Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tak jsem se právě vrátil z lovu. Loni nic a letos zatim jedno. Začaly kvést pivoňky, je u nás čas rojení.
Ale užíval jsem si to, byl hezky vychovaný uletěl jen přes potok a cca 20m od úlů si sedl u dětského koutku do jalovce 1,5m nad zem. Takže naprostá pohoda, v triku jsem vzal bednu na přepravu ramků, do ni hodil 6 sluší + jeden rámek s plodem, jsem vytáhl z jednoho oddělku. Pak stačilo tu bednu vzít a pomalu zvedat, se roj vsoukal mezi souše, pak položit a zatřást větvemi. Čekání na usazení urychlila průtrž mračen, takže jsem se po odnesení bedny s rojem musel vyždímat. No a pak přeložení do 7r plemenáče a za hodinu bylo vyřešeno.
Tak jsem si užil rojeníčkoWink
Tak jsem druhý týden neměl čas na fórum, kalamita!! Všechny silné včely s nástavky prozebrovanými MS se vy...ly na stavění a po ochlazení už měly nabito. V pěti nástavcích 39x24 se nedá hledat matečník, tolik času není. Takže teď spojuji první roje s bývalým úlem (původně 2x medník + 3x plodiště) přes noviny, mřížka ven, vyberu spodku většinu medných zásob a nechám přes noc. Kupodivu jsou celé spokojené. Výhoda je, že roje v době dostatku a tepla postavily krásné dílo. V okolí 500 m jsem měl cca 80 ha řepky a jsem rád, že už je zelená. Zato med hnědne - maliny jsou obsypané, ale snůška přiměřená. Jak tohle dělají profíci, to bych chtěl jednou sledovat. Každý rok je jiný. B
(31.05.2016 11:33)Krolth napsal(a): [ -> ]To by mohlo být ono. Stále jsem přemýšlel, co jsem udělal špatně, že se vyrojily, když jsem udělal vše proto, aby ne. A teď teprve mi došlo, že matečníky narazily vždy ZA již dostavenou a zakladenou mezistěnou. Jak to tedy příští jaro řešit?

Mezistěnu nikdy nepřidávejte doprostřed hnízda a zapomeňte na nesmysly s tzv zebrováním! Plodové těleso, lidově hnízdo, musí být vždy celistvé, nepřerušené. V předjaří a zjara určitě, roztržení by taky mohlo znamenat opuštění jedné "půlky"!

Později, řekněme když začíná řepka se může, někdy (raději se tomu vyhněte než získáte zkušenosti) dát M doprostřed. Ovšem jen u opravdu pěkného dynamického včelstva. Ovšem pak i v silném vč hrozí riziko, že to nedopadne.

Takže. Kdysi se včelařilo jinak, dnes mnozí myslí, že je čtení starých knih pro blbce a že není nutné nic číst. Je to potřeba. Zopakuju základní věci:

Nejblíž česnu je tzv. krycí rámek. Ten je nedotknutelný, v něm má vč zásoby a pyl. Když ho vč zaploduje, dejte místo něj hezkou mladou souš.
Vyměnit ho je možné někdy v létě, zjara nikdy.

I když je studená stavba, stejně má být česno u strany, když stojím za úlem tak v mém levu. Neřešte proč, je to tak!

Poslední rámek je také krycí, ale u něj se už tak přísně nemusí dodržovat ta nedotknutelnost, od rozkvětu třešní je nejdál od česna stavební - trubčák a tak vč vždy propojuje plod a tak zaploduje zadní KR.
Mezistě na se vždy dává vedle plodu, tedy mezi krycí a plod a nebo mezi stavební a plod, tedy dozadu u teplé, dál od česna u studené. Opakuju, buď před plod a nebo za něj! Když se dávají dvě současně, tak před a za, jasné?

V té souvislosti. Od česna za krycím se celý rok snažím mít rámky světlé, mladé, dozadu se snažím dávat rámky tmavé a je snaha aby byly třeba v srpnu už bez plodu a je třeba na to celý rok myslet a jak jen to je trochu možné, dostat tyto hodně tmavé rámky (na vyřazení) z úlu.

Pokud si toto osvojíte, nebude se vám dít to, že některé vč omezí M jakoby svislá příčka a v důsledku "pocitu" omezeného prostoru se pak vč vyrojí.
(01.06.2016 0:27)tom.50 napsal(a): [ -> ]Neřešte proč, je to tak!

