Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
S takým niečim som sa nestretol, ani mi nikto niečo podobné nespomínal, ale podľa všetkého si to iba nacvičujú. Ako spartakiáda.
Ešte je tu jedná možnosť, že sa ti postupne vyrojili štyri včelstva a ty si si iba poplietol ich poludňajší prelet. Naozaj sa vrátili?
(21.05.2017 21:26)misan napsal(a): [ -> ]Naozaj sa vrátili?

Vrátily. Viděl jsem, jak usedají na větev a za chvíli zase hukot, když se vracely. Jak jsem napsal, letos už to takhle udělaly minimálně čtyřikrát.
(21.05.2017 8:24)Louky napsal(a): [ -> ]Včelaříš třeti rok se 7 včelstvy a už se ti to stalo několikrát? Já jedu 16. sezonu a nikdy se mi to nestalo, nebo o tom aspon nevim. Zajímavé Cool

To jsou věci co, ale ano, celkem 3x, 1x předloni a kupodivu už 2x letos. Ale nejspíš si vymýšlím - jsem začátečník Wink Wink
Možná to bude tím, že moje včely to nemají zapotřebí dělat Smile
Tak se mě včera "vyrojilo" včelstvo, popravdě tedy odletěla jenom jedna včela - matka a včely zapomněla vzít sebou Smile
Ještě minulý týden jsem byl vklidu, že nejsou vidět zakladené matečníkové misky, dostaly 8. NN. Včera otevřu včely a tak desítka rojových matečníků. Matku mám v plánu vyměnit, dokonce jsem ji zahlédl v medné komoře (7.NN), jak zakládá místo po vyběhlém plodu. Při pokusu o zaklíckování uletěla.
V druhém takto silném včelstvu asi 3 povytažené zakladené matečníky. Dostaly 9.NN, matka šla do klícky. Půjde do oddělku a včelstvo dostane novou.
Jestli roztahujete plodiště do sedmi nástavků převěšováním, tak děláte jen to, že než to chudinka obejde, má na druhým konci úlu naražený nouzový matečníky. Big Grin plodiště max 4-5 NN
Usadil som za roky včelárenia desiatky rojov, ale dnes som pozoroval zvláštnosť. Klasicky som zmietol z kmeňa pomerne silný roj, ponechal otvorenú rojnicu v tieni stromu, ale časť včiel sa vracala na pôvodné miesto. Dvakrát som ich dotačne (a relatívne všetky) domietol do rojnice, ale keď sa opäť vracali na kmeň stromu a ostal tam malý strapec včiel, rojnicu uzavrel.
Vo vyrojenom včelstve som ponechal jedenú MB a cez mriežku vrátil včely z rojáku do úľa. Matku som na mriežke nenašiel, ale po chvíli som pozoroval že sa do úľa včely húfne vracajú a časť sa usadzuje na steny úľa a tam na prekvapenie aj matička bielo značená. Stihol som ju vychytiť. Vrátili sa aj vám niekedy rojové včely s matkou?
Třeba se vyrojily, matička z nějakého důvodu zůstala na stěně úlu, ty jsi roj smetl než stačily zjistit, že jsou bez matky a už se nestihly samy vrátit. Já matičkám zastřihuji křídlo, roj vyletí, matka zůstává před úlem, roj se usadí na vyhlídnutém místě a pak se sám vrátí do úlu. Už se mi stalo, že roj visel hodinu na stromě než se vrátil.
Včera večer jsem usazoval také roj - zatím nevím zda je můj či přiletl. Nestihl jsem zkontrolovat veškerá včelstva - no uvidíme. Až najdu matku tak budu vědět. Ale bylo docela zajímavé pozorovat jak se nahrnuly do přistaveného nástavku, jako by pochopily, že je čistě připraven pro ně. Samozřejmě jsem musel zaklepat větví, ale tentokrát se nevracely zpět na strom. No nádhera - za 3h jsem jim tam šoupnul prázdné rámky ať se holky starají a mají na čem stavět - už se těším až je večer zkontroluji - pokud tedy nepřehodnutí situaci v průběhu dne a nepůjdou zkusit třeba něco pro ně lepšího...Big Grin
(22.05.2017 14:11)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Jestli roztahujete plodiště do sedmi nástavků převěšováním, tak děláte jen to, že než to chudinka obejde, má na druhým konci úlu naražený nouzový matečníky. Big Grin plodiště max 4-5 NN

