Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Aj mne tak presne vyšiel za matečník medzi trubčinu, aspoň že mám nízko slivky. Vyklčuj borovice aj s koreňami, ide to lahko a je po probléme.
Včera se mi vyrojilo včelstvo do tří rojů, jeden jsem sklep, druhý spadl na zem kde už zůstal a třetí obalil silnou větev, takže ten asi nesundám. Pokud by se mi podařilo aspon dva získat, mohu je dát dneska do jedné bedny napřímo bez novin?(matku bych zkusil u jednoho odstranit)
Zkusit můžete ledasco. Já bych ale honem prohlídnul vč odkud to vylítalo a udělal tam opatření, jinak se to bude rojit do zblbnutí, tedy každá další matka se vyrojí vždy s menší a menší částí včel až tam zbyde poslední s hrstí včel.

Ty atypy jsou, předpokládám tak na max 8 rámků, je to tak? Ale i kdyby byly na 11, musely by nyní být vysoké kolem 1,5 metru, spíš víc.
Jsou na 9 rámků, většinou ve třech nástavkách. Sestava má cca kolem metru výšky. Ty vyrojené jsou ale klasika 39x24 ve třech nástavkách. Jsou takové splašené, lítali ze stromu na strom a ne ane sednout nastálo. Pak se mi je podařilo postříkat vodou tak už zůstali. K tomu co spadnul na zem jsem dal bedýnku s dvěma soušema tak třeba si tam přes noc nalezli, ale uvidim až přijdu domu. Možná že už tam nebude ani ta bedna, je to u sousedů, se kterými byly dříve konflikty Big Grin
(27.05.2016 10:09)tom.50 napsal(a): [ -> ]Zkusit můžete ledasco. Já bych ale honem prohlídnul vč odkud to vylítalo a udělal tam opatření, jinak se to bude rojit do zblbnutí, tedy každá další matka se vyrojí vždy s menší a menší částí včel až tam zbyde poslední s hrstí včel.

Ty atypy jsou, předpokládám tak na max 8 rámků, je to tak? Ale i kdyby byly na 11, musely by nyní být vysoké kolem 1,5 metru, spíš víc.

Tohle se opravdu děje? Vždycky? Nebo hodně často? Jak časté jsou poroje?
Poroje su dovtedy kym sa liahnu nove matky a kym maju vcely na to naladu Smile Zalezi teda od toho kolko matecnikov vcely spravili a kolko matiek sa naraz vyliahne, kedze v porojoch zvykne byt aj viac neoplodnenych matiek, z ktorych si potom jednu vyberu.
Další roj. sestava 2x 11r čechoslovák+1 medník. Vyrojily se, opět sedli na vysokou broovici a za cca 5minut začli létat domů. matka sice zastřižené křídlo ale nikdě nic Smile letos je to teda rojovej rok Sad
Predvčerom mi volala suseda, že mi uleteli včely. (cca 10:00) Tak reku , chytím si ich, keď prídem domov z roboty. O 17:00 po včelách ani chýru ani slychu. Podľa rozprávamia roj tak cca 3 kg. Vraj ešte o 13:00 tam ešte boli (asi 15 m od mojej včelnice) a čo som pozeral na úle, tak mne tie včely nikde nechýbajú, celkove v úľoch vo všeobecnosti pozorujem úbytok včiel vo všetkých úľoch, ale mám za to, že je to tým, že matky nemali kde klásť , pri tej prívalovej jarnej znáške a teda vtedy bolo málo plodu.
Tradiční malý roják z překližky je pro mě již tíž použitelný.
Proto letos tuto metodu setřásání rojů - tří roky jsem neměl žádný roj.
Třikrát roje na jabloni asi ve výšce 2 m.
Podstrčena krabice se soušemi po vytočení medu, manželka setřásá tyčí s hákem na zakončení a přikrytí další krabicí.
Ponechané ve stínu pod stromem do rána a ráno o 5 hodině usazení do úlu.
Výhodou je lehkost a velikost krabice, takže nic nepadne vedle a zvládne to i stařík s asistencí stařenky.