Proč ne v pravu?
Tome, to už jsi byl v polospánku, ne? Big Grin To přeci nemůžeš myslet vážně.....
Tom : Zebrovanie je fajn spôsob ako robiť protirojové opatrenie. Veľmi dôležité je nielen samotné zebrovanie, ale aj správne načasovanie. Mám s rojmi bohaté skúsenosti a aj so zebrovaním. Môžem povedať že zebrovanie výrazne oslabí včelstvo no rozhodne nie natoľko ako keď sa ti po X násobným rojením zo včelstva ostane hŕstka včiel s mladou neoplodnenou matkou. Kým sa ti toto včelstvo dostane do sily spred rojenia bude trvať najmenej 1,5 mesiaca. Za predpokladu dobrých znáškových podmienok a dobrého počasia. Či mi budeš veriť alebo nie , mám jednu veľmi dobrú experimentálnu rodinu. Tento rok sa mi vyletelo z nej 1. prvoroj a 4 poroje. A ešte som z nej spravil 4 rámikový odloženec. Toto včelstvo chytil taký rozmnožovací rapel, že jediné čo ho dokázalo zastaviť bolo až totálne vybrakovanie medných zásob. Teraz si zober akú škodu v mednom výnose som na tejto rodine mal, rátajúc že káždý roj si so sebou zobral 1,5 - 2 kg medu - prvoroj asi aj viac. Nakoľko som pri vytáčaní začínal s touto rodinou ako prvou tak som si mal možnosť odvážiť zostávajúci med ktorý ešte mali.. Necelých 12 kg to robilo. Keď k tomu pridám roje čo si odniesli mám zhruba polovičnú stratu na tejto rodine. To ale nie je podstatné. Podstatné je že ak zebrovanie spravíš správne a hlavne načas a zastavíš včely v rojení všetok ten rojmi uletený med ti ostane. A hlavná vec zebrovaním sa ti spomalí rozvoj, ale nie natoľko ako pri rojovom šialenstve ktoré dokáže včely chytiť. Nemusíš čakať kým sa ti mladá matka oplodní , ak sa ti oplodní vôbec. Mám skúsenosť že niektoré mladé matky sa s oplodňovacieho preletu nevrátia obzvlášť ak je včelnica blízko hory s bohatým výskytom vtáctva.
Zebrovanie je to dobrá vec odporúčam vyskúšať a garantujem že nebudeš banovať.
Nebýt zebrování, mám půlku rodin na stromě. Nezebrovala jsem a narazily matečníky, ty jsem vylámala a nazebrovala a rojová nálada zůstala jen jednomu včelstvu, to to přešlo až po dalším nástavku mezistěn a opět vylámání matečníků. Teď už jim tam nelezu, protože zvedat 3 NN plné medu se mi nechce. Doufám, že si to rojení rozmyslely Big Grin A další věc, bez zebrování by rozhodně nestavěly tak, jak staví. Což je pro začátečníka s nedostatkem souší potřeba. Pokud včely tečou z úlů, visí v podmetu a plodu je plné plodiště a v tomto počasí, tak myslím, že nějaké to nazebrování v klidu zvládnou. Zbrždění takového včelstva pak není naškodu. Pokud někdo ovšem nebaží po rojích. Naopak nenazebrováním a přidáním pouze nástavku mezistěn může dojít k rojové náladě. Podle toho, co čtu na netu si to několik včelařů letos vyzkoušelo.
Na jaře mělo včelstvo z loňského roje raketový rozvoj. Udělala jsem vše proti rojení o čem jsem se dočetla, kromě prozebrování plodu. Dala jsem jim polštář z 1/2 nástavku, přidala mezistěny za podiště+stavební rámky a přidala (asi tedy chybně) nástavek s mezistěnami. To je asi odstartovalo-měly krásný roj. Teď jsem za něj ráda, ale ten adrenalin. Pak jsem je s těžkým srdcem prozebrovala a vše už bylo OK. Jen doufám, že nemají rojení v krvi, mají jinak výbornou povahu.
Rojenie majú v krvi chválabohu všetky včely , ináč by dávno ako druh vyhynuli. Netreba včely v tomto smere geneticky šlachtiť, majú to vývojom dané a je im to ako každému živočíchovi prirodzené, preto z nich netreba robiť opičky na špagátiku. Stačí len im v tom zamedziť.
Když víte v okolí o roji, předpokládám, že často si nejste 100% jisti, že je z vašeho zdravého včelstva, co uděláte?
Necháte ho být nebo roj seberete a (skoro se to štítím napsat) zlikvidujete?
(01.06.2016 12:22)Bubo napsal(a): [ -> ]roj seberete?