Plod nepřevěšuji, plodiště jsém chtěl držet 2.-5. NN (jen do toho 2. jsem přesunul většinu trubčiny). 6. NN byla medná komora, do které jsem přesunul zbylé zimní zásoby. Matka zaplodovala 4-5 plástů v MK, medníky jsem už pak raději dával až nahoru, když bylo před vyběhnutíém plodu v MK, posunul jsem MK nahoru, aby ji zanosily, matka tam přes medník stejně vylezla a zakladla.
Také jsem si říkal - matečník v MK, jsou už daleko od plodiště, naštěstí jsem kouknul i do plodiště a matečníků hromada (5., 4. NN).
Tak to je blbá matkaBig Grin
Ahoj. Včely mam od loňského léta, tak se omlouvám za připadne hloupý dotaz. Mam 4 vcelstva, neuteplene nastavky, teplá stavba, mira 39×24. Plodiste ve dvou nastavcich, materi mřížka, 2 medniky. Plodiste mi připadá přeplněne, je tu dost zásob a zda se mi, že matka nema prostor pro kladeni. Včely jsou vyveseny v podmetu. Před 3 dny jsem z důvodu tvorby oddělku odebral z každého vcelstva 2 ramky s plodem a nahradil je mezistěnami. Mám rozšířit plodiste o dalsi nastavek s mezistěnami nebo vyndat MM a nechat to na včelach? Děkuji za názor, Radek.
Pokud používáš MM, tak bych podsadil další medník a část zásob převěsil do tohoto nového medníku. V plodišti samozřejmě nech část zásob, min. 2 plné krycí plásty na každé straně + pyl. S citem prozebrovat. Předpokládám, že nemáš souše, takže doplnit mezistěnami.
Děkuji. Radek.
Ahojte som tu nový. Planujem mat včely už asi 3 roky ,ale dáko sa pre iné povinosti k tomu nedostanem ani tento rok.
Sused je včelár a dnes som pomáhal jeho otcovi chytať roj. Som z toho dosť nadšený a moju túžbu po včelách to iba naplnilo.Smile.
Zatiaľ iba teda čítam a preliezam vo voľnom čase fóra.
NO chcem sa opýtať?
Ked už mám osadený roj v úli, tak celi nádstavok vyplním iba medzistienkamy?
Ale čo v tom prípade bude robiť matka? Bude čakať v kúte, kým včely vystavajú aspoň jeden plást? Kedže podla toho čo čítam a čo mi hovoria iný včelári, s rojom vyletí stará matka.Takže už je oplodnená a môže klásť.
Nebolo by dobré dať roju už vystavanú medzistenu?
Ale čo .keď ju ako začiatočník ešte nebudem mat?
Prepáčte asi blbé otázky ,ale s toho čítania som už niekedy dosť domotaný.
Možno sa pýtam aj uplnu sprostosť tak sa ospravedlňujemHuh
Když tu souš nemáš dej klidně jen mezistěny. Roj perfektně staví. V přírodě taky nemají souš a začínají od nuly. Já, když mám málo mezistěn tak je zebruji prázdnými rámky. Pravda, že někdy nejsou tak perfektně vystavěný jako na mezistěnách, ale to je jen včelařův názor, včelky to vidí jinak.
Dakujem .No stou prírodou to je pravda to ma nenapadlo.:idea:VEd volne žijúce včely si poradia aj bez lúdi.
Človek je s toho asi domotaný kým si to sám nevyskúša
Roj rýchle stavia, keď je dobrá znáška, ináč od tretieho dňa prikrmovať 1:1 sirupom.
Do 3 dna prikrmovať to je dáky žartík? Huh
Keď je znáška aj tak nebudú brať nakoľko si zások berú na 3 dni, roj normálne zoberie 2 - 4 kg medu podla velkosti / váhy /.
(25.05.2017 10:44)Merkuri napsal(a): [ -> ]Do 3 dna prikrmovať to je dáky žartík? Huh
Pisal OD,ale pokiaľ je to dobrý roj asi netreba? Huh
Len ako zistím či treba alebo netreba prikrmovať?
Podla znášky ?Počasia?
Referenční URL's