[Obrázky: IMAG2782u.jpg]

[Obrázky: IMAG2785u.jpg]


[Obrázky: IMAG2788u.jpg]
Ako dlho trvá vo včelstve rojová nálada, pokiaľ z nejakého dôvodu dôjde ku strate, alebo k obmedzeniu matky vyletieť von?
Dnes dopoludnia vyletel roj, usadil sa na strome. Mal som prácu s inými včelstvami, tak som sa mu nevenoval. Prešla asi pol hodina, keď som si všimol, že časť včelstiev sa s hukotom usadzuje opäť na letáči vyrojeného úľa, pričom roj stále visel na strome. Vtedy som si vedľa úľa na zemi všimol klbko včiel a v ňom moju označenú matku. Vychytil som ju, vložil ju samotnú do klietky s cukrovomedovým cestom a klietku som vložil naspäť do vyrojeného úľa. Do plodiska. Dve ešte nezaviečkované MB v plodisku som zrušil. Odišiel som po roják a po rebrík, mal som v pláne roj odchytiť a dať ho stavať MS do iného voľného úľa. Keď som sa vrátil s rebríkom, roj zo stromu s hukotom nalietal na vyrojený úľ a v priebehu asi 2 hodín boli všetky včely naspäť v úli. Pri matke. V pondelok chcem vytočiť med a dať do plodiska zopár MS a plodové plásty prevesiť do prázdneho medníka. Je šanca, že týmto opatrením upadne rojová nálada?
RN ve včelstvu trvá tak dlouho, dokud nepomine důvod té RN. Současně s odstraněním příčiny se musí odstranit všechny rojové matečníky když tam chcete vrátit původní matku.
Takže. Vyrojily se proto, že měly malý prostor, takže samo vytočení může pomoci, ale spíš to asi nestačí. Bude třeba jim dát další nástavek.

Vrátit matku v klícce do vyrojeného vč jsem nikdy neviděl, neslyšel, nečetl a velmi mě zajímá jak to dopadne. Prosím, abyste to sem pak napsal. Stěží se vyrojily kvůli nezavíčkovaným matečníkům, obyčejně letí až když zavíčkují první a tak jste nejspíš něco přehlédl.
Přihlásil jsem se u hasičů na sbírání rojů v obvodu naší organizace a pořídil výbavu.
Koupil jsem v Ikei pytel na plyšáky a použil vysunovací tyč na malování, doplnil a prodloužil vyřazenýma násadami na mopy.
Vyrobil z tuhé přepravní krabice roják.

[Obrázky: WP_20160528_001.jpg][Obrázky: WP_20160529_002.jpg]
Máš dost úlů? Letos bude úroda.
Právě dneska večer nebo zítra mi přiletí další.

Dneska jsem zjistil, že se mi jedno včelstvo vyrojilo. Trochu mě to vyděsilo, než jsem si uvědomil že to byl roj co vloni přiletěl
Noc toho neukázal, tedy kromě toho že některé včely letí i když mají místa až až.

Rozebral jsem zbytek do plemnáčů. Ve dvou jsem použil matečníky, uvidím jak dcery, zda nebudou lepší.
U zbytku jsem dodal plemenivo z jednoho vytipovaného chovného.
A došlo mi že je to dobrý for, protože nemusím nic dělat, je tam jen starší plod.

A jak jsem znervozněl, tak jsem jel zkontrolovat své zanedbané včely co potřebuji aby se už konečně vyrojily.
Přivezl jsem další várku plemenáčků, aby to bylo po ruce, až to budu rozebírat.

Ale nic.
Stavební rámky vystavěny, mohu tam dát další. Sad
Takže doufám že tam nevyrojené včely budou až se k nim za týden dostanu. Pokud nebudou mít matečníkly přelarvím už z nich a snad se nechají ukecat a přijmou to.

Nakonec jsem při vracení a přerovnávání medníku (nemám ještě hřebeny) našel jeden matečník - nouzový, jak jsem oddělil plod v medníku od plodového tělesa. Takže to nebyl zbytečný výlet, jedne plemenáč jsem si domů přivezl.

Ale jak dát těm včelám tu správnou péči, aby semi vyrojily, to bych od Toma50 potřeboval poradit. Smile

[Obrázky: CIMG0415_kopie_kopie.jpg]

[Obrázky: CIMG0418_kopie_kopie.jpg]

[Obrázky: CIMG0420_kopie.jpg]

[Obrázky: CIMG0421_kopie.jpg]

[Obrázky: CIMG0424_kopie.jpg]

[Obrázky: CIMG0431_kopie.jpg]

[Obrázky: CIMG0432.jpg]

[Obrázky: CIMG0433.jpg]
Roj vlétl do větrací šachty, včely se začaly usazovat i v bytě
http://pardubice.idnes.cz/roj-vcel-vletl...zpravy_jah
(28.05.2016 22:32)tom.50 napsal(a): [ -> ]RN ve včelstvu trvá tak dlouho, dokud nepomine důvod té RN. Současně s odstraněním příčiny se musí odstranit všechny rojové matečníky když tam chcete vrátit původní matku.
Takže. Vyrojily se proto, že měly malý prostor, takže samo vytočení může pomoci, ale spíš to asi nestačí. Bude třeba jim dát další nástavek.

Vrátit matku v klícce do vyrojeného vč jsem nikdy neviděl, neslyšel, nečetl a velmi mě zajímá jak to dopadne. Prosím, abyste to sem pak napsal. Stěží se vyrojily kvůli nezavíčkovaným matečníkům, obyčejně letí až když zavíčkují první a tak jste nejspíš něco přehlédl.

