Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(29.05.2018 21:48)miooo napsal(a): [ -> ]Dobrý večer. Mam otázku. Ma rojova nálada vplyv na znasku? ...

Má vliv zasadní. Pozoruju to až příliš často Sad. Ale jestli ti matka klade o106, tak to jsi asi uplně na začátku RN a bude to asi i tím, že není snůška (nebo jí máte?).
Když se včely chystají na rojení, tak "pokládají práci".Smile
Omezí snůšku a témeř nemají zájem o stavbu, ale roj - ten zase staví jak o život.
Můžu potvrdit, že i bez snůšky se jim chce rojit. Vykašlaly se na vše ve dvou úlech a našel jsem čerstvě zakladené matečníky.

Jde o Langstroth 4/3 dadanty se dvema 2/3 medníky. Vrchní plný, ten pod ním vystavěn a nicmoc do něj nenanosily. Včelami víceméně obsazený celý úl.

Dvě otázka:
1) Co teď? Další nástavek na vystavění nevystaví a budou ignorovat. Odebrat 2-3 plásty z plodiště (oddělek)?

2) Jaké dělat preventivní kroky? Možná otázka do dadant tématu. Měl jsem vplodišti 10 rámků, někdo doporučuje nechat v sezóně jen 7... Odebírat častěji plod a včely do oddělků? Mezistěny přidat když začnou zanášet první medník? Přidal jsem je když byl z půlky zanešen.

Letos jsem z toho všeho nějak nešťastný. Třetí rok slabá snůška, chov matek se nedaří atd... Musím někde načerpat novou motivaci Smile
Preletak.Ten prazdny dolu,do nej matecnik nejlip otevreny,mednik,mezidno,plodiste nahoru,zrusit matecniky...Za tyden kontrola,nahore by mel byt klid,dole zrusit matecnik (pripadne maly oddelek),preskladat zpatky.
Já jsem na tom letos přes 30 včelstev co nebyli u řepky rojení 0(matky letos dvouleté). Výnos 16 odebraných nástavků medu jinak hlad. Jedno stanoviště u řepky z 20 včelstev 12 vyrojených( matky letos tříleté) Výnos super(nejlepší). Další stanoviště u řepky matky jednoleté z 15 jedno vyrojené. Výnos průměr. Další stanoviště u řepky zazimované loňské oddělky 11 včelstev posílených do snůšky. Rojení zatím 0 jedno včelstvo má tendence se vyrojit. Výnos dobrý.
Dobrý den. Včera jsem se byl podívat na včelstva a viděl jsem jak se mi jedno včelstvo podvěšuje u česna. Může to být náznak, že se včely budou rojit?
Ne, není to známka rojové nálady. Ale mohlo by se to zvrhnout, protože mají málo místa nebo se přehřívají.
Rojová nálada nemá na znášku žiaden vplyv. Lepšie je rojovke predchádzať než chytať roje po stromoch
Pul hodiny po tom co jsem odjel ze stanoviste mi volal otec, ze mu volala pani, ze tam videla na jabloni roj. Tak jsem obratem vyrazil a byl tam. Pekny macek. Vubec jsem si ho predtim nevsiml.
[Obrázky: WP_20180707_19_29_06_Pro.jpg]
Druhák roj začiatkom týždňa.

[Obrázky: WP_20180703_10_46_19_Pro.jpg] [Obrázky: WP_20180703_10_55_02_Pro.jpg]
Koukám, že máš ten roj značkovýSmile (nápověda: NIKE)
Zaujímavé na tom bolo to že už sa valil von o 6,15hod. ráno jak som došiel na včelnicu kde je 165 včelstiev, nezvyčajný úkaz. Strčil sa do koruny orecha a zobral som ho zo stromka o 2 hod. Nesvietilo naň slnko a to bolo dobré že bol pekne stiahnutý a nerobil žiaden problé.
A čo je na ňom značkové? Normálne včely.Tongue
Připomíná toto:

[Obrázky: obrazek.png]
Zajímavé, u nás roje už 3 týdny nejsou.
u nás posledného trištvrte rokaBig Grin
Tento rok široko ďaleko u nás žiadne roje..ani u malých,ani u velkých vcelárov..proste nič..to si nepamatajú ani najstarsí pamatníci..
(08.07.2018 18:48)patko79 napsal(a): [ -> ]u nás posledného trištvrte rokaBig Grin

Já nemyslím u sebe...
Volakedy dávno sme mali roje aj 27 augusta a prežili do jara. Stačí aby boli pevné včely a boli v nálade.
Letos jsem neměl tu čest potkat rojový matečník, natož roj.
Referenční URL's