Ano
Nějak tomu všemu přestávám rozumět. Včelstvo se mi vyrojilo, bylo bez matky dva týdny. Nechal jsem mu vychovat si novou. Jakmile vyletela, včelstvo zase na stromě. Už tomu fakt nerozumím.
že by tam už tehda byla panuška?
Nejspíš ano, i když jsem prošel rámek po rámečku, některé matečníky zrušil, z některých udělal oddělky, stejně jsem nejspíš něco přehlédl. Předevčírem jsem v nich byl. Matečníky naraženy z náhradního rámku s plodem, nezavíčkovány. Všechny buňky v celém plodišti úplně suché, bez náznaků toho, že by včely matku přítomnou měly. Tak mi není jasné, kde se vzala matka k rojení.

Jaká je šance, že vylítne původně rojová matka z oddělku a překecá s sebou polovinu včel z mateřského úlu? Big Grin
Holky si to moc nevybraly, hodinu tu teď pršelo. Tak mě chytře napadlo, že když jsou zmoklý, půjde to lépe. No, holky jsou v bedně,...... ale 15 žihadel na rukou taktéž Big Grin
Mohl jsi po rojenī přehlīdnout matečnīk....ještě nebyl odlíhnutý a tudíž ti včely narazily nové matečníky(mnohdy i nouzové)... pak se vylíhla matka a protože byl velký rozdīl ve stáří matečníků, tak je včely dochovaly. Ta vylíhnutá mohla stačit i snubní let...ale nezačala klást....a do toho se začala líhnout 1.matka z těch mladších matečníků a roj je na světě....
Zajtra a za 7 dní dám poslednú bodku za rojenie včelstiev po vytočení agátu, spravím 102 oddelkov a bude po rojení do slnečnice. Slnečnice je bohato v dosahu 900ha. Cool
Jsem začátečník s cca 50-60 včelstvy na r.m. 39 x 24 cm vyzkoušel jsem snad všechno a pořád rojovka jako každý rok. Matky kupované F1, ale mám nedostatek souší jako každý kdo začne a v tom by mohl být ten problém. Když vidím Merkuriho včelařit v jednom plodišti + medník tak nevěřím vlastním očím. Obdivuji, ale nevím na jaké r.m. to lze udržet ( s jakou metodikou). Když vidím u nás větší včelaře tak jim to lítá víc než letadla na obloze. Takže když se to zvrtne tak jdu makat včelstvo po včelstvSmileu.
Roj sa mi hodinu po osadení do úľa rozhodol vrátiť späť do pôvodného včelstva, zrejme prišiel o matku pri striasaní zo stromu. V pôvodnom včelstve mám 3 matečníky tesne pred vyliahnutím.
Je možné, že sa včely vyroja opäť s prvou vyliahnutou matkou? (Po návrate vyseli ničnerobiac v podmete, rovnako, ako pred prvým rojením.)
(01.06.2016 7:11)Kohout napsal(a): [ -> ]
(01.06.2016 0:27)tom.50 napsal(a): [ -> ]Neřešte proč, je to tak!

Proč ne v pravu?

Celý život jsem to řešil a nevěděl jsem, až jsem si všimnul, že vlevo si to udělají raději, než pravo. Málokdo má teplou stavbu a tak jsem mávnul rukou, že se mi zase něco zdá.

Před třemi lety tu byla melecitoza a známý benešovský včelař pan Šíma měl, na téma jak s melecitozou, přednášku. V diskuzi po přednášce se na to někdo zeptal a pan přednášející řekl, že neví jak to, ale že on za víc než 60 let včelaření a i jeho bratr vypozorovali, bez ohledu na orientaci rámků, tedy na teplo či na studeno, že je to třeba tak jak píšu. No a jen úplný blb si nedá poradit.

Obecně se tomu říká učení, že jedni na něco přijdou, nevědí sice proč to tak funguje, ale předají tu zkušenost dál. A jestli to navíc přesně zapadá i do mého "dojmu" pak to dál neřeším a beru to jako pravidlo. Pokud vím jmenovaný včelař nemíval jen pár včelstev.
Referenční URL's