Mali ste pravdu, niečo som prehliadol. Pri odoberaní plástov z medníka vyrojeného a opäť sa navráteného včelstva som dnes našiel už odviečkovanú MB. Nová matka sa vyliahla v medníku, z dôvodu mojej nepozornosti pri prevesovaní plástov. Nenašiel som ju však v medníku, ani na materskej mriežke, ktorú mám na plodisku. Po vytočení medu som materskú mriežku odstránil. Ak je nová matka v medníku, nech má možnosť ísť na prelet. Stará matka je stále v trojhrannej klietke, včely na spodku klietky a z bokov klietky stavajú dielo, včely sa prechádzajú po sieťke klietky, správajú sa pokojne. Tak neviem, či je nová matka v úli, alebo nie, ale zatiaľ starú matku z klietky nevypustím. Do plodiska som vložil 5 medzistienok a do medníka som preložil 5 plodových plástov. Ak majú chuť stavať, nech teda robia. Toto včelstvo sa dnes pri vytáčaní správalo najpokojnejšie zo všetkých štyroch, ktoré som vytáčal. Uvidím, ako to dopadne.
Máte vypozorované, kedy po zaviečkovaní matečníka sa vám roja včely? V literatúre sa všeobecne uvádza (kopíruje?) informácia, že hneď po zaviečkovaní prvého matečníka. Počas mojej krátkej praxe sa mi vyrojili 3 včelstvá a v 2 som presne zistil, v akom štádiu vývoja plodu matiek sa vyrojili - až deň pred liahnutím prvej matky. (Počasie na rojenie bolo v oboch prípadoch optimlálne minimálne celý týždeň predtým.) Je to v norme, či som náhodou vypozoroval nejaký extrém?
Můj seznam je takový:
3x těsně před vylíhnutím matky.
1y těsně po zavíčkování matečníku.
1x ještě otevřený matečník.
1x matka už běhala venku (matečník v medníku nad mřížkou)
(31.05.2016 6:07)Benjamín Jarčuška napsal(a): [ -> ]Máte vypozorované, kedy po zaviečkovaní matečníka sa vám roja včely? V literatúre sa všeobecne uvádza (kopíruje?) informácia, že hneď po zaviečkovaní prvého matečníka. Počas mojej krátkej praxe sa mi vyrojili 3 včelstvá a v 2 som presne zistil, v akom štádiu vývoja plodu matiek sa vyrojili - až deň pred liahnutím prvej matky. (Počasie na rojenie bolo v oboch prípadoch optimlálne minimálne celý týždeň predtým.) Je to v norme, či som náhodou vypozoroval nejaký extrém?

Jsou dvě základní příčiny rojení. První je normální rojová nálada, to je nejčastější a proto odb. lit. furt papouškuje, jak píšete, stále dokola totéž. Jenže v posledních letech se, aspoň mě, děje následující.
Matka klade, vč založí ne 30 a víc matečníků jako při "normálním úmyslu se rojit", ale zpravidla méně. Je jich většinou do deseti, ale taky jeden či dva. A matka do poslední chvíle klade, matečníky zavíčkují a matka furt klade a až se má vylíhnout mladá, teprve matka vyletí s rojem. To je to, co popisujete vy. Nic zvláštního.

Spíš jde o to, proč. Já myslím, ale nemám to nijak ověřené, že se matka cítí stísněná třeba tím, když se nezralému vč dá doprostřed hnízda mezistěna. Ta často působí jako svislá přepážka (vždy u slabšího vč) a to může být příčina. Včelstvo M vystaví za pár dní, matka i zaklade a přejde klást za ní, ale matečník už nezruší...
No a my si lámeme hlavu proč!

Podobné to bude u roztržení plodového tělesa vložením NN mezistěn (i souší či napůl) mezi dva plodové nástavky. V jedné půlce se můžou včely na "chvíli" cítit osiřelé a je na problém zaděláno.
Je těžké to vystihnout, většinou se nám to podaří. Někdy holt ne.
To by mohlo být ono. Stále jsem přemýšlel, co jsem udělal špatně, že se vyrojily, když jsem udělal vše proto, aby ne. A teď teprve mi došlo, že matečníky narazily vždy ZA již dostavenou a zakladenou mezistěnou. Jak to tedy příští jaro řešit?
je pravda, že letos dávám hodně do plodiště mezistěny, protože souše nemám a vždy je matečník jen na tý nový mezistěně.......projdu zbytek a nikde žádnej......a tady je dost často.......a to ani tu mezistěnu nezaklade, je zanošená medem, ale matečník tam udělaj
Referenční URL's