Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Asi 150 metrov od môjho stanovišťa sa usadil roj.
Kamarát mi ho ukázal, bol celkom pri zemi a on ho našiel pri striekaní jačmeňa.
Predpokladal som že bol z môjho včelstva. Roj som zobral a osadil (matku som nestihol vyhľadať). Ponáhľal som sa, lebo kamarát chcel pokračovať so striekaním a nečakal som na všetky včely s tým že veď sa vrátia domov. Po týždni som išiel okolo a zašiel som sa pozrieť na to miesto. Na tom konári bolo za hrsť včiel. Dnes som ich striasol do skleného pohára a hľadal či tam nie je matka. Nie je.
Medzi tými zostatými včelami sú aj staré včielky, ktoré by sa určite vrátili domov.
Tak sa pýtam, či niekto nemáte skúsenosť so zostatkom po roji.
Ja si myslím že som asi zobral cudzí neznámy roj ktorý priletel z väčšej diaľky. Zajtra pôjdem skontrolovať ako ten roj pracuje a či tam je matka.
ja to misto kde byl roj poradne omyju vodou nebo postrikam hadici kdyz to jde vcelky se tam rady zdrzuji pac citi porad feromony matky i kdyz tam nakej cas uz neni ale i tak tyden od sundani roje se me zda moc na to aby se tam porad drzely
V sobotu jsme se synkem přijeli na chalupu kolem 12. hodiny. Když jsme šli kolem chalupy, tak včelky běžně létaly.
Dal jsem vařit vodu na těstoviny a zeptal jsem se mamky, jak to měli letos s roji a jen tak mimoděk jsem se podíval směrem k úlům a říkám: "Hele mami, právě se vám rojí."
To byla náhoda!

Do nástavku dostaly pro nalákání jeden rámek s otevřeným plodem, jeden stavební rámek a zbytek mezistěny.
Krásně do něj napochodovaly.

Tady je pár fotek a video.

[attachment=1946] [attachment=1947] [attachment=1948] [attachment=1949] [attachment=1950] [attachment=1951] [attachment=1952] [attachment=1953] [attachment=1954] [attachment=1955] [attachment=1956] [attachment=1957] [attachment=1958] [attachment=1959] [attachment=1960]

Dalsi vikend za mnou a dalsie zaujimavosti Smile Konecne prisiel cas na prve tohtorocne medobranie - sice tam po dazdivych tyzdnoch vela toho neostalo, no vravim si, ze aspon nieco. Aby som sa vsak drzal temy rojenia, prisiel aj dalsi roj. Minuly tyzden som kontroloval vyrojene vcelstvo - odstranil som vsetky matecniky a nechal som len jeden plus som vcelstvu pridal plasty so zavieckovanym plodom, ktore som "odlozil" so silnych vcelstiev a nemal som ich kde dat, kedze odlozenec sa mi robit nechcelo (to asi nebol velmi dobry napad, ale to uz je na inu temu). Vravim si, ze takto vystrojene vcelstvo bude mat mladu matku a aj dostatok vciel a uz sa urcite nebude rojit - no na druhy den bol na moje prekvapenie roj - vravim si, ze asi som nejaky matecnik predsa len prehliadol. To bolo minuly tyzden. Teraz v sobotu si vytacam med a zrazu nejaky velky ruch pred ulmi, a co nevidim, spominane vcelstvo sa zas roji Big Grin Vyletel z neho celkom slusny roj, a tak som sa rozhodol pre dalsiu kontrolu, ze ako to tam vypada - tomu co som nasiel som moc nechapal - nasiel som v nom asi desat zavieckovanych matecnikov - je to mozne, aby vyrojene vcelstvo (pravdepodobne bez matky resp. s mladou vyliahnutou matkou), ktoremu som nechal len jeden matecnik, vytiahlo nove matecniky, ktore vsak neboli v strede plastov, ale klasicky po okrajoch? Kde sa tam vzali a kto ich zakladol, kedze pred tyzdnom bola vacsina plodu, aspon co sa pamatam, zavieckovana, a ak aj bol nejaky otvoreny, tak urcite nie na okrajoch?

