakem plným stokorun, asi byste ho taky pustili domů, dali mu najíst a nechali ho umýt a říkali si v duchu: "klidně přijď s takovým nákladem ještě párkrát".
Včera vyšiel roj, po vtiahnutí som ho preložil.

[Obrázky: WP_20160522_16_55_15_Pro.jpg]
V sobotu jsem vytáčel, ráno v půl sedmý jsem sundal medníky a ještě bral vzal tak 1-2 zavičkovaný rámky pod mřížkou. Za cca 2 hodiny přiběhne soused , že nad včelnicí je černo. Jdu hned tam , roj ve vzduchu .Za chvíli sedne na jabloň cca 100 od úlů, řikám si pohoda ,nechám ho tam,za hoďku si pro něj dojdu zklepnu ho ,dám do sklepa a budu mít roj do medné krávy ,kterou chci letos osadit včelstvem . No neuběhlo ani pět minut , roj se zvednul a zamířil si to k úlům a obsypal krajní úl . Kouknu pod úl , tam leze modrá matička, takže bylo jasné ,že je to matka z toho úlu jelikož modrou jsem měl pouze v romto úle , tak jsme ji vychutil do výchytky , vběhla do úlu, všechny včely se stahly do 30-ti minut zpátky do úlu. Odpoledne vše vpohodě , normální provoz modrá matka v úle jako by se nechumelilo . No a ať mi teď někdo řekne co se stalo páč z toho nejsem moudrej. Smile
Včelstvo jste prošel a zrušil mu všechny matečníky, viďte.

Ne? Poletí znovu...
Tréning - aneb kdo je přípraven není překvapen. Nebo zjistila, že ve světě ji nic hezkého nečeká a doma je doma.
Spíš nemohla letět a spadla před úl a roj pokračoval. Když zjistil, že nemá matku, ta byla neschopná letu, před a posléze pod úlem, tak se vrátil.
(23.05.2016 15:23)tom.50 napsal(a): [ -> ]Včelstvo jste prošel a zrušil mu všechny matečníky, viďte.

Ne? Poletí znovu...
Matečníky jsem všechny vylámal už před týdnem a určitě jsem na žádný nezapomněl jsem v tom důsledný ,ale nikdy se nemá říkat nikdy už jsem viděl taky pár matečníků který byly fakt dobře v plástu zamaskovany u spodní loučky.
Mě se stalo to samé, jen se začali vracet jakmile přišel mrak a vypadalo to na déšť.
Jo tak to je fakt , že se zatáhlo a čekal jsem kdy začne pršet .
(23.05.2016 15:32)Leoš Hrdlička napsal(a): [ -> ]
(23.05.2016 15:23)tom.50 napsal(a): [ -> ]Včelstvo jste prošel a zrušil mu všechny matečníky, viďte.

Ne? Poletí znovu...
Matečníky jsem všechny vylámal už před týdnem a určitě jsem na žádný nezapomněl jsem v tom důsledný ,ale nikdy se nemá říkat nikdy už jsem viděl taky pár matečníků který byly fakt dobře v plástu zamaskovany u spodní loučky.

Před týdnem? No tak si udělaly nové a letěly. Nebo spíš jste sice vylámal matečníky, ale nezrušil jste v té chvíli už zakladené misky. Když zavíčkovaly první matečník z vámi před týdnem ponechaných misek, tradá!

Horší je, když máte roj a nevíte odkud. Musíte hledat a najít a udělat opatření, aby se už dál nerojily. Tím opatřením pouhé vylámání matečníků, jak jste se přesvědčil, není. Že vylamování nestačí píšou v každé knížce...

No a na bouřku nevěřte, vy chcete zjevně věřit čemukoliv, jen ne svojí chybě. Že by jako matka prchla před bouřkou se schovat po úl a roj nechala napospas... Ale notak.
Přišel jsem dnes na novy systém sbírání roje Big Grin dáte dlaň do roje, lehce vytahnete, přiložíte k cesnu a věřte nevěřte, včelky tam samy jdou, všechny samy dovnitř a ostatní začnou větrat. Jasně, pokud tam nebude matka, těžko tam zůstanou, ale třeba je navnadim ostatní prekecat, ze ten můj ul je lepší než dutina v lese Big Grin hlavně před tím bourkovym peklem, co má za chvíli přijít.

Fajn dost srandy, ale je opravdu pěkné pozorovat včelky, jak vám z holé dlaně putují do česna Smile
No, hrajete si, je to prima. Jednou, když naše máma usazovala roj a dělala to co vy, starší brácha to lakonicky komentoval:
"Kdyby měla každá včelička ručičku, naše maminka by každou zvlášť za tu ručičku odvedla do nového domova".Wink
Tak tovíte, u 5 včelstev je ještě na tyhle věci čas Big Grin.... Občas Big Grin
(23.05.2016 15:32)Leoš Hrdlička napsal(a): [ -> ]
(23.05.2016 15:23)tom.50 napsal(a): [ -> ]Včelstvo jste prošel a zrušil mu všechny matečníky, viďte.

Ne? Poletí znovu...
Matečníky jsem všechny vylámal už před týdnem a určitě jsem na žádný nezapomněl jsem v tom důsledný ,ale nikdy se nemá říkat nikdy už jsem viděl taky pár matečníků který byly fakt dobře v plástu zamaskovany u spodní loučky.
Když už být důsledným, tak je efektivnější zamáčknout matku a nechat tam matečník. Když je líto matky, udělat s ní malinký oddělek.
(22.05.2016 23:29)tom.50 napsal(a): [ -> ]..... No a když nemáte do čeho dělat odd a nechcete další vč, pak prostě pracně vylamujte matečníky, všechny a za 9 dní znova a tak 5x po sobě a bude pokojSurprised

Nedoporučuju....vylamování matečnīků sice oddálí první vyrojení a snad i napodruhý to zabere....ale pokud se chcete spoléhat jen na tuto praxi bez jakýchkoliv jiných zásahů do takového včelstva, lze počítat s tím, že v dalším kole dojde k vyrojení z otevřených matečníků a mimořádně i jen ze zakladených misek....Big Grin
Lesu zdar! Tak mám za sebou svůj první roj, resp. roj a poroj, a to asi zpěvavý. Rozdělil jsem ležan vedví, v části bez matky nouzáky. V pátek večer slyším zevnitř "žabu". Sobota nic, neděle dopoledne roj, odlétl bez nějakého delšího seskupování hned na protější louku a hned si lapl na břízu asi do 8 metrů. Celou neděli jsem ho neúspěšně lovil, přehazoval dlouze kurtnu přes větev a následně třepal - vždy si sedl zpět. No a dnes v pondělí tam ještě byl. Za pomocí dl. žebříku a motorového rosiče jsem ho dostal na zem a na 3x chytil do rojáčků. Jakoby tam ani nebyla matička, bo se pořád seskupoval v menší a menší formace a včely nelezly do pootevřeného rojáčku za kolegyněmi. Nechápu. Dále nechápu, kde se stala chyba, jsem přesvědčen, že matky se postupně rojily z nouzáků (jednu jsem čapl přímo při klubání a vedle byl již opuštěný matečník. A dále to, že na česně nebyl žádný hrozen a rovnou vzaly čáru.
Milane tys nečet co jsem psal celé a nepochopil kontext viď...
Referenční URL's