[Obrázky: 2013_06_15_14_01_02.jpg]
Pridávam trošku svtla do rojaceho sa prejavu.
Výlet roja z včelstva (len v prípade, že do včiel nezasiahne človek) Na 10 až 11 deň o položenia prvého vajíčka do pripravenej materskej misky. Ak narušíme pokoj rojaceho sa včelstva, môže byť výlet prvoroja neskorší o 1-2 dni, výlet roja môže prerušiť aj nevhodné počasie, ale výlet sa určite s malým meškaním uskutoční.

Pri stálom a teplom počasí vylieta z včelstva aj poroj tzv druhák, síce už o niečo menší, ale stále je to roj o ktorý sa treba postarať. Mladá matka pre poroj sa vyliahne na 5 -6 deň po odlete prvoroja, vyliahne sa len jedna matka, ostatné materské bunky (MB) včely obyčajne blokujú včely, aby sa nevlihli, prvá vyliahnutá matka nemôže hneď odletieť s porojom, lebo musí fyzicky zosilnieť, čo jej trvá 4-5 dní, teda výlet poroja bývana na 9-10 deň
suhlasim, no nepovedal by som, ze pri poroji vcely ostatne MB blokuju, kedze v poroji byva casto aj viac mladych matiek - skor je to tak, ze ako sa mlade matky postupne liahnu, moze pri dobrom pocasi vyletiet aj viac porojov - to su tie "spevave" roje co som tu uz kdesi spominal, ked vyliahnuta matka pipa a este nevyliahnute jej z MB odpovedaju. to vsak asi zalezi najma od pocasia a tiez od toho v akom slede boli zakladene MB.
Áno, je to pravda, ale ja som tento jav neraz pozoroval, keď pri otv orenej MB rez asi 3 mm a pri nej 5-6 včiel, ktorú M chovali a nepustili ju von. Z úľa sa ozýval spev matky vo forme tí-tí-ti, a preháňala s po plástoch ako víchork čomu jej odpovedajú matky v strážených matiek v bunkách. Práve naše návštevy ako nevítaní návštevníci v úli narušia koncentráciu strážiacích včiel a tie sa v momente liahnui, v takom prípade sa roj riadi príkazmi títajúcou matkou a potom je v roji aj 5-6 matiek naviac, aby zvíťazila spievajúca M. Stalo sa mi, keď som takéto bunky vyrezal a položil na striežšku úľa sa v momente liahli. Tieto prípady sa vo včelstgách často vyskytujú, len ich vidieť a pozorovať.
dnes ke mě přiběhl blízký včelař, že má opět na švestce menší roj, jestli ho nechci, jednalo se určitě o poroj, protože před týdnem jsem mu sebral roj, ve kterém však zřejmě již byla také neoplozená matka, oblékl jsem se a vydal se na jeho stanoviště. Bohužel kolem větve, kde měl sedět roj létalo jen tak 10 včel a po roji ani památky, zato na česně úlu byla zvýšená aktivita, tak nevím, jestli se mu včelky vrátily zpět do úlu, nebo mu roj uletěl
Letošní rok mi dává pěkně vychutnat rojovou náladu,
a tak je zde píší déle včelařící kolegové, že takovéto období prověří jak jsme připraveni tak musím smutně konstatovat, že jsem nepřipraven na takovéto podmínky. Každému včelstvu jsem již přidal tři nástavky, takže jsou na šesti, ale pořád to bylo málo a tak 3 nejsilnější včelstva, mimo jednoho, se mi krásně vyrojili, je to opravdu fascinující podívaná, když se do toho pustí, ale proč zrovna já mám takovou smůlu že se sednou od šesti metrů výš a do takového chumlu větví že je to akorát k nas..ní.

Takže ještě jednou déle včelařící kolegové, proč my mladší si myslíme že jsme připraveni, když v podstatě nejsme, kdy už se naučím poslouchat starší.

Moje otázka závěrem, na návsi sedí roj v mladém akátu už 5 dní a nemíní se odtud hnout, nepomohly ani rámky s plodem ani souše s vodou, prostě nic, a začali si tam pomalu stavět. Poraďte jak na ně. Jediné co mne napadá tak rozjet kuřáček přisypat trušku prášku na spaní a nechat je spadnout na položený ubrus nebo podobně.

Děkuji Libor Tongue
Ignorovaly rámek s otevřeným plodem?
udelal se me dnes mensi roj co se stane kdyz ho odchytnu a najdu vnem matku a tu zabiju. vrati se ostatni vcely do ulu nebo ne?
Podle mě se sami asi nevrátí, musel by si je vrátit sám. Ale jsem začátečník, takže to neber jako fakt Smile
pokud roj přijde o matku, tak se včely vrátí zpět do mateřského včelstva, tady počkají na vylíhnutí panušky a odletí s ňou - pokud nezasáhne včelař
no prave ani nevim z ktereho vcelstva se vyrojila musle bych asi pak roj pozorovat do ktereho ulu se vraceji ale mozna to necham bejt je to roj asi velkej jak volejbalovej balon tak me to moc nevadi ze frnkly na stomSmile
TO: PetrM
ano i rámek s otevřeným plodem, který jsem jim vsunul do větví nad chumáč tak jej obalili, ale jakmile jsem jej přendal zpět do ůlu pod hroznem, tak se po chvíli zase stáhli zpět. A prostoru pro umístění dalších rámků je velmi poskromnu, ani "skluzavka" z rámku do rojáčku jim nevoněla.

Prostě nevím jak na ně.

Libor Tongue
No, já sem spíš nepochopil, když už ten roj budeš mít odchycený, proč mu zlikvidovat matku? A nebo když už matku pryč, proč ho nevrátíš sám?
(17.06.2013 17:09)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Áno, je to pravda, ale ja som tento jav neraz pozoroval, keď pri otv orenej MB rez asi 3 mm a pri nej 5-6 včiel, ktorú M chovali a nepustili ju von. Z úľa sa ozýval spev matky vo forme tí-tí-ti, a preháňala s po plástoch ako víchork čomu jej odpovedajú matky v strážených matiek v bunkách. Práve naše návštevy ako nevítaní návštevníci v úli narušia koncentráciu strážiacích včiel a tie sa v momente liahnui, v takom prípade sa roj riadi príkazmi títajúcou matkou a potom je v roji aj 5-6 matiek naviac, aby zvíťazila spievajúca M. Stalo sa mi, keď som takéto bunky vyrezal a položil na striežšku úľa sa v momente liahli. Tieto prípady sa vo včelstgách často vyskytujú, len ich vidieť a pozorovať.

moze byt, no mal som roje, v ktorych bolo viac mladych matiek a boli zo vcelstiev, do ktorych som pred rojenim nezasahoval, takze asi to bude zavisiet aj od nejakych inych faktorov.
(18.06.2013 8:34)zdviza napsal(a): [ -> ].........., ale proč zrovna já mám takovou smůlu že se sednou od šesti metrů výš a do takového chumlu větví že je to akorát k nas..ní.

Ahoj, tak to já jsem měl včera větší štěstí - zatím nejlíp "umístěný" roj v mé éře včelaření. Žádný žebř, ze židle vsedě.
V podstatě přesýpací hodiny - půlhodinovky.
Ale dávají mi letos taky hodně zabrat. Medu bude nemnoho, bo rojů je hodně. Pět jsem usadil, dva rozdal a jeden vrátil zpět. Já už nechci! ........... a ani nemám do čeho.

[Obrázky: PICT5031.jpg] [Obrázky: PICT5036.jpg]
........ a za půl hodiny:
[Obrázky: PICT5039.jpg]
roj je chycenej celkem bez problemu si asi behem hodky prelezly. otazka proc zlikvidovat matku je ze dalsi vcelstvo si nemuzu dovolit tak bych asi byl radsi aby se zase spojily tak jestly to neni zabitim matky nejjednodussi..otazka proc ho nevratim sam...nevim z ktereho vcelstva se vyrojily i kdyz mam podezreni ze to mozna bude poroj vzhledem k velikosti roje
ma vobec nejaky vyznam vracat roj do vcelstva?
Referenční URL's